کسی که در ماه رمضان باید قبل از اذان صبح غسل کند، اگر با احتمال بیدار شدن بخوابد، اما بیدار نشود، روزه‌اش صحیح است. البته در فرض سؤال، برخی از فقها[1] احتیاط را در قضای روزه دانسته‌اند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): مانعی ندارد و صِرف آن ضرری به صحت روزه وارد نمی‌کند ولی ‌اگر بخواهید نماز صبح را بخوانید، غسل را انجام دهید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد و در صورتی روزه او صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می‌خواهد فردای آن را روزه بگیرد به جا آورد و همچنین غسل‌های روزی را که روزه است (بنابر احتیاط واجب). بنابراین روزه شما صحیح است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): روزه صحیح است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه احتمال می‌داده که بیدار شود روزه‌اش صحیح است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): احوط قضای روزه است و به مسئله (1652) رساله توضیح المسائل مراجعه شود. [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
من در حالیکه استحاضه کثیره بودم روزه گرفتم و تمام غسلها را به جا آوردم ولی برای نماز صبح امروز خواب ماندم و غسل نکردم میخواستم بدانم روزهام صحیح است یا خیر؟
کسی که در ماه رمضان باید قبل از اذان صبح غسل کند، اگر با احتمال بیدار شدن بخوابد، اما بیدار نشود، روزهاش صحیح است. البته در فرض سؤال، برخی از فقها[1] احتیاط را در قضای روزه دانستهاند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
مانعی ندارد و صِرف آن ضرری به صحت روزه وارد نمیکند ولی اگر بخواهید نماز صبح را بخوانید، غسل را انجام دهید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد و در صورتی روزه او صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد به جا آورد و همچنین غسلهای روزی را که روزه است (بنابر احتیاط واجب). بنابراین روزه شما صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
روزه صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه احتمال میداده که بیدار شود روزهاش صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
احوط قضای روزه است و به مسئله (1652) رساله توضیح المسائل مراجعه شود. [1] . آیت الله صافی گلپایگانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] شب از خون حیض پاک شدم؛ تصمیم گرفتم بخوابم و پیش از اذان صبح غسل کنم؛ ولی بعد از اذان صبح از خواب بیدار شدم، تکلیف روزهام چیست؟
- [سایر] زنی عادت 7 روزه دارد ولی استثنائا بیش از ده روز خون می بیند و لذا باید نمازهای روز هشتم به بعد را قضا کند سوال این است؟ الف:برفرض که استحاضه اش متوسطه باشد برای قضای نماز هایی که از روز هشتم به بعد نخوانده غسل لازم دارد؟ ب:اگر بعد از پاک شدن بخواهد نماز قضای زمان استحاضه را بخواند آیا باید غسل را هم قضا کند؟ ج:با توجه به اینکه باید قبل از نماری که استحاضه متوسطه شده غسل بگیرد زمان شروع استحاضه را قبل از نماز مغرب و عشای روز هفتم حساب کند یا قبل از نماز صبح روز هشتم (با توجه به اینکه عادت هفت روزه او در هر دو موقع امکان داشته تمام شود یعنی مدت تمام شدن آن دقیقا معلوم نبوده قبل از نماز مغرب بوده یا نماز صبح) د:اگر خیال کرده استحاضه کثیره است و به نیت کثیره غسل کرده و بعد فهمیده قلیله بوده آیا آن غسل کفایت از غسل واجب در زمان قلیله می کند؟
- [سایر] بنده در یکی از شبهای رمضان جنب شدم....ولی نتوانستم غسل کنم و امکان تیمم هم برایم وجود نداشت؛ چون نمیدانستم چه خاکی مناسب تیمم است. من صبح همان روز به نیّت روزه از خواب بیدار شده و در اولین فرصت غسل کردم. آیا روزهام صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] اگر استحاضه ی قلیله یا متوسطه ی زن بعد از نماز صبح به استحاضه کثیره تبدیل شود، وظیفه ی او چیست؟
- [سایر] میخواستم بدانم اینکه میگویند یک بار نماز صبح حضرت رسول خدا(ص) قضا شد صحیح است یاخیر؟ (البته این مطلب را در کتابی که پرسش و پاسخ علامه طباطبایی بود دیدهام.)
