رجوع زن به مقداری از مهریه، به معنی پذیرش مرد و رضایت به همان مقدار از مهریه است. پس در این ‌صورت، مرد حق رجوع داشته و بعد از رجوع، زن نمی‌تواند باقی مهریه را مطالبه کند. البته برخی از مراجع،[1] در فرض سؤال برای مرد حق رجوع را ثابت ندانسته و برخی[2] تکلیف باقی مهریه را تابع توافق زوجین می‌دانند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در فرض سؤال برای مرد حق رجوع ثابت نیست. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مرد هم جواز رجوع پیدا می‌کند و بعد از رجوع مرد، دیگر زن حق رجوع به بقیه را ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سوال اگر مرد آنچه که به آن برگشت شده را بپردازد تا پایان عده حق رجوع پیدا می‌کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال حق رجوع برای زوج ایجاد می‌شود و تکلیف مابقی بذل، تابع توافق آنها است. [1] . آیت الله خامنه‌ای. [2] . آیت الله نوری همدانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
مهریه زوجهای 500 سکه بوده است. زوجه 450 سکه را میبخشد و طلاق خلع میگیرد. زوجه در ایام عده به 50 سکه از بذل خود رجوع میکند. آیا در این صورت حق رجوع برای زوج هم ایجاد میشود؟ در صورت ایجاد حق رجوع برای زوج، تکلیف مابقی بذل چه میشود؟
رجوع زن به مقداری از مهریه، به معنی پذیرش مرد و رضایت به همان مقدار از مهریه است. پس در این صورت، مرد حق رجوع داشته و بعد از رجوع، زن نمیتواند باقی مهریه را مطالبه کند.
البته برخی از مراجع،[1] در فرض سؤال برای مرد حق رجوع را ثابت ندانسته و برخی[2] تکلیف باقی مهریه را تابع توافق زوجین میدانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال برای مرد حق رجوع ثابت نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مرد هم جواز رجوع پیدا میکند و بعد از رجوع مرد، دیگر زن حق رجوع به بقیه را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال اگر مرد آنچه که به آن برگشت شده را بپردازد تا پایان عده حق رجوع پیدا میکند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال حق رجوع برای زوج ایجاد میشود و تکلیف مابقی بذل، تابع توافق آنها است. [1] . آیت الله خامنهای. [2] . آیت الله نوری همدانی. [3] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بروجردی] زوجهای مهریهاش را بذل میکند به زوج و در عوض طلاق خُلع میگیرد و در بین عدّه رجوع به بذل میکند و شاهد هم میگیرد و اطّلاع به زوج نمیدهد تا انقضای عدّه، آیا حق به مهریه دارد یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زوجه تمام مهریه خود را در ازای طلاق بذل نماید و زوج نیز با قبول بذل موافقت نماید ولی پس از اجرای صیغه طلاق بائن زوجه در ایام عده به قسمتی از مهریه خود رجوع کند آیا رجوع جایز است؟
- [سایر] حق بخشش و رجوع زوجهای که بصورت خلع طلاق گرفته تا پایان عده طلاق خلع است.حال اگر زوج او را در ایام عده برای خود متعه کند، حق رجوع به آنچه که بابت طلاق خلع بخشیده تا چه زمانی است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] الف) آیا تملیک زوجه به زوج در طلاق خلع از لحاظ فقهی تحت عناوین هبه و امثال آن است؟ ب) اگر زوجه در طلاق خلع و در زمان عده به مبذول خود رجوع کرد آیا به محض رجوع، مهریه به ملکیت زوجه برمی گردد; یا برگشت آن به ملکیت زوجه مستلزم رجوع زوج است در طلاق؟
- [آیت الله سبحانی] زوج بر حسب توافق طرفین مشروط بر اینکه زوجه مهریه خود را در عوض طلاق به زوجه بذل کند زوجه را طلاق دهد ولی پس از طلاق زوجه به دفتر طلاق مراجعه و از بذل خود رجوع نماید و زوج نیز پس از اطلاع از اقدام زوجه به دفترخانه طلاق مراجعه و رجوع به زوجیت کرده است اکنون زوجه تمکین نمی کند و رجوع زوج را قبول ندارد و تنها قصدش مطالبه مهر است وظیفه شرعی چیست؟
- [سایر] با سلام؛ تعین میزان فدیه در طلاق خلع بر اساس ماده 1146قانون مدنی و قبول آن بر عهده زوج یا زوجه است؟ مهریه 1000 سکه است و فدیه زوجه 10 سکه که مورد قبول زوج نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر زوج به زوجه، با اسقاط خیارات در ضمن عقد لازم خارج، وکالت در طلاق دهد، آیا زوجه می تواند با بذل قسمتی از مهریه، خود را با طلاق بائن از نوع طلاق خلع مطلقه نماید؟
- [آیت الله سبحانی] زوجه با بذل مهریه اش خواستار طلاق شده است و زوج نیز قبول بذل نموده و وی را طلاق داده از آنجا که نزدیکی صورت نگرفته طلاق خلع و غیر مدخوله و بدون عده اعلام شده است ولی پس از دو ماه از اجرای طلاق، زن اعلام داشته که حمل 6 ماهه دارد که ممکن است در اثر ملاعبه باردار شده باشد آیا عده لازم است و آیا مرد می تواند به زن رجوع کند؟
- [آیت الله سیستانی] مردی کسی را وکیل کرده که همسرش را طلاق دهد. همسر برای اینکه زوج دیگر حق رجوع نداشته باشد، مهرش را بذل نموده تا طلاق مبارات صورت پذیرد. وکیل با کسب رضایت موکل، صیغه طلاق مبارات جاری میکند. آیا حق رجوع برای زوج باقی است؟ نیز در صورتی که زوجه از بذل خود در زمان عده رجوع کند، آیا حق رجوع برای زوج باقی است؟
- [آیت الله بروجردی] شخصی زوجه خود را مطلّقه به طلاق رجعی نموده و در عدّه رجوع کرده و تمام حقوق زوجه را رد نموده و در وقت رجوع، زن با شوهر خود شرط کرده که اگر او را بعداً طلاق دهد مبلغ دویست تومان به زوجه بدهد به طریق شرط ابتدایی، بعداً به کراهت زوجه از زوج و تقاضای زوجه طلاق خود را، زوج او را طلاق داده و زوجه به خیال آن که آن دویست تومان صداق اوست آن را به شوهر خود برای تقاضای طلاق بذل نموده، آیا در این صورت این طلاق، طلاق خُلع است یا رجعی است؟