چنین فردی باید هر مقدار از نمازهایی را که یقین دارد بدون غسل خوانده اعاده نماید، اما نسبت به قضای روزه‌ها،‌ فقها اختلاف نظر دارند. برخی[1] قضای آن را واجب و برخی[2] در فرض سؤال، روزه‌‌های فرد را صحیح و کافی می‌دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): هر مقدار از نمازهایی که یقین دارد بدون غسل خوانده باید اعاده نماید، و نسبت به روزه هم قضای روزه ها لازم است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه جاهل به حکم بوده روزه‌هایش قضا ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): باید نمازها و روزه‌های خود را قضا کند. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): تمام نمازهایی که بدون غسل خوانده‌، باطل است و باید اعاده کند اما روزه‌هایی که در آن زمان گرفته‌، صحیح است و نیاز به اعاده ندارند. در بحث جنابت هم در صورتی که حکم مسأله را نمی‌دانسته و احتمال آن را هم نمی‌داده و در یادگیری کوتاهی نکرده‌ باشد، روزه‌هایش صحیح است. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنه‌ای و صافی گلپایگانی. [2] . آیات عظام نوری همدانی و هادوی تهرانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
سلام علیکم خانمی قبلاً در روستا بوده و وقتی حایض شده مادرش به او نگفته که باید غسل کند و بدون غسل نماز خواندهاست. وقتی که ازدواج کرده نمیدانسته که جنب قبل از اذان صبح ماه رمضان باید غسل کند و بدون غسل وارد صبح شده و روز غسل میکرده است. در ضمن میگوید شب در روستا، امکان استفاده از حمام برای بانوان نبوده است. حکم نماز و روزههای وی در مدتی که در روستا بوده چگونه است؟
چنین فردی باید هر مقدار از نمازهایی را که یقین دارد بدون غسل خوانده اعاده نماید، اما نسبت به قضای روزهها، فقها اختلاف نظر دارند. برخی[1] قضای آن را واجب و برخی[2] در فرض سؤال، روزههای فرد را صحیح و کافی میدانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
هر مقدار از نمازهایی که یقین دارد بدون غسل خوانده باید اعاده نماید، و نسبت به روزه هم قضای روزه ها لازم است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه جاهل به حکم بوده روزههایش قضا ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید نمازها و روزههای خود را قضا کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تمام نمازهایی که بدون غسل خوانده، باطل است و باید اعاده کند اما روزههایی که در آن زمان گرفته، صحیح است و نیاز به اعاده ندارند.
در بحث جنابت هم در صورتی که حکم مسأله را نمیدانسته و احتمال آن را هم نمیداده و در یادگیری کوتاهی نکرده باشد، روزههایش صحیح است. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام خامنهای و صافی گلپایگانی. [2] . آیات عظام نوری همدانی و هادوی تهرانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی در شب ماه رمضان جنب میشود، یکساعت به اذان صبح مانده برای غسل به حمّام میرود، لکن اذان آغاز میشود روزه او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] شبی در ماه مبارک رمضان جنب شدم و چون امکان حمام کردن برایم نبوده، تصمیم گرفتم بعد از خوردن سحری و قبل از اذان صبح تیمّم بدل از غسل نمایم. ولی متأسفانه پس از خوردن سحری یادم رفت که تیمّم نمایم و هنگام اذان یادم افتاد و سریعا تیمّم کردم. آیا روزه ای که گرفتم صحیح بوده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و یا زنی که در شب ماه رمضان از حیض پاک شده است، اگر اینها یقین دارند تا اذان صبح آب پیدا نمیشود تا غسل کنند، آیا میتوانند قبل از اینکه اذان صبح شود، تیمم کنند و بخوابند و یا اینکه باید تا اذان صبح بیدار بمانند و نزدیک اذان صبح تیمّم بکنند و بخوابند؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمیکند به نیت این که قبل از اذان صبح غسل نماید ولی بعد از اذان صبح بیدار شود آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح میباشد؟
- [سایر] با عرض سلام اگر کسی در ماه رمضان از خواب بیدار شود و ببیند که جنب میباشد یعنی در خواب جنب شود و قبل از اذان صبح غسل نکند.یعنی اینکه روش نشه بره حمام و غسل کنه یعنی خجالت بکشه با تشکر
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی در ماه رمضان ساعت هشت شب جنب شده و خوابیده بنا داشته که قبل از اذان صبح بلند شود غسل کند لکن وسط اذان بلند شده روزه او چه صورت دارد اگر بنا نداشته بلند شود چطور؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم سلام علیکم - شخصی در شب ماه مبارک رمضان جنب بوده و قصد داشته غسل را عمدا تا تنگی وقت عقب بندازد و تیمم کند اما فراموش کرده تیمم کند و بعد از اذان صبح یادش افتاده که قرار بوده تیمم کند . حکم روزه چنین شخصی چگونه است ؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و غسل نمی کند به نیّت اینکه قبل از اذان صبح غسل نماید و ساعت را نیز یکساعت مانده به اذان کوک می کند تا بیدار شود امّا وقتی که خوابید متوجّه زنگ ساعت نشده و بعد از اذان صبح بیدار می شود، آیا روزه آن روزی که او گرفته صحیح می باشد؟
- [آیت الله خوئی] اگر در روزه غیر ماه رمضان و قضاء آن از روزههای واجبی که مثل روزة ماه رمضان وقت آن معین است، جنب عمداً تا اذان صبح غسل نکند اظهر این است که روزهاش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] در روزه رمضان و قضای آن اگر جنب عمدا تا اذان صبح غسل نکند یا اگر وظیفه او تیمّم است عمدا تیمّم ننماید، روزه او باطل است و بنابر احتیاط واجب، حکم بقیه روزههای واجب نیز همین است.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بیدار شود در صورتی که اطمینان به بیداری برای غسل قبل از اذان صبح نداشته باشد احتیاط مستحب ان است که پیش از غسل نخوابد
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد وبیدار شود، احتیاط مستحبّ آن است که پیش از غسل نخوابد، اگرچه اطمینان داشته باشد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود، احتیاط واجب آن است که پیش از غسل نخوابد، اگر چه احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود.
- [آیت الله خوئی] هرگاه جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود احتیاط مستحب آن است که پیش از غسل درصورتی که عادتش به بیدار شدن نباشد نخوابد، اگرچه احتمال بدهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که می خواهد قضای روزه رمضان را بگیرد؛ اگر بعد از اذان صبح بیدار شود و ببیند محتلم شده و بداند پیش از اذان محتلم شده است؛ می تواند آن روز را روزه بگیرد؛ ولی اگر در شب بفهمد جنب شده و تا اذان صبح غسل نکند؛ آن روز را نمی تواند روزه قضا بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] خواب دوم و سوم حائض یا نفساء در شب ماه رمضان پس از پاک شدن، حکم خواب دوم و سوم جنب را ندارد، بلکه اگر برای بیدار شدن و غسل کردن کوتاهی نکرده باشد، خواب سوم او نیز اشکال ندارد؛ وچنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او صحیح است و در صورتی که کوتاهی کرده باشد، خواب اوّل او نیز اشکال دارد و چنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و می داند یا احتمال می دهد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود چنانچه غفلت داشته باشد که بعد از بیدار شدن باید غسل کند در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند بنابر احتیاط باید قضای ان روز را به جا اورد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و می داند یا احتمال می دهد که اگربخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، چنانچه غفلت داشته باشد که بعد از بیدار شدن باید غسل کند، در صورتی که بخوابد، و تا اذان صبح خواب بماند روزه اش صحیح است.