پاسخ اجمالی: زنا از بزرگترین گناهان است. قرآن درباره آن فرموده است: "نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است." اگر کسی که مأموریت ویژه ای ندارد، با اطلاع از وقوع عمل زنا در مکانی، وارد آن محل شود، کار حرامی کرده است و باید استغفار کرده و توبه نماید. در عین حال به هر مقداری که در جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت دارد نهی از منکر بر شما واجب است. همچنین اگر کسی به طور اتفاقی و بدون اطلاع وارد مکانی شود و صحنه فوق را ببیند، گرچه گناهی را مرتکب نشده ولی در حد توان و قدرت وظیفه نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد ویا جان، آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شود و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرد. پاسخ تفصیلی: برای پاسخ به پرسش شما توجه شما را به مطالب و نکات زیر جلب می کنیم: 1. زنا از بزرگترین گناهان است که اثرات بسیار مخرب در فرد و اجتماع بر جا می گذارد. به همین دلیل قرآن مجید تنها نمی‌ گوید زنا نکنید، بلکه می‌ گوید: "نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است‌."[1] این تعبیر علاوه بر تاکیدی که در عمق آن نسبت به خود این عمل نهفته شده، اشاره لطیفی به این است که آلودگی به زنا غالبا مقدماتی دارد که انسان را تدریجا به آن نزدیک می‌ کند[2] که یکی از این مقدمات حضور یافتن درمجلس زنا است که باید از آن دوری شود مگر کسانی از نیرو های امنیتی و انتظامی که از طرف حاکم شرع و حکومت اسلامی وظیفه مبارزه با این گونه اعمال را دارند. 2. با اختیار و اراده وارد صحنه گناه شدن یکی از گناهان و حرام است[3] مگر برای مأمورینی که از طرف حاکم شرع اجازه و مأموریت دارند و در پی انجام مأموریت خود وارد چنین محل هایی می شوند. در هر صورت حتی کسانی هم که حضورشان در چنین محل هایی غیر مجاز و حرام است اگر با چنین صحنه هایی مواجه بشوند به هر مقداری که در نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت داشته باشند بر آنان واجب است که جلوی چنین عمل زشتی را بگیرند. 3. در صورتی که شخصی به طور اتفاقی و بدون اطلاع از وقوع چنین عملی، وارد مکان وقوع آن شود و با صحنه فوق مواجه شود، گرچه از این جهت مرتکب گناهی نشده است ولی در حد توان و قدرت، در نهی از منکر و جلو گیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت وظیفه متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد و جان یا آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شوید[4] و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرید. پی نوشتها: [1] اسراء،32، "وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنی‌ إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلا". [2] تفسیر نمونه، ج‌12، ص: 102. [3] از بیان عروه الوثقی بدست می آید که نگاه به زناکنندگان برای ادای شهادت نیز جایز نیست. نک: یزدی، محمد کاظم، عروة الوثقی، 2/804، مسئله 35، لوح فشرده احکام شرعی. [4] امام خمینی (ره)، توضیح المسائل، ص 398. منبع: www.islamquest.net
پاسخ اجمالی:
زنا از بزرگترین گناهان است. قرآن درباره آن فرموده است: "نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است." اگر کسی که مأموریت ویژه ای ندارد، با اطلاع از وقوع عمل زنا در مکانی، وارد آن محل شود، کار حرامی کرده است و باید استغفار کرده و توبه نماید. در عین حال به هر مقداری که در جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت دارد نهی از منکر بر شما واجب است.
همچنین اگر کسی به طور اتفاقی و بدون اطلاع وارد مکانی شود و صحنه فوق را ببیند، گرچه گناهی را مرتکب نشده ولی در حد توان و قدرت وظیفه نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد ویا جان، آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شود و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرد.
پاسخ تفصیلی:
برای پاسخ به پرسش شما توجه شما را به مطالب و نکات زیر جلب می کنیم:
1. زنا از بزرگترین گناهان است که اثرات بسیار مخرب در فرد و اجتماع بر جا می گذارد. به همین دلیل قرآن مجید تنها نمی گوید زنا نکنید، بلکه می گوید: "نزدیک زنا نشوید، که کار بسیار زشت، و بد راهی است."[1] این تعبیر علاوه بر تاکیدی که در عمق آن نسبت به خود این عمل نهفته شده، اشاره لطیفی به این است که آلودگی به زنا غالبا مقدماتی دارد که انسان را تدریجا به آن نزدیک می کند[2] که یکی از این مقدمات حضور یافتن درمجلس زنا است که باید از آن دوری شود مگر کسانی از نیرو های امنیتی و انتظامی که از طرف حاکم شرع و حکومت اسلامی وظیفه مبارزه با این گونه اعمال را دارند.
2. با اختیار و اراده وارد صحنه گناه شدن یکی از گناهان و حرام است[3] مگر برای مأمورینی که از طرف حاکم شرع اجازه و مأموریت دارند و در پی انجام مأموریت خود وارد چنین محل هایی می شوند. در هر صورت حتی کسانی هم که حضورشان در چنین محل هایی غیر مجاز و حرام است اگر با چنین صحنه هایی مواجه بشوند به هر مقداری که در نهی از منکر و جلوگیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت قدرت داشته باشند بر آنان واجب است که جلوی چنین عمل زشتی را بگیرند.
