1. حرف زدن بین اجزای اذان و اقامه مکروه است [مگر ذکر خدا] و اگر در بین اقامه باشد اعاده‌ آن، مستحب است. البته اگر حرف زدن بین اذان و اقامه خیلی طول کشد، به طوری‌که صورت آنها به هم خورد، [موجب باطل شدن اذان و اقامه شده و] لازم است دوباره از سر گرفته شود.[1] 2. بین اذان و اقامه نباید فاصله شود و اگر این فاصله به قدری باشد که اذانی را که گفته شده [در عرف] اذان این اقامه به شمار نیاورند، مستحب است دوباره اذان و اقامه را بگوید. همچنین اگر بین اذان و اقامه و نماز به قدری فاصله شود که اذان و اقامۀ آن نماز شمرده نشود، مستحب است دوباره برای آن نماز، اذان و اقامه بگوید.[2] [1] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتائات، ج‌2، ص 102، س 1812، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق. [2] . ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج‌1، ص 526، م 933، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424‍ق.
1. اگر کسی بین اجزای اذان و اقامه حرف دیگری بزند یا اینکه اذان و اقامه بگوید و چیزی بگوید (مثلاً جواب تلفن یا جواب کسی را بدهد)، آیا آن اذان یا اقامه باطل میشود؟ 2. به صورت کلی بین اذان و اقامه تا نماز تا چند دقیقه اگر فاصله شود آن اذان باطل است و باید از اول بگوید؟ اگر اذان و اقامه را بگوید بعد یک کار مختصر چهار پنج دقیقهای پیش آید آیا لازم است دوباره بگوید؟
1. حرف زدن بین اجزای اذان و اقامه مکروه است [مگر ذکر خدا] و اگر در بین اقامه باشد اعاده آن، مستحب است. البته اگر حرف زدن بین اذان و اقامه خیلی طول کشد، به طوریکه صورت آنها به هم خورد، [موجب باطل شدن اذان و اقامه شده و] لازم است دوباره از سر گرفته شود.[1]
2. بین اذان و اقامه نباید فاصله شود و اگر این فاصله به قدری باشد که اذانی را که گفته شده [در عرف] اذان این اقامه به شمار نیاورند، مستحب است دوباره اذان و اقامه را بگوید. همچنین اگر بین اذان و اقامه و نماز به قدری فاصله شود که اذان و اقامۀ آن نماز شمرده نشود، مستحب است دوباره برای آن نماز، اذان و اقامه بگوید.[2] [1] . ر.ک: بهجت، محمد تقی، استفتائات، ج2، ص 102، س 1812، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه ق. [2] . ر.ک: امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج1، ص 526، م 933، دفتر انتشارات اسلامی، قم، هشتم، 1424ق.
- [سایر] سلام علیکم، 1. اگر شخصی به عنوان تنبیه، فرزند خردسال خود را بزند (مثلا پشت دستش بزند) به نحوی که تا چند دقیقه یا چند ساعت جای آن سرخ شود و بر طرف شود (یعنی سرخی ناپایدار)، آیا واجب است دیه دهد؟ 2. اگر جای آن سرخی پایدار یا کبود شود چطور؟ آیا دیه لازم است و آن را به چه کسی باید داد؟ (مثلا اگر زننده پدر باشد، دیه را به چه کسی بدهد؟)
- [آیت الله اردبیلی] اگر چندین زلزله به فاصلهی کم (مانند 10 دقیقه) در یک منطقه رخ دهد، تکلیف فرد چه خواهد بود در حالتی که : 1 بعد از زلزله بلافاصله نماز خوانده و نماز او تمام شده باشد و بعد از اتمام نماز زلزلهی بعدی رخ دهد؟ 2 بعد از زلزله اصلاً نماز نخوانده و بعد از چندین روز می¬خواهد نماز اقامه کند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر چندین زلزله به فاصلهی کم (مانند 10 دقیقه) در یک منطقه رخ دهد، تکلیف فرد چه خواهد بود در حالتی که : 1 بعد از زلزله بلافاصله نماز خوانده و نماز او تمام شده باشد و بعد از اتمام نماز زلزلهی بعدی رخ دهد؟ 2 بعد از زلزله اصلاً نماز نخوانده و بعد از چندین روز می¬خواهد نماز اقامه کند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر چندین زلزله به فاصلهی کم (مانند 10 دقیقه) در یک منطقه رخ دهد، تکلیف فرد چه خواهد بود در حالتی که : 1 بعد از زلزله بلافاصله نماز خوانده و نماز او تمام شده باشد و بعد از اتمام نماز زلزلهی بعدی رخ دهد؟ 