- [سایر] اگر استحاضه قلیله یا متوسطه زن بعد از نماز صبح یا بعد از نماز ظهر و عصر به کثیره تبدیل شود، تکلیفش چیست؟
- [سایر] اگر زن مستحاضه (استحاضه کثیره یا متوسطه)، برای نماز غسل نکند و تنها وضو بگیرد؛ آیا نمازش باطل است؟
- [آیت الله بهجت] اگر استحاضه قلیله زن بعد از نماز صبح متوسطه شود آیا غسل واجب است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی در ماه مبارک رمضان، پیش از اذان صبح، در خواب جنب شود (و یا نزدیکی انجام دهد)، اما به دلیل کمروئی و شرم از خانواده، غسل جنابت را تا پیش از اذان صبح انجام ندهد، آیا می تواند با تیمم روزه بگیرد، نماز صبح بخواند و چند ساعت بعد (بعد از طلوع آفتاب) غسل کند؟ آیا این روزه صحیح است؟ آیا مرتکب گناه می شود؟
- [آیت الله سبحانی] شخص جنب، ساعاتی قبل از اذان صبح بیدار می شود و عمداً می خوابد به قصد اینکه غسل نکند ولی قبل از اذان تیمم کند اما خواب می ماند آیا روزه اش صحیح است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی که در حال استحاضه کثیره است غسلهای خود را به تفصیلی که در احکام استحاضه گذشت به جا اورد روزه او صحیح است و در استحاضه متوسطه اگر چه غسل نکند روزه اش صحیح است
- [آیت الله مظاهری] اگر استحاضه زن بعد از نماز تغییر کند مثلاً از قلیله، متوسّطه یا کثیره و یا از متوسّطه، کثیره شود باید برای نمازهای بعد به تکلیف فعلی خود عمل نماید مثلاً اگر استحاضه قلیله بعد از نماز صبح متوسّطه شود باید برای نماز ظهر و عصر غسل کند و اگر کثیره شود باید برای نماز مغرب و عشا هم غسل نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر استحاضه قلیله زن پیش از نماز، متوسطه یا کثیره شود، باید اعمال استحاضه متوسطه یا کثیره را که بیان شد انجام دهد و اگر استحاضه متوسطه، کثیره شود، باید اعمال استحاضه کثیره را انجام دهد، ولی چنانچه پیش از همان نماز برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد، لازم نیست دوباره برای کثیره نیز غسل کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر استحاضه قلیله یا متوسطه زن بعد از نماز صبح کثیره شود باید برای نماز ظهر و عصر یک غسل، و برای نماز مغرب و عشا غسل دیگری بجا آورد و اگر بعد از نماز ظهر و عصر کثیره شود، باید برای نماز مغرب و عشا غسل نماید. و همینطور برای نماز صبح روز بعد، مگر اینکه قبل از غسل شب تبدیل به استحاضه قلیله شود یا کاملا قطع شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی که در حال استحاضه کثیره است، هرچند غسلهای خود را به تفصیلی که در احکام استحاضه در مسأله (???) گفته شد بجا نیاورد، روزه او صحیح است. همچنان که در استحاضه متوسطه اگرچه غسل نکند، روزهاش صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] اگر استحاضه قلیله زن، پیش از نماز یا بین نماز، متوسطه یا کثیره شود باید کارهای متوسطه یا کثیره را که گفته شد انجام دهد. و اگر استحاضه متوسطه، کثیره شود باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد و چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر استحاضه قلیله زن پیش از نماز متوسطه یا کثیره شود باید کارهای متوسطه یا کثیره را که گذشت انجام دهد و اگر استحاضه متوسطه کثیره شود باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد و چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر استحاضه قلیله پیش از نماز، متوسطه یا کثیره شود، باید کارهای متوسطه یا کثیره را که گفته شد، انجام دهد. و اگر استحاضه متوسطه، کثیره شود، باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد. و چنان چه برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد، فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر استحاضه قلیله زن پیش از نماز، متوسطه یا کثیره شود باید کارهای متوسطه یا کثیره را که گفته شد انجام دهد. و اگر استحاضه متوسطه، کثیره شود باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد و چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند.
- [آیت الله خوئی] اگر استحاضه قلیلة زن پیش از نماز، متوسطه یا کثیره شود باید کارهای متوسطه یا کثیره را که گفته شد انجام دهد، و اگر استحاضة متوسطه، کثیره شود بایدکارهای استحاضة کثیره را انجام دهد. و چنانچه برای استحاضة متوسطه غسل کرده باشد فائده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند.