در فرهنگ دینی ما اماکن و شهرهایی از قداست برخوردارند؛ از جمله شهرهایی که در روایات فضیلت‌هایی برای آنها بیان شده است می‌توان به مکه مکرمه، مدینه منوره، کربلا، کوفه، قم و... اشاره کرد. این جایگاه ویژه و قداست به دلیل آن است که در مکه خانه خدا است، در مدینه وجود پیامبر(ص)، کربلا امام حسین(ع)، کوفه امام علی(ع)، قم وجود حضرت معصومه(س) و مشهد امام رضا(ع) است. در روایتی می‌خوانیم: امام صادق(ع) فرمود: «خدا را حرمی است که مکه است، و رسول خدا را حرمی است که مدینه می‌باشد و علی(ع) را حرمی که کوفه است، و ما را هم حرمی که شهر قم است، و البته در آن بانویی از فرزندانم به نام فاطمه در آن به خاک رود و هر که زیارتش کند بهشت بر او واجب شود».[1] [1] . «روی عدة من أهل الری‏ أنهم دخلوا علی أبی عبد الله و قالوا نحن من أهل الری فقال مرحبا بإخواننا من أهل قم فقالوا نحن من أهل الری فأعاد الکلام قالوا ذلک مرارا و أجابهم بمثل ما أجاب به أولا فقال إن لله حرما و هو مکة و إن للرسول حرما و هو المدینة و إن لأمیر المؤمنین حرما و هو الکوفة و إن لنا حرما و هو بلدة قم و ستدفن فیها امرأة من أولادی تسمی فاطمة فمن زارها وجبت له الجنة قال الراوی و کان هذا الکلام منه قبل أن یولد الکاظم»؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 57، ص 216، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق؛ محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 10، ص 368، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1408ق.
در فرهنگ دینی ما اماکن و شهرهایی از قداست برخوردارند؛ از جمله شهرهایی که در روایات فضیلتهایی برای آنها بیان شده است میتوان به مکه مکرمه، مدینه منوره، کربلا، کوفه، قم و... اشاره کرد. این جایگاه ویژه و قداست به دلیل آن است که در مکه خانه خدا است، در مدینه وجود پیامبر(ص)، کربلا امام حسین(ع)، کوفه امام علی(ع)، قم وجود حضرت معصومه(س) و مشهد امام رضا(ع) است.
در روایتی میخوانیم: امام صادق(ع) فرمود: «خدا را حرمی است که مکه است، و رسول خدا را حرمی است که مدینه میباشد و علی(ع) را حرمی که کوفه است، و ما را هم حرمی که شهر قم است، و البته در آن بانویی از فرزندانم به نام فاطمه در آن به خاک رود و هر که زیارتش کند بهشت بر او واجب شود».[1] [1] . «روی عدة من أهل الری أنهم دخلوا علی أبی عبد الله و قالوا نحن من أهل الری فقال مرحبا بإخواننا من أهل قم فقالوا نحن من أهل الری فأعاد الکلام قالوا ذلک مرارا و أجابهم بمثل ما أجاب به أولا فقال إن لله حرما و هو مکة و إن للرسول حرما و هو المدینة و إن لأمیر المؤمنین حرما و هو الکوفة و إن لنا حرما و هو بلدة قم و ستدفن فیها امرأة من أولادی تسمی فاطمة فمن زارها وجبت له الجنة قال الراوی و کان هذا الکلام منه قبل أن یولد الکاظم»؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 57، ص 216، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق؛ محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 10، ص 368، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1408ق.
