در این موارد، هر قطعه‌ای که خارج می‌شود نفاس مجدد به شمار می‌آید و بر این اساس، همانطوری که ده روز خونریزی بعد از خروج اولین قطعه جنین، حکم نفاس دارد، خون بعد از خروج قطعه آخر جنین نیز تا ده روز محکوم به نفاس است.[1] ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): هر قطعه‌ای که خارج می‌شود نفاس مجدد محسوب می‌شود. و بعد از اتمام دوره نفاس که از زمان بیرون‌آوردن آخرین جزء محاسبه می‌شود باید غسل نفاس به جا آورد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال از زمانی که قطعه آخر جنین خارج شده تا ده روز خون محکوم به نفاس است همانطوری که ده روز اول هم محکوم به نفاس بوده است. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سوال اگر خلقت بچه کامل شده بوده است خون اول حکم نفاس دارد و در ایام پاکی حکم زنان پاک را دارد و در خونریزی دوم بین اعمال نفاس و مستحاضه احتیاط کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در فرض سؤال خون دوّم نیز نفاس است و بعد از پاکی باید مجدداً غسل نفاس انجام دهد. [1] . البته آیت الله مکارم شیرازی در فرضی که خلقت جنین کورتاژ شده کامل باشد، در خونریزی دوم فرموده اند: زن باید بین اعمال نفاس و مستحاضه احتیاط کند. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
باسلام خانمی جنین دوماههاش را که مرده بود، کورتاژ کردند. بعد از این عمل، به خونریزی افتاد. بعداز10 روز پاک شد و غسل نفاس انجام داد. اما 15 روز بعد دوباره به خونریزی شدید افتاد. معلوم شد بچه کاملاً بیرون نیامده؛ دوباره کورتاژ شد و دوباره به خونریزی افتاد. حکم این خون چیست. و غسلی که باید انجام دهد چیست؟
در این موارد، هر قطعهای که خارج میشود نفاس مجدد به شمار میآید و بر این اساس، همانطوری که ده روز خونریزی بعد از خروج اولین قطعه جنین، حکم نفاس دارد، خون بعد از خروج قطعه آخر جنین نیز تا ده روز محکوم به نفاس است.[1]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
هر قطعهای که خارج میشود نفاس مجدد محسوب میشود. و بعد از اتمام دوره نفاس که از زمان بیرونآوردن آخرین جزء محاسبه میشود باید غسل نفاس به جا آورد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال از زمانی که قطعه آخر جنین خارج شده تا ده روز خون محکوم به نفاس است همانطوری که ده روز اول هم محکوم به نفاس بوده است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سوال اگر خلقت بچه کامل شده بوده است خون اول حکم نفاس دارد و در ایام پاکی حکم زنان پاک را دارد و در خونریزی دوم بین اعمال نفاس و مستحاضه احتیاط کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال خون دوّم نیز نفاس است و بعد از پاکی باید مجدداً غسل نفاس انجام دهد. [1] . البته آیت الله مکارم شیرازی در فرضی که خلقت جنین کورتاژ شده کامل باشد، در خونریزی دوم فرموده اند: زن باید بین اعمال نفاس و مستحاضه احتیاط کند. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] خانمی حداقل 3 روز متوالی خون دیده و بعد پاک شده دوباره چند روز خون دیده و کل روزهایی که خونریزی داشته با پاکی وسط از 10 روز بیشتر نشده آیا روزهای پاک را باید غسل کند؟
- [آیت الله بهجت] خانمی حداقل 3 روز متوالی خون دیده و بعد پاک شده دوباره چند روز خون دیده و کل روزهایی که خونریزی داشته با پاکی وسط از 10 روز بیشتر شده است آیا روزهای پاک را باید غسل کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی به شوهرش گفته است: پاک شده ام و پس از آمیزش مجدّداً خون دیده و معلوم شده پاک نشده، آیا کفّاره لازم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانمی بیوه و بدون شوهر حمل برداشته و سپس ضمن عمل سقط جنین، زن و جنین شش ماهه اش هردو فوت کرده اند و معلوم نیست که حمل از نکاح بوده است یا از زنا، لطفاً بفرمایید که اولا آیا حکم ولد حلال را دارد یا ولد زنا؟ ضمناً یادآور می شود که زن مدعی نکاح نبوده و در ایام حاملگی خائف بوده است. ثانیاً بر فرض ولد زنا شمردن، آیا بچه های آن زن شرعاً خواهر و برادر آن جنین محسوب می شوند و نسب حاصل می شود یا نه؟ از جهت احکام نکاح و توارث حکم چگونه است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است نزدیکی کند و در همان پاکی طلاقش دهد چنانچه بعد معلوم شود که موقع طلاق ابستن بوده بنابر احتیاط واجب دوباره او را طلاق دهد
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است نزدیکی کند و در همان پاکی طلاقش دهد اگر بعد معلوم شود که موقع طلاق آبستن بوده ، اشکال ندارد .
- [امام خمینی] هرگاه با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است، نزدیکی کند و در همان پاکی طلاقش دهد، اگر بعد معلوم شود که موقع طلاق آبستن بوده، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است نزدیکی کند و در همان پاکی طلاقش دهد، چنانچه بعد معلوم شود که موقع طلاق آبستن بوده، بنابر احتیاط واجب باید دوباره او را طلاق دهد.
- [آیت الله بهجت] هرگاه با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است نزدیکی کند و در همان پاکی طلاقش دهد، اگر بعداً معلوم شود که موقع طلاق آبستن بوده، بنابر اظهر طلاق صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن از خون نفاس پاک شود و احتمال دهد که در باطن خون باشد، میتواند مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند و آن را بررسی نماید و اگر معلوم شود که پاک شده، برای عبادتهای خود غسل میکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در خون نفاس احتیاط واجب این است که خلقت بچه تمام باشد، بنابر این اگر خون بسته ای از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم می ماند انسان می شد باید میان اعمال زنی که از خون پاک است و کارهایی را که حائض ترک می کند جمع نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است اول ان که شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد دوم معلوم باشد ابستن است و اگر معلوم نباشد و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد بعد بفهمد ابستن بوده احتیاط واجب ان است که دوباره او را طلاق دهد سوم مرد به واسطه غایب بودن یا مانند ان نتواند بفهمد که زن از خون حیض و نفاس پاک است یا نه
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: اول آنکه شوهرش بعد از ازدواج قبلا و دبرا با او نزدیکی نکرده باشد. دوم معلوم باشد آبستن است و اگر معلوم نباشد و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد؛ بعد بفهمد آبستن بوده؛ احتیاط مستحب آن است که دوباره او را طلاق دهد. سوم مرد به واسطه غائب بودن یا حبس بودن نتواند بفهمد که زن از خون حیض و نفاس پاک است یا نه.
- [آیت الله خوئی] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: (اول): آن که شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد. (دوم): معلوم باشد آبستن است و اگر معلوم نباشد و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد آبستن بوده، احتیاط واجب آن است که دوباره او را طلاق دهد. (سوم): مرد به واسط غایب بودن یا حبس بودن نتواند بفهمد که زن از خون حیض و نفاس پاک است یا نه.