خودکشی به هر وسیله و به هر عنوانی باشد از نظر شرعی حرام است و از گناهان کبیره محسوب می شود. امام باقر(ع) می فرماید: "مؤمن به هر بلائی مبتلا می شود و به هر قسم مردن می میرد. مگر این که خود را نمی کشد".[1] خودکشی یک نوع قتل است و قرآن مجید می فرماید: "خودتان را نکشید که خداوند به شما اهل ایمان مهربان است و کسی که از روی تعدی و تجاوز به غیر و ستم بر خود قتل نفس نماید زود باشد که او را در آتشی سخت در آوریم و این بر خدا سهل و آسان است".[2] اما با توجه به آیات و روایات معصومین می توان گفت تنها یک گناه انسان را مخلد در آتش می کند و آن شرک است. قرآن مجید می فرماید: "خداوند گناه شرک را نمی آمرزد، ولی کم تر از آن را برای هر کس بخواهد می آمرزد".[3] پس تنها مشرکان قابل بخشش نیستند و در جهنم باقی می مانند، اما گنه کاران دیگر و از جمله کسی که دست به خودکشی زده است قابل بخشش و آمرزش اند. شیخ مفید می گوید: تمام علمای امامیه اتفاق نظر دارند که تهدید به خلود در آتش مخصوص کفار است و کسانی را که دارای ایمان به خدا و اقرار به فرائض او دارند از اهل نماز هر گاه مرتکب گناهی شوند شامل نمی شود.[4] پی نوشتها: 1. وسائل الشیعه. 2. نساء (4) آیة33. 3. همان، آیة 48 و 116. 4. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج 491. eporsesh.com
کسی که به دلیل اغفال دیگران یا به دلایل افسردگی یا ضعف جسمی در زندان خودکشی می کند، ولی سابقه نماز و روزه دارند آیا به بهشت می روند؟
خودکشی به هر وسیله و به هر عنوانی باشد از نظر شرعی حرام است و از گناهان کبیره محسوب می شود. امام باقر(ع) می فرماید: "مؤمن به هر بلائی مبتلا می شود و به هر قسم مردن می میرد. مگر این که خود را نمی کشد".[1] خودکشی یک نوع قتل است و قرآن مجید می فرماید: "خودتان را نکشید که خداوند به شما اهل ایمان مهربان است و کسی که از روی تعدی و تجاوز به غیر و ستم بر خود قتل نفس نماید زود باشد که او را در آتشی سخت در آوریم و این بر خدا سهل و آسان است".[2]
اما با توجه به آیات و روایات معصومین می توان گفت تنها یک گناه انسان را مخلد در آتش می کند و آن شرک است. قرآن مجید می فرماید: "خداوند گناه شرک را نمی آمرزد، ولی کم تر از آن را برای هر کس بخواهد می آمرزد".[3]
پس تنها مشرکان قابل بخشش نیستند و در جهنم باقی می مانند، اما گنه کاران دیگر و از جمله کسی که دست به خودکشی زده است قابل بخشش و آمرزش اند. شیخ مفید می گوید: تمام علمای امامیه اتفاق نظر دارند که تهدید به خلود در آتش مخصوص کفار است و کسانی را که دارای ایمان به خدا و اقرار به فرائض او دارند از اهل نماز هر گاه مرتکب گناهی شوند شامل نمی شود.[4]
پی نوشتها:
1. وسائل الشیعه.
2. نساء (4) آیة33.
3. همان، آیة 48 و 116.
4. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج 491.
eporsesh.com
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زندانی را از زندان به جای دیگر مثل بیمارستان بردند که با زندان فاصله دارد و دو مرتبه به آن برگرداندند، حکم نماز و روزه او چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زندان در فاصله 5/22 کیلومتری شهر قرار داشته باشد، نماز و روزه زندانی چگونه است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا نماز و روزه ی ورزشکاران که به سفرهای خارجی یا داخلی می روند، حکم نماز و روزه ی مسافر را دارد؟
- [آیت الله سبحانی] زندانیانی که کمتر از ده روز در منزل خود می مانند و کمتر از ده روز در زندان هستند، حکم نماز و روزه ی آنان در زندان چگونه است؟ با توجه به این که فاصله ی بین زندان و وطن به مقداری است که مسافر محسوب می شوند.
- [آیت الله اردبیلی] در چند سالگی نماز و روزه بر دختر واجب میشود؟ و اگر دختری نُه ساله شد، ولی آثار بلوغ جسمی در او ظاهر نشد، آیا نماز و روزه بر او واجب است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب دارای سه فرزند هستم و به خاطر ضعف و ناتوانی جسمی و سختی معاش، بچه چهارمم را که هنوز نطفه و حدود 35 روزه بود، سقط کردم. فعلا فهمیده ام گناه کرده ام و می گویند: دیه، هم مدیون می باشم. لطفاً بفرمایید: چه وظیفه ای دارم و باید چه کنم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسانی که شغلشان در سفر است، مانند دانشجویانی که برای تحصیل به شهر دیگر می روند و معمولاً جمعه ها به وطن خود برمی گردند، یاکارگران و کارمندانی که همه روزه از وطنشان برای کار و شغل به مسافت شرعی می روند و عصر برمی گردند، حکم نماز و روزه آنها چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب از وطن اصلی خود به تهران آمده ام و قصد اقامت ده روز کرده ام و از اوّل بنا داشته ام همه روزه برای کار به بهشت زهرا بروم، آیا نماز و روزه ام صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی که قبول کرده نماز و روزه استیجاری انجام دهد، ولی به جهت پیش آمدن گرفتاری و یا ضعف جسمانی، فعلاً قادر بر این کار نیست، چه کار باید بکند؟
- [آیت الله بهجت] شغل پرسنل ناوچه، سفر دریایی است ولی احتمال دارد چند ماهی هم سفر دریایی نداشته باشند. یا به طور معمول در ماه یک هفته بیشتر سفر دریایی نمی روند. در این صورت نماز و روزه ی این ها چگونه است؟