پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: خیر- خیلی هم خوب است همسران کنار هم بنشینند نه روبروی هم . یک پیامکی از آقایی خواندم .گفته بودند ، ما تازه عقد کرده ایم و به خانه فامیل می رویم تا من و خانمم می آییم کنار هم بنشینیم ، مامان این خانم می آید وسط ما می نشیند که ما کنار هم ننشینیم .آدم تعجب میکند از این رفتارها .این کار را بکنید نشان بی حیایی نیست . همان رفتارهای عاطفی و عشق ورزی نشانه بی حیایی است. من فکر میکنم دو زوج جوان وقتی در مجلسی کنار هم می نشینند بزرگترها لذت میبرند . این نشانه محبت فرزند ما به همسرش است . بلی اگر کنار هم بنشینیم و رفتارهای عاشقانه و ....انجام دهیم خوب نیست . بویژه اگر کنار شما نوجوانان باشند خیلی این مورد را داریم که بزرگترها خیلی گله مند هستند از جوانان که دوره عقد شان است ، میگویند ما پسر و دختر نوجوان در خانه داریم آنان نگاه میکنند، کنجکاو میشوند ، حساس میشوند و دچار انحراف میشوند .شاید در بلوغ زودرس آنها هم موثر باشد اینها را دقت کنید اگر اینها باشد کار خوبی نیست و دیگران این کار را خوب نمیدانند و جالب نیست .مورد دیگر هم هست اینکه دختر کوچکتر ازدواج کرده و دختر بزرگتر در خانه است . حال به هر دلیلی ، شاید خواستگار ندارند یا تحصیل میکنند . یا برادر کوچکتر ازدواج کرده وجلوی برادر بزرگتر این کارها را میکند کار جالبی نیست . ممکن است فکر او هم مشغول بشود و به انحراف کشیده شود و ممکن است دلش بشکند. حالا خدا را شکر، شما به سر و سامان رسیدی و خوشبخت شدی . شما به آرزویتان رسیده اید و او نرسیده . تکریم به جای خود ، حتی جلوی بچه ها و نوجوانان خوب است و بچه ها و نوجوانان باید یاد بگیرند بزرگداشت و احترام عالی است ولی رفتارهایی که مخصوص خلوت خانم و آقا است گاهی می بیند یک حالت بدی بهش دست میدهد.و این درست نیست کنار هم نشستن سر سفره خیلی خوب است. باید تشویق کنید این ها مقدس است . اگر مورد تمسخر قرار گیرند مجبورند بهم بی اعتنایی کنند ،این گناه است دو زوج را از هم جدا نکنید . بعضی ها در یک ظرف غذا میخورند اگر شما واقعاٌ این قدر به خودتان مطمئن هستید ، حالا ممکن است از لحاظ بهداشتی ایراد داشته باشد ، که تا آخر عمر ادامه میدهید خوب است ولی اگر می خواهید برای این چند صباح باشد خوب نیست چون وقتی قطع میشود پیامهای بدی برا ی خانمتان دارد بویژه خانم ها . آقایان دقت کنند چون خانم ها می گویند آهان ! یعنی محبتش کم شده است . من زوج های متدین دیده ام که در دوران عقد خانم به آقا اقتدا میکند و نماز می خوانند نماز جماعت خواندن خوب است . البته خانم به آقا اقتدا کند. روایت داریم :اگر دو نفر هستید به جماعت نماز بخوانید . البته آقا به خانم نمیتواند اقتدا کند ولی خانم به خانم میتواند . اگر شما میخواهید تا آخر عمر ادامه دهید خیلی خوب است بسم الله . اما ادامه نمیدهید . من بندرت پیدا کرده ام زیرا وارد زندگی میشوید تنش و اختلاف سلیقه پیش می آید و وقتی پشت سر آقا نماز نمی خوانید پیام بد دارد .کار غیر عادی نکنید . افراط و تفرط نکنید. محبت مهربانی احترام خوب است ولی افراطی نباشد . مگر اینکه تا آخر عمر ادامه بدهید. www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
