شرح پرسش: حضرت آیت الله هادوی تهرانی سلام علیکم. احتراماً نظر به این که در رخداد ذیل و مباحثه با امام جماعت یک واحد اداری به نتیجه ای قابل قبول دست نیافتیم، خواهشمند است نظریه فقهی و کارشناسی خود و دیگر مراجع عظام تقلید، همچنین حضرت امام خمینی (ره) را اعلام فرمائید. واقعه: امام جماعت یک واحد اداری در نماز خود (بسم الله الرحمن الرحیم) را با ضم (ن) قرائت می نمود. پس از نماز علت از وی سؤال شد، ایشان در پاسخ گفتند رعایت تجوید است و به این موضوع اصرار داشتند. ضمناً در قنوت نیز عبارت (و فی الاخرة الحسنه) را می خواند. سؤال: 1. قرائت فوق چه حکمی دارد؟ 2. آیا چنین فردی حائز شرایط امام جماعت است؟ 3. اقتداء به چنین فردی که می دانیم چنین قرائت می کند صحیح است یا خیر؟ و اگر مأموم نمی دانست و در حین نماز فهمید، فرادی شود یا نماز را رها کند؟ لازم به ذکر است نامبرده طلبه جوانی است با لباس روحانیت که در حوزه علمیه یکی از شهرستان ها درس خوانده است. پاسخ: نظر حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در این خصوص به شرح زیر است: 1. رعایت اعراب در قرائت، بنابر احتیاط، واجب است. 2. صحت قرائت برای امام جماعت در غیر حمد و سوره شرط نیست، ولی اگر در حمد و سوره قرائت وی صحیح نباشد، اقتداء به وی جایز نیست و چون (بسم الله) جزء حمد و سوره است، در فرض مذکور اقتداء، بنابر احتیاط، جایز نیست. 3. اقتداء به وی در فرض مذکور بنابر احتیاط جایز نیست. اگر کسی ندانسته اقتداء کند، نمازش صحیح است و اگر در بین نماز متوجه اشکال قرائت امام شود، نمازش را به صورت فرادی باید ادامه دهد و قرائت باطل را اعاده کند. 4. اگر مأموم گرفتار وسواس در قرائت باشد، به احتمال بطلان قرائت امام اعتنا نکند. منبع: www.islamquest.net
اگر امام جماعت در بعض موارد (و پس از تذکر) قرائت صحیح را رعایت نکنند، آیا اقتداء به وی صحیح خواهد بود؟
شرح پرسش:
حضرت آیت الله هادوی تهرانی
سلام علیکم. احتراماً نظر به این که در رخداد ذیل و مباحثه با امام جماعت یک واحد اداری به نتیجه ای قابل قبول دست نیافتیم، خواهشمند است نظریه فقهی و کارشناسی خود و دیگر مراجع عظام تقلید، همچنین حضرت امام خمینی (ره) را اعلام فرمائید.
واقعه: امام جماعت یک واحد اداری در نماز خود (بسم الله الرحمن الرحیم) را با ضم (ن) قرائت می نمود. پس از نماز علت از وی سؤال شد، ایشان در پاسخ گفتند رعایت تجوید است و به این موضوع اصرار داشتند.
ضمناً در قنوت نیز عبارت (و فی الاخرة الحسنه) را می خواند.
سؤال:
1. قرائت فوق چه حکمی دارد؟
2. آیا چنین فردی حائز شرایط امام جماعت است؟
3. اقتداء به چنین فردی که می دانیم چنین قرائت می کند صحیح است یا خیر؟ و اگر مأموم نمی دانست و در حین نماز فهمید، فرادی شود یا نماز را رها کند؟ لازم به ذکر است نامبرده طلبه جوانی است با لباس روحانیت که در حوزه علمیه یکی از شهرستان ها درس خوانده است.
پاسخ:
نظر حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در این خصوص به شرح زیر است:
1. رعایت اعراب در قرائت، بنابر احتیاط، واجب است.
2. صحت قرائت برای امام جماعت در غیر حمد و سوره شرط نیست، ولی اگر در حمد و سوره قرائت وی صحیح نباشد، اقتداء به وی جایز نیست و چون (بسم الله) جزء حمد و سوره است، در فرض مذکور اقتداء، بنابر احتیاط، جایز نیست.
3. اقتداء به وی در فرض مذکور بنابر احتیاط جایز نیست. اگر کسی ندانسته اقتداء کند، نمازش صحیح است و اگر در بین نماز متوجه اشکال قرائت امام شود، نمازش را به صورت فرادی باید ادامه دهد و قرائت باطل را اعاده کند.
4. اگر مأموم گرفتار وسواس در قرائت باشد، به احتمال بطلان قرائت امام اعتنا نکند.
