ولایت در لغت به معنای قرب و نزدیکی است . فیومی می گوید:((ولی مثل فلس به معنای قرب و نزدیکی است)). (1) در اقرب الموارد آمده است :((ولی عبارت است از قرار گرفتن فرد یا شی ء دوم به دنبال فرد یا شی ء اول بدون فاصله ...)). (2) راغب اصفهانی می گوید:((ولاء و توالی به معنای آن است که دو چیز و یا بیشتر طوری کنار هم قرار گیرند که بین آن دو ، غیر از خود آنها چیز دیگری فاصله نبوده باشد)). (3) با توجه به حالات اولیه انسان در کاربرد الفاظ و اینکه معمولا کلمات را در آغاز برای بیان معانی مربوط به محسوسات به کار می برد ، می توان گفت : واژه((ولایت))در آغاز برای قرب و نزدیکی خاص در محسوسات((قرب حسی))به کار رفته است ، آن گاه برای قرب معنوی استعاره آورده شده است . بر این اساس ، هر گاه این واژه در امور معنوی به کار می رود بر نوعی از نسبت قرابت دلالت می کند و لازمه آن این است که ولی نسبت به آنچه بر آن دلالت دارد دارای حقی است که دیگری ندارد و می تواند تصرفاتی را بنماید که دیگری جز به اذن او نمی تواند. مثلا ، ولی میت می تواند در اموال او تصرف کند. این ولایت او ناشی از حق وراثت است . کسی که بر صغیر ولایت دارد حق تصرف در امور وی را دارد و کسی که ولایت نصرت دارد می تواند در امور منصور((آن کسی که نصرتش را عهده دار است))تصرف کند. خداوند ولی امر بندگان خویش است یعنی امور دنیوی و اخروی آنها را تدبیر می کند و او ولی مومنان است ، یعنی بر آنها ولایت خاص دارد. بنابراین ، حاصل معنای ولایت در همه موارد استعمال آن ، گونه ای از قرابت است که منشا تصرف و مالک بودن تدبیر است . (4) به عبارت دیگر: ولایت ، نوعی اقتراب و نزدیکی به چیزی است ، به گونه ای که موانع و حجاب ها از میان برداشته می شود. (5) حال اگر کسی با ریاضت های نفسانی و قابلیت هایی که برای خود ایجاد کرده ، و از طرفی دیگر مورد عنایات و الطاف الهی قرار گرفته و به مقام قرب تام الهی نایل شود ، این چنین شخصی از جانب خداوند بر مردم ولایت دارد ، ولایتی که لازمه آن این است که ولی نسبت به آنچه بر آن دلالت دارد دارای حقی است که دیگری ندارد و او می تواند تصرفاتی بنماید که دیگری جز به اذن او نمی تواند. و همه اینها به اذن و اراده و مشیت خداوند است پی نوشتها: 1- مصباح المنیر ، ماده ولی . 2- اقرب الموارد ، ماده ولی . 3- مفردات راغب ، ص 523. 4- المیزان ، ج 6 ، ص 12. 5- المیزان ، ج 5 ، ص 368. منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران
ولایت به چه معنایی است ؟
ولایت در لغت به معنای قرب و نزدیکی است .
فیومی می گوید:((ولی مثل فلس به معنای قرب و نزدیکی است)). (1)
در اقرب الموارد آمده است :((ولی عبارت است از قرار گرفتن فرد یا شی ء دوم به دنبال فرد یا شی ء اول بدون فاصله ...)). (2)
راغب اصفهانی می گوید:((ولاء و توالی به معنای آن است که دو چیز و یا بیشتر طوری کنار هم قرار گیرند که بین آن دو ، غیر از خود آنها چیز دیگری فاصله نبوده باشد)). (3)
با توجه به حالات اولیه انسان در کاربرد الفاظ و اینکه معمولا کلمات را در آغاز برای بیان معانی مربوط به محسوسات به کار می برد ، می توان گفت :
واژه((ولایت))در آغاز برای قرب و نزدیکی خاص در محسوسات((قرب حسی))به کار رفته است ، آن گاه برای قرب معنوی استعاره آورده شده است . بر این اساس ، هر گاه این واژه در امور معنوی به کار می رود بر نوعی از نسبت قرابت دلالت می کند و لازمه آن این است که ولی نسبت به آنچه بر آن دلالت دارد دارای حقی است که دیگری ندارد و می تواند تصرفاتی را بنماید که دیگری جز به اذن او نمی تواند. مثلا ، ولی میت می تواند در اموال او تصرف کند. این ولایت او ناشی از حق وراثت است . کسی که بر صغیر ولایت دارد حق تصرف در امور وی را دارد و کسی که ولایت نصرت دارد می تواند در امور منصور((آن کسی که نصرتش را عهده دار است))تصرف کند. خداوند ولی امر بندگان خویش است یعنی امور دنیوی و اخروی آنها را تدبیر می کند و او ولی مومنان است ، یعنی بر آنها ولایت خاص دارد.
