در آیه ای از قرآن کریم این امر را روشن می سازد چنانچه می فرماید: (ان الله لا یغفران یشرک به ویغفر مادون ذلک لمن یشاء)(1) خداوند گناه شرک را نمی آمرزد ولی کمتر از آن را برای هر کس که بخواهد می آمرزد. این آیه دلیل روشنی است براین است گناه مشرکین قابل بخشش نیست و در جهنم خالدند ولی دیگر گناهان را از آنها مستثنی کرده است و با این استثناء نمی توان همه را در یک صف قرار داد و این آیه که به عنوان آیه امیدواری معروف است سبب می شود که گناهکاران بعد از ارتکاب گناه توبه کرده و تمام پل های پشت سر خویش را خراب نکنند روایتی از حضرت امیر المؤمنین(ع)است که می فرماید: (ما فی القرآن آیة ارجی عندی من هذه الآیه) در قرآن آیه ای امید بخش تر از این آیه نیست(2). و بدیهی است که گناهان صغیره در صورت اجتناب از گناهان کبیره بخشوده خواهد شد و گناه کبیره هم در صورت توبه بخشیده خواهد شد وعلاوه بر آن، مسئله شفاعت نیز امری متقن و حتمی است. شاهد بر این مدّعا آیاتی از قرآن مجید است که می فرماید: (هرکس کار نیکی انجام دهد و دارای ایمان باشد نتیجه ی آن را خواهد گرفت اگر ارتکاب گناه کبیره سبب دخول در آتش دوزخ شود اعمال صالح نتیجه ورود در بهشت او خواهد شد، لذا درست نیست که مرتکبین کبیره راهم سطح با مشرکان وکافران دانسته شوند لذا اینها جاودان در دوزخ نیستند و در صورت عدم بخشش و عدم شفاعت وارد دوزخ شوند و بعد پاک شدن از گناه وارد بهشت خواهند شد. پی نوشت: 1-نساء/48 و 116. 2-تفسیر نمونه، ج3، ص409. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیه ای از قرآن کریم این امر را روشن می سازد چنانچه می فرماید: (ان الله لا یغفران یشرک به ویغفر مادون ذلک لمن یشاء)(1) خداوند گناه شرک را نمی آمرزد ولی کمتر از آن را برای هر کس که بخواهد می آمرزد. این آیه دلیل روشنی است براین است گناه مشرکین قابل بخشش نیست و در جهنم خالدند ولی دیگر گناهان را از آنها مستثنی کرده است و با این استثناء نمی توان همه را در یک صف قرار داد و این آیه که به عنوان آیه امیدواری معروف است سبب می شود که گناهکاران بعد از ارتکاب گناه توبه کرده و تمام پل های پشت سر خویش را خراب نکنند روایتی از حضرت امیر المؤمنین(ع)است که می فرماید: (ما فی القرآن آیة ارجی عندی من هذه الآیه) در قرآن آیه ای امید بخش تر از این آیه نیست(2).
و بدیهی است که گناهان صغیره در صورت اجتناب از گناهان کبیره بخشوده خواهد شد و گناه کبیره هم در صورت توبه بخشیده خواهد شد وعلاوه بر آن، مسئله شفاعت نیز امری متقن و حتمی است. شاهد بر این مدّعا آیاتی از قرآن مجید است که می فرماید: (هرکس کار نیکی انجام دهد و دارای ایمان باشد نتیجه ی آن را خواهد گرفت اگر ارتکاب گناه کبیره سبب دخول در آتش دوزخ شود اعمال صالح نتیجه ورود در بهشت او خواهد شد، لذا درست نیست که مرتکبین کبیره راهم سطح با مشرکان وکافران دانسته شوند لذا اینها جاودان در دوزخ نیستند و در صورت عدم بخشش و عدم شفاعت وارد دوزخ شوند و بعد پاک شدن از گناه وارد بهشت خواهند شد.
پی نوشت:
1-نساء/48 و 116.
