تعیین دیه در این امور نیازمند تشخیص دقیق پزشکی بوده و لازم است به دادگاه‌های مربوطه مراجعه شود. اما به طور کلی درباره‌ی شکستگی لگن و کمر فقها می‌گویند: 1. شکستن کمر، اگر کج شود یا به گونه‌ای باشد که قدرت بر نشستن و راه رفتن نداشته باشد، دیه‌ی کامل (یعنی هزار دینار) دارد و فرقی نمی‌کند چند مهره شکسته باشد. 2. دیه شکستگی استخوان لگن، مانند دیه شکستگی استخوان است، یعنی یک پنجم از کلّ دیه و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب می‏شود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی‌که سبب منحنی شدن کمر یا قابل علاج نبودن آن شود یا اینکه نتواند راه برود و بنشیند دیه کامل است در غیر این صورت ارش دارد. و شکستگی استخوان لگن دیه دارد و دیه آن مانند دیه شکستگی استخوان است، یعنی یک پنجم کلّ دیه می‏باشد. و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب می‏شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): به طور کلی در شکستن کمر همان مهره‌های روی هم چیده شده که منتهی می‌شود به لگن دیه کامل است چه دو مهره بشکند یا کمتر یا بیشتر و همچنین اگر کمر صدمه ببیند و کج شود یا به گونه‌ای باشد که قدرت بر نشستن نداشته باشد. و اگر کمر بشکند و بعد بدون نقص و عیب خوب شود دیه آن صد دینار است ولی اگر کمر کج شود دیه آن هزار دینار است. هرگاه کمر بشکند و در اثر آن هر دو پا فلج گردد در آن یک دیه کامل و دو ثلث 2/3 دیه است و اگر ستون فقرات (از قسمتی که از کتف شروع می‌شود) بشکند و قدرت جماع از بین برود در آن دو تا دیه است یکی برای شکستن ستون فقرات و دیگری برای از بین رفتن جماع. و اگر بعصوص انسانی را {استخوان باسن که لگن باشد یا استخوان اطراف دبر را بعصوص گویند} - چه مرد چه زن - به نحوی بشکند که نتواند دبرش را نگهدارد و در آن دیه کامل است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): این امر تابع مقررات است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهما العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
تعیین دیه در این امور نیازمند تشخیص دقیق پزشکی بوده و لازم است به دادگاههای مربوطه مراجعه شود. اما به طور کلی دربارهی شکستگی لگن و کمر فقها میگویند:
1. شکستن کمر، اگر کج شود یا به گونهای باشد که قدرت بر نشستن و راه رفتن نداشته باشد، دیهی کامل (یعنی هزار دینار) دارد و فرقی نمیکند چند مهره شکسته باشد.
2. دیه شکستگی استخوان لگن، مانند دیه شکستگی استخوان است، یعنی یک پنجم از کلّ دیه و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب میشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتیکه سبب منحنی شدن کمر یا قابل علاج نبودن آن شود یا اینکه نتواند راه برود و بنشیند دیه کامل است در غیر این صورت ارش دارد. و شکستگی استخوان لگن دیه دارد و دیه آن مانند دیه شکستگی استخوان است، یعنی یک پنجم کلّ دیه میباشد. و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب میشود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی در شکستن کمر همان مهرههای روی هم چیده شده که منتهی میشود به لگن دیه کامل است چه دو مهره بشکند یا کمتر یا بیشتر و همچنین اگر کمر صدمه ببیند و کج شود یا به گونهای باشد که قدرت بر نشستن نداشته باشد. و اگر کمر بشکند و بعد بدون نقص و عیب خوب شود دیه آن صد دینار است ولی اگر کمر کج شود دیه آن هزار دینار است. هرگاه کمر بشکند و در اثر آن هر دو پا فلج گردد در آن یک دیه کامل و دو ثلث 2/3 دیه است و اگر ستون فقرات (از قسمتی که از کتف شروع میشود) بشکند و قدرت جماع از بین برود در آن دو تا دیه است یکی برای شکستن ستون فقرات و دیگری برای از بین رفتن جماع. و اگر بعصوص انسانی را {استخوان باسن که لگن باشد یا استخوان اطراف دبر را بعصوص گویند} - چه مرد چه زن - به نحوی بشکند که نتواند دبرش را نگهدارد و در آن دیه کامل است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این امر تابع مقررات است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهما العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دیه شکستن لگن، که با نقص عضو بهبود یافته، یا بدون نقص عضو درمان شده، چه میزان است؟ آیا دیه استخوان لگن ارتباطی با استخوان پا دارد، یا مرتبط نمی شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دیه شکستن لگن، که با نقص عضو بهبود یافته، یا بدون نقص عضو درمان شده، چه میزان است؟ آیا دیه استخوان لگن ارتباطی با استخوان پا دارد، یا مرتبط نمی شود؟