- [آیت الله بهجت] فردی مثلاً عراقی در شهر مقدّس قم به مدت بیست سال ساکن است و می خواهد هرگاه موانع برطرف شد به عراق بازگردد. آیا طیّ مدّت مذکور باعث می شود که قم برای او وطن گردد یا هنوز مسافر است؟
- [آیت الله بهجت] طلبه ای که در شهر مقدّس قم قصد ده روز نموده و در طول این ده روز از اوّل نیّت رفتن به مسجد مقدّس جمکران را داشته است، آیا قصد ده روز تحقّق پیدا می کند یا نه؟
- [آیت الله نوری همدانی] احتراماً به عرض میرسانم که، بنده نذر کرده بودم اگر در حوزه علمیه شهر مقدس قم پذیرش و قبول شوم یک ماه را روزه بگیرم؛ امّا اینجانب در مدرسه علمیه روستای حاجی آباد که در یازده کیلومتری شهر قم واقع است پذیرش و قبول شدم. سؤال از حضرتعالی اینست که: چون منظور بنده شهر قم بود نه جای دیگر، آیا باید به نذر خود عمل نمایم یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] از آن جا که مسأله حجاب یک امر ضروری اسلام است و از آن جا که باید حدود و قوانین اسلامی در کشور جمهوری اسلامی خصوصا در شهرهای مذهبی از جمله شهر مقدّس قم رعایت شود که بحمداللّه این قوانین اسلامی تا به امروز در شهر مقدّس قم رعایت شده اما متأسفانه این روزها در این شهر مقدّس اعمال ناشایستی مشاهده می شود که در شأن و مقام و منزلت این شهر مقدّس نیست لذا کراراً مشاهده می شود که اعمال ناشایستی در وسایل نقلیّه خصوصاً در کاروانهای عروسی که از مقابل حرم مطهّر حضرت معصومه(علیها السلام) عبور می کنند انجام می شود و یا به طور کلّی در مکانهای مقدّسی از جمله در مسجد مقدّس جمکران که مورد لطف و مرحمت پروردگار و حضرت بقیه اللّه الاعظم(عجل اللّه تعالی فرجه الشریف) بوده صورت می گیرد که واقعاً جای تأسف و نگرانی است چرا که مقام و منزلت این شهر بالاتر و والاتر از آن است که اجازه بدهد این گونه اعمال در آن صورت گیرد لذا از آن جا که مراجع بزرگوار همیشه و در هر حال به فریاد و کمک انقلاب و اسلام می رسند و با فتاوای دندان شکن خود مشت محکمی بر دهان استکبار جهانی می زنند بر آن شدیم که فتوای صریح حضرتعالی را در خصوص این مسأله در شهر مقدس قم بدانیم.
- [سایر] من برای امتحان ورودی حوزه علمیه ثبت نام کردم و حدودا یک ماه دیگر امتحانش شروع میشه، و با توجه به وقتی که دارم چه کار کنم شهر مقدس قم قبول بشم چون خیلی دوست دارم قم قبول بشم، خواهشا کمکم کنید که قبول بشم.
- [سایر] چرا در آخرالزمان شهر قم، امنترین مکان است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در ضمن عقد، زوجه شرط می کند به اینکه زوج حق ندارد بدون رضایت زوجه او را مثلا از شهر مقدس قم به جای دیگر ببرد. پس از ازدواج زوجه با رضایت خودش با زوج رفته در روستا زندگی کرده اند. پس از مدتی به قم برگشته و می گوید که من نمی توانم در جای دیگر زندگی کنم و از زوج می خواهد که محل سکونت و مایحتاج وی را در قم تأمین کند. زوج هم می گوید که باید بروند در روستا زندگی کنند، آیا زوجه می تواند از رفتن به روستا استنکاف کرده و مسکن و مخارج در قم را از زوج مطالبه کند؟ یا اینکه پس از رفتن وی از قم به خارج قم، حق قبلی از بین می رود؟ به عبارت دیگر آیا با رفتن زوجه از قم به خارج قم حق اختیار مسکن وی ساقط می شود یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] مرحوم پدرم روحانی و از اهل علم بود. بیست سال قبل فوت نمود و در قبرستان عمومی شهرمان به خاک سپرده شد. اکنون شهرداری، قصد تخریب و ساختمان سازی در آن قبرستان را دارد. با توجه به فضیلت و شرافت شهر قم و این که از مشاهد مشرّفه است و مرحوم پدرم علاقه زیادی به دفن شدن در این سرزمین مقدّس داشتند، آیا نبش قبر و انتقال میّت به قم جایز است؟
- [سایر] چرا یهودیان را یهودی مینامند؟
- [سایر] چرا یهودیان را یهودی مینامند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شراب به خودی خود یا به واسطه ریختن چیزی مثل سرکه و نمک در آن، سرکه شود پاک میگردد، و این را انقلاب مینامند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعداز آن مسجد پیغمبر (ص) و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. و نیز مسافر میتواند در حرم حضرت سید الشهدا علیه السلام نماز را تمام بخواند. اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند ، و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است ، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، و بعد از آن مسجد کوفه ، و بعد از آن مسجد بیت المقدس ، و بعد از آن مسجد جامع هر شهر ، و بعد از آن مسجد محلّه ، و بعد از آن مسجد بازار است .
- [آیت الله علوی گرگانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر و بعد مسجد کوفه ومسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه، و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر (ص) بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء (ع) نماز را تمام بخواند اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجدالحرام و بعد از آن مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیتالمقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله مظاهری] مسافر میتواند در تمام شهر مکّه و شهر مدینه و شهر کربلا و شهر کوفه نماز را تمام بخواند. و جایی که اوّل جزو این شهرها نبوده و بعد افزوده شده یا در آینده میشود نیز همین حکم را دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شهر دیوار دارد باید ابتدای هشت فرسخ را از دیوار شهر حساب کند و اگر دیوار ندارد باید از خانه های اخر شهر حساب کند