فرقهای بین قرآن و حدیث قدسی عبارتنداز: 1 الفاظ قرآن عین وحی است، ولی در حدیث قدسی ممکن است نقل به مضمون باشد؛ یعنی پیامبر مطالب قدسی را به الفاظی، خود گفته باشد. 2 آیات احکام خود را دارد، مثلاً بی وضو نمیتوان به آنها دست زد یا نمیتوان آن را نجس کرد و اگر نجس شد، باید فوراً پاک کرد، ولی حدیث قدسی آن احکام را ندارد مگر این که کلمة الله یا سائر اسمای مبارکه در حدیث قدسی باشد. 3 در الفاظ حدیث قدسی، تحدی و اعجاز نیست، ولی قرآن معجزه است و به تحدی و مبارزه طلبیدن اصرار دارد. "تهانوی" از "فوائد" امیر حمید الدین، شش فرق برای قرآن و حدیث قدسی نقل کرده است: 1 قرآن معجزه است به خلاف حدیث قدسی . 2 قرائت نماز جز به قرآن صحیح نیست . 3 منکر قرآن کافی شمرده میشود، ولی اگر کسی منکر حدیث قدسی شود، کافر نیست. 4 قرآن به وساطت جبرئیل، وحی میشود، به خلاف حدیث قدسی. 5 قرآن به الفاظ مخصوص از لوح محفوظ وحی میشود، ولی در حدیث قدسی ممکن است لفظ از پیامبر باشد. 6 مس قرآن بدون طهارت جائز نیست، به خلاف حدیث قدسی. در کتاب قواعد التحدیث ص 65 وجه دیگری برای فرق بین قرآن و حدیث قدسی یاد شده و آن این که: در ایصال آن به پیغمبر کیفیت خاصی شرط نیست، چه ممکن است در رؤیا به پیغمبر القا شود یا به لسان ملک در بیداری یا به القای در خاطر (القای در روع) . ابن حجر هیثمی گفته است: مجموع احادیث قدسیهای که از پیامبر نقل شده، بالغ بر صد حدیث است که بعضی آنها را در مجموعهای جمعآوری کردهاند. استاد محمد الصباغ گفته: در سال 1389 المجلس الاعلی للشئون الاسلامیه در مصر 400 حدیث قدسی از کتابهای ششگانه و موطأ اهل سنت جمع آوری کرده، ضمن دو جلد به نام الاحادیث القدسیه انتشار داده است . از دانشمندان شیعه، شیخ حر عاملی (1104) کتابی به نام الجواهر السنیه فی الاحادیث القدسیه گردآوری کرده است. eporsesh.com
فرقهای بین قرآن و حدیث قدسی عبارتنداز:
1 الفاظ قرآن عین وحی است، ولی در حدیث قدسی ممکن است نقل به مضمون باشد؛ یعنی پیامبر مطالب قدسی را به الفاظی، خود گفته باشد.
2 آیات احکام خود را دارد، مثلاً بی وضو نمیتوان به آنها دست زد یا نمیتوان آن را نجس کرد و اگر نجس شد، باید فوراً پاک کرد، ولی حدیث قدسی آن احکام را ندارد مگر این که کلمة الله یا سائر اسمای مبارکه در حدیث قدسی باشد.
3 در الفاظ حدیث قدسی، تحدی و اعجاز نیست، ولی قرآن معجزه است و به تحدی و مبارزه طلبیدن اصرار دارد.
"تهانوی" از "فوائد" امیر حمید الدین، شش فرق برای قرآن و حدیث قدسی نقل کرده است:
1 قرآن معجزه است به خلاف حدیث قدسی .
2 قرائت نماز جز به قرآن صحیح نیست .
3 منکر قرآن کافی شمرده میشود، ولی اگر کسی منکر حدیث قدسی شود، کافر نیست.
4 قرآن به وساطت جبرئیل، وحی میشود، به خلاف حدیث قدسی.
