بیع مرابحه به معامله‌ای اطلاق می‌شود که فروشنده با اعلام بهای کالای خریداری شده، آن را گران‌تر از قیمت خرید بفروشد. و در فرض سؤال، اگر شخص واقعاً کالا را (هر چند به سفارش مشتری) برای خود بخرد و سپس با اختیار کامل به مشتری بفروشد، اشکالی ندارد و معامله صحیح است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): فی‌نفسه مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر برای خود می‌خرد و سپس با اختیار کامل به طرف بفروشد اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه معامله واقعی باشد نه صوری صحیح است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه با توافق و شرط قبلی بایع چیزی را به مشتری بفروشد و دوباره آن چیز را از وی بخرد حرام و باطل است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): بله، صحیح است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
آیا مرابحه سفارشی صحیح است؟ بدین معنا که، به عنوان مثال: فروشنده به درخواست مشتری جنسی را بخرد، سپس با اضافه سودی، به مشتری بفروشد؟
بیع مرابحه به معاملهای اطلاق میشود که فروشنده با اعلام بهای کالای خریداری شده، آن را گرانتر از قیمت خرید بفروشد. و در فرض سؤال، اگر شخص واقعاً کالا را (هر چند به سفارش مشتری) برای خود بخرد و سپس با اختیار کامل به مشتری بفروشد، اشکالی ندارد و معامله صحیح است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
فینفسه مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر برای خود میخرد و سپس با اختیار کامل به طرف بفروشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه معامله واقعی باشد نه صوری صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه با توافق و شرط قبلی بایع چیزی را به مشتری بفروشد و دوباره آن چیز را از وی بخرد حرام و باطل است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله، صحیح است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] آیا مرابحه وکالتی به شکل ذیل، صحیح است؟ اگر مشتری به فروشنده مراجعه کند، و از وی کالایی را بخواهد؛ آنگاه فروشنده پولی را به مشتری بدهد و به وی وکالت دهد که از طرف خودش فروشنده کالایی را خریداری کند؛سپس فروشنده، همان کالا را با اضافه کردن سودی بر قیمت خریداری شده توسط مشتری، به وی بفروشد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر فروشنده ای بدون درخواست مشتری، کالایی را برای او بفرستد و در بین راه تلف شود; آیا این خسارت به عهده ی فروشنده است یا مشتری؟
- [آیت الله سبحانی] مشتری جنسی را ده سال پیش خرید، و تاکنون نتوانسته پول آن را پرداخت کند آیا فروشنده می تواند مبلغ بیشتری از مشتری بگیرد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر شخصی بخواهد وسیله ای را به صورت اقساط بخرد آیا سودی که فروشنده در هر ماه از خریدار می گیرد حالت نزول دارد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شخصی جنسی را به دیگری به قیمت معین بفروشد و از فروشنده تعدادی از آن را دریافت کند و بعد از فروشنده از تحویل مابقی بازماند آیا خریدار میتواند آن مقدار جنسی را که هنوز از فروشنده دریافت نکرده به قیمت اضافهتری به او بفروشد و به این صورت حساب خود را تسویه کند؟
- [آیت الله سیستانی] اگر جنسی را بفروشد با تاخیر ثمن بمدت معین ، اگر بعد از آن تاخیر شود آیا آن جنس ملک مشتری است یا بایع ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی جنسی را نسیه بخرد و بعد پول آن را از مال حرام بدهد، آیا معامله او صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بانکها وامی را به عنوان مشارکت در بیع میپردازند به این صورت که اگر شخصی خواست خانهای را خریداری نماید نسبتی از خانه را از مالک نقدامیخرند و بعد به مشتری درخواست کننده وام به صورت اقساط میفروشند حال اگر مشتری بدون توجّه به این خرید و فروش بانک اقدام به پرداخت اضافه کرد و قصد جدّی در این معامله نداشت حکم شرعی چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا مشتری می تواند بعد از پایان مهلت خیار و قبل از قبض، جنس مورد معامله را به فرد دیگری بفروشد و آیا فروشنده می تواند قبول اقاله را مشروط به کسر درصدی از پول کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر جنسی را به صورت نسیه یا قسطی بخرد و چک یا سفته بدهد و بعد همان جنس را به صورت نقد به طرف مقابل به کمتر از قیمت قبلی بفروشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر جنسی را که فروشنده می دهد، پست تر از جنسی باشد که قرارداد کرده، مشتری می تواند قبول نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جنسی را که فروشنده می دهد پست تر از جنسی باشد که معامله کرده مشتری می تواند قبول نکند
- [آیت الله سیستانی] اگر جنسی را که فروشنده میدهد ، پست تر از جنسی باشد که قرار داد کرده ، مشتری میتواند قبول نکند .
- [آیت الله بروجردی] اگر جنسی را که فروشنده میدهد، پستتر از جنسی باشد که قرار داد کرده، مشتری میتواند قبول نکند.
- [آیت الله خوئی] اگر جنسی را که فروشنده میدهد پستتر از جنسی باشد که قرارداد کرده، مشتری میتواند قبول نکند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر جنسی را که فروشنده میدهد ، پست تر از جنسی باشد که قرار داد کرده ، مشتری می تواند قبول نکند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جنسی را که فروشنده میدهد پستتر از جنسی باشد که قرارداد کرده، مشتری میتواند قبول نکند.
- [امام خمینی] اگر جنسی را که فروشنده می دهد پست تر از جنسی باشد که قرارداد کرده،مشتری می تواند قبول نکند.
- [آیت الله بهجت] اگر جنسی را که فروشنده میدهد، پستتر از جنسی باشد که قرارداد کرده، مشتری میتواند قبول نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنسی را که فروشنده میدهد، پستتر از جنسی باشد که قرارداد کرده، مشتری میتواند قبول نکند.