1. تأثیر اعمال و عبادات در اخلاق و رفتار انسان، بستگی کامل و مستقیم به زمینه‌های روحی و معنوی و انجام عبادت با وجود همۀ آداب و شرایط دارد. اگر اعمال و عبادات ما تأثیری در اخلاق و رفتار ما ندارد، باید این نقص را در اعمال و نیات خود جست‌وجو کنیم و در صدد رفع آنها باشیم، نه آنکه از عبادت خود بکاهیم. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُون»؛[1] ای کسانی که ایمان آورده‌‏اید، روزه بر شما نوشته و مقرر شده، همان‌گونه که بر کسانی که پیش از شما بودند مقرر شد، شاید (روحتان نیرومند شود و از هواهای نفسانی) پرهیز کنید. اشاره به همین معنا دارد. این‌که قرآن می‌فرماید روزه بگیرید شاید باعث پرهیزکاری شما شود، اشاره به همین معنا دارد. همان‌گونه که می‌دانید روزه؛ مانند نماز، حج، خمس و... از احکام واجب الهی است. و روزه واجب را به این بهانه نمی‌توان ترک کرد؛ زیرا شیطان با این بهانه، انسان را به ترک تمام واجبات سوق خواهد داد. شیطان روزی می‌گوید روزه شما چون اثر معنوی ندارد و باعث تواضع و فروتنی نمی‌شود؛ چرا به خودت زحمت می‌دهی و گرسنگی و تشنگی را تحمل می‌کنی؟! فردا در مورد نماز خواهد گفت و ... . و روزی انسان متوجه خواهد شد که شیطان با همین بهانه‌ها بین او و احکام الهی که حلقه اتصال انسان با خدا است، فاصله انداخته و فردای قیامت نیز مسئولیتش را نخواهد پذیرفت و آن روز خواهد گفت که من شما را مجبور به این کار نکردم، بلکه من فقط دعوت کردم و شما جواب مثبت دادید: «همانا خداوند شما را وعده حق داد (وعده‌‏ای که همه تحقق یافت) و من شما را وعده دادم و تخلف کردم (همه خلاف درآمد) و مرا بر شما (در دنیا) هیچ تسلطی نبود، جز آن‌که شما را دعوت کردم و شما مرا اجابت کردید، پس مرا سرزنش نکنید و خود را سرزنش کنید و اینک من فریادرس شما نیستم».[2] 2. اما در روزه‌های مستحب، روایاتی وجود دارد که اگر روزه‌دار به غذایی دعوت شود، بدون آن‌که از روزه‌دار بودن خود سخنی بگوید، افطار نماید و برای این افطار هم پاداش خواهد گرفت: پیامبر(ص) فرمود: شخص روزه‌دار اگر برادر دینی‌‌اش به زحمت افتاد و برایش غذا درست کرد و او را دعوت به خوردن نمود، اشکال ندارد از غذای برادرش بخورد و روزه‌اش را افطار کند، به شرط آن‌که روزه واجب، یا نذر نباشد و یا هنگام ظهر نشده باشد. [3] برای آگاهی بیشتر در ارتباط با آثار روزه این پاسخ‌ها را مطالعه کنید: «آثار تربیتی روزه»، 5444؛ 14859. [1] . بقره، 183. [2] . ابراهیم، 22. [3] . ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی،‏ دعائم الإسلام، محقق، مصحح، فیضی، آصف،‏ ج ‏1، ص 285، قم، مؤسسة آل البیت ع ، چاپ دوم، 1385 ق.‏
آیا اگر روزهداری باعث غرور و فخرفروشی ما نسبت به دیگران شود و دچار (انا خیر منه) شیطانی شویم، این روزه داری مجاز است؟
1. تأثیر اعمال و عبادات در اخلاق و رفتار انسان، بستگی کامل و مستقیم به زمینههای روحی و معنوی و انجام عبادت با وجود همۀ آداب و شرایط دارد. اگر اعمال و عبادات ما تأثیری در اخلاق و رفتار ما ندارد، باید این نقص را در اعمال و نیات خود جستوجو کنیم و در صدد رفع آنها باشیم، نه آنکه از عبادت خود بکاهیم. قرآن کریم در این باره میفرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُون»؛[1] ای کسانی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما نوشته و مقرر شده، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما بودند مقرر شد، شاید (روحتان نیرومند شود و از هواهای نفسانی) پرهیز کنید. اشاره به همین معنا دارد.
اینکه قرآن میفرماید روزه بگیرید شاید باعث پرهیزکاری شما شود، اشاره به همین معنا دارد.
