روایاتی در مورد استحباب ایستادن مأمومان در سمت راست امام جماعت وجود دارد. امام علی(ع) می‌­فرماید: بهترین صف‌‌ها صف اول است که فرشتگان در این صف حضور دارند و بهترین نقاط صف اول، نقاطی است که در سمت راست امام جماعت قرار می‌­گیرد.[1] از امام صادق(ع) منقول است: هرکس چهل روز در سمت راست امام جماعت نماز بخواند، وارد بهشت خواهد شد.[2] روایات فوق در جایی است که تعداد مأمومان بیش از یک نفر بوده که در پشت سر امام قرار می‌­گیرند، اما در جایی که تنها یک مأموم وجود دارد نیز مستحب است که او علاوه بر سمت راست قرار گرفتن، هم ردیف امام جماعت نیز باشد.(ابن جنید، قائل به وجوب است).[3] دلیل این استحباب(و یا وجوب)، روایت زراره است که می‌گوید از امام صادق(ع) پرسیدم: دو نفر هم می‌­توانند نماز جماعت برقرار کنند؟ ایشان فرمودند: بله! و فرد مأموم باید در سمت راست امام جماعت باشد.[4] [1] . ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام، ج 1، ص 155، قم، مؤسسة آل البیت، 1385ش. [2] . علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 85، ص 98، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403ق. [3] . همان، ص 44. [4] . شیخ کلینی، کافی، ج 3، ص 371، تهران، دار الکتب الإسلامیة، 1407ق.
روایاتی در مورد استحباب ایستادن مأمومان در سمت راست امام جماعت وجود دارد.
امام علی(ع) میفرماید: بهترین صفها صف اول است که فرشتگان در این صف حضور دارند و بهترین نقاط صف اول، نقاطی است که در سمت راست امام جماعت قرار میگیرد.[1]
از امام صادق(ع) منقول است: هرکس چهل روز در سمت راست امام جماعت نماز بخواند، وارد بهشت خواهد شد.[2]
روایات فوق در جایی است که تعداد مأمومان بیش از یک نفر بوده که در پشت سر امام قرار میگیرند، اما در جایی که تنها یک مأموم وجود دارد نیز مستحب است که او علاوه بر سمت راست قرار گرفتن، هم ردیف امام جماعت نیز باشد.(ابن جنید، قائل به وجوب است).[3] دلیل این استحباب(و یا وجوب)، روایت زراره است که میگوید از امام صادق(ع) پرسیدم: دو نفر هم میتوانند نماز جماعت برقرار کنند؟ ایشان فرمودند: بله! و فرد مأموم باید در سمت راست امام جماعت باشد.[4] [1] . ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام، ج 1، ص 155، قم، مؤسسة آل البیت، 1385ش. [2] . علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 85، ص 98، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، 1403ق. [3] . همان، ص 44. [4] . شیخ کلینی، کافی، ج 3، ص 371، تهران، دار الکتب الإسلامیة، 1407ق.
- [آیت الله بهجت] آیا ثواب خواندن نماز آیات به جماعت همانند ثواب نماز جماعت یومیّه می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در رکعت آخر نماز جماعت، در حالی که امام جماعت مشغول تشهد است رسیده، آیا راهی برای درک ثواب نماز جماعت برای او وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت به خاطر سنّ زیادش نتواند نماز را تند بخواند اگر ما ذکر را زودتر از او بگوییم، آیا اشکال دارد و از ثواب جماعت کم می شود؟ من مثلاً می خواهم ثواب زیادی در نماز جماعت بگیرم آیا درست است که ذکر بیشتر بگویم و به این خاطر از امام جماعت جلو بزنم؟
- [سایر] اگر ممکن است ثواب نماز جماعت را برایم بنویسید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا مکبّر بودن ثواب نماز جماعت را دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] فردی که دچار بیماری پیسی است در نماز و غسل های واجب چه باید بکند؟ آیا می تواند برای بردن ثواب نماز اول وقت و ثواب نماز جماعت در نماز جماعت شرکت کند؟
- [سایر] سلام؛ آیا حدیثی در مورد ثواب مکبّری کردن در نماز جماعت وجود دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا ثواب نماز جماعت باعث پاک شدن عقوبت گناهان می شود؟
- [سایر] آیا حدیثی در مورد ثواب مکبّری کردن در نماز جماعت وجود دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مأموم در سلام آخر به نماز جماعت برسد، آیا می تواند اقتدا کند و به ثواب جماعت برسد؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند؛ هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت؛ اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله بروجردی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود، تا به ده نفر برسند و عدّهی آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر یک نفر بامام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد وپنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند وعده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ ودریاها مرکّب ودرختها قلم وجن وانس وملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله مظاهری] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد، و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند، و تعداد آنان که از ده نفر گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عدّه آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختان قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله اردبیلی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز را دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند، هر رکعتی ثواب ششصد نماز را دارد و هر چه بیشتر شوند، ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند و عدّه آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکّب و درختها قلم و جنّ و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند(1). =============================================================================== 1 مستدرک الوسائل، باب 1 از (أبواب صلاة الجماعة)،ح3،ج1،ص487.
- [آیت الله سبحانی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا بده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند; نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [امام خمینی] در روایتی وارد شده است که اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.