1. در فرض سؤال، هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث می‌برند و سهم خواهرتان طبق قانون ارث، به وارثان وی می‌رسد. 2.طریقه ارث بری از هم نیز به این شکل است که ابتدا فرض می‌کنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) می‌رسد. سپس فرض می‌کنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی (به غیر از اموالی که قرار است از پدر به ارث برد) را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) می‌رسد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث می‌برند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آنها از یکدیگر ارث می‌برند. بدین شکل که در حادثه‌ای که مثلاً پدر و فرزند فوت کرده‌اند و نمی‌دانیم کدام قبل و کدام بعد بوده، فرض می‌کنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) می‌رسد. سپس فرض می‌کنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعی‌اش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم می‌کنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) می‌رسد و تفاوتی نمی‌کند که این موضوع در حادثه رانندگی باشد یا غرق شدن یا هر حادثه دیگر. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): خواهرتان از پدر ارث می‌برد و سهم او به فرزندانش و همسرش و مادرش می‌رسد و هر کدام نصیب خود را می‌برد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در فرض سؤال، ارث می‌برند. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
پدر و خواهرم هر دو در یک روز بر اثر تصادف فوت کردند، با توجه به اینکه نمیدانیم دقیقاً کدامیک زودتر فوت کرده است، آیا فرزندان خواهرم از پدرم ارث میبرند یا خیر؟
1. در فرض سؤال، هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث میبرند و سهم خواهرتان طبق قانون ارث، به وارثان وی میرسد.
2.طریقه ارث بری از هم نیز به این شکل است که ابتدا فرض میکنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) میرسد. سپس فرض میکنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی (به غیر از اموالی که قرار است از پدر به ارث برد) را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) میرسد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
هر کدام از پدر و خواهرتان از یکدیگر ارث میبرند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آنها از یکدیگر ارث میبرند. بدین شکل که در حادثهای که مثلاً پدر و فرزند فوت کردهاند و نمیدانیم کدام قبل و کدام بعد بوده، فرض میکنیم پدر قبل از فرزند فوت کرده و تمام اموالش را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش، از جمله فرزندی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم فرزند فوت شده به ورثه او (غیر از پدرش) میرسد. سپس فرض میکنیم که فرزند قبل از پدر فوت کرده و اموال وی را مطابق قانون ارث در میان ورثه شرعیاش از جمله پدر وی که با او فوت کرده تقسیم میکنیم و سهم پدر به ورثه او (غیر از فرزند مذکور) میرسد و تفاوتی نمیکند که این موضوع در حادثه رانندگی باشد یا غرق شدن یا هر حادثه دیگر.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خواهرتان از پدر ارث میبرد و سهم او به فرزندانش و همسرش و مادرش میرسد و هر کدام نصیب خود را میبرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، ارث میبرند. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] برادرم زودتر از پدرم فوت کرده(با فاصله 35 روز). حالا فرزندان مرحوم برادرم انتظار ارث از مرحوم پدر بزرگ را دارند. هرچند میدانند که ارث به آنها تعلق نمیگیرد. اما مادرشان(زنداداش) دائما مسئله عاطفه را مطرح میکند. توضیح اینکه:1. پدرم از مرحوم برادر، همسر و نوهها ناراضی بودند.2. سایر وراث پدرم، یعنی من، برادر و خواهرم از پرداخت هرگونه مبلغی از ارث به فرزندان برادرم رضایت نداریم. حال در مقابل بحث عاطفه که دائما مطرح میکنند، ما چگونه عدم رضایت خود را از طریق شرعی و اخلاقی مطرح کنیم؟
- [آیت الله مظاهری] پدر و فرزندی در سانحه رانندگی در آن واحد فوت نمودهاند و حسب نظریه کمیسیون پزشکی قانونی تقدّم و تأخّر زمانی فوت نامبردگان مجهول میباشد. خواهشمند است بفرمائید آیا آن پدر و فرزند از یکدیگر ارث میبرند یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] م حدود چهل سال قبل مُرد و وارث او، یک پسر و یک دختر بود، در این مدت خواهرم مطالبه ی ارث پدر نکرد، ولی اکنون که خواهر نیز از دنیا رفته است، فرزندان وی سهم ارث خواهرم را می خواهند. آیا مطالبه نکردن خواهرم از سهم ارثش، دلیل اعراض او از میراث است؟
