پاسخ اجمالی: حمد در لغت به معنای ستایش کردن و نقیض ذم (مذمت کردن) است. و تسبیح به معنای منزه و مبرا و پاک و مقدس دانستن خداوند است از هرنقص ونیاز و شریک و هر امری که سزاوار خداوند نیست. این دو مفهوم در اکثر آیات قرآن و اذکار نماز و ادعیه و ... همراه هم ذکر شده و کامل کننده هم محسوب می شوند. پاسخ تفصیلی: حمد حمد در لغت به معنای ستایش کردن و نقیض ذم (مذمت کردن) است [1] . ستایش کردن نوعی عمل است و نه نوعی سخن. آدمی چیزی یا کسی و یا عملی و واقعه ای را ستایش می کند که از آن خوشنود و راضی شده باشد. پس ستایش حاصل خشنودی و رضایت و یک عمل وجودی است. وقتی که از کسی راضی می شویم او رادوست می داریم و همین دوستی است که ما را به مجموعه واحدی از اعمال و گفتار و حالات و صفات نسبت به آن فرد می رساند که سراسر تصدیق و احترام و تسلیم است و این حمد کامل است. هرچه معرفت انسان بالاتر رود بیشتر پی می برد که هرگونه ستایشی جز برای خدا محکوم به ابطال است چون همه خوبی ها از خداوند وجود یافته اند؛ بنابراین بزرگترین حمد ها از آن خداوند است و خداوند مرجع اصلی هرگونه ستایشی است و این معنای الحمد لله است. یعنی ستایش از آن خداوند است. تسبیح تسبیح به معنای منزه و مبرا و پاک و مقدس دانستن خداوند است از هرنقص و نیاز و شریک و هر امری که سزاوار خداوند نیست و بالاترین حد تسبیح نفی صفات از خداوند است چرا که پرستش خدا از طریق صفات شرک است. پس تسبیح خدا به معنای حرکت از شرک به سوی توحید و از صفات به سوی ذات است [2] . سبحان در اصل، مصدر است مانند غفران و گاه به عنوان یکی از اسماء الاهی نیز استعمال شده همچنانکه سبوح و قدوس هم از اسماء الاهی است. و در جمله سبحان الله، کلمه سبحان، مفعول مطلقی است که قائم مقام و جانشین فعل شده ، بنابر این، معنای " سبحان اللَّه" در واقع " سبحت اللَّه تسبیحا" است یعنی خدای را تنزیه می‌کنم تنزیه کردنی مخصوص، و آن تنزیه و مبرا ساختن او ست از هر چیزی که لایق ساحت قدسش نباشد [3] . پس بطور ساده معنای سبحان الله این است که : تنزیه می کنم خدای را از هرچیزی که لایق به ساحت قدس او نیست. به این ترتیب حمد به معنای ستایش کردن خداست و تسبیح به معنای مقدس و منزه دانستن خدا. این دو مفهوم در اکثر آیات قرآن و اذکار نماز و ادعیه و ... همراه هم ذکر شده و کامل کننده هم محسوب می شوند. این اذکار علاوه بر این که در فرائض یومیه بارها تکرار می شوند بطور مستحبی نیز سفارش شده و از اصلی ترین اذکار در اسلام محسوب می شوند علی (ع) در روایتی در مورد جایگاه ویژه حمد و تسبیح می فرمایند: التسبیح نصف المیزان و الحمد لله یملأ المیزان؛ (تسبیح) نصف میزان است و (حمد) میزان را پر می کند [4] . در پایان باید توجه داشت که توجه به معنای این اذکار و یاد قلبی خدا و محقق کردن معنای آن در دل و ذهن و عمل، مهم ترین هدف از ذکر بوده و بهترین ذکر همان ذکر عملی است. می دانیم که (ذکر) حقیقتی فراتر از (ورد) بوده و آثار بزرگی که بر این اذکار مترتب است مربوط به حقیقت آنها بوده و مقصود از آنها صرفاً تکرار واژه نیست. پی نوشتها: [1] لسان العرب، ج3، ص155، نرم افزار جانع الاحادیث [2] برای توضیح بیشتر به islamquest.net/fa/archive/question/9773مراجعه کنید. [3] موسوی همدانی، ترجمه المیزان ج13، ص5، دفتر انتشارات اسلامی جامعه‌ی مدرسین حوزه علمیه قم‌، 1374 ش‌ [4] کلینی، الکافی ، ج2،ص506، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1365 ه ش. منبع: www.islamquest.net
معنای دقیق کلماتی چون الحمد لله و سبحان الله و نیز تفاوتی که بین این دو وجود دارد را بیان نمائید.
