1. «حرز»، مفرد احراز و در لغت؛ به معنای پناهگاه، جای محکم و استوار، و هر چیزی که انسان را حفظ کند و انسان در آن پناه گیرد آمده است. حرز در اصطلاح، به دعاهایی گفته می‌شود که خواندن یا نوشتن و همراه داشتن آنها موجب جلوگیری از ترس، چشم زخم، بلا و دردها، جانوران موذی و درندگان، می‌شود.[1] 2. «تعویذ» مصدر باب تفعیل است. صیغه ثلاثی مجرد آن به معنای پناه بردن به چیزی است از شرّی که با آن مواجه شده است.[2] تعویذ در اصطلاح؛ به دعایی گفته می‌شود که برای دفع شرّ نوشته می‌شود و چون به آن پناه می‌برند، به آن تعویذ می‌گویند.[3] همچنین به کار دعا نوشتن و آویختن آن بر کسی دیگر نیز تعویذ گفته می‌شود.[4] 3. «حجاب» نیز که به معنای پوشش است، به چیزی گفته می‌شود که بین دو چیز حائل می‌شود و مانع برخورد آن دو با هم می‌شود.[5] از این‌رو؛ به حرز یا دُعایی که برای دفع آفت یا چشم زخم بر خود آویزند نیز حجاب گفته می‌شود.[6] هرچند که این چند کلمه در اصل معنا با یکدیگر تفاوت دارند ولی در معنای اصطلاحی تقریباً به یک معنا و مترادف با هم هستند؛ یعنی حرز،[7] تعویذ و حجاب،[8] در منابع روایی و در کتب ادعیه، به دعاهایی اطلاق می‌شود که برای دفع شرّ و مصون ماندن از آفات و بلاها و امراض و... خوانده می‌شود و یا نوشته شده و شخص آن‌را با خود حمل می‌کند. [1] . برگرفته از: استفاده از حرز برای از بردن ترس و چشم زخم-25619. [2] . مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‏8، ص 258، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، 1368ش. [3] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، میردامادی، جمال الدین، ج‏ 3، ص 499، بیروت، دارالفکر، چاپ سوم، 1414ق. [4] . بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی - فارسی، ص 629، تهران، اسلامی‏، چاپ دوم، 1375ش. [5] . التحقیق فی کلمانت القرآن الکریم، ج 2، ص 167. [6] . فرهنگ ابجدی عربی - فارسی، ص 319. [7] . برای اطلاع از این حزرها ر.ک: ابن طاوس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، محقق: کرمانی، ابوطالب، محرر، محمد حسن، ص 3 - 45، قم، دارالذخائر، چاپ اول، 1411ق. [8] . برای اطلاع از این حجاب‌ها ر.ک: مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 296 – 302.
1. «حرز»، مفرد احراز و در لغت؛ به معنای پناهگاه، جای محکم و استوار، و هر چیزی که انسان را حفظ کند و انسان در آن پناه گیرد آمده است. حرز در اصطلاح، به دعاهایی گفته میشود که خواندن یا نوشتن و همراه داشتن آنها موجب جلوگیری از ترس، چشم زخم، بلا و دردها، جانوران موذی و درندگان، میشود.[1]
2. «تعویذ» مصدر باب تفعیل است. صیغه ثلاثی مجرد آن به معنای پناه بردن به چیزی است از شرّی که با آن مواجه شده است.[2] تعویذ در اصطلاح؛ به دعایی گفته میشود که برای دفع شرّ نوشته میشود و چون به آن پناه میبرند، به آن تعویذ میگویند.[3] همچنین به کار دعا نوشتن و آویختن آن بر کسی دیگر نیز تعویذ گفته میشود.[4]
3. «حجاب» نیز که به معنای پوشش است، به چیزی گفته میشود که بین دو چیز حائل میشود و مانع برخورد آن دو با هم میشود.[5] از اینرو؛ به حرز یا دُعایی که برای دفع آفت یا چشم زخم بر خود آویزند نیز حجاب گفته میشود.[6]
هرچند که این چند کلمه در اصل معنا با یکدیگر تفاوت دارند ولی در معنای اصطلاحی تقریباً به یک معنا و مترادف با هم هستند؛ یعنی حرز،[7] تعویذ و حجاب،[8] در منابع روایی و در کتب ادعیه، به دعاهایی اطلاق میشود که برای دفع شرّ و مصون ماندن از آفات و بلاها و امراض و... خوانده میشود و یا نوشته شده و شخص آنرا با خود حمل میکند. [1] . برگرفته از: استفاده از حرز برای از بردن ترس و چشم زخم-25619. [2] . مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 8، ص 258، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، 1368ش. [3] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، میردامادی، جمال الدین، ج 3، ص 499، بیروت، دارالفکر، چاپ سوم، 1414ق. [4] . بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی - فارسی، ص 629، تهران، اسلامی، چاپ دوم، 1375ش. [5] . التحقیق فی کلمانت القرآن الکریم، ج 2، ص 167. [6] . فرهنگ ابجدی عربی - فارسی، ص 319. [7] . برای اطلاع از این حزرها ر.ک: ابن طاوس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، محقق: کرمانی، ابوطالب، محرر، محمد حسن، ص 3 - 45، قم، دارالذخائر، چاپ اول، 1411ق. [8] . برای اطلاع از این حجابها ر.ک: مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 296 – 302.