- [آیت الله بهجت] شخصی به تأیید گواهی های پزشکی قانونی به وسیله گلوله مصدوم شده است. گلوله از ناحیه عانه چپ وارد و از قسمت لگن خارج و موجب شکستگی گردن استخوان ران راست شده است. آیا در این مورد دیه شکستگی استخوان به دو ثلث دیه مربوط به ورود و خروج گلوله افزوده می شود و یا این که به طور کلی فقط دو ثلث دیه در نظر گرفته می شود؟ آیا اصلاً عانه و لگن جزو بدن محسوب می شود یا جزو پا؟
- [سایر] سلام؛ سه نشانه در مورد خارج شدن منی از بدن وجود دارد، اما ذکر شده که در صورت اینکه فرد مریض باشد لازم نیست با جستن خارج شود!!! آیا بیماری خود ارضایی جزء این بیماریها میباشد؟ برای مریض تشخیص مذی از منی چگونه است؟ سوال دیگر هم اینکه در هنگام خارج شدن منی در مهرههای کمر تاثیر دارد و بعد از آن در کمر یه احساسی حس میشه که خودتون بهتر میدونید حالا در مورد خارج شدن مذی چی ؟ آیا این احساس همواره با خارج شدن منی احساس میشود یا در مورد مذی نیز صادق است؟ پیشاپیش از پاسختان هم تشکر میکنم!!!
- [سایر] با سلام و خسته نباشید.بنده فردی با قد 185 و وزن 57 کیلو و 30 ساله و شاغل هستم.این چند وقت که روزه میگیرم فشار زیادی به دندان هایم وارد شده.در ضمن در ناحیه شان راست هم پوکی استخوان دارم.آیا روزه گرفتن برایم صحیح هست؟ باتشکر...
- [آیت الله مکارم شیرازی] از نظر پزشکی ستون فقرات از 26 قطعه استخوان تشکیل شده، و شامل بخشهای دنبالچه، کمر، پشت و گردن می باشد. گردن شامل هفت عدد مهره و توده ماهیچه ای است، که شکستن گردن ناظر بر شکستن مهره های گردن است، والاّ ماهیچه قابل شکستن نیست. شارع مقدّس و قانونگذار، در خصوص شکستن و نقص گردن، اقدام به تعیین دیه خاص و ارش نموده، و بدین طریق آن را از عنوان دیه احتسابی برای ستون فقرات خارج کرده است. لکن پزشکان محترم به اعتبار اطلاق عنوان کلّی (ستون فقرات) بر مهره های گردن در اصطلاح پزشکی، و بدون توجّه به تعیین دیه به صورت مستقل و جداگانه برای شکستگی گردن (مهره های گردنی) در متون فقهی و قوانین موضوعه، دیه شکستگی ستون فقرات را مبنای تعیین دیه شکستگی مهره های گردن قرار می دهند. با توجّه به مقدّمه فوق بفرمایید: 1 آیا شکستگی گردن ناظر به شکستن مهره های گردن است؟ 2 در احتساب دیه شکستگی مهره های گردن یا ارش، دیه گردن مبنا و ملاک محاسبه قرار می گیرد، یا دیه ستون فقرات؟
- [سایر] سلام. در سوره طارق میخوانیم: پس انسان باید بنگرد که از چه آفریده شده است: فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ مِمَّ خُلِقَ ﴿5﴾ از آب جهندهای خلق شده: خُلِقَ مِن مَّاء دَافِقٍ ﴿6﴾[که] از صلب مرد و میان استخوانهای سینه زن بیرون میآید: یَخْرُجُ مِن بَیْنِ الصُّلْبِ وَالتَّرَائِبِ ﴿7﴾. تولید اسپرماتوزوم (منی) توقفی ندارد. امّا در عضو کوچک بالای هر بیضه و مجاری اسپرم (اپیدیدیم) جمع میشود و ممکن است تا ماهها همانجا بماند بدون آنکه قدرت باروری خود را کاملاً از دست بدهد و تنها با انجام نزدیکی، خود ارضائی و یا احتلام در خواب به بیرون از بدن منتقل میشوند. یکی از جاهایی که منی در آن ساخته میشود، غده وزیکولی است. این غده در لگن خاصره قرار دارد. فرایند جنسی که به بیرون ریخته شدن منی از بدن منتهی میشود انزال میگویند. این آیهها محل بارآمدن منی مرد را قفسه سینه مرد معرفی میکنند. در حالیکه انسان امروزی از مدتها پیش، محل بارآمدن منی مرد را نه قفسه سینه، بلکه خیلی پایینتر در جایی در لگن خاصره میداند. بهاءالدین خرمشاهی مترجم و مفسر قرآن، در پایان قرآن ترجمه خود به این