سلام. من یک بار با فردی بر سر پذیرش موضوعی صحبت می‌کردم. حین صحبت و بدون این‌که به حرفی که می‌زنم فکر کنم، گفتم اگر چیزی که می‌گویم بپذیری؛ من هرکار خیری که انجام می‌دهم؛ نصف ثوابش برای شما باشد، او هم گفت که نمی‌خواهم! حال آیا من هرکاری کنم نصف ثوابم به او می‌رسد؟
در این‌گونه موارد لازم نیست ثواب کارهایتان را نصف کنید، اگر تمام آن‌را هم به فرد یا افرادی ببخشید، بر اساس تعالیم دینی، خداوند آن‌را هم برای آنان و هم برای شما در نظر خواهد گرفت. در مورد هدیه ثواب حج به خویشان،‏ از امام صادق(ع) سؤال شد که آیا می‌توان پدر و مادر را در حج خود شریک ساخت؟ آن‌حضرت فرمود: آری. سپس آن شخص پرسید: آیا می‌توان برادران را در حج خود شریک کرد؟ حضرت فرمود: آری. خداوند (عزّ و جلّ) برای خودت ثواب یک حج منظور می‌کند و برای آنان نیز، ثواب یک حج. و پاداش دیگری هم به تو عنایت خواهد کرد که صله رحم کرده‏‌ای. من گفتم: به نیابت از مردان و زنانی که در کوفه باشند می‌توان طواف نمود؟ امام فرمود: آری. موقع شروع به طواف، نام او را می‌بری و می‌گویی: «بار خدایا این طواف را از فلانی بپذیر».[1] همچنین در روایت دیگری آمده است: امام صادق (ع) فرمود: اگر نیکی در حق دیگری به هشتاد دست بگردد، همه ثواب یابند بدون این‌که از اجر صاحبش چیزی کاسته شود.[2] بنابراین، شما می‌توانید با نیت خیر، پاداش اعمال نیکتان را به دیگران هدیه کنید. حال آنان با این هدیه چه می‌کنند و خداوند چه برخوردی با آنها خواهد داشت، بستگی به طرف مقابل دارد، و در ثواب کار خیر شما تأثیری نخواهد داشت.   [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 4، ص 315، تهران، دارالکتب الاسلامیة، 1365ش. [2] . شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 141، قم، شریف رضی، 1364ش.
عنوان سوال:

سلام. من یک بار با فردی بر سر پذیرش موضوعی صحبت می‌کردم. حین صحبت و بدون این‌که به حرفی که می‌زنم فکر کنم، گفتم اگر چیزی که می‌گویم بپذیری؛ من هرکار خیری که انجام می‌دهم؛ نصف ثوابش برای شما باشد، او هم گفت که نمی‌خواهم! حال آیا من هرکاری کنم نصف ثوابم به او می‌رسد؟


پاسخ:

در این‌گونه موارد لازم نیست ثواب کارهایتان را نصف کنید، اگر تمام آن‌را هم به فرد یا افرادی ببخشید، بر اساس تعالیم دینی، خداوند آن‌را هم برای آنان و هم برای شما در نظر خواهد گرفت. در مورد هدیه ثواب حج به خویشان،‏ از امام صادق(ع) سؤال شد که آیا می‌توان پدر و مادر را در حج خود شریک ساخت؟ آن‌حضرت فرمود: آری. سپس آن شخص پرسید: آیا می‌توان برادران را در حج خود شریک کرد؟ حضرت فرمود: آری. خداوند (عزّ و جلّ) برای خودت ثواب یک حج منظور می‌کند و برای آنان نیز، ثواب یک حج. و پاداش دیگری هم به تو عنایت خواهد کرد که صله رحم کرده‏‌ای. من گفتم: به نیابت از مردان و زنانی که در کوفه باشند می‌توان طواف نمود؟ امام فرمود: آری. موقع شروع به طواف، نام او را می‌بری و می‌گویی: «بار خدایا این طواف را از فلانی بپذیر».[1]
همچنین در روایت دیگری آمده است: امام صادق (ع) فرمود: اگر نیکی در حق دیگری به هشتاد دست بگردد، همه ثواب یابند بدون این‌که از اجر صاحبش چیزی کاسته شود.[2]
بنابراین، شما می‌توانید با نیت خیر، پاداش اعمال نیکتان را به دیگران هدیه کنید. حال آنان با این هدیه چه می‌کنند و خداوند چه برخوردی با آنها خواهد داشت، بستگی به طرف مقابل دارد، و در ثواب کار خیر شما تأثیری نخواهد داشت.   [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 4، ص 315، تهران، دارالکتب الاسلامیة، 1365ش. [2] . شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 141، قم، شریف رضی، 1364ش.





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین