1. «تورک»؛ یکی از مستحبات، در حال تشهد است. جهت آگاهی بیشتر درباره آن، می‌توانید نمایه 47193 (مستحبات تشهد و سلام در نماز) را مطالعه نمایید. 2. تربّع؛ حالتی است در نشستن که از آن به عنوان عملی مستحب در برخی حالات نماز یاد شده است؛ از جمله هنگام قرائت، برای کسی که به دلیل ناتوانی، نشسته نماز می‌گزارد یا برای بانوان در حال تشهد، بلکه در همه حالات نماز که می‌نشینند. البته در مراد از تربع اختلاف نظر است.[1] برخی می‌گویند مراد از آن، نهادن باسن و کف پاها بر زمین و بلند کردن زانو و ساق‌ها است؛ برخی هم آن‌را چهار زانو و برخی نیز دو زانو نشستن معنا کردند. ظاهراً شهید ثانی نخستین کسی است که تربّع را به معنای نخست تعریف نموده و این معنا به مشهور نیز نسبت داده شده است؛ ولی برخی، از آن جهت که در روایات و کلام اهل لغت و نیز اقوال علمای گذشته نیامده است، بر آن اشکال کرده‌اند. ازاین‌رو، مراد از آن را در نماز، همان دو زانو نشستنی که در حال تشهّد یا نشسته نماز خواندن در میان مردم متعارف است، دانسته‌اند.[2] [1] . ر.ک: جمعی از پژوهشگران زیر نظر: شاهرودی، سید محمود هاشمی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج ‌2، ص 437، قم، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، چاپ اول، 1426ق. [2] . ر.ک: همان، ج‌2، ص 436.
(تورک) و (تربع) در نشستن در نماز، به چه معناست؟
1. «تورک»؛ یکی از مستحبات، در حال تشهد است. جهت آگاهی بیشتر درباره آن، میتوانید نمایه 47193 (مستحبات تشهد و سلام در نماز) را مطالعه نمایید.
2. تربّع؛ حالتی است در نشستن که از آن به عنوان عملی مستحب در برخی حالات نماز یاد شده است؛ از جمله هنگام قرائت، برای کسی که به دلیل ناتوانی، نشسته نماز میگزارد یا برای بانوان در حال تشهد، بلکه در همه حالات نماز که مینشینند. البته در مراد از تربع اختلاف نظر است.[1]
برخی میگویند مراد از آن، نهادن باسن و کف پاها بر زمین و بلند کردن زانو و ساقها است؛ برخی هم آنرا چهار زانو و برخی نیز دو زانو نشستن معنا کردند.
ظاهراً شهید ثانی نخستین کسی است که تربّع را به معنای نخست تعریف نموده و این معنا به مشهور نیز نسبت داده شده است؛ ولی برخی، از آن جهت که در روایات و کلام اهل لغت و نیز اقوال علمای گذشته نیامده است، بر آن اشکال کردهاند. ازاینرو، مراد از آن را در نماز، همان دو زانو نشستنی که در حال تشهّد یا نشسته نماز خواندن در میان مردم متعارف است، دانستهاند.[2] [1] . ر.ک: جمعی از پژوهشگران زیر نظر: شاهرودی، سید محمود هاشمی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج 2، ص 437، قم، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، چاپ اول، 1426ق. [2] . ر.ک: همان، ج2، ص 436.
- [آیت الله بهجت] نشستن به حالت "تورّک" در هنگام تشهد یعنی چه و صورت صحیح آن چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] تورّک که در بعضی از کتابها یکی از اعمال مستحب نماز شمرده شده است، به چه معنا است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در نماز واجب نشستن بین دو سجده واجب است در نماز مستحب چطور؟
- [سایر] آیا نشستن بین دو سجده واجب است یا خیر؟ و ترک آن موجب بطلان نماز می شود؟
- [آیت الله بروجردی] شخصی بعد از سجده دوّم مثلاً شک بین دو و سه نمود، بعد از آن در همان حال، شک میکند که این نشستن بعد از سجدتین اصل نماز است که در آن شک نموده، یا آن که نشستن برای نماز احتیاط است، تکلیف او چیست؟
- [سایر] زیاد نشستن در دستشویی چه عوارضی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا هنگام گوش دادن به خطبه های نماز جمعه، رو به قبله نشستن واجب است؟ و اگر رو به قبله نباشیم نمازمان باطل است؟ 0
- [آیت الله خامنه ای] آیا نشستن و نماز خواندن یا عبور کردن از مکان هایی که دولت ظالم آنها را غصب می کند، جایز است؟
- [آیت الله بهجت] کسی که برای درک ثواب جماعت در تشهد آخر، تکبیرة الاحرام می گوید و می نشیند، این نشستن او به حالت تجافی باشد یا نشستن معمولی؟
- [سایر] در جمع خانواده ، در کنار همسر نشستن ، آیا اشکال دارد ؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بین اذان واقامه فاصله بیندازد به نشستن یا دو رکعت نماز یا تکلم یا تسبیح ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح مکروه است
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که می تواند در حال نشستن و تکیه دادن , نماز را اقامه کند, نمیتواند به پهلو قرار بگیرد و در آن حال, نماز بگزارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود ، باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود باید بخوابد ، ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی نخواند .
- [آیت الله سبحانی] اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود، باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود، باید بخوابد، ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی نخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود، باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود، باید بخوابد، ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی نخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود، باید بنشیند و اگر از نشستن نیز عاجز شود، باید بخوابد، ولی تا بدن آرام نگرفته، نباید چیزی بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود، باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود، باید بخوابد، ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزینخواند.
- [آیت الله مظاهری] در زمینهای بزرگ زراعتی یا غیرزراعتی که دیوار ندارد نماز خواندن و نشستن و خوابیدن و قضای حاجت نمودن و مانند اینها اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در بین نماز از ایستادن عاجز شود باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود باید بخوابد، ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی نخواند.
- [امام خمینی] اگر در بین نماز از ایستادن عاجز شود باید بنشیند و اگر از نشستن هم عاجز شود باید بخوابد ولی تا بدنش آرام نگرفته باید چیزی نخواند.