آیهها اشاره میکند. و میگوید: (این آیات، به ویژه آخرین کلمه آیه آخر، معرکه آراء مفسران، خصوصاً مفسران جدیدی است که میکوشند آنرا با علم امروز تطبیق دهند.... ترائب جمع است و مفرد آن تریبه به معنای استخوان سینه یا ترقوه است. [اما] بعضی از مفسران آنرا قفسه سینه و توسعاً قسمت پیشین بدن زن گرفتهاند و بعضی دیگر از جمله محمد اسد (یکی از مترجمان قرآن کریم به انگلیسی) آنرا به لگن خاصره ترجمه کردهاند. خرمشاهی با این توضیح نتیجه میگیرد: (باری اگر مترجم به لغت [لغت قرآن] وفادار باشد، ترائب را سینهها یا استخوانهای سینه ترجمه میکند. اما اگر به علم وفادار باشد، آنرا به چیزی دیگر باید ترجمه کند. این اشکالات علمی در این آیات چگونه پاسخ داده میشود؟
- [سایر] جناب آقای مرادی باسلام من زنی حدوداٌ 30 ساله هستم که سه سال از ازدواجم میگذرد و خداوند به ما یک فرزند دختر که در حال حاضر 9 ماهه است عطا فرموده متاسفانه با گذشت این مدت کوتاه با همسرم دچار مشکل شده ام خیلی سعی کردم از دفتر جنابعالی وقت مشاوره بگیرم اما مقدور نشد لطفاٌ راهنمایی بفرمایید که چطور میتوانم مشکلاتم را با جنابعالی در میان بگذارم و از راهنمایی های شما استفاده کنم. با تشکر و احترام
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که شوهرش مرده و خودش هم جوان است (مثلا 30 ساله است) به خاطر فوت شوهرش بیشتر از متعارف ترک زینت می کند، حتّی نظافت هم به اندازه عرف نمی کند و ازدواج را نیز ترک کرده است و اگر کسی برای خواستگاری بیاید می گوید: من با شوهرم عهد کرده ام دیگر ازدواج نکنم و بین ما شرط شده که هر کس جلوتر مُرد، دیگری ازدواج نکند، آیا این کار درست است و شرط آنها واجب العمل است؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب از کارمندان وزارت امور خارجه بوده و به دلیل ماهیت شغلی که دارم به صورت دورهای به مأموریتهای سه ساله به خارج از کشور اعزام میشوم. یعنی از 30 سال دوران خدمت حدود 15 سال مجبور به زندگی در کشورهای مختلف هستم. با توجه به شرایط زندگی در این کشورها معمولاً هفتهای یک بار برای انجام بعضی از امور به خارج از شهر محل اقامت مسافرت میکنم و از حد ترخّص خارج میشوم. با توجه به این شرایط، آیا شهر محل زندگی حکم وطن را پیدا میکند و نیازی به قصد ده روز نیست یا اینکه بنده حکم مسافر را پیدا میکنم و باید در این دورههای سه ساله نمازهایم را شکسته بخوانم؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شماره روزهای حیض به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اوّل آن با زن خود در قبل جماع کند، مستحب است هیجده نخود طلا کفّاره به فقیر بدهد، و اگر در قسمت دوّم جماع کند، نه نخود، و اگر در قسمت سوّم جماع کند، چهار و نیم نخود بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اوّل آن با زن خود در قبل جماع کند، بنابر احتیاط مستحبّ هیجده نخود طلا کفّاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند، نه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند، باید چهار نخود ونیم بدهد، مثلاً زنی که شش روز خون حیض میبیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوم با او جماع کند، باید هیجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوم وچهارم نه نخود و در شب یا روز پنجم وششم باید چهار نخود ونیم بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شمارة روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اول آن با زن خود در قبل جماع کند ، بنابر احتیاط مستحب ، باید هیجده نخود طلا ، کفاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند ، نه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند ، باید چهار نخود و نیم بدهد ، مثلاً زنی که شش روز خون حیض می بیند ، اگر شوهرش در شب یا رو ز اول ودوم با او جماع کند باید هیجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوم و چهارم نه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم بید چهار نخود ونیم بدهد .