2 بعد از زلزله اصلاً نماز نخوانده و بعد از چندین روز می¬خواهد نماز اقامه کند؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که نماز استیجاری می خواند: 1 آیا گفتن اذان و اقامه و سلام های سه گانه و تسبیحات اربعه به طور کامل بر او واجب است؟ 2 اگر یک روز مثلاً نماز ظهر و عصر را بخواند و در روز بعد نمازهای پنجگانه را به طور کامل به جا آورد، آیا رعایت ترتیب لازم است؟ 3 آیا در نماز استیجاری، ذکر خصوصیات میّت شرط است یا خیر؟
- [آیت الله بروجردی] اشخاصی که قصد اقامه برای کار در محلّی میکنند، پس از تحقّق اقامت لازم میشود که هر روز، یا یک روز در میان یا هفتهای دو سه بار به شهر، برای خریدن جنس و کارهای دیگر بروند و فاصله بین شهر و محل کار هم کمتر از چهار فرسخ است و حال آن که نه شهر و نه آن محل وطن اصلی آنها نیست، سالها هم کارشان همین است، تکلیف این اشخاص در باب نماز چیست؟
- [سایر] با سلام و تشکر. 1) هشداری که در مورد از دست دادن[کاهش]شانس ازدواج می دهید، در مورد آنهایی که خواستگار دارند اما به خاطر ازدواج نکردن خواهر بزرگترشان ممانعت به عمل می آید، مورد را توضیح دهید 2) در برخی موارد مانند جلسه خانوادگی، انسان فقط می تواند خودش را درست کند و سعی کند خوب گوش بدهد یا حرف بزند. خودتان بهتر می دانید که افرادی آنهم در جایگاه مقتدرانه والدین حاضر نیستند کلام مخالف را بشنوند و خوب کار فرزند در این مجال اصلاح والدین یا هیچ کس دیگری نیست. این مشکل در والدین با فرهنگ و خوشنام هم دیده می شود
- [سایر] سلام من بار اولمه پیام میدم ازتون به خاطر حرف هاتون ممنون 1-من 20 سالمه 2-امسال دانشگاه قبول شدم الف-حاج اقا من از خودم ناراضی ام چون یه گناهی رو انجام میدم بعد توبه میکنم ولی دوباره گناه میکنم من توی رستوران کار میکنم و اونجا دوستم منو وسوسه میکنه که چشم چرانی کنم ولی با این حال نماز هم میخونم اصلا نمازم قبوله؟من چکار کنم ب-من الان چند روزه با یه دختر چت میکنم.میخواستم بدونم روضه ام باطل نمیشه؟ حرف های عادی و گاهی هم عاشقانه میزنیم کمکم کنید من فکر میکنم با این کارام دارم خدا رو مسخره میکنم منظورم اینه که نماز میخونم بعد گناه هم میکنم خیلی ممنون
- [سایر] به نام خدا سلام علیکم 1- دختر 29 ساله ای هستم . سه جلسه باموردی صحبت کردیم و ایشان نظر مثبتشان را گفتند و قرار شد ما جواب بدهیم 2- در جلسه سوم پرسیدند هدف از دواج چیست من گفتم انشاصورت انسانی نه اطفای شهوت حیوانی 3- برایشان ایجاد نگرانی کرد که بنده تارک دنیا نباشم، شبی تماس گرفتند و کلی حدیث سکس برایم خواندند . لذت نگاه به بدن تمام عریان همسر ... ... مزایای جماع و ... به خیالشان که شاید بنده خیلی بسته هستم و نمی دانم زناشویی یعنی چه 4- ما هنوز جواب ندادیم و مهریه هم تمام نشده 5- نظرتان در مورد این آدم که ادعای مذهبی بودن هم دارد چیست؟ کارشان شرعا مشکل ندارد که به خانم نا محرمی این حرفها را زدند؟ 6- کلا می خواهم بدانم این کار را پررویی و بی حیایی حساب می کنید یا به نظرتان عادی است؟ این عملکرد طبیعی است؟
- [سایر] سلام حاج آقا ممنون از صحبت های قشنگ امروزتون می خواستم بپرسم چه طوری میشه کسی که از خدا فاصله گرفته رو با خدا آشتی داد من دوتا عمه مجرد با سن های 35و 31 دارم که به خاطر اشتباهات پدرومادرشون که الان در قید حیات نیستند تا حالا ازدواج نکردند البته خودشون هم مقصر بودند ولی الان به کلی ناامیدند حتی یک بار هم به بهشت زهرا سر خاک پدر و مادرشون نمی روند نماز نمی خونند و یکی شون داره منحرف هم میشه و حرف هیچ کسیو هم قبول ندارند و با هم مدام دعوا می کنند ما واقعا نمی دونیم چی کار کنیم البته من 18 سالمه و خیلی از اونها کوچکترم منظورم بزرگترهای فامیل هستند می خواستم اگر ممکنه شما راهنماییمون کنید با وجود لیسانس و فوق لیسانس حتی راضی نیستند سر کار بروند