خیر- خیلی هم خوب است همسران کنار هم بنشینند نه روبروی هم . یک پیامکی از آقایی خواندم .گفته بودند ، ما تازه عقد کرده ایم و به خانه فامیل می رویم تا من و خانمم می آییم کنار هم بنشینیم ، مامان این خانم می آید وسط ما می نشیند که ما کنار هم ننشینیم .آدم تعجب میکند از این رفتارها .این کار را بکنید نشان بی حیایی نیست . همان رفتارهای عاطفی و عشق ورزی نشانه بی حیایی است. من فکر میکنم دو زوج جوان وقتی در مجلسی کنار هم می نشینند بزرگترها لذت میبرند . این نشانه محبت فرزند ما به همسرش است . بلی اگر کنار هم بنشینیم و رفتارهای عاشقانه و ....انجام دهیم خوب نیست . بویژه اگر کنار شما نوجوانان باشند خیلی این مورد را داریم که بزرگترها خیلی گله مند هستند از جوانان که دوره عقد شان است ، میگویند ما پسر و دختر نوجوان در خانه داریم آنان نگاه میکنند، کنجکاو میشوند ، حساس میشوند و دچار انحراف میشوند .شاید در بلوغ زودرس آنها هم موثر باشد اینها را دقت کنید اگر اینها باشد کار خوبی نیست و دیگران این کار را خوب نمیدانند و جالب نیست .مورد دیگر هم هست اینکه دختر کوچکتر ازدواج کرده و دختر بزرگتر در خانه است . حال به هر دلیلی ، شاید خواستگار ندارند یا تحصیل میکنند . یا برادر کوچکتر ازدواج کرده وجلوی برادر بزرگتر این کارها را میکند کار جالبی نیست . ممکن است فکر او هم مشغول بشود و به انحراف کشیده شود و ممکن است دلش بشکند. حالا خدا را شکر، شما به سر و سامان رسیدی و خوشبخت شدی . شما به آرزویتان رسیده اید و او نرسیده . تکریم به جای خود ، حتی جلوی بچه ها و نوجوانان خوب است و بچه ها و نوجوانان باید یاد بگیرند بزرگداشت و احترام عالی است ولی رفتارهایی که مخصوص خلوت خانم و آقا است گاهی می بیند یک حالت بدی بهش دست میدهد.و این درست نیست کنار هم نشستن سر سفره خیلی خوب است. باید تشویق کنید این ها مقدس است . اگر مورد تمسخر قرار گیرند مجبورند بهم بی اعتنایی کنند ،این گناه است دو زوج را از هم جدا نکنید . بعضی ها در یک ظرف غذا میخورند اگر شما واقعاٌ این قدر به خودتان مطمئن هستید ، حالا ممکن است از لحاظ بهداشتی ایراد داشته باشد ، که تا آخر عمر ادامه میدهید خوب است ولی اگر می خواهید برای این چند صباح باشد خوب نیست چون وقتی قطع میشود پیامهای بدی برا ی خانمتان دارد بویژه خانم ها . آقایان دقت کنند چون خانم ها می گویند آهان ! یعنی محبتش کم شده است . من زوج های متدین دیده ام که در دوران عقد خانم به آقا اقتدا میکند و نماز می خوانند نماز جماعت خواندن خوب است . البته خانم به آقا اقتدا کند. روایت داریم :اگر دو نفر هستید به جماعت نماز بخوانید . البته آقا به خانم نمیتواند اقتدا کند ولی خانم به خانم میتواند . اگر شما میخواهید تا آخر عمر ادامه دهید خیلی خوب است بسم الله . اما ادامه نمیدهید . من بندرت پیدا کرده ام زیرا وارد زندگی میشوید تنش و اختلاف سلیقه پیش می آید و وقتی پشت سر آقا نماز نمی خوانید پیام بد دارد .کار غیر عادی نکنید . افراط و تفرط نکنید. محبت مهربانی احترام خوب است ولی افراطی نباشد . مگر اینکه تا آخر عمر ادامه بدهید.
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] چگونه از دخالت خانواده همسر در زندگی جلوگیری کنیم؟
- [سایر] احادیثی برای رفتار صحیح با خانواده همسر میخواستم.
- [سایر] خانواده تا چه حد در انتخاب همسر نقش دارند؟
- [سایر] مذمتهای زنان در نهجالبلاغه، چگونه با مقام شامخ همسر امیرالمؤمنین قابل جمع است؟
- [آیت الله بهجت] آیا نشستن نامحرم در کنار هم در مجالس میهمانی، سر سفره غذا، وسایل نقلیه عمومی و... اشکال ندارد؟
- [سایر] با توجه به این که باید با همسر صداقت داشت آیا باید اسرار خانواده خود یا مسائلی که قبلا با آن مواجه بوده ایم برای همسر بیان کنیم؟
- [سایر] اگر زن در آمد داشته باشد آیا می تواند بدون اجازه شوهر به خانواده اش بدهد؟ زنی که به خانواده همسرش اهانت کند، تکلیف همسر چیست؟
- [سایر] آیا تماس جنسی از پشت با همسر شرعی اشکال دارد؟
- [سایر] میزان ولایت پدر بر انسان چقدر می باشد؟ نسبت به ولایت همسر (آقا) بر خانواده را توضیح دهید.
