در بخش‌هایی از زیارت عاشورا، تفاوت در نقل دیده می‌شود. یکی از این موارد، در عبارت «وَ أَنْ‏ یَرْزُقَنِی‏ طَلَبَ‏ ثَارِکُم» است که یک نقل«ثاری» و نقل دیگر«ثارکم» است. متأسفانه در برخی نوشتارها، برای بیان چنین تفاوتی، بعد از کلمه «ثاری»، ضمیر «کم» را هم اضافه کرده‌اند«ثاری(کم)» یعنی به جای ضمیر متکلم، ضمیر مخاطب نیز نقل شده است، اما گاه خواننده آن را به صورت ترکیبی «ثاریکم» می‌خواند، در حالی که این عبارت علاوه بر این‌که در روایات وجود ندارد، از لحاظ نحوی و لغوی نیز صحیح نیست. در منابع ادعیه و اذکار، این بخش از زیارت عاشورا به شکل «ثارکم» آمده است،[1] و فقط در یک یا دو مورد به شکل «ثاری» نوشته شده است.[2] هر چند که از لحاظ ادبی هر دو را می‌توان صحیح دانست، ولی هم از لحاظ معنا و هم به علت کثرت نقلِ «ثارکم» در بین منابع، می‌توان گفت که عبارت «ثارکم» ترجیح دارد، اما همانگونه که بیان شد، «ثاریکم» فاقد معنا بوده و صحیح نیست. [1] . ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق و مصحح: امینی، عبد الحسین، ص 177، دار المرتضویة، نجف اشرف، چاپ اول، 1356ش؛ شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، 775، مؤسسة فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، 1411ق؛ ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق و مصحح: قیومی اصفهانی، جواد، ص 483، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق؛ کفعمی، ابراهیم بن علی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 270، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ اول، 1418ق. [2] . عاملی (شهید اول)، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(علیهم السلام)، ص 181، مدرسه امام مهدی(عج)، قم، چاپ اول، 1410ق.
در فرازی از زیارت عاشورا میخوانیم: (و ان یرزقنی طلب ثارکم مع امام هدی ظاهر ناطق ...)؛ کلمه (ثارکم) به سه شکل نوشته شده: (ثارکم)، (ثاریکم) و (ثاری)؛ کدامیک صحیح است؟
در بخشهایی از زیارت عاشورا، تفاوت در نقل دیده میشود. یکی از این موارد، در عبارت «وَ أَنْ یَرْزُقَنِی طَلَبَ ثَارِکُم» است که یک نقل«ثاری» و نقل دیگر«ثارکم» است.
متأسفانه در برخی نوشتارها، برای بیان چنین تفاوتی، بعد از کلمه «ثاری»، ضمیر «کم» را هم اضافه کردهاند«ثاری(کم)» یعنی به جای ضمیر متکلم، ضمیر مخاطب نیز نقل شده است، اما گاه خواننده آن را به صورت ترکیبی «ثاریکم» میخواند، در حالی که این عبارت علاوه بر اینکه در روایات وجود ندارد، از لحاظ نحوی و لغوی نیز صحیح نیست.
در منابع ادعیه و اذکار، این بخش از زیارت عاشورا به شکل «ثارکم» آمده است،[1] و فقط در یک یا دو مورد به شکل «ثاری» نوشته شده است.[2] هر چند که از لحاظ ادبی هر دو را میتوان صحیح دانست، ولی هم از لحاظ معنا و هم به علت کثرت نقلِ «ثارکم» در بین منابع، میتوان گفت که عبارت «ثارکم» ترجیح دارد، اما همانگونه که بیان شد، «ثاریکم» فاقد معنا بوده و صحیح نیست. [1] . ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق و مصحح: امینی، عبد الحسین، ص 177، دار المرتضویة، نجف اشرف، چاپ اول، 1356ش؛ شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 2، 775، مؤسسة فقه الشیعة، بیروت، چاپ اول، 1411ق؛ ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق و مصحح: قیومی اصفهانی، جواد، ص 483، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق؛ کفعمی، ابراهیم بن علی، البلد الأمین و الدرع الحصین، ص 270، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بیروت، چاپ اول، 1418ق. [2] . عاملی (شهید اول)، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(علیهم السلام)، ص 181، مدرسه امام مهدی(عج)، قم، چاپ اول، 1410ق.