پاسخ اجمالی:
حمد در لغت به معنای ستایش کردن و نقیض ذم (مذمت کردن) است. و تسبیح به معنای منزه و مبرا و پاک و مقدس دانستن خداوند است از هرنقص ونیاز و شریک و هر امری که سزاوار خداوند نیست. این دو مفهوم در اکثر آیات قرآن و اذکار نماز و ادعیه و ... همراه هم ذکر شده و کامل کننده هم محسوب می شوند.
پاسخ تفصیلی:
حمد
حمد در لغت به معنای ستایش کردن و نقیض ذم (مذمت کردن) است [1] .
ستایش کردن نوعی عمل است و نه نوعی سخن. آدمی چیزی یا کسی و یا عملی و واقعه ای را ستایش می کند که از آن خوشنود و راضی شده باشد. پس ستایش حاصل خشنودی و رضایت و یک عمل وجودی است. وقتی که از کسی راضی می شویم او رادوست می داریم و همین دوستی است که ما را به مجموعه واحدی از اعمال و گفتار و حالات و صفات نسبت به آن فرد می رساند که سراسر تصدیق و احترام و تسلیم است و این حمد کامل است.
هرچه معرفت انسان بالاتر رود بیشتر پی می برد که هرگونه ستایشی جز برای خدا محکوم به ابطال است چون همه خوبی ها از خداوند وجود یافته اند؛ بنابراین بزرگترین حمد ها از آن خداوند است و خداوند مرجع اصلی هرگونه ستایشی است و این معنای الحمد لله است. یعنی ستایش از آن خداوند است.
تسبیح
تسبیح به معنای منزه و مبرا و پاک و مقدس دانستن خداوند است از هرنقص و نیاز و شریک و هر امری که سزاوار خداوند نیست و بالاترین حد تسبیح نفی صفات از خداوند است چرا که پرستش خدا از طریق صفات شرک است. پس تسبیح خدا به معنای حرکت از شرک به سوی توحید و از صفات به سوی ذات است [2] .
سبحان در اصل، مصدر است مانند غفران و گاه به عنوان یکی از اسماء الاهی نیز استعمال شده همچنانکه سبوح و قدوس هم از اسماء الاهی است.
و در جمله سبحان الله، کلمه سبحان، مفعول مطلقی است که قائم مقام و جانشین فعل شده ، بنابر این، معنای " سبحان اللَّه" در واقع " سبحت اللَّه تسبیحا" است یعنی خدای را تنزیه میکنم تنزیه کردنی مخصوص، و آن تنزیه و مبرا ساختن او ست از هر چیزی که لایق ساحت قدسش نباشد [3] .
پس بطور ساده معنای سبحان الله این است که : تنزیه می کنم خدای را از هرچیزی که لایق به ساحت قدس او نیست.
به این ترتیب حمد به معنای ستایش کردن خداست و تسبیح به معنای مقدس و منزه دانستن خدا. این دو مفهوم در اکثر آیات قرآن و اذکار نماز و ادعیه و ... همراه هم ذکر شده و کامل کننده هم محسوب می شوند.
