در قرآن کریم در ارتباط با حرمت نزدیکی با همسر در زمان قاعدگی(حیض) آمده است: (وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْمَحیضِ قُلْ هُوَ أَذیً فَاعْتَزِلُوا النِّساءَ فِی الْمَحیضِ وَ لا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّی یَطْهُرْنَ فَإِذا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَیْثُ أَمَرَکُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرین)؛[1] و از تو، در باره خون حیض سؤال می‌کنند، بگو: (چیز زیانبار و آلوده‌ای است از این رو در حالت قاعدگی، از آنان کناره‌گیری کنید! و با آنها نزدیکی ننمایید، تا پاک شوند! و هنگامی که پاک شدند، از راهی که خدا به شما فرمان داده، با آنها آمیزش کنید! خداوند، توبه‌کنندگان را دوست دارد، و پاکان را (نیز) دوست دارد. آنچه در قرآن کریم در این ارتباط آمده، بیانگر آن است که بانوان در این مدت به جهت تغییرات فیزیکی که در بدن آنها ایجاد میشود، دچار گرفتاریهای ویژهای هستند که یکی از دلایل حرمت آمیزش؛ همین جهت میباشد. برای توضیح بیشتر توجه به نکاتی خالی از لطف نیست. 1. کلمه (أذی) به معنای هر عارضه‌ای است برای چیزی که ملایم با طبع آن نباشد. این معنا به وجهی منطبق با معنای ضرر نیز هست. اینکه قرآن، حیض را اذیت خوانده؛ بدان جهت است که خون حیض که به عادت زنان مربوط است، از عمل خاصی حاصل می‌شود که طبع زن در مزاج خون طبیعی زن انجام می‌دهد، و مقداری از خون طبیعی او را فاسد، و از حال طبیعی خارج نموده، و به داخل رحم می‌فرستد، تا بدین وسیله رحم را پاک کند، و یا اگر جنین در آن باشد، با آن خون جنین را تغذیه کند، و ...[2] 2. آمیزش در حال حیض، علاوه بر اینکه تنفرآور است، زیانهای بسیاری به بار می‌آورد که طبّ امروز نیز آنرا اثبات کرده است، از جمله احتمال عقیم شدن مرد و زن، و ایجاد یک محیط مساعد برای پرورش میکرب بیماریهای آمیزشی؛ مانند سفلیس و سوزاک. همچنین التهاب اعضای تناسلی زن و وارد شدن خون آلوده به داخل عضو تناسلی مرد و غیر اینها که در کتابهای پزشکی آمده است؛ لذا پزشکان، آمیزش جنسی با چنین زنانی را ممنوع اعلام می‌کنند.[3] پی نوشتها: [1]. بقره، 222. [2]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌2، ص 207، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1417ق؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج ‌2، ص 311، 312، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1374ش. [3]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌2، ص 138، 139، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش. منبع: www.islamquest.net
در قرآن کریم در ارتباط با حرمت نزدیکی با همسر در زمان قاعدگی(حیض) آمده است: (وَ یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْمَحیضِ قُلْ هُوَ أَذیً فَاعْتَزِلُوا النِّساءَ فِی الْمَحیضِ وَ لا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّی یَطْهُرْنَ فَإِذا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَیْثُ أَمَرَکُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرین)؛[1] و از تو، در باره خون حیض سؤال میکنند، بگو: (چیز زیانبار و آلودهای است از این رو در حالت قاعدگی، از آنان کنارهگیری کنید! و با آنها نزدیکی ننمایید، تا پاک شوند! و هنگامی که پاک شدند، از راهی که خدا به شما فرمان داده، با آنها آمیزش کنید! خداوند، توبهکنندگان را دوست دارد، و پاکان را (نیز) دوست دارد.
آنچه در قرآن کریم در این ارتباط آمده، بیانگر آن است که بانوان در این مدت به جهت تغییرات فیزیکی که در بدن آنها ایجاد میشود، دچار گرفتاریهای ویژهای هستند که یکی از دلایل حرمت آمیزش؛ همین جهت میباشد.
برای توضیح بیشتر توجه به نکاتی خالی از لطف نیست.
1. کلمه (أذی) به معنای هر عارضهای است برای چیزی که ملایم با طبع آن نباشد. این معنا به وجهی منطبق با معنای ضرر نیز هست.
اینکه قرآن، حیض را اذیت خوانده؛ بدان جهت است که خون حیض که به عادت زنان مربوط است، از عمل خاصی حاصل میشود که طبع زن در مزاج خون طبیعی زن انجام میدهد، و مقداری از خون طبیعی او را فاسد، و از حال طبیعی خارج نموده، و به داخل رحم میفرستد، تا بدین وسیله رحم را پاک کند، و یا اگر جنین در آن باشد، با آن خون جنین را تغذیه کند، و ...[2]
2. آمیزش در حال حیض، علاوه بر اینکه تنفرآور است، زیانهای بسیاری به بار میآورد که طبّ امروز نیز آنرا اثبات کرده است، از جمله احتمال عقیم شدن مرد و زن، و ایجاد یک محیط مساعد برای پرورش میکرب بیماریهای آمیزشی؛ مانند سفلیس و سوزاک. همچنین التهاب اعضای تناسلی زن و وارد شدن خون آلوده به داخل عضو تناسلی مرد و غیر اینها که در کتابهای پزشکی آمده است؛ لذا پزشکان، آمیزش جنسی با چنین زنانی را ممنوع اعلام میکنند.[3]
پی نوشتها:
[1]. بقره، 222.
