اگر عرق یا رطوبت دیگر، آن‌قدر زیاد باشد که از لباس‌ها عبور کرده و به مبل برسد، آن مبل نجس می‌شود و لباسها حکم واسطه را نخواهد داشت؛ در هرحال، چنان‌چه یقین به سرایت نجاست حاصل نگردد نباید به شک خود اعتنا کرد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال حکم دو واسطه را ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که یقین به سرایت نجاست حاصل نگردد نباید به شک خود اعتنا کرد و تا دو واسطه باعث انتقال نجاست می‌شود، نه بیشتر، یعنی اگر دست نجس مثلاً به دست دیگری بخورد آن هم نجس می‌شود، و اگر آن به شیء سوم اصابت کند آن نیز نجس می‌شود، ولی اگر شیء سوم به چهارمی بخورد نجس نخواهد شد. به تعبیر دیگر، متنجس اول و دوم سبب سرایت نجاست می‌شود، ولی متنجس سوم سبب سرایت نجاست نمی‌شود، هر چند خود آن نجس است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه یقین به سرایت نجاست داشته باشد نجس می‌شود و در صورت شک محکوم به طهارت است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه یقین به سرایت نباشد نجس نمی‌شود. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر عرق یا رطوبت دیگر آن قدر زیاد باشد که از لباس‌ها عبور کند و به مبل برسد، آن مبل نجس می‌شود ولی اگر عرق یا رطوبت دیگر به اندازه‌ای نباشد که از لباس‌ها عبور کند و به مبل برسد، مبل نجس نمی‌شود و دو لباس زیر و رو، در اینجا حکم دو واسطه را دارد و اگر در کیفیت رطوبت شک دارید، مبل محکوم به طهارت است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر بدن انسان نجس باشد و به واسطه عرق کردن و یا رطوبت دیگر، رطوبت از دو عدد لباس زیر و رو رد شده و به مبل یا چیز دیگری سرایت کند، آیا مبل نجس میشود و یا حکم دو واسطه دارد و نجس نیست؟
اگر عرق یا رطوبت دیگر، آنقدر زیاد باشد که از لباسها عبور کرده و به مبل برسد، آن مبل نجس میشود و لباسها حکم واسطه را نخواهد داشت؛ در هرحال، چنانچه یقین به سرایت نجاست حاصل نگردد نباید به شک خود اعتنا کرد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال حکم دو واسطه را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که یقین به سرایت نجاست حاصل نگردد نباید به شک خود اعتنا کرد و تا دو واسطه باعث انتقال نجاست میشود، نه بیشتر، یعنی اگر دست نجس مثلاً به دست دیگری بخورد آن هم نجس میشود، و اگر آن به شیء سوم اصابت کند آن نیز نجس میشود، ولی اگر شیء سوم به چهارمی بخورد نجس نخواهد شد. به تعبیر دیگر، متنجس اول و دوم سبب سرایت نجاست میشود، ولی متنجس سوم سبب سرایت نجاست نمیشود، هر چند خود آن نجس است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه یقین به سرایت نجاست داشته باشد نجس میشود و در صورت شک محکوم به طهارت است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه یقین به سرایت نباشد نجس نمیشود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر عرق یا رطوبت دیگر آن قدر زیاد باشد که از لباسها عبور کند و به مبل برسد، آن مبل نجس میشود ولی اگر عرق یا رطوبت دیگر به اندازهای نباشد که از لباسها عبور کند و به مبل برسد، مبل نجس نمیشود و دو لباس زیر و رو، در اینجا حکم دو واسطه را دارد و اگر در کیفیت رطوبت شک دارید، مبل محکوم به طهارت است.
لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله اردبیلی] زمین یا چیزی که رطوبت مختصری روی آن وجود دارد، آیا به واسطه نجس شدن بخشی از آن، نجاست به جاهای دیگر هم سرایت میکند؟
- [سایر] سلام ملاک در واسطه بودن در نجاسات خشک بودن واسطه های قبلی است یعنی واسطه اول باید خشک باشد بعد از طریق رطوبت به شی بعدی سرایت کند تا واسطه اول محسوب شود یا خیر؟ مرجع رهبری
- [آیت الله اردبیلی] در کلاس درسی که یک صندلیِ غیر معیّن آن نجس است، روی یک صندلی مینشینیم و به واسطه عرق کردن، رطوبت از بدن ما به صندلی منتقل میشود. آیا وظیفهای بر عهده ما ثابت میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر جایی از بدن انسان نجس گردد و عرق بدن از آنجا به جاهای دیگر برود، حکمش چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا منظور از عرقِ جنب از حرام، عرق خود شخص در بدن و لباسِ خویش میباشد و یا عرق هر شخص دیگری هم در بدن و لباس شخصِ دیگری مورد نظر است.