منبع: www.islamquest.net
- [آیت الله خوئی] اگر امام جماعت جامع شرایط امامت، جاهل یا غیر ملتفت به بعض احکام قرائت صحیح، مانند مد واجب مثلاً یا غیر او باشد آیا جایز است اقتدا نمودن به او؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میشود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- [آیت الله سبحانی] آیا مأموم می تواند به امام جماعتی که مسائل مرجع مأموم را رعایت نمی کند اقتداء کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر قرائت امام جماعت از نظر مأموم صحیح نباشد، می تواند به او اقتدا کند؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا میشود در نماز جمعه و جماعت به جای اقتداء به امام حاضر به آقا امیرالمؤمنین علی ( عَلَیْهِ السَّلَام ) اقتداء نمود؟
- [آیت الله سبحانی] امامت اشخاصی که در قرائت لهجه خاصی دارند و مخارج کلمات و حروف را کاملاً رعایت نمی کنند و یا به لحاظ کسالت چشم از سجده معمولی معذور هستند و همچنین افرادی که احیاناً بعضی از انگشتان را از دست داده اند آیا اقتداء به آنان صحیح است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر امام جماعت تلفظ یکی از کلمات تشهد را یقیناً صحیح نخواند و علی رغم تذکر به وی اصلاح نکند حکم نماز چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر سهوا پیش از امام به رکوع رود و طوری باشد که اگر برگردد به چیزی از قرایت امام نمی رسد اگر به قصد متابعت امام سر بردارد و با امام به رکوع رود جماعت و نمازش صحیح است و اگر صبر کند تا امام به او برسد نمازش صحیح و جماعتش محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر سهوا پیش از امام به رکوع رود و طوری باشد که اگر برگردد به چیزی از قرائت امام نمی رسد؛ اگر به قصد اینکه با امام نماز بخواند سر بردارد و با امام به رکوع رود؛ جماعت و نمازش صحیح است و اگر عمدا برنگردد نمازش صحیح است و منفرد می شود.
- [آیت الله خوئی] اگر سهواً پیش از امام به رکوع رود و طوری باشد که اگر برگردد به چیزی از قرائت امام نمیرسد، اگر به قصد با امام نماز بخواند سر بردارد و با امام به رکوع رود، جماعت و نمازش صحیح است و اگر عمداً برنگردد نمازش صحیح است و منفرد و میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که مرض خوره یا پیسی دارد مکروه است امام جماعت شود، بلکه این کار برخلاف احتیاط استحبابی نیز میباشد و همچنین مکروه است کسی که به جهت مثلاً فلج نمیتواند شرایط قیام را رعایت کند، امام جماعت افراد سالم شود و بنا بر احتیاط به کسی که حدّ شرعی بر او جاری شده، اقتدا ننمایند؛ و همچنین اهل شهر (یعنی خانهنشینان) به اعرابی (یعنی صحرانشین)، اقتدا نکنند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نماز جمعه را به امامی اقتداء کرده می تواند نماز عصر را نیز به همان امام اقتداء کند ، ولی اگر بخواهد احتیاطاً نماز ظهر را هم بخواند باید پس ازپایان نماز جماعت مجدداً نماز ظهر وعصر را بطور فُرادی بجا آورد مگر اینکه امام هم بعد از خواندن نماز جمعه احتیاطاً نماز ظهر را بجا آورده باشد که در این صورت اگرمأموم نیز همینطور عمل کرده لازم نیست نماز عصر را تکرار کند .
- [آیت الله بروجردی] اگر سهواً پیش از امام به رکوع رود و طوری باشد که اگر سر بردارد به مقداری از قرائت امام میرسد، چنانچه سر بردارد و با امام به رکوع رود، نمازش صحیح است و اگر عمداً برنگردد، احتیاط واجب آن است که نماز را به جماعت تمام کند و دوباره بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] امام جماعت باید (بالغ) و (عاقل) و (عادل) و (حلال زاده) و (شیعه دوازده امامی) باشد و قرائت را صحیح بخواند و اگر مأموم مرد است امام هم باید مرد باشد، ولی امامت زن برای زن مانعی ندارد و هر انسانی حلال زاده است خواه مسلمان یا غیر مسلمان، مگر این که خلاف آن ثابت شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است در نماز عید بر زمین سجده کنند و در حال گفتن تکبیرها دستها را بلند کنند و امام جماعت قرایت را بلند بخواند
- [آیت الله نوری همدانی] اگر سهواً پیش ار امام به رکوع رود و طور باشد که اگر سر بردارد به مقداری از قرائت امام می رسد ، چنانچه سر بردارد و با امام به رکوع رود وطوری باشد که اگر برگرد د به چیزی از قرائت امام نمی رسد ، احتیاط واجب آن است که سر بردارد و با امام نماز را تمام کند و نمازش صحیح است و اگر سر برندارد تا امام برسد باز هم نمازش صحیح است .
- [آیت الله سیستانی] اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود ، و فوراً برای نماز دیگری به امام اقتدا نکنند ، جماعت صف بعد باطل میشود ، بلکه اگر هم فوراً اقتدا بکنند ، صحت جماعت صف بعد ، محل اشکال است .