خوردن گوشت حیوانی که توسط غیر مسلمان ذبح شده است، حلال نیست، هر چند سایر شرایط ذبح مراعات شده باشد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): ذبح غیر مسلمان حلال نیست، هرچند سایر شرایط تذکیه شرعیه رامراعات کرده باشند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): بنا بر احتیاط واجب آن حیوان حلال نمی‏شود. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): ذبح کننده بنابر احتیاط واجب باید مسلمان باشد، ناصبی‏ها یعنی کسانی که با اهل‏بیت پیامبر صلی الله علیه و آله دشمنی دارند در حکم کفّارند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): ذبیحه کفار حرام است. حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر ذابح در هنگام ذبح اسم خدا را ببرد و بدانیم که مفهوم خدا را قصد کرده هر چند در جزئیات مفهوم خدا، دیدگاه متفاوتی دارد، این ذبیحه حلال خواهد بود ولی از آنجایی که احراز قصد مفهوم خدا، کار مشکلی است، از این رو احتیاط آن است که ذابح مسلمان باشد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
اگر تمام شرایط در ذبح گوسفند رعایت شود، ولی ذابح مسیحی باشد، آیا آن گوسفند حرام شده و قابل خوردن نیست؟
خوردن گوشت حیوانی که توسط غیر مسلمان ذبح شده است، حلال نیست، هر چند سایر شرایط ذبح مراعات شده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
ذبح غیر مسلمان حلال نیست، هرچند سایر شرایط تذکیه شرعیه رامراعات کرده باشند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بنا بر احتیاط واجب آن حیوان حلال نمیشود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
ذبح کننده بنابر احتیاط واجب باید مسلمان باشد، ناصبیها یعنی کسانی که با اهلبیت پیامبر صلی الله علیه و آله دشمنی دارند در حکم کفّارند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
ذبیحه کفار حرام است.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر ذابح در هنگام ذبح اسم خدا را ببرد و بدانیم که مفهوم خدا را قصد کرده هر چند در جزئیات مفهوم خدا، دیدگاه متفاوتی دارد، این ذبیحه حلال خواهد بود ولی از آنجایی که احراز قصد مفهوم خدا، کار مشکلی است، از این رو احتیاط آن است که ذابح مسلمان باشد. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ذابح به علت جهل به مسأله یا سهواً شرایط ذبح را رعایت نکرد و قربانی حرام شد آیا کفایت می کند؟
- [آیت الله بروجردی] هرگاه شخص برای قربانی گوسفندی را به وسیله قصّابی ذبح نمود، قصّاب دیگر میگوید: این گوسفند حرام شده، ولی ذابح و اشخاص دیگرمی گویند: حلال است، آیا اکتفا به چنین قربانی میتوان نمود یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در ذبح سنّتی مرغ، ذابح و یا ذابحین بسم اللَّه نگویند و یا قبله را رعایت نکنند، آن ذبیحه حلال است یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] اگر ذبح بر اساس فتوای مرجع تقلید ذابح حلال باشد ولی بر اساس فتوای مرجع تقلید ناظر، حرام باشد آیا ناظر حق معدوم کردن این ذبیحه را دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا ذبح شرعی لازم است حتماً به ذابح مستند باشد یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] ذبح حیوان با وسایل اتوماتیک با رعایت همه شرایط فقط تکمه را مسلمانی با بسم الله فشار دهد چیست؟
- [آیت الله بروجردی] گوسفند مریضی ذبح شده و تمام شرایط ذبح در آن موجود بوده و تمام چهار رگِ آن بریده شده و بعد از ذبح کاملاً دست و پا زده، الّا آن که خون متعارف از آن بیرون نیامده، آیا حلال است یا حرام؟
- [آیت الله سیستانی] در هنگام ذبح ذابح هم لازم است رو به قبله باشد ؟
- [آیت الله نوری همدانی] در هنگام ذبح، افزون بر ذبیحه آیا ذابح نیز باید رو به قبله باشد؟
- [آیت الله خوئی] ذبح اهل تسنن و سودانیها کافی است یا باید ذابح هدی از شیعه باشد؟
- [آیت الله اردبیلی] حیوانی که برای عقیقه انتخاب میشود، باید شتر یا گاو یا گوسفند باشد و بهتر است شرایط قربانی در آن رعایت شود، یعنی حیوان سالم و بدون عیب باشد و (شتر) حدّاقل پنج ساله و (گاو) دو ساله و (بز) بنابر احتیاط دو ساله و (میش) یک ساله باشد، ولی رعایت این شرایط لازم نیست، بلکه چنانچه حیوان چاق و پرگوشت باشد، کفایت میکند.
- [آیت الله نوری همدانی] گوسفند یا حیوانات دیگر را اگر با کارخانه ها و مکینه هائی که اخیراً در بعض بلاد متعارف شده است ، ذبح کنند در صورتی که تمام شرائطی که برای سر بریدن از قبیل بریدن ( اَوْداجِ اَربَعه ) که مذکور گردید ( که علّت مرگ حیوان این باشد نه قطع تخاع به وسیله برق مثلاً ) و رو به قبله بودن حیوان به نحوی که ذکر شد و رو به قبله بودن ذابح و بردن نام خدا مراعات شود حلال است و گرنه آن حیوان حرام و نجس است . و گوشتهائی که در بازار مسلمانان فروش می رود و احتمال داده می شود که بطور شرعی ذبح شده باشد ، حلال و خرید و فروش آن جائز است .
- [آیت الله مظاهری] هر حیوان حرام گوشت چه اهلی باشد مثل گربه و چه وحشی باشد مانند شیر، پلنگ و عقاب، اگر ذبح یا شکار شود گوشت و پوست آن پاک است گرچه خوردن آن حرام است مگر سگ و خوک که نجس العین هستند و با ذبح یا شکار پاک نمیشوند.
- [آیت الله سیستانی] آشامیدن بول حیوانات حرام گوشت ، حرام است ، و همچنین بول حیوانات حلال گوشت حتی شتر بنابر احتیاط لازم ولی خوردن بول شتر و گاو و گوسفند اگر برای معالجه باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اشامیدن بول حیوان حرام گوشت حرام است و همچنین بول حلال گوشت و خوردن و اشامیدن چیزهای خبیث دیگر که طبیعت انسان از ان متنفر است جایز نیست ولی خوردن بول شتر و گاو و گوسفند در صورت نیاز به انها برای مداوا مانعی ندارد
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحبّ از خوردن چیزهایی همچون آب بینی که طبیعت انسان از آنها متنفّر است اجتناب کنند. آشامیدن بول حیوانات حرام گوشت حرام است، همچنین بول حیوانات حلال گوشت - حتّی شتر - ولی خوردن بول شتر و گاو و گوسفند اگر برای معالجه باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر گرگ گلوی گوسفند را به طوری بکَند که از این چهار مجری چیزی نماند ، آن گوسفند حرام میشود ، و همچنین است اگر از حلقوم چیزی نماند ، بلکه اگر مقداری از گردن را بکَند ، و این چهار مجری آویزان به سر ، یا متصل به بدن باقی بمانند ، آن گوسفند بنابر احتیاط واجب حرام میشود ، ولی اگر جای دیگر بدن را بکَند ، در صورتی که گوسفند زنده باشد و به دستوری که گفته میشود سر آن را ببرند ، حلال و پاک میباشد ، و این حکم اختصاص به گرگ و گوسفند ندارد . شرایط سربریدن
- [آیت الله مکارم شیرازی] 31 هرگاه حیوانی به غیر دستور شرعی ذبح شده باشد پاک است، هر چند خوردن گوشت آن حرام می باشد، بنابراین پوست و چرم حیواناتی که از ممالک غیر اسلامی می آورند در صورتی که بدانیم از حیوانات ذبح شده است، پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] در ذِبح کننده (اختیار) شرط نیست، پس اگر کسی از روی اکراه ولی با مراعات شرایط شرعی حیوان را ذبح کند، حلال و پاک است؛ همچنین لازم نیست بردن نام خدا از نظر ذبح کننده واجب باشد، پس اگر کسی معتقد به وجوب آن نباشد اما هنگام ذبح به قصد ذبح نام خدا را بر زبان جاری کند، کافی است.
- [آیت الله سبحانی] اگر با گاو و گوسفند و شتر نزدیکی کنند، علاوه بر این که گوشت آنها حرام است، بول و مدفوع آنها نیز بنابر احتیاط واجب نجس می باشد و آشامیدن شیر آنها نیز حرام است و باید آن حیوان را ذبح کنند و لاشه آن را بسوزانند و کسی که با آن نزدیکی کرده باید پول آن را به صاحبش بدهد.