- [آیت الله خامنه ای] پدر و فرزندی در سانحه رانندگی در آن واحد فوت نموده اند و حسب نظریه (کمسیون پزشکی قانونی) تقدم و تأخر زمانی فوت نامبردگان مجهول می باشد. اعلام فرمایید در مثل ما نحن فیه. اصل قاعده عدم توارث ثابت است یا اصل توارث؟ به بیان دیگر آیا متوفیان (پدر و پسر) از یکدیگر ارث می برند یا خیر؟ با توجه به این که زمان فوت نامبردگان مجهول و معلوم نمی باشد که کدامیک زودتر فوت نموده اند.: با توجه به اینکه در ما نحن فیه، متوفیان از طبق اول ارث وارثی ندارند و صرفاً زوجه باقی است آیا تمام ماترک متعلق سهم زوجه است یا اینکه به طبق دوم ارث (برادر و خواهر متوفی) نیز ارث تعلق می گیرد؟ میزان سهم هر یک نیز معیّن گردد؟
- [سایر] اگر زنی فوت کند، شوهر و فرزندانش (دو دختر و سه پسر) چگونه ارث میبرند؟
- [آیت الله نوری همدانی] متولی مسجد که فوت کرده آیا اولاد او از تولیت مسجد ارث میبرند؟
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از فوت شخصی، یکی از فرزندان او در خانه مسکونی او ساکن شده است. آیا سایر ورثه از این خانه ارث میبرند؟ و آیا میتوانند اجاره چند ماه سکونت او را از وی بگیرند؟
- [سایر] پدرم با ماشین خودمان تصادف کرده و در اثر تصادف، مادرم فوت کرد. مقصر هم پدرم بوده است. حال این دیهای که بیمه خواهد داد به چه کسانی میرسد؟
- [آیت الله اردبیلی] پدر خانوادهایی فوت کرده است. آیا یکی از فرزندان میتواند درخواست ارث پدری کند یا به حرمت وجود مادر و به اجبار سایرین باید صرف نظر کند؟
- [آیت الله اردبیلی] پدر خانوادهایی فوت کرده است. آیا یکی از فرزندان میتواند درخواست ارث پدری کند یا به حرمت وجود مادر و به اجبار سایرین باید صرف نظر کند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] قاتل علاوه بر آن که خود ارث نمیبرد، مانع از ارث بردن دیگران نیز نمیشود، بنابر این اگر به عنوان مثال فرزندی پدر خود را عمدا و به ناحق بکشد و میّت فرزند دیگری نداشته باشد، خود قاتل ارث نمیبرد، ولی فرزندان او ارث میبرند و اگر کسی از دسته اوّل وجود نداشته باشد، دسته دوم ارث میبرند و اگر دسته دوم هم وجود نداشته باشد، دسته سوم ارث میبرند.
- [آیت الله سیستانی] اگر عمو و عمه و دائی و خاله خود میّت و اولاد آنان ، و اولاد اولاد آنان نباشند ، عمو و عمه و دائی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند ، و اگر اینها نباشند ، اولادشان ارث میبرند ، و اگر اینها هم نباشند ، عمو و عمه ، و دائی و خاله جد و جدّه میّت ، ارث میبرند ، و اگر اینها هم نباشند ، اولادشان ارث میبرند .
- [آیت الله خوئی] اگر عمو و عمه و دایی و خال خود میّت و اولاد آنان و اولاد اولاد آنان نباشند، عمو و عمه و دایی و خال پدر و مادر میّت ارث میبرند. و اگر اینها نباشند، اولادشان ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمه و دایی و خاله جد و جده میت ارث میبرند، و اگر اینها هم نباشند، اولادشان ارث میبرند.
- [آیت الله علوی گرگانی] دسته دوم از کسانی که به واسطه خویشی ارث میبرند: جدّ یعنی پدر بزرگ وجدّه یعنی مادر بزرگ وبرادر وخواهر میّت است و اگر برادر وخواهر نداشته باشد، اولادشان ارث میبرند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دسته دوم از کسانی که به واسطه خویشی ارث میبرند، جد، یعنی پدر بزرگ و جده یعنی، مادر بزرگ و برادر و خواهر میت است، و اگر برادر و خواهر نداشته باشد، اولادشان ارث میبرند.
- [آیت الله بروجردی] دستهی دوم از کسانی که به واسطهی خویشی ارث میبرند، جد یعنی پدر بزرگ و جده یعنی مادر بزرگ و برادر و خواهر میت است و اگر برادر و خواهر نداشته باشد اولادشان ارث میبرند.
- [آیت الله خوئی] دستة دوم از کسانی که به واسط خویشی ارث میبرند، جد یعنی پدر بزرگ و جده یعنی مادر بزرگ، و برادر و خواهر میت است. و اگر برادر و خواهر نداشته باشد، اولادشان ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] طبقه دوم از کسانی که به واسطه خویشاوندی نَسَبی ارث میبرند، عبارتند از (جدّ)، یعنی پدر بزرگ و (جدّه)، یعنی مادربزرگ و (برادران) و (خواهران) میّت و اگر میّت، برادر و خواهر نداشته باشد، اولاد آنها ارث میبرند.
- [آیت الله سیستانی] دسته دوم از کسانی که بواسطه خویشی ارث میبرند ، جد یعنی پدر بزرگ ، و جدّه یعنی مادر بزرگ ، و برادر ، و خواهر میّت است ، و اگر برادر و خواهر نداشته باشد ، اولادشان ارث میبرند .