در فرض سؤال، کار کردن و دریافت حقوق و استفاده از امکانات آن مکان اشکال ندارد و نماز در آنجا صحیح است، ولی این موضوع، توجیه‌گر تخلف از مقررات مدیران شرکت نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): کار کردن و دریافت حقوق و استفاده از امکانات اشکال ندارد، ولی تخلف از مقررات جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): کار کردن و گرفتن حقوق از شرکت مذکور اگر نفس شغل حلال باشد مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال مرتکب کار حرامی شده است و چنانچه صاحب منزل مسکونی رضایت داشته باشد استفاده از آن و امکانات آن و همچنین نماز خواندن در آن مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): تخلف از قوانین جائز نیست ولی استفاده از امکانات که مشترک بین فضای مسکونی و تجاری است مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر یک شرکت تجاری برای کار خود از یک ساختمان مسکونی استفاده کند، با توجه به این که این کار مغایر با قوانین شهرداری است، کار کردن و حقوق گرفتن از چنین شرکتی، و همچنین استفاده از امکاناتی مانند برق، تلفن، آب برای وضو و یا سایر امور، چه حکمی دارد؟
در فرض سؤال، کار کردن و دریافت حقوق و استفاده از امکانات آن مکان اشکال ندارد و نماز در آنجا صحیح است، ولی این موضوع، توجیهگر تخلف از مقررات مدیران شرکت نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
کار کردن و دریافت حقوق و استفاده از امکانات اشکال ندارد، ولی تخلف از مقررات جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
کار کردن و گرفتن حقوق از شرکت مذکور اگر نفس شغل حلال باشد مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال مرتکب کار حرامی شده است و چنانچه صاحب منزل مسکونی رضایت داشته باشد استفاده از آن و امکانات آن و همچنین نماز خواندن در آن مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
تخلف از قوانین جائز نیست ولی استفاده از امکانات که مشترک بین فضای مسکونی و تجاری است مانعی ندارد. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] در خرید و فروش خانه مسکونی، آیا حق انشعاب آب و برق و گاز و تلفن هم داخل در خانه ی مورد معامله می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] صندوقهای قرض الحسنه با توجه به مخارج خود، مثل حقوق کارمندان، اجاره ساختمان، هزینه آب و برق و تلفن و لوازم التحریر، دفترچه اقساط، مبلغی به عنوان کارمزد که به صور مختلف محاسبه می شود از وام گیرندگان دریافت می کنند، حکم آن را بیان فرمایید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا حقوق مانند حق امتیاز تلفن، حق انشعاب آب و برق، حق سرقفلی، حق تألیف و حق تحجیر را میتوان ثمن یا مثمن معامله قرار داد؟ آیا در این صورت، این حقوق به ملکیت طرف مقابل در میآید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] یک نفر به عنوان عضو شرکتی در قبال اخذ حقوق، کارهای شرکت را انجام می داده، ولی چون خودش کارمند دولت بوده، فرد دیگری را به جای خود جهت پیگیری کارهای شرکت معیّن کرده است. همین فرد چند ماه کار کرده و شرکت همانند دیگر کارگران خود، حقوق او را پرداخته است; ولی فرد مزبور مبلغ هنگفتی را به خاطر جابه جایی از شرکت مطالبه نموده است. آیا این مطالبه را باید خودش از حقوق خودش بپردازد، یا باید از شرکت بگیرد؟
- [آیت الله سبحانی] کوچه ای به چند مالک تعلق دارد که سند ملکیت نیز به نام آنها است همسایه از آنها تقاضا کرده که دری برای رفت و آمد گشوده شود و هر موقع مالکان خواستند درب بسته شود اکنون مالکان درخواست بستن درب را نموده اند البته شهرداری به لحاظ امکاناتی از قبیل آب و برق و . . . ادعای ملکیت نموده است آیا قول مالکان باید اجرا شود یا شهرداری ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به مادّه 183 قانون تجارت شرکت نسبی را به شرح زیر تعریف میکند که: شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین 2 یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکاء به نسبت سرمایهای است که در شرکت گذاشتهاند آیا این تعریف با قوانین فقهی مطابقت دارد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که برای شرکت دولتی کار میکند با کسی که برای شرکت خصوصی کار میکند، با توجه به این که حقوق یکی از بیت المال و حقوق دیگری از اموال شخصی افراد پرداخت میشود، چه فرقی از نظر پرداخت خمس دارند؟
- [آیت الله بهجت] کسی که در شرکتی کار می کرده، مقداری کم کاری کرده و چند دفعه به صورت غیر مجاز به شهرستان تلفن زده است و خساراتی نیز به وسایل شرکت وارد آورده است. اگر بخواهد جبران خسارت کند، آیا باید قیمت روز خسارت را محاسبه کند یا قیمت روز جبران خسارت را محاسبه نماید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به ماده 141 قانون تجارت شرکت مختلط غیر سهامی به شرح زیر تعریف میکند که: شرکت مختلط غیر سهامی شرکتی است که برای امور تجاری در تحت اسم مخصوص بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشود شریک ضامن مسئول کلّیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود و شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایهای است که در شرکت گذارده و یا بایستی بگذارد، در اسم شرکت باید عبارت )شرکت مختلط( و لااقل اسم یکی از شرکاء ضامن قید شود آیا این تعریف با قوانین فقهی مطابقت دارد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] بنده سهامدار شرکتی هستم که مدیران آن با اخذ پورسانت (درصد) در خریدهای مواد اولیه به بنده و شرکت ضرر می زنند و بهای تمام شده شرکت را اینطوری بالا می برند. بنده فکر می کنم این کار عین دزدی و حرام باشد و برخورد با این مدیران لازم است، هر چند قوانین ما در این مورد سکوت کرده است. خواهشمندم نظر خود را بفرمایید؟