این واژه و مشتقات آن در آیات دیگر قرآن، نیز استعمال شده است.[1] معنای "صف" قرار دادن اشیاء در خط مستقیم است؛ مانند صفوف مردم و درختان.[2] "صفا" در آیه مبارکه از نظر ادبی حال است برای ملائکه، و از نظر معنا مفسران قرآن احتمالاتی داده اند که به عنوان نمونه برخی از آنها را بیان می کنیم: 1. مراد این است که ملائکه در صفوف مختلف می آیند و این صف بندی بر اساس مراتب و درجات آنان است.[3] 2. مقصود نزول ملائکه هر آسمان است، پس به ترتیب به صف می ایستند، در حالی که جن و انس را احاطه کرده اند.[4] 3. برخی تشبیه به صفوف نماز جماعت کرده اند که ملائکه پشت سر هم از صف اول، سپس دوم و... حاضر می شوند.[5] پی نوشت: [1] کهف، 48؛ طه 64؛ حج، 36 و... . [2] راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ص 486، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق - بیروت، 1412 ق. [3] بیضاوی، عبدالله بن عمر، أنوار التنزیل و أسرار التأویل، ج 5، ص 311، دار احیاء التراث العربی، بیروت، 1418 ق. [4] زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج 4، ص 751، دار الکتاب العربی، بیروت، 1407 ق. [5] طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 347، دار احیاء التراث العربی، بیروت، بی جا، بی تا. منبع:islamquest.net
در آیه مبارک و {َجَاء رَبُّکَ وَالْمَلَکُ صَفّاً صَفّاً } معنای "صف" چیست؟
این واژه و مشتقات آن در آیات دیگر قرآن، نیز استعمال شده است.[1] معنای "صف" قرار دادن اشیاء در خط مستقیم است؛ مانند صفوف مردم و درختان.[2]
"صفا" در آیه مبارکه از نظر ادبی حال است برای ملائکه، و از نظر معنا مفسران قرآن احتمالاتی داده اند که به عنوان نمونه برخی از آنها را بیان می کنیم:
1. مراد این است که ملائکه در صفوف مختلف می آیند و این صف بندی بر اساس مراتب و درجات آنان است.[3]
2. مقصود نزول ملائکه هر آسمان است، پس به ترتیب به صف می ایستند، در حالی که جن و انس را احاطه کرده اند.[4]
3. برخی تشبیه به صفوف نماز جماعت کرده اند که ملائکه پشت سر هم از صف اول، سپس دوم و... حاضر می شوند.[5]
پی نوشت:
[1] کهف، 48؛ طه 64؛ حج، 36 و... .
[2] راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، ص 486، دارالعلم الدار الشامیة، دمشق - بیروت، 1412 ق.
[3] بیضاوی، عبدالله بن عمر، أنوار التنزیل و أسرار التأویل، ج 5، ص 311، دار احیاء التراث العربی، بیروت، 1418 ق.
[4] زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج 4، ص 751، دار الکتاب العربی، بیروت، 1407 ق.
[5] طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج 10، ص 347، دار احیاء التراث العربی، بیروت، بی جا، بی تا.
منبع:islamquest.net
- [سایر] در آیه مبارک و{َجَاء رَبُّکَ وَالْمَلَکُ صَفّاً صَفّاً } الفجر22، معنای الصف چیست؟
- [سایر] در آیه: "وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ"، معنای حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ چیست؟
- [سایر] در آیه: "وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ"، معنای حَتَّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی در سعی صفا و مروه، در صفا متوجّه شد دور هشتم است، وظیفه او چیست؟ آیا غیر از این سعی صفا و مروه، سعی صفا و مروه مستحبّی نیز داریم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گاهی مشاهده می شود بانوان پس از سعی در عمره بر مروه برای تقصیر موی خود را می چینند، و بدین سبب موهای آنها ظاهر می شود و نامحرم می بیند، لطفاً نظر مبارک را مرقوم فرمایید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا علاوه بر سعی واجب، سعی صفا و مروه مستحبّی نیز داریم؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی میدانسته سعی را باید از صفا شروع کند؛ ولی اشتباها خیال کرده که مروه همان صفا است و در نتیجه سعی خود را از مروه شروع کرده و قبل از اتمام هفت دور سعی، متوجه شده و برای تصحیح اشتباه خود، یک دور دیگر هم به سعی اضافه نموده تا در نتیجه، سعی در مروه تمام شود. آیا سعی او صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی در سعی صفا و مروه بعد از چند روز، قبل از احرام دوّم متوجّه شده سعی را از مروه شروع و در صفا ختم کرده، آیا اعاده سعی لازم است؟
- [آیت الله مظاهری] در سعی صفا و مروه، انتهای هر شوط کجا است؟ آیا باید حتماً پای حاجی به کوه صفا یا مروه برسد یا خیر؟
- [سایر] آیا "لا مبدّل لکلمات ربّک" هرگونه نسخ، تخصیص و تبدیل آیات را به وسیله روایات حتی روایات قطعی نفی نمیکند؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که برای حج، احرام بسته است، اگر پیش از تمام کردن سعی صفا و مروه بمیرد، حنوط کردن او جایز نیست و نیز اگر در احرام عمره پیش از آن که موی خود را کوتاه کند بمیرد نباید او را حنوط کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که برای حجّ یا عمره احرام بسته است، اگر بعد از تمام کردن طواف یا سعی بمیرد، حنوط کردن او جائز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است؛ اگر بمیرد؛ حنوط کردن او جایز نیست مگر اینکه در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد.
- [آیت الله خوئی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست، مگر در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است، اگر پیش از تقصیر در احرام عمره و پیش از انجام سعی در احرام بمیرد، حنوط کردن او جایز نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته، اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست؛ مگر این که در احرام حج بعد از حلق یا تقصیر و سعی بین صفا و مروه، یا در عمره مفرده پس از حلق یا تقصیر بمیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است قنوت نماز, بلند خوانده شود, هرچند نماز مانند ظهر و عصر, اخفاتی و آهسته باشد؛ خواه نمازگزار امام جماعت باشد یا منفرد؛ ولی اگر مأموم بود, سعی شود که صدای او را امام نشنود.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است اگر بمیرد حنوط کردن او جایز نیست ولی اگر در احرام حج بعد از تمام کردن سعی بمیرد حنوط کردن او واجب است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [امام خمینی] کسی که برای حج احرام بسته است، اگر پیش از تمام کردن سعی بین صفا و مروه بمیرد، حنوط کردن او جایز نیست. و نیز اگر در احرام عمره پیش ازآنکه موی خود را کوتاه کند بمیرد، نباید او را حنوط کنند.