آیا می‌شود در زمان اعتکاف، برای دادن امتحان دانشگاه، از مسجد خارج شد؟
1. معتکف می‌تواند برای امور ضروری شرعی و عرفی و عقلی از مسجد خارج شود ولی اگر به قدری طول دهد که عرفاً دیگر به او معتکف نگویند، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعی و عرفی و عقلی با خود مکلف است. البته برخی از مراجع[1] در مورد مذکور خروج از مسجد را جایز ندانسته‌اند. 2و3.  در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه، اشکال ندارد؛ ولی باید زود برگردد و خروج او به مقداری نباشد که صورت اعتکاف بهم بخورد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. معتکف می‌تواند برای امور ضروری شرعی و عرفی و عقلی از مسجد خارج شود ولی اگر به قدری طول دهد که صورت اعتکاف محو شود، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعی و عرفی و عقلی با خود مکلف است. 2و3. با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه اشکال ندارد؛ ولی نباید خروج او به مقداری باشد که صورت اعتکاف بهم بخورد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1. برای یک یا دو ساعت اشکالی ندارد. 2و3. رفتن به بیرون مسجد برای غسل مستحبی معتبر [مانند غسل جمعه]، و نماز جمعه اشکال ندارد ولی باید زود برگردد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر بیرون رفتن معتکف از مسجد برای امتحان از نظر عرف نیاز مبرمی است که غالباً چنین است جایز است به مقداری که  نیاز مذکور انجام گردد بیرون رود. مگر اینکه ماندنش بیرون مسجد به مقداری باشد که صورت اعتکاف محو گردد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه عرفاً ضرورت محسوب شود به قدر ضرورت مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1. جایز نیست. 2و3. خروج برای حضور در نماز جمعه مانعی ندارد و خروج جهت غسل مستحبی در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد مانعی ندارد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): بله، اشکالی ندارد.   لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله العظمی صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

آیا می‌شود در زمان اعتکاف، برای دادن امتحان دانشگاه، از مسجد خارج شد؟


پاسخ:

1. معتکف می‌تواند برای امور ضروری شرعی و عرفی و عقلی از مسجد خارج شود ولی اگر به قدری طول دهد که عرفاً دیگر به او معتکف نگویند، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعی و عرفی و عقلی با خود مکلف است. البته برخی از مراجع[1] در مورد مذکور خروج از مسجد را جایز ندانسته‌اند.
2و3.  در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه، اشکال ندارد؛ ولی باید زود برگردد و خروج او به مقداری نباشد که صورت اعتکاف بهم بخورد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. معتکف می‌تواند برای امور ضروری شرعی و عرفی و عقلی از مسجد خارج شود ولی اگر به قدری طول دهد که صورت اعتکاف محو شود، اعتکاف صحیح نیست؛ و تشخیص ضرورت شرعی و عرفی و عقلی با خود مکلف است.
2و3. با انتخاب نزدیک‌ترین راه و معطل نشدن در بین راه اشکال ندارد؛ ولی نباید خروج او به مقداری باشد که صورت اعتکاف بهم بخورد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. برای یک یا دو ساعت اشکالی ندارد.
2و3. رفتن به بیرون مسجد برای غسل مستحبی معتبر [مانند غسل جمعه]، و نماز جمعه اشکال ندارد ولی باید زود برگردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بیرون رفتن معتکف از مسجد برای امتحان از نظر عرف نیاز مبرمی است که غالباً چنین است جایز است به مقداری که  نیاز مذکور انجام گردد بیرون رود. مگر اینکه ماندنش بیرون مسجد به مقداری باشد که صورت اعتکاف محو گردد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه عرفاً ضرورت محسوب شود به قدر ضرورت مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. جایز نیست.
2و3. خروج برای حضور در نماز جمعه مانعی ندارد و خروج جهت غسل مستحبی در صورتی که امکان غسل در مسجد نباشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله، اشکالی ندارد.   لینک به سایت استفتائات   [1] . آیت الله العظمی صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین