آیا میان ما و کسانی که از دنیا رفته‌اند، مانعی وجود دارد؟
عده‌ای بر این باورند که میان ما و افرادی که از جهان رخت بربسته‌اند، حائلی وجود دارد که مانع از ارتباط ما با آنان می‌شود، به گواه این که قرآن می‌فرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون)؛ (1) (در پیش روی آنان، تا روز قیامت مانعی وجود دارد). اما در جواب باید گفت: برزخ در لغت عرب به معنی حائل و مانع است، ولی این مانع مربوط به بازگشت مجدد رفتگان، به حیات دنیوی است، نه مانع از ارتباط با آنان، شاهد این مطلب ما این آیه است: (حَتّی إِذا جاءَ أَحدهُمُ المَوتُ قَالَ رَبِّ ارجعُون * لعلّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکتُ کَلاّ إِنّها کَلمَةٌ هُوَ قائِلُها)؛(2).(تا آنگاه که مرگ یکی از ایشان فرا رسد می‌گوید: پروردگارا! مرا به دنیا بازگردان، باشد که من در آنچه که وانهاده‌ام، کار نیکی انجام دهم. [خطاب می‌رسد:] هرگز چنین نیست، این سخنی است که او گویندة آن است). با توجه به این که گنهکار، خواهان بازگشت به این دنیاست، قرآن در رد درخواست او می‌فرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون).(پیش روی آنان حائل و مانعی وجود دارد که از بازگشت به این دنیا و تحقق آرزوی آنان جلوگیری می‌کند).بنابراین ، حائل ، مانع از بازگشت به دنیا است، نه مانع از آگاهی و ارتباط میان زندگان و رفتگان .(3) پی نوشتها: 1. سوره مؤمنون، آیه100. 2. سوره مؤمنون، آیه 99100. 3. گزیده راهنمای حقیقت؛ آیت الله سبحانی، ص 58 منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

آیا میان ما و کسانی که از دنیا رفته‌اند، مانعی وجود دارد؟


پاسخ:

عده‌ای بر این باورند که میان ما و افرادی که از جهان رخت بربسته‌اند، حائلی وجود دارد که مانع از ارتباط ما با آنان می‌شود، به گواه این که قرآن می‌فرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون)؛ (1) (در پیش روی آنان، تا روز قیامت مانعی وجود دارد).
اما در جواب باید گفت: برزخ در لغت عرب به معنی حائل و مانع است، ولی این مانع مربوط به بازگشت مجدد رفتگان، به حیات دنیوی است، نه مانع از ارتباط با آنان، شاهد این مطلب ما این آیه است: (حَتّی إِذا جاءَ أَحدهُمُ المَوتُ قَالَ رَبِّ ارجعُون * لعلّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکتُ کَلاّ إِنّها کَلمَةٌ هُوَ قائِلُها)؛(2).(تا آنگاه که مرگ یکی از ایشان فرا رسد می‌گوید: پروردگارا! مرا به دنیا بازگردان، باشد که من در آنچه که وانهاده‌ام، کار نیکی انجام دهم. [خطاب می‌رسد:] هرگز چنین نیست، این سخنی است که او گویندة آن است).
با توجه به این که گنهکار، خواهان بازگشت به این دنیاست، قرآن در رد درخواست او می‌فرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون).(پیش روی آنان حائل و مانعی وجود دارد که از بازگشت به این دنیا و تحقق آرزوی آنان جلوگیری می‌کند).بنابراین ، حائل ، مانع از بازگشت به دنیا است، نه مانع از آگاهی و ارتباط میان زندگان و رفتگان .(3)

پی نوشتها:
1. سوره مؤمنون، آیه100.
2. سوره مؤمنون، آیه 99100.
3. گزیده راهنمای حقیقت؛ آیت الله سبحانی، ص 58
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین