مراجع عظام تقلید برای شخصی که نایب در اعمال حج واجب یا عمره‌ی مستحبی می‌شود، اموری را شرط کرده‌اند: 1. بلوغ؛[1] (بنابر احتیاط واجب‌ ). 2. عقل؛‌ 3. ایمان؛ (یعنی اعتقاد به امامت دوازده امام داشته باشد).[2] 4. [فردی ثقه و قابل اعتماد باشد؛ به طوری‌که] از انجام عمل توسط او اطمینان حاصل شود.[3] اما بعد از عمل، اطمینان به صحت عمل او لازم نیست. 5. آشنایی نایب با اعمال و احکام حج؛ هرچند با فراگیری در حال عمل و با راهنمایی شخصی دیگر باشد. 6. در آن سال حج واجب دیگری [چه از طرف خود و یا شخصی دیگر] بر گردن نایب نباشد. 7. نایب در ترک بعضی از افعال حج معذور[4] نباشد؛ ولی عذرهایی که در خود حج پیش می‌آید مانعی ندارد.[5] مثل اینکه نایب، زنی باشد که قبل از احرام، خون حیض ببیند و این امر موجب تغییراتی در اعمال او شود.[6] توجه به این نکته نیز ضروری است که اگر نایب، خود به حج نرفته باشد، این موضوع مانع از صحت نیابت او نبوده و هر فردی که دارای شرایط فوق باشد می‌تواند نایب در حج واجب یا عمره مفرده شود. [1] . حضرات آیات خویی، تبریزی، مکارم و سیستانی: (...در حج یا عمره‌ی واجب، اما در مستحبی، عمل غیر بالغی که ممیز باشد با اذن ولیّ صحیح است)؛ آیت‌اللّٰه بهجت: (اگر بچه ممیّز باشد، خالی از رجحان نیست که نیابت وی صحیح باشد). [2] . آیت‌اللّٰه خامنه‌ای: (بنابر احتیاط واجب، نیابت غیر مؤمن کفایت نمی‌کند). [3] . آیات عظام تبریزی و خویی: (و اگر نایب ثقه باشد خبر دادن او کافی است)؛ آیت اللّٰه سیستانی: (اگر خبر داد که از طرف او انجام داده و از خبرش وثوق و اطمینان حاصل نشد، در این صورت اکتفا به خبر دادن او اشکال دارد). [4] . «معذور» کسی است که نتواند اعمال اختیاری حج را انجام دهد، ولی انجام قربانی توسط خود فرد، حتی در حال اختیار هم لزومی ندارد. [5] . امام خمینی: (در این فرض نیز نیابت صحیح نیست)؛ آیت اللّٰه خامنه‌ای: (در صورتی که عذر منجرّ به نقص در اعمال شود نیابت صحیح نیست). [6] . ر.ک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰی)، ص 72 - 80، نشر مشعر، تهران، ویرایش‌جدید، 1429 ه‍ ق؛ شاهرودی، سید مرتضی موسوی، جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 45، نشر مشعر، قم، سوم، 1428 ه‍ ق.
مراجع عظام تقلید برای شخصی که نایب در اعمال حج واجب یا عمرهی مستحبی میشود، اموری را شرط کردهاند:
1. بلوغ؛[1] (بنابر احتیاط واجب ).
2. عقل؛
3. ایمان؛ (یعنی اعتقاد به امامت دوازده امام داشته باشد).[2]
4. [فردی ثقه و قابل اعتماد باشد؛ به طوریکه] از انجام عمل توسط او اطمینان حاصل شود.[3] اما بعد از عمل، اطمینان به صحت عمل او لازم نیست.
5. آشنایی نایب با اعمال و احکام حج؛ هرچند با فراگیری در حال عمل و با راهنمایی شخصی دیگر باشد.
6. در آن سال حج واجب دیگری [چه از طرف خود و یا شخصی دیگر] بر گردن نایب نباشد.
7. نایب در ترک بعضی از افعال حج معذور[4] نباشد؛ ولی عذرهایی که در خود حج پیش میآید مانعی ندارد.[5] مثل اینکه نایب، زنی باشد که قبل از احرام، خون حیض ببیند و این امر موجب تغییراتی در اعمال او شود.[6]
توجه به این نکته نیز ضروری است که اگر نایب، خود به حج نرفته باشد، این موضوع مانع از صحت نیابت او نبوده و هر فردی که دارای شرایط فوق باشد میتواند نایب در حج واجب یا عمره مفرده شود. [1] . حضرات آیات خویی، تبریزی، مکارم و سیستانی: (...در حج یا عمرهی واجب، اما در مستحبی، عمل غیر بالغی که ممیز باشد با اذن ولیّ صحیح است)؛ آیتاللّٰه بهجت: (اگر بچه ممیّز باشد، خالی از رجحان نیست که نیابت وی صحیح باشد). [2] . آیتاللّٰه خامنهای: (بنابر احتیاط واجب، نیابت غیر مؤمن کفایت نمیکند). [3] . آیات عظام تبریزی و خویی: (و اگر نایب ثقه باشد خبر دادن او کافی است)؛ آیت اللّٰه سیستانی: (اگر خبر داد که از طرف او انجام داده و از خبرش وثوق و اطمینان حاصل نشد، در این صورت اکتفا به خبر دادن او اشکال دارد). [4] . «معذور» کسی است که نتواند اعمال اختیاری حج را انجام دهد، ولی انجام قربانی توسط خود فرد، حتی در حال اختیار هم لزومی ندارد. [5] . امام خمینی: (در این فرض نیز نیابت صحیح نیست)؛ آیت اللّٰه خامنهای: (در صورتی که عذر منجرّ به نقص در اعمال شود نیابت صحیح نیست). [6] . ر.ک: محمودی، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰی)، ص 72 - 80، نشر مشعر، تهران، ویرایشجدید، 1429 ه ق؛ شاهرودی، سید مرتضی موسوی، جامع الفتاوی (مناسک حج)، ص 45، نشر مشعر، قم، سوم، 1428 ه ق.
