اگر زمین، ملک شخص او بوده و معبر عمومی نباشد، وی می‌تواند از رفت و آمد افراد جلوگیری کند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر زمین متعلق به او باشد، چنین حقی را دارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر معبر عمومی نباشد مالک می‌تواند شما را منع کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در فرض سؤال، اگر ملک شخص مذکور باشد، می‌تواند جلوگیری کند. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه محل عبور متعلق به شخص خاص بوده و وقف نکرده باشد می‌تواند از عبور دیگران ممانعت کند هر چند به مدت طولانی محل عبور باشد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر چندین سال از روی قسمتی از زمین شخصی که راه اختصاصی خودش بوده، هر روز عبور کنیم، آیا آن شخص شرعاً میتواند از عبور ما جلوگیری کند؟
اگر زمین، ملک شخص او بوده و معبر عمومی نباشد، وی میتواند از رفت و آمد افراد جلوگیری کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر زمین متعلق به او باشد، چنین حقی را دارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر معبر عمومی نباشد مالک میتواند شما را منع کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، اگر ملک شخص مذکور باشد، میتواند جلوگیری کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه محل عبور متعلق به شخص خاص بوده و وقف نکرده باشد میتواند از عبور دیگران ممانعت کند هر چند به مدت طولانی محل عبور باشد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] دو نفر در حال مذاکره جهت معامله زمین هستند شخص ثالثی با علم به اینکه طرفین در حال مذاکره میباشند شرعا میتواند وارد معامله شود و خریدار اول را منع و زمین را بخرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چشمه آبی در زیر زمین شخصی وجود دارد که اگر صاحب زمین بخواهد چشمه را حفر کند تا از آب آن استفاده کند خرابی برای زمین دیگری به بار میآورد آیا این شخص میتواند چشمه را حفر کند یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی زمین و چشمه دارد و زمینش را سیلاب برده و حالا زمین ندارد که از آن استفاده کند آیا در صورتی که خودش زمین ندارد شرعامیتواند از دیگری که زمین دارد نسبت به استفاده از آن آب جلوگیری نماید و آن شخص زمین دار میتواند از آن استفاده کند؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی زمینی را میخرد و سال بر آن میگذرد و در سال دوم، خمس آن زمین را از درآمد سال دوم که خمس آن را نپرداخته است، میپردازد. آیا این شخص، خمس کامل زمین را پرداخت کرده است یا باز هم بدهی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب مقداری زمین در جای معینی خریدم. دو سال بعد دور آن را سنگ چین نموده و روی آن نخودِ دیم کاشتم. در سال 1350 دولت سابق آن را ملی اعلام کرد، آیا شرعاً من مالک آن زمین هستم؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی خانه ای را از آقای فلانی اجاره کرده به مبلغ ماهانه 100 هزار تومان، اکنون می خواهد همه آن را و یا قسمتی از آن منزل را به افزونتر از قیمت مذکور به شخص دیگری اجاره بدهد به نظر حضرت عالی شرعاً چطور است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روستایی، شخصی زمینی را چند سال پیش وقف حسینیه نموده ولی نیاز به حسینیه نداشته اند. اهالی، زمین مزبور را خانه عالم ساخته اند واقف خبردار شده می گوید کارتان شرعاً صحیح نیست. آیا شرعاً این کار اشکال دارد یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در روستایی، شخصی زمینی را چند سال پیش وقف حسینیه نموده ولی نیاز به حسینیه نداشته اند. اهالی، زمین مزبور را خانه عالم ساخته اند واقف خبردار شده می گوید کارتان شرعاً صحیح نیست. آیا شرعاً این کار اشکال دارد یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] چشمهای است که سرچشمه آن در زمین ملکی شخصی قرار دارد. اگر بخواهیم آب آن را به وسیله لوله به منطقهای که چند کیلومتر با آن فاصله دارد، انتقال دهیم، باید لوله از زمینهای ملکی این شخص و افراد دیگر عبور نماید، آیا در صورت عدم رضایت مالکین زمینها، استفاده از آب چشمه برای وضو و غسل و سایر تطهیرات جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مادر شخصی زنا نماید، آیا شخص میتواند او را بزند؟
- [آیت الله سیستانی] در ثبوت زکات در غیر گندم و جو و خرما و کشمش شرط است که مالک متمکن از تصرف در مال باشد شرعاً وتکویناً ، پس اگر در قسمتی سال به طوری که زمان معتنابهی باشد کسی آن را غصب کرده باشد ، یا شرعاً ممنوع از تصرف باشد ، زکات ندارد .
- [آیت الله بهجت] انسان مالی را میتواند گرو بگذارد که شرعاً بتواند در آن مال تصرف کند، و اگر مال شخص دیگری را گرو بگذارد، در صورتی صحیح است که صاحب مال بگوید: به گرو گذاشتن راضی هستم.
- [آیت الله خوئی] جایز است عبور و مرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جایز است عبور از زمینهای مدارس دینی و حسینیههائی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر فرش پاکی که روی زمین نجس است باران ببارد و آب باران به زمین نجس نیز برسد، فرش نجس نمیشود و زمین هم پاک میگردد، ولی چنانچه فرش با زمین فاصله داشته باشد و آب باران از فرش عبور کرده و بر روی زمین بچکد، بنابر احتیاط زمین پاک نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر آفتاب به قسمتی از زمین نجس بتابد و آن را خشک کند فقط همان قسمت پاک می شود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به او حواله شده است، میتواند با موافقت طلبکار، او را به شخص ثالثی حواله دهد، خواه شخص ثالث بدهکار باشد یا نه، شخص ثالث نیز با موافقت طلبکار میتواند او را به دیگری حواله دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی نتواند خرج سال خود را تأمین کند و سر سال پول و یا چیزهایی از مئونه در خانه زیاد بیاید، میتواند آنها را در مخارج مورد نیاز صرف کند و خمس ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر وضوی بعضی از اعضا را ارتماسی و بعضی را غیر ارتماسی انجام دهد اشکال ندارد، و همچنین میتواند قسمتی از یک عضو را ارتماسی و قسمتی را غیر ارتماسی انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] انسان مالی را میتواند گرو بگذارد که شرعاً بتواند در آن تصرّف کند، پس اگر شراب و مانند آن را گرو بگذارند صحیح نیست و همچنین اگر مال شخص دیگر را گرو بگذارند صحیح نیست مگر اینکه با اجازه او باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] عبور و مرور از زمین اوقاف عامه مانند مساجدی که در خیابان واقع شده جایز است ولی از اوقاف خاصه ای که موقوف علیه خاص دارد مانند وقف بر اولاد و مدارس محل اشکال است