همانگونه که میدانید روزه؛ مانند نماز، حج، خمس و... از احکام واجب الهی است. و روزه واجب را به این بهانه نمیتوان ترک کرد؛ زیرا شیطان با این بهانه، انسان را به ترک تمام واجبات سوق خواهد داد. شیطان روزی میگوید روزه شما چون اثر معنوی ندارد و باعث تواضع و فروتنی نمیشود؛ چرا به خودت زحمت میدهی و گرسنگی و تشنگی را تحمل میکنی؟! فردا در مورد نماز خواهد گفت و ... . و روزی انسان متوجه خواهد شد که شیطان با همین بهانهها بین او و احکام الهی که حلقه اتصال انسان با خدا است، فاصله انداخته و فردای قیامت نیز مسئولیتش را نخواهد پذیرفت و آن روز خواهد گفت که من شما را مجبور به این کار نکردم، بلکه من فقط دعوت کردم و شما جواب مثبت دادید:
«همانا خداوند شما را وعده حق داد (وعدهای که همه تحقق یافت) و من شما را وعده دادم و تخلف کردم (همه خلاف درآمد) و مرا بر شما (در دنیا) هیچ تسلطی نبود، جز آنکه شما را دعوت کردم و شما مرا اجابت کردید، پس مرا سرزنش نکنید و خود را سرزنش کنید و اینک من فریادرس شما نیستم».[2]
2. اما در روزههای مستحب، روایاتی وجود دارد که اگر روزهدار به غذایی دعوت شود، بدون آنکه از روزهدار بودن خود سخنی بگوید، افطار نماید و برای این افطار هم پاداش خواهد گرفت:
پیامبر(ص) فرمود: شخص روزهدار اگر برادر دینیاش به زحمت افتاد و برایش غذا درست کرد و او را دعوت به خوردن نمود، اشکال ندارد از غذای برادرش بخورد و روزهاش را افطار کند، به شرط آنکه روزه واجب، یا نذر نباشد و یا هنگام ظهر نشده باشد. [3]
برای آگاهی بیشتر در ارتباط با آثار روزه این پاسخها را مطالعه کنید: «آثار تربیتی روزه»، 5444؛ 14859. [1] . بقره، 183. [2] . ابراهیم، 22. [3] . ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الإسلام، محقق، مصحح، فیضی، آصف، ج 1، ص 285، قم، مؤسسة آل البیت ع ، چاپ دوم، 1385 ق.
- [سایر] سلام علیکم. حجاب استغناء چیست؟ چه عواملی باعث میشوند که انسان احساس بینیازی از یادگیری و کسب معرفت کند و علمش را (کافی) بپندارد؟ چه عواملی سبب میشوند که انسان به دنبال یادگیری یک علم مفید نرود؟ راههای پیشگیری از مبتلا شدن به آنها چیست؟ راههای درمان چیست؟ واقعاً چگونه میتوانیم جهل و فقر خود را کاملاً درک کنیم تا از غرور و انواع توهمات نظیر آن، انشاء الله در امان بمانیم؟ اساساً چرا یک انسان دوست دارد که خودش را عالم و عقل کل بپندارد؟ بهترین انگیزهها برای یادگیری و مطالعه چیست؟ چه عواملی باعث بیانگیزه شدن نسبت به مطالعه و یادگیری میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] لثه دهان دچار عفونت شده است که گاه گاهی لخته ای چرک از آن خارج می شود که مقداری شاید در حدود نصف یک نخود می باشد. آیا فرو بردن این لخته به طور ارادی یا غیر ارادی باعث ابطال روزه خواهد شد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کلام یکی ازمعصومین را اشتباهاً به دیگری نسبت دهیم مثلاً به جای اینکه بگوئیم رسول خدا صلّی الله علیه و آله فرمودند بگوئیم امیرالمؤمنین علیه السلام چنین فرموده اند، آیا باعث باطل شدن روزه می شود ؟ همچنین اگر عمداً این کار را انجام دهد حکمش چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کلام یکی از معصومین را اشتباه به دیگری نسبت دهیم، مثلاً به جای اینکه بگوئیم رسول خدا صلّی الله علیه و آله فرمودند، بگوئیم: امیرالمؤمنین علیه السلام چنین فرمودهاند. آیا باعث باطلشدن روزه میشود؟ اگر عمداً این کار را انجام دهد، حکمش چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] با توجه به وجود دو الی چهار میلیون نفر بیمار بزرگسال مبتلا به دیابت نوع دو (مرض قند بزرگسالان) در کشور که تقریباً یک دهم جمعیت بزرگسالان را تشکیل میدهند و تعداد زیادی از این افراد برای حفظ سلامتی به دلیل نیاز بدن به آب و توصیه پزشک، قادر به گرفتن روزه نمیباشند زیرا عدم مصرف آب کافی در بیماران دیابتی باعث تشدید بیماری و ایجاد عوارض جبران ناپذیر در دراز مدت میگردد واز سوی دیگر اغلب این بیماران از این که نمیتوانند روزه بگیرند، ناراحت هستند و مایلند که روزه بگیرند، لذا با توجه به تعداد زیاد این گونه افراد آیا به عنوان مسائل مستحدثه میتوان نوع خاصی از روزه برای این گونه افراد تعریف کرد تا آنها بتوانند روزه بگیرند و فقط به عنوان ضرورت مجاز به نوشیدن آب باشند واز بقیه امور امساک کنند؟