- [سایر] آیا سند و متن زیارت عاشورا صحیح است؟
- [سایر] آیا ازدواج حضرت قاسم با دختر امام در روز عاشورا صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] لطفاً بفرمایید جملاتی که در ادعیه مشهور مثل دعای کمیل و زیارت عاشورا سه مرتبه یا بیشتر تکرار می کنند از نظر شرعی صحیح می باشد یا خیر و آیا روایتی در این زمینه موجود می باشد؟
- [سایر] ایا عزاداری در ده روز قبل از عاشورا صحیح است درصورتی که امام در روز عاشورا شهید شد و رسم این است که بعد از فوت شخص برای او عزاداری میکنند نه قبل!!
- [سایر] منظور از ارواح در زیارت عاشورا (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَبا عَبْدِ اللَّهِ وَ عَلَی الْاَرْواحِ الَّتی حَلَّتْ بِفِنائکَ) چه کسانی هستند؟ چون در ترجمه آمده (کسانی که به آستانت فرود آمدند). آیا منظور کسانی هستند که به زیارت امام میآیند؟ یا کسانی که در کربلا کنار قبر ایشان خاک شدهاند؟ یا کسانی که در وجود حسین فانی شدند، و جانشان را در راه امام فدا کردند (یاران امام حسین(ع)؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نحوه صحیح ختم چهل روزه انعام و ختم چهل روز زیارت عاشورا چگونه است؟ و اینکه بانوانی که در فاصله این چهل روز عادت ماهانه می شوند چگونه باید این ختم ها را انجام دهند؟
- [سایر] معنای ازاله و دفع مقامات ائمه(ع) که در زیارت عاشورا آمده (و لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها) چیست؟ مگر امامان از رتبه امامت و مقام ولایت دفع و ازاله شدند؟ با این که می دانیم که این مقامات قابل منع از طرف مردم نیست.
- [سایر] بعضی از علما معتقد هستند در زیارت مقدس عاشورا در موارد100 لعن و 100 سلام گفتن فراز آخر کفایت می کند و نیاز به گفتن کل فراز نمی باشد اگر این جمله نیز صحیح است لطفاً سند آنرا ذکر فرمائید متشکرم موفق و موید باشید.
- [سایر] بسم رب الحسین (ع) با سلام، سوالی خدمتتون داشتم. چندی پیش فردی در مورد زیارت عاشورابه من گفت که اگر در دعا 100 لعن و 100 سلام نوشته واقعا باید اجرا کرد و حتی نماز و دعای بعد از آن را نیز باید خواند وگرنه اثر جانبی ممکنه داشته باشد.آیا این درسته؟ چون من خودم زیارت عاشورا رو زیاد میخونم ولی از وقتی که این حرف را شنیدم نمیدونم چیکار کنم.نه می تونم عادتم رو ترک کنم نه میتونم هرروز 2 ساعت وقت بذارم و حتی دلم نمیاد به جای زیارت معروفه،غیر معروفه رو بخونم. این سوال رو خدمتتون داشتم که اگر بجای 100 بار مثلا 7 بار بخونیم آیا کوتاهی و قصور کردیم؟ و بجای آن بهتره زیارت غیرمعروفه رو بخونیم؟ با عرض پوزش بدلیل طولانی شدن با تشکر اللهم عجل لولیک الفرج،صلوات
- [سایر] امام صادق(ع) با سه تعبیر، ایام محسنیه را سختتر و جانکاهتر از عاشورا معرفی میکنند: (و لا کیوم محنتنا بکربلا و ان کان یوم السقیفه و احراق النار علی باب امیر المؤمنین و الحسن و الحسین و فاطمه و زینب و ام کلثوم فضه و قتل محسن بالرفسه اعظم و ادهی و امرّ لانه اصل یوم العذاب)؛ هیچ روزی مانند محنت ما در کربلا نیست، اگرچه روز سقیفه و آتش به پا کردن بر در خانه امیر المؤمنین، حسن، حسین، فاطمه، زینب، امکلثوم و فضه (سلام الله علیهم) و کشتن محسن(ع) با لگد، بالاتر و سختتر و تلختر است؛ چرا که آن، اصل روز عذاب و سختی آن روز است. آیا این حدیث صحیح است؟