این اذکار علاوه بر این که در فرائض یومیه بارها تکرار می شوند بطور مستحبی نیز سفارش شده و از اصلی ترین اذکار در اسلام محسوب می شوند علی (ع) در روایتی در مورد جایگاه ویژه حمد و تسبیح می فرمایند: التسبیح نصف المیزان و الحمد لله یملأ المیزان؛ (تسبیح) نصف میزان است و (حمد) میزان را پر می کند [4] .
در پایان باید توجه داشت که توجه به معنای این اذکار و یاد قلبی خدا و محقق کردن معنای آن در دل و ذهن و عمل، مهم ترین هدف از ذکر بوده و بهترین ذکر همان ذکر عملی است. می دانیم که (ذکر) حقیقتی فراتر از (ورد) بوده و آثار بزرگی که بر این اذکار مترتب است مربوط به حقیقت آنها بوده و مقصود از آنها صرفاً تکرار واژه نیست.
پی نوشتها:
[1] لسان العرب، ج3، ص155، نرم افزار جانع الاحادیث
[2] برای توضیح بیشتر به islamquest.net/fa/archive/question/9773مراجعه کنید.
[3] موسوی همدانی، ترجمه المیزان ج13، ص5، دفتر انتشارات اسلامی جامعهی مدرسین حوزه علمیه قم، 1374 ش
[4] کلینی، الکافی ، ج2،ص506، دار الکتب الاسلامیه، تهران، 1365 ه ش.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] معنای دقیق کلماتی چون الحمد لله و سبحان الله و نیز تفاوتی که بین این دو وجود دارد را بیان نمائید؟ همچنین بفرمائید که در برنامه های یومیه مان چگونه می بایست این اذکار را به کار بریم؟
- [آیت الله بهجت] ذکر مستحبی بعد از سوره حمد، "الحمد للّه " است یا "الحمد للّه رب العالمین"؟
- [سایر] سلام. دو سوال داشتم: 1- آیا در سلام پایانی نماز، فقط گفتن " السلام علیکم و رحمه الله و برکاته" کافی است؟ 2- آیا در رکعت های سه و چهار به جای 3 بار گفتن " سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر " تنها 1 بار گفتن این ذکر کافی است؟
- [سایر] تفسیر امام حسن عسکری (ع) از (الحمد لله رب العالمین) چیست؟
- [سایر] تفسیر امام حسن عسکری (ع) از «الحمد لله رب العالمین» چیست؟
- [آیت الله سیستانی] هنگام قرائت نماز آیا نازک تلفظ کردن کلمه الله اگر پیش از آن لام مکسور آمده باشد مانند الحمد لله واجب است؟ درشت تلفظ کردن الله در تکبیرة الاحرام ابتدای نماز چطور؟
- [سایر] آیا خواندن تشهد نماز مطابق فرمان معصوم (ع) (نقل ابو بصیر از امام جعفر صادق (ع):"بسم الله و باالله و الحمد لله والاسماء السنی کلها لله اشهد ان لااله الاالله وحده لاشریک له واشهدان محمدا عبده ورسوله ارسله بالحق بشیراً ونذیراً بین یدی الساعته اشهد ان ربی نعم الرب و ان محمداً نعم الرسول و ان علیاً نعم الوصی و نعم الامام اللهم صل علی محمد وآل محمد وتقبل شفاعته فی امته وارفع درجته")، مبطل نماز است یا مبطل نیست؟
- [آیت الله مظاهری] در زیارت عاشورا میخوانیم (الحمد لله علی عظیم رزیّتی) آیا برای مصیبت بزرگ باید خدا را شکر کرد؟ شکر چه چیز؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تکلّم سهوی در نماز، به چیزهایی که ذکر خدا محسوب میشود، مثلاً پس از عطسه، (الحمد لله ربّ العالمین) بگوید یا صلوت بفرستد، اشکالی دارد؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. من سوالی در مورد نماز داشتم. آیا من در روز جمعه که مخصوص مومنان است در سجده نماز در رکعت آخر فقط میگویم: سبحان الله سبحان الله سبحان الله اللهم صل علی محمد و آل محمد اللهم اغفر للمومنین و المومنات نمازم صحیح است؟<br /><br />یک سوال دیگر داشتم من در سجده قبل از تشهد اول میگویم: سبحان الله سبحان الله سبحان الله اللهم صل علی محمد و آل محمد آیا نمام صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است مسافر به امید ثواب الهی بعد از هر نماز شکسته سی مرتبه سبْحان الله و الْحمْد لله و لا اله إلا الله و الله اکْبر بگوید.