- [آیت الله اردبیلی] با توجه به وجود دو الی چهار میلیون نفر بیمار بزرگسال مبتلا به دیابت نوع دو (مرض قند بزرگسالان) در کشور که تقریباً یک دهم جمعیت بزرگسالان را تشکیل میدهند و تعداد زیادی از این افراد برای حفظ سلامتی به دلیل نیاز بدن به آب و توصیه پزشک، قادر به گرفتن روزه نمیباشند زیرا عدم مصرف آب کافی در بیماران دیابتی باعث تشدید بیماری و ایجاد عوارض جبران ناپذیر در دراز مدت میگردد واز سوی دیگر اغلب این بیماران از این که نمیتوانند روزه بگیرند، ناراحت هستند و مایلند که روزه بگیرند، لذا با توجه به تعداد زیاد این گونه افراد آیا به عنوان مسائل مستحدثه میتوان نوع خاصی از روزه برای این گونه افراد تعریف کرد تا آنها بتوانند روزه بگیرند و فقط به عنوان ضرورت مجاز به نوشیدن آب باشند واز بقیه امور امساک کنند؟
- [آیت الله اردبیلی] در مورد اجاره زمانی اماکن اقامتی که بر پایه یک معامله انجام میپذیرد، نظر جنابعالی را نسبت به این نوع معامله خواستاریم. از زمان خرید امتیاز اجاره زمانی تا استفاده از این اماکن به جهت انجام امور اداری فاصلهای 40 روزه وجود دارد، آیا این فاصله زمانی باعث فساد معامله میشود یا خیر؟ حق العملی که در قبال معرفی افراد به اجاره زمانی اماکن اقامتی از شرکت گرفته میشود آیا حلال است؟
- [سایر] سوال 1 : من جوانی24 ساله، مجرد و دانشجوی پزشکی خوابگاهی هستم. دیگران مرا فردی(خیلی) مذهبی می دانند و چنین نیز بوده ام اما متأثر از محیط تهران، دانشگاه، دوستان ناباب ایمانم دچار فرودهایی شد و در نهایت تابستان امسال با ورود ناگهانی به اینترنت دچار گناه شدم، گناهانی که از فکر کردن به آنها هم دچار شرم می شوم و آخر هم نداشت و به جاهایی کشید که ... یک ماه است توبه کرده ام، به رحمت او امید دارم اما 1. باوجود توبه، روزه، گرسنگی، دوستان صالح، احتیاط در آنچه به قلبم وارد می شود، نماز و ... افکار شهوت انگیز و تصاویر آنچه دیده و کرده ام آزارم می دهد. رفاقتم با دوستانم را تحت تأثیر قرار داده، در ایمانم اثر بسیار بدی دارد، درس خواندنم را متأثر ساخته علاوه بر آنکه خود زمینه گناه است، نمی دانم چه کنم؟ با کسی هم نمی توانم مشورت کنم، خواهش می کنم راهنماییم کنید. 2. حتی قبل این دوران سیاه هم دچار رفاقتهای شیطانی شده بودم البته با دوستانم که در حد فکر بود که آن هم بی تأثیر از گناه چند سال قبلم نبود و نظر رحمت خداوند مرا حفظ کرد و حال بدتر، چه کنم؟ در ضمن فعلا امکان ازدواج برایم فراهم نیست.
- [آیت الله سیستانی] با توجه به اینکه یکی از محلهای مصارف وجوهات کمک به بدهکاران است چرا هیچ یک از مراجع به بنده که در زمانی که وضع مالی خوبی داشته ام و خمس هم می داده ام و الان گرفتار نزول می باشم وام به بنده نمیدهند آیا این باعث دلسرد شدن نسبت به مسایل دینی نمی شود چون خود بنده تقریباً نسبت به اعتقاداتم خیلی سرد شده ام و در گرفتن روزه و خواندن نماز بی تفاوت و باری به هر جهت شده ام آیا این بی توجهی از طرف بزرگان که حتی حاضر به بررسی به امور افرادی مانند اینجانب نمی شوند در دراز مدت باعث خدای نکرده دلسرد شدن مسلمین در برابر مسایل دینی نمی شود.
- [سایر] با سلام و خسته نباشید <br /> من کارمند و متاهل هستم حدود چند ماهه دچار اضطراب دل مردگی و افسردگی و تنش های روحی و روانی شدم متاسفانه محل کارم بسیار پر اضطراب است و تاثیر برروی زندگی ام گذاشته و باعث شده در خانه به شخصی افسرده تبدیل شویم و از زیبایی های زندگی ام لذت ببرم خوشبختانه هنوز بچه نداریم اوایل شوهرم نسبت به من کم محبت بوده در صورتی که ازدواج ما ستنی و برپایه انتخاب خود ایشان بود ولی بنظر خودم همین کم محبتی اوایل باعث این افسردگی ام شده البته الان همسرم خیلی بهتر شده درضمن تا حالا چندین جلسه مشاوره رفتم که همه متوافق قول نظر ی=به جدایی من دادند ولی من این راه رادوست ندارم لطفا دارویی یا روشی پیشنهاد کنید که حال روحی وروانی ام بهتر شود