قرآن کریم بعضی از کارهای زشت را ذکر میکند بعد میفرماید مگر شما عاقل نیستید مثلاً کسانی که واعظ غیر متعظ هستند دیگران را به خوبی امر میکنند و خودشان عمل نمیکنند یا دیگران را از زشتی باز میدارند و خودشان عمل نمیکنند و به زشتی دست میزنند قرآن میفرماید (أتأمرون الناس بالبرّ و تنسون أنفسکم و أنتم تَتْلوُنَ الکتابَ أفلا تعقلون)(1) این نشان میدهد که اگر کسی عاقل باشد میفهمد چه بد است و چه خوب است و شما عقل تان را اگر به کار ببرید میبینید که اگر کسی دیگران را به فضیلت امر میکند خودش باید عمل بکند اگر نکند این کار، کار زشتی است یا در مسئله اتحاد که اتحاد چیز خوبی است و اختلاف چیز بدی است در سورة حشر میفرماید به این که (تحسبهم جمیعاً و قلوبهم شتّی ذلک بأنهم قوم لا یعقلون)(2) میفرماید اینها را شما جمع میبینید درحالیکه دلهای اینها پراکنده است و سرّ پراکندگی آن این است که اینها عاقل نیستند اگر عاقل بودند متحد میشدند معلوم میشود عقل وحدت را میفهمد و اتّحاد را میفهمد و خوب میداند و بدنبال وحدت و اتحاد حرکت میکند. (1) سوره بقره، آیه 44. (2) سوره حشر، آیه 14. (مصاحبه آیةالله جوادی آملی با روزنامه دی مسلم چاپ پاکستان، 15/11/1375)
قرآن کریم بعضی از کارهای زشت را ذکر میکند بعد میفرماید مگر شما عاقل نیستید مثلاً کسانی که واعظ غیر متعظ هستند دیگران را به خوبی امر میکنند و خودشان عمل نمیکنند یا دیگران را از زشتی باز میدارند و خودشان عمل نمیکنند و به زشتی دست میزنند قرآن میفرماید (أتأمرون الناس بالبرّ و تنسون أنفسکم و أنتم تَتْلوُنَ الکتابَ أفلا تعقلون)(1) این نشان میدهد که اگر کسی عاقل باشد میفهمد چه بد است و چه خوب است و شما عقل تان را اگر به کار ببرید میبینید که اگر کسی دیگران را به فضیلت امر میکند خودش باید عمل بکند اگر نکند این کار، کار زشتی است یا در مسئله اتحاد که اتحاد چیز خوبی است و اختلاف چیز بدی است در سورة حشر میفرماید به این که (تحسبهم جمیعاً و قلوبهم شتّی ذلک بأنهم قوم لا یعقلون)(2) میفرماید اینها را شما جمع میبینید درحالیکه دلهای اینها پراکنده است و سرّ پراکندگی آن این است که اینها عاقل نیستند اگر عاقل بودند متحد میشدند معلوم میشود عقل وحدت را میفهمد و اتّحاد را میفهمد و خوب میداند و بدنبال وحدت و اتحاد حرکت میکند.
(1) سوره بقره، آیه 44.
(2) سوره حشر، آیه 14.
(مصاحبه آیةالله جوادی آملی با روزنامه دی مسلم چاپ پاکستان، 15/11/1375)
- [سایر] حسن و قبح ذاتی افعال به چه معنی است؟
- [سایر] آیا عزاداری از دیدگاه قرآن عملی صحیح است و آیات قرآن آن را تأیید میکند؟
- [سایر] آیا قرآن هیأت بطلمیوسی را تأیید می کند؟
- [سایر] منظور از تأیید عیسی توسط روح القدس در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از تأیید عیسی توسط روح القدس در قرآن چیست؟
- [سایر] حدیث از امام حسن ع با موضوع قرآن بیان کنید؟
- [سایر] آیاتی که در باره ی تفاوت انسنها در قرآن تایید شده است را ذکر کنید
- [سایر] چرا حکمت مشّاء حقایق اشیاء را متباین ولی حکمت متعالیه حقایق اشیاء را تشکیکی می داند؟
- [سایر] چهار معجزه عمده پیامبر را که منبع قرآنی دارد، برایم توضیح دهید. (قرآن آن را تأیید کند و رفرنس آن قرآن باشد).
- [سایر] چرا پیامبران دین های ابراهیمی، که توسط قرآن تأیید می شوند، همه از قوم بنی اسرائیل هستند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اشیاء غصبی کوچک باشد یا بزرگ (مانند تسبیح، دستمال و...) اگر همراه نمازگزار باشد موجب بطلان نماز نمی شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .اشیاء عتیقه و آثار باستانی که از زیر خاک به دست می آید، اگرچه گنج نیستند; ولی خمس دارند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بعد از آب کشیدن فرش و لباس مختصری گل یا ذرات صابون و اشیاء دیگر در آن دیده شود پاک است و اگر اشیاء بزرگتری باشد ظاهر آنها نیز پاک است و اگر آب نجس به باطن آنها نفوذ کرده برای پاک شدن باطن آنها باید آب پاک نیز به آن برسد و خارج شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از آب کشیدن لباس و مانند آن خورده گل یا اشیائی دیگر در آن دیده شود چنانچه بداند مانع رسیدن آب نشده پاک است، ولی اگر آب نجس به باطن گل یا اشیاء رسیده باشد ظاهر گل و اشیاء، پاک و باطن آنها نجس است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنسی را نقد بفروشند، خریدار و فروشنده بعد از معامله میتوانند جنس و پول را از یکدیگر مطالبه نموده و تحویل بگیرند و تحویل دادن اشیاء غیر منقول همچون خانه و زمین و اشیاء منقول همچون فرش و لباس به این است که اختیار تصرّف در مال را بدست طرف معامله قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] 16 اگر به هیچ وجه در آن مسجد و مساجد دیگر قابل استفاده نیست، می توانند آن را بفروشند و اشیاء مشابه قابل استفاده ای خریداری کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن اشیاء خبیث و پلید که طبع انسان از آن تنفر دارد (مانند فضله حیوانات و آب بینی و امثال آن) حرام است هرچند پاک باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی بعضی از اشیاء و گوهرهای دریایی را که روی آب دریا شناور هستند، جمعآوری نماید، به عنوان غوص خمس ندارد. تعاقب ید غوّاصان در گوهر
- [آیت الله سبحانی] خوردن اشیاء خبیث و پلید که طبع انسان از آن تنفّر دارد (مانند فضله حیوانات و آب بینی و امثال آن) حرام است هر چند پاک باشد.