- [سایر] چرا در مفاتیح الجنان شروع دعاهای ایام هفته با دعای روز یکشنبه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ادعیّه و زیارات مفاتیح الجنان را می توان به قصد استحباب خواند؟
- [سایر] زندگی نامه و شخصیت نویسنده مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی را توضیح بفرمایید.
- [سایر] آیا حدیث معروف به «حدیث کساء» [آنچه در آخر مفاتیح الجنان آمده ] معتبر است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] ادعیهو زیارات مفاتیح الجنان را آیا می توان به قصد استحباب خواند؟
- [آیت الله سیستانی] نمازی که بعد از دعای ندبه در مفاتیح الجنان ذکر شده است چند رکعت است و چگونه میباشد؟
- [آیت الله بهجت] اگر امام جماعتی عقیده داشته باشد که برخی از دعاهای مفاتیح الجنان تحریف شده است، عادل می باشد یا خیر؟
- [سایر] آیا به نظر شما نبودن زیارت نامه حضرت زینب درمفاتیح الجنان عجیب نیست؟ آیا امکان دارد که دعای معروف ام داود از حضرت زینب باشد؟ اگر نه، علت نبودن زیارت نامه آن حضرت در مفاتیح الجنان چه می تواند باشد؟
- [سایر] تلقین میّت از چه زمانی مرسوم شده است و آنچه که به نام تلقین میّت در مفاتیح الجنان درج شده، به چه کسی منسوب است؟
- [آیت الله بهجت] شخصی وصیّت کرده که کتاب مفاتیح الجنان را که مدّت ها می خوانده با او در قبر بگذارند، آیا این وصیّت جایز و نافذ است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که زنی مقید به حفظ حجاب شرعی است نگاه کردن به عکس بدون حجاب او اشکال دارد، مگر این که او را نشناسد و مفسده دیگری از نگاه کردن حاصل نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن شغلی داشته باشد و بخواهد کاری انجام دهد که در مقابل نامحرم مراعات حجاب برای او ممکن نباشد، باید آن را ترک کند و شغلی را انتخاب کند که بتواند حجاب شرعی را رعایت نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی عمداً پوشش لازم را در نماز رعایت نکند نمازش باطل است، خواه حکم پوشش نماز را بداند یا در آن شک داشته باشد، بلکه بنا بر احتیاط در صورت غفلت از مسأله، یا اشتباه در آن نیز نمازش باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شخصی در بین نماز بفهمد که پوشش لازم را دارا نیست، باید خود را بپوشاند و نمازش صحیح است ولی نباید پس از فهمیدن، بدون پوشاندن خود کارهای نماز را انجام دهد، همچنین اگر بعد از نماز بفهمد که در نماز پوشش لازم را نداشته نمازش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به بدن و موی زنهای غیر مسلمان، یا زنهای مسلمان لاابالی در حجاب و زنهایی که عادت به حجاب ندارند نظیر زنهای بادیه نشین، اگر جالب نباشد، و به قصد لذّت نیز نباشد و مفسده هم نداشته باشد و نترسد که به حرام بیفتد جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله سبحانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نیست مگر این که برای عکس برداشتن مجبور شود که دست به بدن او بزند و اگر زن نامحرمی را بشناسد در صورتی که آن زن با حجاب باشد، نباید به عکس بدون حجاب او نگاه کند.
- [آیت الله سبحانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نیست مگر این که برای عکس برداشتن مجبور شود که دست به بدن او بزند و اگر زن نامحرمی را بشناسد در صورتی که آن زن با حجاب باشد، نباید به عکس بدون حجاب او نگاه کند.
- [آیت الله اردبیلی] چیزهای کوچکی که پوشش نمازگزار محسوب نمیشوند مثل چاقو، پول و مانند آن اگر نجس باشند و به هنگام نماز همراه نمازگزار باشند، اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.