- [آیت الله سبحانی] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اول آن با زن خود در قُبُل جماع کند، بنابر احتیاط واجب باید هیجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند، نه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند، باید چهار و نیم نخود بدهد. مثلا زنی که شش روز خون حیض می بیند، اگر شوهرش در شب یا روز اول و دوم با او جماع کند باید هیجده نخود طلا بدهد و در شب و یا روز سوم و چهارم، نه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم، باید چهار نخود و نیم بدهد.
- [امام خمینی] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اول آن، با زن خود در قبل جماع کند، بنابر احتیاط واجب باید هیجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند، نه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند باید چهار نخود و نیم بدهد. مثلا زنی که شش روز خون حیض می بیند اگر شوهرش در شب یا روز اول و دوم با او جماع کند باید هیجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوم و چهارم نه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم باید چهار نخود و نیم بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اوّل آن از روی علم و عمد با زن خود جماع کند، مستحب است هجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد، و اگر در قسمت دوم جماع کند، نُه نخود، و اگر در قسمت سوم جماع کند، چهار نخود و نیم بدهد؛ مثلاً زنی که شش روز خون حیض میبیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوم با او جماع کند، هیجده نخود طلا و در شب یا روز سوم و چهارم نُه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم چهار نخود و نیم طلا میدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شمارهی روزهای حیضِ زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد اگر در قسمتِ اوّلِ آن با زن خود در قُبل جماع کند، باید هیجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند نُه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند، باید چهار نخود و نیم بدهد؛ مثلاً زنی که شش روز خون حیض میبیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوم با او جماع کند، باید هیجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوم و چهارم نُه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم چهار نخود و نیم بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد در قسمت اول آن با زن خود در قُبُل جماع کند، احتیاط واجب آن است که هجده نخود طلا کفاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوم جماع کند، نُه نخود و اگر در قسمت سوم جماع کند، باید چهار نخود و نیم بدهد، مثلاً زنی که شش روز خون حیض میبیند، اگر شوهرش در شب یا روز اول و دوم با او جماع کند، هجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوم و چهارم نُه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم باید چهار نخود و نیم بدهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر وارث میّت عمو و عمه و دائی و خاله پدر و عمو و عمه و دائی و خاله مادر او باشند ، مال سه سهم میشود : یک سهم آن را عمو و عمه و دائی و خاله مادر میّت ارث میبرند و در این که مال میان آنها به طور مساوی تقسیم میشود یا مرد دو برابر زن میگیرد اختلاف است و احتیاط واجب آن است که صلح کنند ، و دو سهم دیگر آن را سه قسمت میکنند : یک قسمت را دائی و خاله پدر میّت به همان کیفیت بین خودشان قسمت مینمایند ، و دو قسمت دیگر آن را نیز به همان کیفیت به عمو و عمه پدر میّت میدهند . ارث زن و شوهر
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر با همسر حائض خود جماع در قبل کند، بنابراحتیاط واجب باید کفاره بدهد و مقدار آن به ترتیب زیر می باشد: شماره روزهای حیض زن به سه قسمت تقسیم شود و مرد اگر در قسمت اوّل آن، جماع کند، هیجده نخود طلا کفّاره به فقیر بدهد و اگر در قسمت دوّم جماع کند، نه نخود طلا و اگر در قسمت سوّم جماع کند، چهار نخود و نیم بدهد. مثلاً زنی که شش روز خون حیض می بیند، اگر شوهرش در شب یا روز اوّل و دوّم با او جماع کند هیجده نخود طلا بدهد و در شب یا روز سوّم و چهارم نه نخود و در شب یا روز پنجم و ششم چهار نخود و نیم بدهد.