- [آیت الله بهجت] مستحب است مسافر بعد از هر نمازی که شکسته میخواند، سی مرتبه بگوید: (سُبْحانَ اللّه وَ الْحَمْدُ لِلّهِ وَ لا اِلهَ اِلاّ اللّه وَ اللّه اَکبَرْ).
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب، یعنیخواندن ذکر ودعا وقرآن شود و بهتر است پیش از آن که از جای خود حرکت کند و وضو وغسل وتیمّم او باطل شود، رو به قبله تعقیب را بخواند ولازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهائی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند و از تعقیبهایی که خیلی سفارش شده است، تسبیح حضرت زهرأ3 است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه )اللّهُ اکْبَر(، 33 مرتبه )الحَمْدُ لِلّهِ(، بعد از آن 33 مرتبه )سُبْحانَ اللّهِ(، و میشود )سُبْحانَ اللّهِ( را پیش از )الحَمْدُ لِلّهِ( گفت ولی بهتر است بعد از )الحَمْدُ لِلّهِ( گفته شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است نمازگزار بعد از هر نمازی سی مرتبه بگوید سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و برای مسافر در تعقیب نمازهای شکسته مستحب موکد است
- [آیت الله مکارم شیرازی] سبْحان الله و الْحمْد لله و لا إله إلا الله و الله اکْبر: پاک و منزه است خداوند و حمد و ستایش مخصوص اوست و معبودی جز او نیست و خداوند بزرگتر از آن است که به وصف آید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در قنوت هر ذکری بگوید؛ اگر چه یک سبحان اللَّه باشد، کافیست و بهتر است بگوید: (لا إِلهَ إلّا اللَّهُ الحلیمُ الکَریمُ، لا إِلهَ إلّا اللَّهُ العَلِیُّ العَظِیمُ، سُبحانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمواتِ السَّبْعِ ورَبِّ الأرضینَ السَّبْعِ وما فیهِنَّ وما بَیْنَهُنَّ ورَبِّ العَرْشِ العَظیم، و الحمدُ للَّهِ ربِّ العالَمینَ).
- [آیت الله وحید خراسانی] در قنوت هر چه بر زبان بیاید از دعا و مناجات و ذکر اگر چه یک سبحان الله باشد کافیست و بهتر است بگوید لا اله الا الله الحلیم الکریم لا اله الا الله العلی العظیم سبحان الله رب السموات السبع و رب الارضین السبع و ما فیهن و ما بینهن و رب العرش العظیم و الحمد لله رب العالمین
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در قنوت هر ذکری بگوید اگرچه یک سبحان اللّه باشد؛ کافی است و بهتر است بگوید: لا اله الا اللّه الحلیم الکریم لا اله الا اللّه العلی العظیم سبحان اللّه رب السموات السبع و رب الارضین السبع و ما فیهن و ما بینهن و رب العرش العظیم و الحمد للّه رب العالمین.
- [آیت الله بروجردی] در قنوت هر ذکری بگوید اگر چه یک (سُبْحانَ اللهِ) باشد کافیست و بهتر است بگوید:(لا اِلهَ الا اللهُ الْحَلیمُ الْکَریمُ، لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ العَلِی العَظیمُ، سُبْحانَ اللهِ رَبِّ السَّمواتِ السَّبْعِ وَ رَبِّ اَلاَْرْضینَ السَّبْعِ وَ ما فیهنَّ وَ ما بَینَهُنَّ وَ رَبِّ الْعَرْشِ العَظیمِ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ العالَمینَِ).