نگاه به عکس بی‌حجاب زن غیر مسلمان، اگر از روی لذت جنسی بوده یا موجب انحراف و فساد شود، حرام است. و برخی از فقها[1] ترس از افتادن به گناه و فساد را نیز موجب حرمت نگاه به این تصاویر می‌دانند. ولی در هر صورت، دیدن تصاویر نیمه برهنه‌ی آنها جایز نیست. البته این نکته قابل توجه است؛ وقتی در صدد بیان حکم نگاه به زن مسلمان هستیم، فرقی بین فرقه های اسلامی مانند شیعه و سنی نیست و همه زنان مسلمان در این موضوع مشترکند.[2] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه به قصد لذت و شهوت باشد در هر حال حرام است اما چنانچه به قصد لذت و شهوت نباشد و موجب فساد و انحراف نشود، و عکس ها برهنه یا نیمه عریان نباشد، جایز است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه خوف مفسده (ریبه) نیز باشد نگاه اشکال دارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه نگاه به قصد لذت بردن باشد یا معرضیت برای فساد اخلاق باشد جائز نیست. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): ملاک حرمت نگاه به زن مسلمان، احترام است حتی اگر لذت نبرد اما در مورد زن غیر مسلمان، ملاک، خوف مفسده است و مذهب زن مسلمان تأثیری در مسأله ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام: نوری همدانی، هادوی تهرانی. [2] . جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 1486 (دیدن عکس بدون پوشش زن نامحرم) در همین سایت مراجعه نمایید. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
نگاه به عکس بیحجاب زن غیر مسلمان، اگر از روی لذت جنسی بوده یا موجب انحراف و فساد شود، حرام است. و برخی از فقها[1] ترس از افتادن به گناه و فساد را نیز موجب حرمت نگاه به این تصاویر میدانند. ولی در هر صورت، دیدن تصاویر نیمه برهنهی آنها جایز نیست.
البته این نکته قابل توجه است؛ وقتی در صدد بیان حکم نگاه به زن مسلمان هستیم، فرقی بین فرقه های اسلامی مانند شیعه و سنی نیست و همه زنان مسلمان در این موضوع مشترکند.[2]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه به قصد لذت و شهوت باشد در هر حال حرام است اما چنانچه به قصد لذت و شهوت نباشد و موجب فساد و انحراف نشود، و عکس ها برهنه یا نیمه عریان نباشد، جایز است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه خوف مفسده (ریبه) نیز باشد نگاه اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه نگاه به قصد لذت بردن باشد یا معرضیت برای فساد اخلاق باشد جائز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ملاک حرمت نگاه به زن مسلمان، احترام است حتی اگر لذت نبرد اما در مورد زن غیر مسلمان، ملاک، خوف مفسده است و مذهب زن مسلمان تأثیری در مسأله ندارد. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام: نوری همدانی، هادوی تهرانی. [2] . جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 1486 (دیدن عکس بدون پوشش زن نامحرم) در همین سایت مراجعه نمایید. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا نگاه بدون لذت و مفسده، به عکس زن مسلمانی که آرایش غلیظ کرده، ولی حجاب اسلامی را کاملاً رعایت کرده است، حرام است؟
- [آیت الله بهجت] آیا ملاک در حرمت آرایش، لذت بردن نامحرم است؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: مجرّد نگاه کردن چنانچه از روی لذّت نبوده و خوف ارتکاب حرام و فساد در آن نباشد و به صورت پخش مستقیم هم نباشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] نگاه کردن به تصویر عورت مرد و زن نامحرم غیر مسلمان چه حکمی دارد اگر احتمال مفسده نرود؟
- [سایر] دیدن عکس های بدون پوشش زن های غیر مسلمان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم بدون قصد لذت حرام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان همان طور که از دیدن یک باغ و گلستان لذت میبرد از نگاه کردن به صورت انسان دیگر (مرد یا زن) لذت ببرد حرام است و مصداق قصد ریبه و لذت به حساب می آید؟
- [سایر] اگر انسان همان طور که از دیدن باغ و گلستان لذت میبرد، از نگاه کردن به چهره زن لذت ببرد ؛ آیا این کار حرام است و مصداق قصد لذت به حساب میآید؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان همان گونه که از دیدن یک باغ و گلستان لذّت می برد، از نگاه کردن به صورت انسان دیگر (مرد یا زن) لذّت ببرد، آیا حرام است؟ و مصداق قصد ریبه و لذّت به حساب می آید؟
- [آیت الله خوئی] اگر در ردّ به مسلمان مفسده باشد، تکلیف شرعی چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد زن نامحرمی را بشناسد ، چنانچه از زنهای مبتذله نباشد ، بنابر احتیاط واجب نباید به عکس او نگاه کند ، بجز صورت و دستها که نگاه بدون لذت و خوف وقوع در حرام جایز است .
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد نباید عکس زن نامحرم را بیندازد و اگر در بین قصد لذّت بشود، حرام است و اگر زن نامحرمی را بشناسد نباید به عکس او نگاه کند.
- [آیت الله سیستانی] مرد نباید با قصد لذّت به بدن مرد دیگر نگاه کند ، و نگاه کردن زن هم به بدن زن دیگر با قصد لذّت حرام است ، و همچنین است در هر دو مورد اگر خوف وقوع در حرام باشد .
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن مرد به بدن مرد دیگری یا نگاه کردن زن به بدن زن دیگری، اگر با قصد لذّت باشد یا بترسند که به حرام بیفتند یا مفسده دیگری در بین باشد حرام است.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به فیلمها و عکسهایی که در تلویزیونها و مجلهها و مانند اینها دیده میشود، اگر جالب نباشد و به قصد لذّت نیز نباشد و مفسده هم نداشته باشد و نترسد که به حرام بیفتد جایز است گرچه خالی از اشکال نیست. و همچنین است عکس گرفتن و فیلم برداری کردن مرد و زن نامحرم از یکدیگر.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم و پسر ممیّز چه با قصد لذّت و چه بدون آن حرام است و نگاه کردن زن به مواردی که معمولاً مردها نمیپوشانند نظیر صورت و سر و گردن، اگر به قصد لذّت باشد یا بترسد که به حرام بیفتد و یا موجب مفسده باشد و یا جالب باشد حرام است ولی نگاه کردن بدون اینها جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله سیستانی] مرد و زنی که با یکدیگر محرمند ، اگر قصد لذت نداشته باشند و خوف وقوع در حرام نباشد ، میتوانند غیر از عورت به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند .
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن مرد به بدن و موی زن نامحرم و دختر ممیّز چه با قصد لذّت و چه بدون آن حرام است، و نگاه کردن به صورت و دستها تا مچ نیز، اگر به قصد لذّت باشد یا بترسد که به حرام بیفتد، یا موجب مفسده باشد، یا صورت و دستها جالب باشد، حرام است ولی نگاه کردن بدون اینها جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به بدن و موی زنهای غیر مسلمان، یا زنهای مسلمان لاابالی در حجاب و زنهایی که عادت به حجاب ندارند نظیر زنهای بادیه نشین، اگر جالب نباشد، و به قصد لذّت نیز نباشد و مفسده هم نداشته باشد و نترسد که به حرام بیفتد جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد نباید با قصد لذّت به بدن مرد دیگر نگاه کند ونگاه کردن زن هم به بدن زن دیگر با قصد لذّت حرام است.