5 قرآن به الفاظ مخصوص از لوح محفوظ وحی میشود، ولی در حدیث قدسی ممکن است لفظ از پیامبر باشد.
6 مس قرآن بدون طهارت جائز نیست، به خلاف حدیث قدسی.
در کتاب قواعد التحدیث ص 65 وجه دیگری برای فرق بین قرآن و حدیث قدسی یاد شده و آن این که: در ایصال آن به پیغمبر کیفیت خاصی شرط نیست، چه ممکن است در رؤیا به پیغمبر القا شود یا به لسان ملک در بیداری یا به القای در خاطر (القای در روع) .
ابن حجر هیثمی گفته است: مجموع احادیث قدسیهای که از پیامبر نقل شده، بالغ بر صد حدیث است که بعضی آنها را در مجموعهای جمعآوری کردهاند.
استاد محمد الصباغ گفته: در سال 1389 المجلس الاعلی للشئون الاسلامیه در مصر 400 حدیث قدسی از کتابهای ششگانه و موطأ اهل سنت جمع آوری کرده، ضمن دو جلد به نام الاحادیث القدسیه انتشار داده است .
از دانشمندان شیعه، شیخ حر عاملی (1104) کتابی به نام الجواهر السنیه فی الاحادیث القدسیه گردآوری کرده است.
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] فرق بین (جایز نیست) و (مشکل است) چیست؟
- [آیت الله مظاهری] فرق بین (جایز نیست) و (حرام است) چیست؟
- [آیت الله مظاهری] لطفاً فرق بین (غنا) و (موسیقی) را بیان فرمایید.
- [آیت الله مظاهری] (القصاص حیاة) قرآن است یا حدیث؟
- [سایر] معنای کلمة "قرآن" چیست؟ و چه کسی این نام را بر قرآن گذاشته است؟
- [آیت الله مظاهری] حدود واجب احترام به قرآن چیست؟ مثلاً قرار دادن قرآن و یا کتب روائی در ناحیه پائینتر از محل نشستن خود یا دیگران و یا درازکردن پا در مقابل قرآن و اموری از این قبیل حرام است و اگر صغیره است تکرار آن کبیره میشود؟
- [آیت الله مظاهری] هر وقت از انجام گناهان ناراحت میشوم میگویم دیگر کار من تمام است، من دیگر کافر شدم و جهنّمی شدم و دیگر من دشمن اهل بیت: هستم، دیگر همه چیز را رها میکنم و زانوی غم در بغل میگیرم، زیارت عاشورا و قرائت قرآن را رها میکنم، نماز را دست و پا شکسته میخوانم، با خودم میگویم نماز و قرآن و زیارت عاشورا به چه دردی میخورد، خلاصه خیلی گرفتارم، راه چاره چیست؟
- [سایر] نامهای قرآن چیست؟
- [آیت الله مظاهری] لطفاً نظر شرعی خود را در مورد خواندن نماز قضا (برای خود، پدر و مادر یا ....)، نماز مستحبّی، قرائت قرآن کریم، دعا و زیارت بین یا بعد از نماز ظهر و عصر در محیط اداره و در ساعات اداری مرقوم فرمایید.
- [آیت الله مظاهری] حضرت عالی راجع به سؤالاتی (تفأّل به قرآن) آن را جایز ندانستهاید و فرمودهاید:معنی تفأّل، غیب خواستن از قرآن است و جایز نیست و تفأّل به قران را جسارت به قرآن دانستهاید و فرمودهاید تفأّل گرفتن به واسطه قرآن، جسارت به شأن و عظمت قرآن است. بعضی از مردم در تماسهای تلفنی خود ، درخواست تفأل دارند و ما نیز نظر مبارک حضرت عالی را مطرح میکنیم لکن بعضی از آنها با استناد به مفاتیح الجنان این درخواست را دارند که در آنجا طریقه تفأل به قرآن را ذکر کرده است.