با توجه به فروعاتی که در این مسئله وجود دارد، پاسخ در چند بخش ارائه می‌شود. 1. پوشش در معمول عبادات در بیشتر عبادات اگر انسان تنها باشد پوشش بدن شرط نیست، بلکه برخی عبادات مانند غسل در بسیاری از موارد بدون لباس انجام می‌شود، البته در عباداتی که پوشش در آنها لازم نیست، غیر از مواردی چون غسل، ادب اقتضاء می‌کند که عبادت کننده پوشش مناسبی داشته باشد. 2. پوشش در نماز در برخی عبادات مانند نماز و طواف باید به صورت لزومی حداقل لباس را بر تن داشت. الف. پوشش برای مرد مرد در نماز باید عورتین خود را (حتی اگر کسی او را نمی‌بیند) بپوشاند. بهتر است از ناف تا زانوها پوشانده شود. ب. پوشش برای زن زن در نماز باید تمام بدن (حتی سر و موی) خویش را بپوشاند. پوشانیدن صورت به مقداری که در وضو شسته می‌شود و دست‌ها تا مچ و پاها نیز تا مچ پا لازم نیست.[1] ناگفته نماند که این موارد حداقل‌هایی است که رعایت آن در نماز لازم است، امّا نظر به این‌که یک بنده در حال عبادت بویژه در نماز، در حضور خداوند است؛ لذا در حد امکان باید با پوشش مناسب‌تر رعایت ادب را بنماید. پوششی که در بالا گفته شد، در حالت عادی و اختیار است، امّا در حالت اضطرار، شرایط متفاوت می‌شود خصوصاً در نماز که در هیچ حالتی از مکلف ساقط نمی‌شود. برای آگاهی بیشتر به بخش «پوشانیدن بدن در نماز» در توضیح المسائل مراجع مراجعه شود. ‌ [1] . امام خمینی، توضیح المسائل،‌ محقق، مصحح، قلی‌پور گیلانی‌، مسلم، ص 177، م 771، چاپ اول‌، 1426ق‌.
با توجه به فروعاتی که در این مسئله وجود دارد، پاسخ در چند بخش ارائه میشود.
1. پوشش در معمول عبادات
در بیشتر عبادات اگر انسان تنها باشد پوشش بدن شرط نیست، بلکه برخی عبادات مانند غسل در بسیاری از موارد بدون لباس انجام میشود، البته در عباداتی که پوشش در آنها لازم نیست، غیر از مواردی چون غسل، ادب اقتضاء میکند که عبادت کننده پوشش مناسبی داشته باشد.
2. پوشش در نماز
در برخی عبادات مانند نماز و طواف باید به صورت لزومی حداقل لباس را بر تن داشت.
الف. پوشش برای مرد
مرد در نماز باید عورتین خود را (حتی اگر کسی او را نمیبیند) بپوشاند. بهتر است از ناف تا زانوها پوشانده شود.
ب. پوشش برای زن
زن در نماز باید تمام بدن (حتی سر و موی) خویش را بپوشاند. پوشانیدن صورت به مقداری که در وضو شسته میشود و دستها تا مچ و پاها نیز تا مچ پا لازم نیست.[1]
ناگفته نماند که این موارد حداقلهایی است که رعایت آن در نماز لازم است، امّا نظر به اینکه یک بنده در حال عبادت بویژه در نماز، در حضور خداوند است؛ لذا در حد امکان باید با پوشش مناسبتر رعایت ادب را بنماید.
پوششی که در بالا گفته شد، در حالت عادی و اختیار است، امّا در حالت اضطرار، شرایط متفاوت میشود خصوصاً در نماز که در هیچ حالتی از مکلف ساقط نمیشود.
برای آگاهی بیشتر به بخش «پوشانیدن بدن در نماز» در توضیح المسائل مراجع مراجعه شود. [1] . امام خمینی، توضیح المسائل، محقق، مصحح، قلیپور گیلانی، مسلم، ص 177، م 771، چاپ اول، 1426ق.
- [آیت الله بهجت] آیا با مال زکوی می توان لباس خرید و در آن لباس نماز خواند؟
- [سایر] آیا با لباس هدیه گرفته از جنس مخالف می توان نماز خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] لباس و فرشی که گرد و خاک نجس بر آن نشسته و هر دو خشک هستند، چگونه پاک میشود و آیا با این لباس، میتوان نماز خواند؟
- [سایر] شخصی که در خواب جنب شده برای نماز ابتدا لباس نجسش را با دست یا ماشین لباسشویی می شوید و بعد غسل می دهد و نمازش را می خواند حال سؤال اینجاست که آیا لباس هایی که با بدن نجس شسته شده پاک شده یا نه؟ آیا با این لباس ها می شود نماز خواند؟ خوبیت داره؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی در نماز جماعت (موقعی که امام حمد و سوره می خواند) متوجه شود لباسش نجس است و لباس نجس را در حال نماز بیرون بیاورد، آن مقدار از نماز که با لباس نجس خوانده شده چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] در صورتی که آب در دسترس نبوده و تیمم بکنیم، آیا با لباس و بدن نجس، می شود نماز خواند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فردی که اهل پرداخت وجوه شرعیه نیست، لباسی به ما هدیه دهد، میتوان با آن لباس نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] کسی در زمان حیات خود لباسی را به فقیری که لباس پاک نداشته، داد تا نماز بخواند. او لباس را نبخشیده بود، اما آن شخص فراموش کرد لباس را برگرداند و مدتی با آن نماز خواند. اکنون که جهت برگرداندن لباس مراجعه می کند متوجه می شود آن فرد، فوت نموده است. تکلیف نمازهایی که او با آن لباس خوانده چیست؟
- [سایر] عبادت به چه معناست ؟ آیا فقط نماز و روزه عبادت است ؟
- [سایر] آیا تنها راه عبادت خدا، نماز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر خون بریدگی و زخمی که بزودی خوب میشود وشستن آن آسان است، در بدن یا لباس نمازگزار باشد، باید پاک شود و با آن بدن یا لباس نمیتواند نماز بخواند و اگر نماز خواند نماز باطل است.
- [آیت الله مظاهری] اگر بدن یا لباس خونی نباشد ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود اگر مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، میشود با آن نماز خواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می خورد یا با لباس نجس نماز می خواند لازم نیست به او بگوید
- [امام خمینی] اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می خورد یا با لباس نجس نماز می خواند،لازم نیست به او بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه رسیدن به خون، متنجّس شود، اگرچه مقداری که متنجس شده کمتر از درهم باشد، نمیتوان با آن نماز خواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطه رسیدن به خون نجس شود، اگرچه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد، نمیشود با آن نماز خواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می خورد یا با لباس نجس نماز می خواند لازم نیست به او بگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می خورد یا با لباس نجس نماز می خواند، لازم نیست به او بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را می خورد یا با لباس نجس نماز می خواند لازم نیست به او بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر امام جماعت به واسطه عذری یا تیمّم یا با وضوی جبیره ای نماز بخواند، می شود به او اقتدا کرد ولی اگر به واسطه عذر با لباس نجس نماز می خواند بنابر احتیاط واجب نباید به او اقتدا کرد.