- [آیت الله اردبیلی] آیا بدن شخص جنب نجس است؟ یعنی اگر دستش خیس باشد و با کسی دست بدهد و یا به شیئی دست بزند، آن شیء یا آن شخص، نجس میشود؟ و یا اگر بدن جنب بر اثر یک فعالیت بدنی عرق کند، لباس جنب یا هر چیزی که ممکن است با این عرق در تماس باشد نجس است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بدن خیس عرق باشد و یک جائی از بدن نجس گردد آیا تمام بدن نجس میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر محل غایط را با سنگ یا دستمال پاک کنند، آیا برطرف شدن لزجی غایط از محل لازم است یا نه؟ و آیا اگر انسان عرق کند و یا محل غایط خیس شود، موجب نجاست بدن یا لباس می شود؟ و آیا در این صورت می توان با این بدن و لباس نماز خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر ترشحی از داخل توالت به لباس انسان سرایت کند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر لباس زیر با خون یا بول نجس شود، آیا بررسی جهت سرایت آن از لباس زیر به دیگر لباسها لازم است؟
- [آیت الله بهجت] مکان نمازگزار اگر نجس است، نباید بهطوری تر باشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد، مگر اینکه طوری تر باشد که اگر نجاست به بدن یا لباس سرایت کرد، نماز را باطل نکند چنانکه خواهد آمد؛ ولی جایی که پیشانی را بر آن میگذارد اگر نجس باشد در صورتی که خشک هم باشد، نماز باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از طریق حرام جنب شود، خواه به واسطه زنا باشد، یالواط و یا استمناء، عرق او نجس نیست، ولی مادام که بدن یا لباس او عرق دارد با آن نماز نخواند بنابر احتیاط واجب.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه تقصیر در ندانستن مسأله، نجاست چیز نجسی را نداند مثلاً نداند عرق کافر غیر کتابی نجس است و با بدن یا لباس آلوده به آن نماز بخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگرموقعی که کافر بوده لباس او با رطوبت به بدنش رسیده باشد وآن لباس در موقع مسلمان شدن در بدن او نباشد ، نجس است ، ولی لباسی که در موقع مسلمان شدن در بدن او بوده است ، پاک می شود هر چند با عرق بدن او ملاقات کرده باشد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطه رسیدن با رطوبت به خون نجس شود اگر چه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد نمی شود با ان نماز خواند
- [آیت الله اردبیلی] عرق جنب از حرام، خواه جنابت به واسطه زنا، لواط، اِستمناء و یا غیر آن باشد، نجس نیست و میتوان با لباس یا بدن آلوده به آن نماز خواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسی که وارد خانه او می شود با رطوبت به جای نجس رسیده است در صورتی که او سبب برای این امر باشد و در معرض این باشد که نجاست به ماکول و مشروب سرایت کند باید به انان بگوید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جائی از خانه یا فرش کسی نجس باشد و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او می شوند با رطوبت به جای نجس رسیده است و در معرض این باشد که نجاست به ماکول و مشروب سرایت کند باید به آنان بگوید.
- [آیت الله خوئی] اگر جایی از خانه یا فرش کسی نجس باشد، و ببیند بدن یا لباس یا چیز دیگر کسانی که وارد خانه او میشوند با رطوبت بهجای نجس رسیده است، و در معرض این باشد که نجاست به مأکول و مشروب سرایت کند، باید به آنان بگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مکان نمازگزار اگر نجس است، به طوریتر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد و آن را به نحوی نجس کند که نتواند در آن نماز بخواند؛ ولی جایی که پیشانی را بر آن میگذارد اگر نجس باشد، در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است؛ بلی چنانچه فقط قسمتی از مهر نمازگزار نجس باشد پس اگر نجاست آن به بدن نمازگزار سرایت نکند نماز اشکال ندارد و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلاً نجس نباشد.