عدهای بر این باورند که میان ما و افرادی که از جهان رخت بربستهاند، حائلی وجود دارد که مانع از ارتباط ما با آنان میشود، به گواه این که قرآن میفرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون)؛ (1) (در پیش روی آنان، تا روز قیامت مانعی وجود دارد). اما در جواب باید گفت: برزخ در لغت عرب به معنی حائل و مانع است، ولی این مانع مربوط به بازگشت مجدد رفتگان، به حیات دنیوی است، نه مانع از ارتباط با آنان، شاهد این مطلب ما این آیه است: (حَتّی إِذا جاءَ أَحدهُمُ المَوتُ قَالَ رَبِّ ارجعُون * لعلّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکتُ کَلاّ إِنّها کَلمَةٌ هُوَ قائِلُها)؛(2).(تا آنگاه که مرگ یکی از ایشان فرا رسد میگوید: پروردگارا! مرا به دنیا بازگردان، باشد که من در آنچه که وانهادهام، کار نیکی انجام دهم. [خطاب میرسد:] هرگز چنین نیست، این سخنی است که او گویندة آن است). با توجه به این که گنهکار، خواهان بازگشت به این دنیاست، قرآن در رد درخواست او میفرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون).(پیش روی آنان حائل و مانعی وجود دارد که از بازگشت به این دنیا و تحقق آرزوی آنان جلوگیری میکند).بنابراین ، حائل ، مانع از بازگشت به دنیا است، نه مانع از آگاهی و ارتباط میان زندگان و رفتگان .(3) پی نوشتها: 1. سوره مؤمنون، آیه100. 2. سوره مؤمنون، آیه 99100. 3. گزیده راهنمای حقیقت؛ آیت الله سبحانی، ص 58 منبع:سایت انوار طاها
عدهای بر این باورند که میان ما و افرادی که از جهان رخت بربستهاند، حائلی وجود دارد که مانع از ارتباط ما با آنان میشود، به گواه این که قرآن میفرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون)؛ (1) (در پیش روی آنان، تا روز قیامت مانعی وجود دارد).
اما در جواب باید گفت: برزخ در لغت عرب به معنی حائل و مانع است، ولی این مانع مربوط به بازگشت مجدد رفتگان، به حیات دنیوی است، نه مانع از ارتباط با آنان، شاهد این مطلب ما این آیه است: (حَتّی إِذا جاءَ أَحدهُمُ المَوتُ قَالَ رَبِّ ارجعُون * لعلّی أَعْمَلُ صالِحاً فِیما تَرَکتُ کَلاّ إِنّها کَلمَةٌ هُوَ قائِلُها)؛(2).(تا آنگاه که مرگ یکی از ایشان فرا رسد میگوید: پروردگارا! مرا به دنیا بازگردان، باشد که من در آنچه که وانهادهام، کار نیکی انجام دهم. [خطاب میرسد:] هرگز چنین نیست، این سخنی است که او گویندة آن است).
با توجه به این که گنهکار، خواهان بازگشت به این دنیاست، قرآن در رد درخواست او میفرماید:(وَمِنْ وَرائهِمْ بَرْزَخٌ إِلی یَوم یُبْعَثُون).(پیش روی آنان حائل و مانعی وجود دارد که از بازگشت به این دنیا و تحقق آرزوی آنان جلوگیری میکند).بنابراین ، حائل ، مانع از بازگشت به دنیا است، نه مانع از آگاهی و ارتباط میان زندگان و رفتگان .(3)
پی نوشتها:
1. سوره مؤمنون، آیه100.
2. سوره مؤمنون، آیه 99100.
3. گزیده راهنمای حقیقت؛ آیت الله سبحانی، ص 58
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] حکم مشاهده فیلم زنان فامیل که از دنیا رفتهاند، چیست؟
- [سایر] فرق بین افرادی که سالها پیش در عالم برزخ هستند با کسانی که تازه از دنیا رفتهاند و کمتر از آنان در آن عالم میمانند و گناهشان یکی است، چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] دوستی داشتم که قبلاً مسیحی بود و الحمد للّه پس از معاشرت نمودن با او شیعه اثنا عشری شد. ایشان سؤال میکند که آیا قضا کردن تکالیف پدر و مادرش که مسیحی بودهاند و از دنیا رفتهاند، صحیح است؟
- [آیت الله مظاهری] مردی که همسر و اولاد نداشته از دنیا رفته، وی دو خواهر داشته که آنها نیز قبل از او از دنیا رفتهاند، یکی از این خواهران یک پسر و شش دختر و دیگری یک پسر و دو دختر دارند از وی یک میلیون و صد هزار تومان باقی مانده که وارثین برای تقسیم به توافق نرسیدهاند، لذا تقاضا دارم بفرمائید چگونه باید تقسم شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] بازگشت خدمهای که شبانه به منی رفتهاند، به مشعر
- [سایر] انسان چرا خلق شده است؟ انسانی که نه به دنیا آمدنش دست خودش بوده و نه از دنیا رفتنش، ماموریتش در این دنیا چه بوده است؟
- [سایر] انسان چرا خلق شده است؟ انسانی که نه به دنیا آمدنش دست خودش بوده و نه از دنیا رفتنش، ماموریتش در این دنیا چه بوده است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا نیروهای امدادی که به منطقه حادثه دیده رفتهاند، میتوانند در حدّ ضرورت از میوههای درختان منطقه و مواد غذایی مغازهها و منازل ویران شده مجهولالمالک یا مالکین که امکان اجازه از آنها نیست استفاده کنند؟ آیا استفاده موجب ضمان است یا خیر؟
- [سایر] چگونه می توان دین و دنیا یا دنیا و آخرت را با هم داشت؟
- [سایر] انسان برهنه به دنیا می آید و برهنه از دنیا می رود دلیل چیست؟
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده رجاءاً مانعی ندارد ولی نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده، رجاءً مانعی ندارد و نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوابیدن در مسجد، اگر انسان ناچار نباشد و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد مکروه است. و همچنین گمشده ای را طلب کند و صدای خود را بلند کند ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خوابیدن در مسجد، اگر انسان ناچار نباشد و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و مشغول صنعت شدن و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد مکروه است و نیز مکروه است آب دهان و بینی و اخلاط سینه را در مسجد بیندازد و گمشده ای را طلب کند و صدای خود را بلند کند ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خوابیدن در مسجد اگر انسان ناچار نباشد و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و مشغول صنعت شدن و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد؛ مکروه است. و نیز مکروه است آب دهان و بینی و اخلاط سینه را در مسجد بیندازد و گمشده ای را طلب کند و صدای خود را بلند کند؛ ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [امام خمینی] خوابیدن در مسجد اگر انسان ناچار نباشد و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و مشغول صنعت شدن و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد، مکروه است. و نیز مکروه است آب دهان و بینی و اخلاط سینه را در مسجد بیندازد، و گمشده ای را طلب کند و صدای خود را بلند کند، ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] خوابیدن در مسجد اگر انسان ناچار نباشد و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و مشغول صنعت شدن و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد مکروه است و نیز مکروه است آب دهان و بینی و اخلاط سینه را در مسجد بیندازد و گمشدهای را طلب کند و صدای خود را بلند کند، ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [آیت الله خوئی] خوابیدن در مسجد، اگر انسان ناچار نباشد، و صحبت کردن راجع به کارهای دنیا و مشغول صنعت شدن و خواندن شعری که نصیحت و مانند آن نباشد، مکروه است. و نیز مکروه است آب دهان و بینی و اخلاط سینه را در مسجد بیندازد، و گمشدهای را طلب کند و صدای خود را بلند کند، بلی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] خوابیدن در مسجد، اگر انسان ناچار نباشد وصحبت کردن راجع به کارهای دنیا ومشغول صنعت شدن وخواندن شعری که نصیحت ومانند آن نباشد مکروه است و نیز مکروه است آب دهان وبینی واخلاط سینه را در مسجد بیندازد وگم شدهای را طلب کند وصدای خود را بلند کند ولی بلند کردن صدا برای اذان مانعی ندارد.