3. در صورتی که شخصی به طور اتفاقی و بدون اطلاع از وقوع چنین عملی، وارد مکان وقوع آن شود و با صحنه فوق مواجه شود، گرچه از این جهت مرتکب گناهی نشده است ولی در حد توان و قدرت، در نهی از منکر و جلو گیری از ارتکاب یا استمرار این عمل زشت وظیفه متوجه اوست و باید با قدرت تمام این وظیفه را انجام دهد، اما اگر چنین امکان و قدرتی برای او وجود نداشته باشد و جان یا آبرو یا سلامتی خود را در خطر می بیند باید از آن مکان خارج شوید[4] و از راه های قانونی جلوی این گناه را بگیرید.
پی نوشتها:
[1] اسراء،32، "وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنی إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلا".
[2] تفسیر نمونه، ج12، ص: 102.
[3] از بیان عروه الوثقی بدست می آید که نگاه به زناکنندگان برای ادای شهادت نیز جایز نیست. نک: یزدی، محمد کاظم، عروة الوثقی، 2/804، مسئله 35، لوح فشرده احکام شرعی.
[4] امام خمینی (ره)، توضیح المسائل، ص 398.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] تأثیر حضور فرزندان در صحنه مشاجره والدین چیست؟
- [سایر] کسی که با علم به این که بعد از نگاه کردن به صحنه شهوت انگیز منی از او خارج میشود بر فرض که اینکار را بکند و انزال شود وظیفه اش چیست؟ در فرض بالا اگر بر خلاف انتظارش جنب نشود وظیفه اش چیست؟ در فرض مذکور(بنا بر وقوع انزال) آیا فرقی هست بین این که صحنه شهوت انگیز یک صحنه حلال (مثلا همسر ) باشد و یا یک صحنه حرام؟
- [سایر] اگر در جایی وارد شدیم و عمل زنا را شاهد بودیم چه وظیفه ای داریم؟
- [آیت الله بهجت] اگر کودکی لواط یا زنا کرده باشد، بعد از بلوغ وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر وضو گرفتن زن منحصر به حضور نامحرم باشد، وظیفه چیست؟
- [سایر] دشمنان چگونه با سوءاستفاده از صحنه انتخابات، آن را به صحنه جنگ نرم و مقابله با نظام تبدیل میکنند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی دو نفر مرد و زن را در حالت زنا ببیند وظیفه چیست و اگر بیننده شوهر باشد چطور؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی دو نفر زن و مرد را در حال زنا ببیند و آنها را بکشد وظیفه چیست؟
- [سایر] دشمنان چگونه با سوء استفاده از صحنه انتخابات ، آن را به صحنه جنگ نرم و مقابله با نظام تبدیل می کنند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی با خواهر خود زنا کرده است حد آن چگونه است؟ و در حالی که زنا ثابت -شده ولی پدر و مادر او مانع اجرای حد شده و ممانعت می کنند وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] حضور دو شاهد عادل، در عقد دائم و غیر دائم لازم نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که حضور داشته باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی با یکی از محرمهای نسبی خود؛ مثل خواهر و مادر، زنا کند، باید یک ضربت با شمشیر به گردن وی بزنند، خواه زنده بماند یا کشته شود و اگر کسی با زن پدر خود زنا کند، باید او را سنگسار کرد و اگر مردی زنی را اجبار کرده و با او زنا کند، باید او را کشت. همچنین است اگر مرد کافر با زن مسلمان زنا کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر با زنی زنا کند، نمی تواند با دختر او ازدواج کند، و اگر زنی را عقد نماید و با او نزدیکی کند بعد با مادر او زنا کند، آن زن بر او حرام نمی شود و اگر پیش از آن که با او نزدیکی کند با مادر او زنا نماید، احتیاط واجب آن است که از آن زن به وسیله طلاق جدا شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی از زنا آبستن شود در صورتی که آن زن یا مردی که با او زنا کرده یا هر دوی آنان مسلمان باشند یا هیچکدام مسلمان نباشند، برای آن زن جائز نیست بچه را سقط کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان پیش از آنکه دختر عمّه یا دختر خاله خود را بگیرد با مادر آنان زنا کند، دیگر نمیتواند با آنان ازدواج نماید، ولی اگر بعد از ازدواج با آنان با مادرشان زنا کند آنها بر او حرام نمیشوند.
- [آیت الله بروجردی] اگر زنی از زنا آبستن شود، در صورتی که خود آن زن، یا مردی که با او زنا کرده، یا هر دوی آنان مسلمان باشند، برای آن زن جایز نیست بچه را سقط کند.
- [آیت الله بهجت] اگر زن شوهردار زنا کند، در صورتی که امکان داشته باشد، بچه متولد از او و از شوهرش باشد ملحق به شوهر میشود و متولد از زنا حساب نمیشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر با زنی زنا کند، نمی تواند با دختر او ازدواج کند، و اگر زنی را عقد نماید و با او نزدیکی کند بعد با مادر او زنا کند، آن زن بر او حرام نمی شود و اگر پیش از آن که با او نزدیکی کند با مادر او زنا نماید، احتیاط واجب آن است که از آن زن به وسیله طلاق جدا شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند، دوازده امامی و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یابد صورت، یا بد خلق، یا زنا زاده باشد، و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که از زنا بچه دار شده و شیر او از زنا است. مسائل متفرقه شیر دادن
- [آیت الله بهجت] اگر با زنی غیر از عمه و خاله خود زنا کند، بنابر اظهر، میتواند با دختر او ازدواج نماید، ولی احتیاط در عدم ازدواج است، ولی اگر زنی را عقد نماید و با او نزدیکی کند بعد با مادر او زنا کند، آن زن بر او حرام نمیشود، و همچنین است اگر پیش از آنکه با او نزدیکی کند با مادر او زنا نماید.