- [سایر] الگوهای حاکم بر مناسبات با همسر در خانواده ی متعادل، بر چه مبانی و قواعدی استوار است؟
- [آیت الله مظاهری] در موقع تخلّی یازده چیز مکروه است: 1 - نشستن در مقابل خورشید یا ماه، ولی اگر عورت خود را با وسیلهای بپوشاند مکروه نیست. 2 - نشستن در مقابل باد. 3 - نشستن زیر درختی که میوه میدهد. 4 - خوردن و آشامیدن. 5 - توقّف زیاد. 6 - تطهیر با دست راست. 7 - حرف زدن، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد. 8 - در حال ایستادن. 9 - در زمین سخت. 10 - در سوراخ جانوران. 11 - در آب خصوصاً آب راکد.
- [آیت الله علوی گرگانی] نشستن روبروی خورشید وماه در موقع تخلّی مکروه است، ولی اگر عورت خود را بوسیلهای بپوشاند مکروه نیست، و نیز در موقع تخلّی نشستن روبروی باد و در جاده وخیابان وکوچه ودرب خانه وزیر درختی که میوه میدهد وچیز خوردن وتوقف زیاد وتطهیر کردن بادست راست مکروه میباشد، و همچنین حرف زدن در حال تخلّی، ولی اگر ناچار باشد یاذکر خدا بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمین بسیار وسیعی که برای بیشتر مردم مشکل است موقع نماز از آنجا بجای دیگر بروند ، بدون اجازه مالک نماز خواندن و نشستن و خوابیدن در آن ، اشکال ندارد . شرط دوم
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نشستن روبروی خورشید و ماه در موقع تخلی مکروه است؛ ولی اگر عورت خود را به وسیله ای بپوشاند مکروه نیست. و نیز در موقع تخلی نشستن روبروی باد و در جاده و خیابان و کوچه و در خانه و زیر درختی که میوه می دهد و چیز خوردن و توقف زیاد و تطهیر کردن با دست راست مکروه می باشد. و همچنین است حرف زدن در حال تخلی؛ ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نشستن روبروی خورشید و ماه در موقع تخلّی مکروه است ولی اگر عورت خود را به وسیله ای بپوشاند مکروه نیست و نیز در موقع تخلّی، نشستن روبروی باد و در جادّه و خیابان و کوچه و دربِ خانه و زیر درختی که میوه می دهد و چیز خوردن و توقف زیاد و تطهیر کردن با دست راست مکروه می باشد و همچنین است حرف زدن در حال تخّلی ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد.
- [امام خمینی] نشستن روبروی خورشید و ماه در موقع تخلی مکروه است، ولی اگر عورت خود را به وسیله ای بپوشاند مکروه نیست. و نیز در موقع تخلی نشستن روبروی باد، و در جاده و خیابان و کوچه و درب خانه، و زیر درختی که میوه می دهد، و چیز خوردن و توقف زیاد، و تطهیر کردن با دست راست مکروه است. و همچنین است حرف زدن در حال تخلی، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید، اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] نشستن روبروی خورشید و ماه در موقع تخلّی مکروه است ، ولی اگر عورت خود را به وسیلهای بپوشاند مکروه نیست . و نیز در موقع تخلّی ، نشستن روبروی باد ، و در جاده و خیابان و کوچه ، و در خانه و زیر درختی که میوه میدهد ، و خوردن چیزی ، و توقف زیاد ، و تطهیر کردن با دست راست ، مکروه میباشد . و همچنین است حرف زدن در حال تخلّی ، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیتواند غسل کند ولی تیمّم برایش ممکن است، اگر بعد از داخل شدن وقت نماز بدون جهت با همسر خود نزدیکی کند، اشکال دارد، ولی اگر برای لذت بردن یا ترس از برای خودش باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] نشستن رو به روی خورشید و ماه در موقع تخلّی مکروه است، ولی اگر عورت خود را به وسیلهای بپوشاند مکروه نیست و نیز در موقع تخلّی نشستن رو به روی باد و در جاده و خیابان و کوچه و درب خانه و زیر درختی که میوه میدهد و چیز خوردن و توقف زیاد و تطهیر کردن با دست راست، مکروه میباشد و همچنین است حرف زدن در حال تخلّی، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] - معتکف نباید بیش از مقدار حاجت و ضرورت و نیاز بیرون مسجد بماند و در خارج از مسجد، در صورت امکان، نباید زیر سایه بنشیند ولی نشستن زیر سایه در خارج از محلّ اعتکاف، اگر قضاء حاجت و رفع نیاز متوقّف بر نشستن زیر سایه باشد، اشکال ندارد و بنا بر احتیاط واجب، بعد از قضاء حاجت و رفع نیاز مطلقاً ننشیند مگر ضرورت پیش آید.