- [آیت الله مظاهری] در اذان و اقامه چند چیز مستحب است: 1. رو به قبله بایستد و اذان بگوید. 2. با وضو یا غسل اذان بگوید. 3. بین جملههای اذان کمی فاصله دهد. 4. بین اذان حرف نزند. 5. بین اذان و اقامه یک قدم بردارد یا قدری بنشیند یا سجده کند یا ذکر بگوید. 6. بدن انسان در موقع گفتن اذان و اقامه آرام باشد. 7. اقامه را آهستهتر از اذان بگوید. 8. جملههای اقامه را به هم نچسباند، ولی به اندازهای که بین جملههای اذان فاصله میدهد، بین جملههای اقامه فاصله ندهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] باید بین اذان و اقامه فاصله ندهد و اگر بین آنها به قدری فاصله بدهد که اذانی را که گفته اذان این اقامه حساب نشود، کفایت نمیکند و مستحب است دوباره اذان بگوید و نیز باید بین اذان و اقامه و نماز فاصله نیندازد و اگر بین آنها و نماز به قدری فاصله دهد که اذان و اقامه آن نماز حساب نشود، کفایت نمیکند و مستحب است دوباره برای آن نماز اذان و اقامه بگوید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بین اذان واقامه فاصله بیندازد به نشستن یا دو رکعت نماز یا تکلم یا تسبیح ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح مکروه است
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد، یا قدری بنشیند، یا سجده کند، یا ذکر بگوید، یا دعا بخواند، یا قدری ساکت باشد، یا حرفی بزند، یا دو رکعت نماز بخواند؛ ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح و نماز خواندن بین اذان و اقامه نماز مغرب مستحب نیست.
- [امام خمینی] مستحب است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد یا قدری بنشیند یا سجده کند یا ذکر بگوید یا دعا بخواند یا قدری ساکت باشد یا حرفی بزند یا دو رکعت نماز بخواند. ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح مستحب نیست، ولی نماز خواندن بین اذان و اقامه نماز مغرب را به امید ثواب بیاورد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند به امید کسب ثواب بین اذان و اقامه یک قدم بردارد یا قدری بنشیند یا سجده کند یا ذکر بگوید یا دعا بخواند یا قدری ساکت باشد یا حرفی بزند یا دو رکعت نماز بخواند، ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح مکروه است و بهتر است دو رکعت نماز را بین اذان و اقامه نماز مغرب، بجا نیاورد.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد، یا قدری بنشیند، یا سجده کند، یا ذکر بگوید، یا دعا بخواند، یا قدری ساکت باشد، یا حرفی بزند، یا دو رکعت نماز بخواند؛ ولی حرف زدن بین اذان و اقامة نماز صبح و نماز خواندن بین اذان و اقامة نماز مغرب مستحب نیست.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد، یا قدری بنشیند، یا سجده کند، یا ذکر بگوید، یا دعا بخواند، یا قدری ساکت باشد، یا حرفی بزند، یا دو رکعت نماز بخواند، ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح نماز خواندن بین اذان و اقامه نماز مغرب مستحب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد، یا قدری بنشیند، یا سجده کند، یا ذکر بگوید، یا دعا بخواند، یا قدری ساکت باشد، یا حرفی بزند یا دو رکعت نماز بخواند ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح و نماز خواندن بین اذان و اقامه نماز مغرب مستحب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحبّ است بین اذان و اقامه یک قدم بردارد، یا قدری بنشیند یا سجده کند یا ذکر بگوید یا دعا بخواند یا قدری ساکت باشد یا حرفی بزند یا دو رکعت نماز بخواند، ولی حرف زدن بین اذان و اقامه نماز صبح و نماز خواندن بین اذان و اقامه نماز مغرب مستحب نیست.