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی به عنوان نیابت در مسجد شجره محرم شده و به مکه آمده، در مکه فهمید که خودش مستطیع بوده است، آیا باید اعمال عمره را به قصد خود بجا آورد یا به قصد نیابت، و اگر باید حجّ را به قصد خود بجا آورد نسبت به حجّ نیابی چه وظیفه دارد، و آیا میتواند برای آن نایب بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی به عنوان نیابت در مسجد شجره محرم شده و به مکه آمده، در مکه فهمید که خودش مستطیع بوده است، آیا باید اعمال عمره را به قصد خود بجا آورد یا به قصد نیابت، و اگر باید حجّ را به قصد خود بجا آورد نسبت به حجّ نیابی چه وظیفه دارد، و آیا میتواند برای آن نایب بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی از جده مُحرم شد ورفت مکه، بعد معلوم شد که اشتباه کرده وموقف نرفته حالا چکار باید کند؟ آیا کفاره دارد یا به جحفه رود ودوباره احرام ببندد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که در انجام حج بلدی نیابت دارد، چه مقدار از مستحبات مدینه و مکه را باید به نیابت از منوب عنه انجام دهد؟
- [آیت الله خوئی] کسی که حج نیابتی قبول کرده و در همان سال حج بذلی یا استطاعت شخصی پیدا کرده در صورتی که طرف، شرط نکرده که در چه سالی نیابت رود آیا میتواند حج نیابتی را به سال بعد موکول نموده و امسال حج خود را به جای آرد یا خیر؟ لطفاً حکم آنها را مرقوم فرمائید.
- [امام خمینی] شخص مریضی که قبلا مستطیع بوده و حجّ نرفته و فعلا قادر به حرکت نیست، آیا به نیابت از وی میتوان حج نمود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فقها می فرمایند: (نیابت از سوی کسی که بعد از استطاعت، به مکّه مشرّف شده، و پس از دخول در حرم فوت کرده، لازم نیست). حال اگر شخصی بعد از تمام کردن عمره تمتّع از دنیا برود، آیا در این صورت هم نیابت لازم نیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی به عنوان نیابت در مسجد شجره محرم شد و به مکه امد در مکه فهمید که خودش مستطیع بوده است ایا باید اعمال عمره را به قصد خود به جا اورد یا به قصد نیابت و اگر باید حج را به قصد خود به جا اورد نسبت به حج نیابی چه وظیفه ای دارد و ایا می تواند برای ان نایب بگیرد یا نه
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی طبق وصیت پدر که پول به حساب سازمان حج واریز کرده است به نیابت او به مکه امده در حالی که خود فرزند نیز استطاعت مالی داشته است ایا به نیابت پدر حج به جا اورد یا حج خود را انجام دهد
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی که یک پای او قطع شده به نیابت از دیگری به حج آمده است، آیا نیابت او صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در سال اوّلی که مستطیع شده به مکّه رود و در حرکت با قافله که مقدور بوده تقصیر نکرده و در وقت معیّنی که دستور دادهاند به عرفات ومشعر الحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد، حجّ بر او واجب نیست ولیاگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته، اگرچه به زحمت باشد باید حجّ کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در سال اولی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معینی که دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد؛ چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد؛ حج بر او واجب نیست؛ ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته؛ اگرچه به زحمت باشد که قابل تحمل است باید حج کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر در سال اولی که مستطیع شده، به مکه رود و در وقت معینی که دستور دادهاند به عرفات و مشعر الحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد، حج بر او واجب نیست؛ ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته، اگر چه به زحمت باشد باید حج کند.
- [امام خمینی] اگر در سال اولی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معینی که دستور داده اند به عرفات و مشعرالحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد حج بر او واجب نیست، ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته اگر چه به زحمت باشد باید حج کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معیّنی که دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد ، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد ، حج بر او واجب نیست ، مگر آنکه از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته ، که در این صورت اگر چه به زحمت باشد باید حج کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در سال اولی که مستطیع شده بدون سستی و تأخیر به مکّه رود و در وقت معیّنی که دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد چنانچه در سالهای بعد مستطیع نشود حج بر او واجب نیست ولی چنانچه از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته به هر طریق که می تواند باید حج بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در سال اولی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معینی که دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد، چنان چه در سال های بعد مستطیع نباشد، حج بر او واجب نیست. ولی اگر از سال های پیش مستطیع بوده و نرفته، اگر چه به زحمت باشد باید حج کند.
- [آیت الله خوئی] اگر در سال اولی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معینی که دستور دادهاند به عرفات و مشعرالحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد، حج بر او واجب نیست. ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته اگرچه به زحمت باشد باید حج کند.
- [آیت الله بهجت] اگر در سال اوّلی که مستطیع شده به مکه رود و در وقت معینی که دستور دادهاند به عرفات و مشعرالحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد، حج بر او واجب نیست، ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته باید حج بهجا آورد، اگرچه به زحمت باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگرخرجی رفتن وبرگشتن وخرجی عیالات کسی را درمدّتی که مکّه می رود