[2]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 207، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1417ق؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمد باقر، ج 2، ص 311، 312، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1374ش.
[3]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج2، ص 138، 139، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] دلیل حرام بودن آمیزش حین قاعدگی چیست؟ زیان آن بر بدن مرد چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر نداند همسرش عادت ماهانه است و بعد در حال آمیزش متوجه شود یا این که در ابتدای آمیزش حیض نبوده و بعدا شده چه وظیفه ای دارد؟
- [آیت الله سبحانی] روایاتی در زمینه حرمت آمیزش با زنان در حال حیض وارد شده است و از تشکیل نطفه به عنوان ولد الحیض هشدار داده شده و از سوی دیگر کارشناسان زیست شناسی انعقاد نطفه در حال حیض را منکرند توجیه روایات وارده با این نظرات کارشناسانه علمی چگونه خواهد بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا نزدیکی با همسر در دوران قاعدگی حرام است؟
- [آیت الله اردبیلی] طبق نظر اسلام اگر شوهر درخواست همخوابگی کرد واجب است زن اطاعت کند مگر در ایام عادت ماهانه و روزهداری. از آنجا که علم روانشناسی بانوان اثبات کرده است اگر زن از نظر جسمی و روحی آمادگی آمیزش را نداشته باشد (همچون خستگی، ناراحتی فکری و روحی و امثال آن) مجبور کردن وی به آمیزش موجب آسیب جسمی و روحی زن خواهد شد، آیا اگر زن روزه یا عادت ماهانه نباشد، واجب است از شوهر در خصوص درخواست آمیزش اطاعت کند ولو اینکه این آمیزش موجب آسیب جسمی یا روحی زن گردد؟
- [آیت الله اردبیلی] برای حلال شدن کارهایی که به سبب حیض بر زن حرام شده است، آیا تنها غسل حیض کافی است یا باید به همراه آن، وضو نیز گرفته شود؟
- [سایر] محرمات آمیزش چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی جاهل به حرمت مقاربت در حال حیض بوده و بعد متوجه شده وظیفه او چیست؟
- [سایر] آیا خواندن قرآن هنگامی که عادت ماهیانه هستیم حرام است یا اشکالی ندارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی حیض شد، روز دوم حیض رحمش را با عمل جراحی درآوردند، که حیض سه روز نشد، آیا غسل حیض واجب است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد بخواهد زن خود را که به واسطه بیماری حیض نمیبیند طلاق دهد، باید از وقتی که با او آمیزش کرده تا سه ماه از آمیزش با او خودداری نماید و بعد او را طلاق دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با همسر خود که از خون حیض و نفاس پاک است آمیزش کند و بخواهد او را طلاق دهد، باید صبر کند تا دوباره حیض ببیند و پاک شود، ولی زنی را که نُه سال او تمام نشده یا آبستن است یا یائسه میباشد یعنی اگر سیّده است احتیاطا بیشتر از شصت سال و اگر سیّده نیست بیشتر از پنجاه سال داشته باشد اگر بعد از آمیزش طلاق دهند، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که نُه سال او تمام شده و یائسه نیست، اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله به عقد موقّت در آید، چنانچه شوهرش با او آمیزش نماید و مدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد، در صورتی که حیض میبیند باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمیبیند، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم، اگر قبلاً حیض بوده حیض و اگر پاک بوده پاک قرار دهد، و چنانچه نمی داند پاک بوده یا حیض همه چیزهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و همه عبادتهایی که زن غیر حائض انجام می دهد بجا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم اگر قبلاً حیض بوده حیض و اگر پاک بوده ، پاک قرار دهد و چنانچه نمی داند پاک بوده یا حیض ، همه چیزهائی را که بر حائض حرام است ترک کند و همة عبادتهائی زن غیر حائض انجام می دهد بجا آورد .
- [امام خمینی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم، اگر قبلا حیض بوده حیض، و اگر پاک بوده پاک قرار دهد. و چنانچه نمی داند پاک بوده یا حیض، همه چیزهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و همه عبادتهایی که زن غیر حائض انجام می دهد بجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بازی کردن با همسر در حال حیض، حرام نیست و کفاره هم ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] جماع کردن در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعا باید آن را حیض قرار دهد حرام است، پس زنی که بیشتر از ده روز خون میبیند و باید به دستوری که گفته شد روزهای عادت خود را طبق روزهای عادت خویشان خود حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی نماید.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه با زنی که از خون حیض و نفاس پاک است آمیزش کند و در همان پاکی او را طلاق دهد، اگر بعد معلوم شود که هنگام طلاق آبستن بوده، طلاقش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جماع کردن در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد حرام است، پس زنی که بیشتر از ده روز خون میبیند و باید به دستوری که بعداً گفته میشود روزهای عادت خویشان خود را حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی نماید.