اگرچه محرمانه برگزار کردن خواستگاری و عقد گناه نیست، اما روایتی بدان توصیه نکرده است. در عین حال باید به دو نکته توجه داشت: الف. در مورد خواستگاری می‌توان گفت؛ چون ممکن است به نتیجه مطلوب نیانجامد و طرفین یا یکی از آنها همدیگر را نپسندند؛ لذا دلیلی ندارد که همگان از این موضوع باخبر شوند و شاید - عرفاً و نه شرعاً - پای آبرو در میان باشد. روایاتی که ناظر به حفظ آبروی مؤمن هستند، می‌توانند در این موارد دلیلی بر محرمانه برگزار کردن آن باشند. و به فرموده امام هادی(ع): «إِظْهَارُ الشَّیْ‏ءِ قَبْلَ أَنْ یُسْتَحْکَمَ مَفْسَدَةٌ لَهُ»؛[1] «افشا‌نمودن یک مسئله، پیش از نهایی‌شدن آن‌، می‌تواند باعث خرابی آن شود». ب. اما در مورد عقد دلیلی بر محرمانه برگزار کردن وجود ندارد و حتی توصیه به دادن ولیمه بعد از عقد شده است که با مخفی‌کاری سازگار نیست. بله اگر واقعاً موانع مهمی وجود داشته باشد که محرمانه ماندن آن‌را توجیه می‌کند، شاید از باب اهم و مهم بتوان گفت که ایرادی ندارد. [1] . ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول (ص)، ص 457، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق.
آیا حدیثی از پیامبر(ص) در خصوص برگزار شدن خواستگاری و عقد به صورت صددرصد محرمانه با حضور خانواده عروس و داماد وجود دارد؟
اگرچه محرمانه برگزار کردن خواستگاری و عقد گناه نیست، اما روایتی بدان توصیه نکرده است. در عین حال باید به دو نکته توجه داشت:
الف. در مورد خواستگاری میتوان گفت؛ چون ممکن است به نتیجه مطلوب نیانجامد و طرفین یا یکی از آنها همدیگر را نپسندند؛ لذا دلیلی ندارد که همگان از این موضوع باخبر شوند و شاید - عرفاً و نه شرعاً - پای آبرو در میان باشد. روایاتی که ناظر به حفظ آبروی مؤمن هستند، میتوانند در این موارد دلیلی بر محرمانه برگزار کردن آن باشند. و به فرموده امام هادی(ع): «إِظْهَارُ الشَّیْءِ قَبْلَ أَنْ یُسْتَحْکَمَ مَفْسَدَةٌ لَهُ»؛[1] «افشانمودن یک مسئله، پیش از نهاییشدن آن، میتواند باعث خرابی آن شود».
ب. اما در مورد عقد دلیلی بر محرمانه برگزار کردن وجود ندارد و حتی توصیه به دادن ولیمه بعد از عقد شده است که با مخفیکاری سازگار نیست. بله اگر واقعاً موانع مهمی وجود داشته باشد که محرمانه ماندن آنرا توجیه میکند، شاید از باب اهم و مهم بتوان گفت که ایرادی ندارد. [1] . ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول (ص)، ص 457، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق.
- [آیت الله سیستانی] می خواستم بدانم که طلایی که خانواده داماد سر عقد به عروس هدیه می دهند متعلق به عروس است یا به داماد ؟
- [سایر] آیا شیر بهایی که داماد به خانواده عروس داده است، میتواند بعد از عقد از آنان باز پس گیرد؟
- [آیت الله بهجت] معمولاً خانواده ی عروس بعد از عقد و عروسی، برای دخترشان هدایایی می برند. پس از جدا شدن این عروس و داماد یا مرگ عروس این هدایا متعلّق به چه کسی است؟
- [آیت الله بهجت] در دوران خواستگاری اگر داماد انگشتری را در دست عروس بنماید، اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] مرسوم است داماد، مقداری پول به عنوان شیربها به خانواده ی عروس می دهد و آنان با آن پول جهیزیه می خرند و به عروس می دهند. آیا این لوازم شرعا متعلّق به عروس است یا داماد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرسوم است داماد مقداری پول به عنوان شیربها به خانواده عروس می دهد و آنان پول را جهیزیه می خرند و به عروس می دهند، آیا این لوازم شرعاً متعلق به عروس است یا داماد؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی وکیل شده و صیغه عقد نکاحی را به قصد دوام خوانده و مدّت معین نکرده است و داماد و عروس و پدر عروس هم قصدشان عقد دائمی بوده، ولی به وکیل این مطلب را نگفتهاند، آیا لازم است داماد و عروس و پدر عروس زباناً بگویند که عقد دائمی است یا لازم نمیباشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عقدنامه باید نزد چه کسی باشد؟ خانواده عروس یا نزد خود داماد؟
- [سایر] آیا خانواده عروس، میتواند برای داماد حلقه و انگشتر طلا تهیه کند؟
- [آیت الله بهجت] عقدنامه باید نزد چه کسی باشد؟ خانواده ی عروس یا نزد خود داماد؟