2-تفسیر نمونه، ج3، ص409.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [آیت الله بهجت] چنان چه فرد مرتکب گناه کبیره ای شده باشد، آیا افشای آن جایز است؟
- [سایر] آیا گناه کبیره پاک میشود؟
- [سایر] آیا گناه کبیره بخشیده می شود؟
- [سایر] آیا گناه کبیره پاک می شود؟
- [سایر] آیا کسانی که غرق در گناهند هم در آتش دوزخ جاودان می مانند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اهانت به چه معناست؟ آیا از کبایر است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا ریش تراشی فسق و گناه کبیره محسوب میشود؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا رعایت نکردن حجاب مقرر شرعی گناه محسوب میگردد؟ اگر گناه میباشد گناه کبیره است یا صغیره؟ در هر فرضی (کبیره یا صغیره بودن) آیا قابل تعزیر میباشد؟
- [سایر] آیا شخصی که گناه کبیره (حدی) انجام داده، بعد از توبه می تواند امام جماعت باشد؟
- [سایر] منظور از گناه کبیره چیست؟ آیا توبه از این گناهان ممکن است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . سازش با بیگانگان، علیه منافع مسلمانان و اتکاء به آنها و همدستی با آنها همه از گناهان بزرگ و معاصی کبیره است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرکس برای ریا یعنی نشان دادن به مردم نماز یا عبادت دیگری را انجام دهد علاوه بر این که عبادتش باطل است گناه کبیره نیز انجام داده است و اگر خدا و مردم را هر دو در نظر بگیرد باز عملش باطل و گناه کبیره است.
- [آیت الله مظاهری] دوست شدن مرد و زن نامحرم، از گناهان بزرگ است که قرآن شریف آن را در کنار زنا نهاده و از آن نهی نموده است.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله مظاهری] چنانکه غیبت نمودن حرام و از گناهان بزرگ در اسلام است، شنیدن غیبت نیز حرام و از گناهان بزرگ است، و اگر شنونده میتواند باید دفاع از کسی که غیبت او میشود بنماید، و اگر نمیتواند باید از مجلس غیبت بیرون رود، و اگر نمیتواند باید توجّه به گفتار غیبتکننده نداشته باشد، و اگر گفتار او را به طور ناخواسته شنید، باید ترتیب اثر ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب به کسی که آشکارا مرتکب معصیت کبیره مانند ترک نماز و یا شرابخواری میشود، نمیتوان زکات داد، هرچند زکات را در معصیت مصرف نکند.
- [آیت الله مظاهری] کورتاژ یکی از گناهان بزرگ در اسلام است و چنانکه گذشت علاوه بر گناه کفّاره نیز دارد، ولی اگر از نظر دکتر متخصّص و متدین حفظ جان زن متوقف بر آن باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] توبه زنادهنده و زناکننده گرچه زن شوهردار یا مرد زندار باشد، فقط پشیمانی از گذشته و اصلاح خود در آینده است، و بازگو کردن آن گناه زشت نزد شوهر یا دیگری، حتّی نزد حاکم شرع، از گناهان بزرگ است.
- [آیت الله بهجت] عدالت معتبر در امام جماعت عبارت است از حُسن ظاهر، یعنی دوری جستن از گناهان کبیره، بهطوریکه ظاهر احوال شخص بهطور ظنی دلالت کند که او بنای بر ترک گناه دارد، نه آنکه اتفاقاً چند روزی گناه را ترک کرده باشد، و مأموم باید این حسن ظاهر را احراز کند. و اصرار بر گناهان صغیره بهمنزله گناه کبیره است.
- [آیت الله مظاهری] اگر در فحش نسبت ناروایی باشد نظیر اینکه به کسی بگوید ولدالزنا، گرچه حدّ قذف را ندارد، زیرا معنای مطابقی و واقعی لفظ را اراده نکرده است، ولی حرمت آن قطعی و از گناهان بزرگ است.