بنابراین ، حاصل معنای ولایت در همه موارد استعمال آن ، گونه ای از قرابت است که منشا تصرف و مالک بودن تدبیر است . (4)
به عبارت دیگر: ولایت ، نوعی اقتراب و نزدیکی به چیزی است ، به گونه ای که موانع و حجاب ها از میان برداشته می شود. (5)
حال اگر کسی با ریاضت های نفسانی و قابلیت هایی که برای خود ایجاد کرده ، و از طرفی دیگر مورد عنایات و الطاف الهی قرار گرفته و به مقام قرب تام الهی نایل شود ، این چنین شخصی از جانب خداوند بر مردم ولایت دارد ، ولایتی که لازمه آن این است که ولی نسبت به آنچه بر آن دلالت دارد دارای حقی است که دیگری ندارد و او می تواند تصرفاتی بنماید که دیگری جز به اذن او نمی تواند. و همه اینها به اذن و اراده و مشیت خداوند است
پی نوشتها:
1- مصباح المنیر ، ماده ولی .
2- اقرب الموارد ، ماده ولی .
3- مفردات راغب ، ص 523.
4- المیزان ، ج 6 ، ص 12.
5- المیزان ، ج 5 ، ص 368.
منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی ، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] ولایت مطلقه فقیه به چه معنایی می باشد؟
- [سایر] غدیر چه معنایی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] احتیاط واجب چه معنایی دارد؟
- [سایر] علوم قرآنی در اصطلاح چه معنایی دارد؟
- [سایر] اصطلاح آثار ذاتی اشیاء چه معنایی دارد؟
- [سایر] حروف مقطعه قرآن چه معنایی دارد؟
- [سایر] اهل سنت به چه معنایی می باشد؟
- [سایر] سلام علیکم. (آن دائم) در کتابهای عرفانی چه معنایی دارد؟
- [سایر] شاذ و معلل در مسائل حدیثی چه معنایی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفاع در دین اسلام به چه معنایی می باشد؟
- [آیت الله سیستانی] بچه نابالغ و دیوانه ولایت انجام کارهای میّت را ندارند ، و همچنین غائبی که نمی تواند شخصاً یا با مأمور کردن کسی دیگر متکفل انجام آن کارها شود ولایت ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کلمه ای بگوید چنانچه آن کلمه معنی داشته باشد مثل (ق) که در زبان عرب به معنای این است که (نگهداری کن) چنانچه معنی آن را بداند و قصد آن معنی را نماید نمازش باطل می شود، و اگر قصد معنای آن را نکند ولی ملتفت معنای آن باشد نمازش باطل نمی شود و نیز اگر آن کلمه معنایی نداشته باشد و او هم آن را در معنایی استعمال نکند ولی اگر دو حرف یا بیشتر باشد در این دو صورت نیز بنابر احتیاط واجب نماز را باطل می کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مسجد خراب هم شود نمی توانند آن را بفروشند ، یا داخل ملک و جاده نمایند . مگر اینکه ولی فقیه بر اساس مصالح مهمتری اجازه بدهد .
- [آیت الله اردبیلی] ولایت پدر و جدّ پدری قابل انتقال به دیگری نیست؛ ولی آنان در صورت وجود مصلحت میتوانند دیگری را وکیل خود نمایند.
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر جایز است زکات فطره را به فقیر مستضعف، یعنی کسی که نه اهل ولایت است و نه دشمن شیعه، بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عمداً یا سهواً سر را به قدری برگرداند که بتواند پشت سر را ببیند نماز باطل است ولی اگر سر را کمی بگرداند عمداً باشد یا اشتباهاً نمازش باطل نمی شود. ششم: از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمه ای را بگوید و آن را در معنایی استعمال کند خواه یک حرف باشد یا بیشتر و اگر سهواً بگوید، نمازش باطل نمی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] ششم از مبطلات نماز ان است که عمدا تکلم کند به لفظی که از دو حرف کمتر نباشد و مفید معنایی باشد چه قصد افاده ان معنی را داشته باشد یا نه مگر این که جاهل قاصر باشد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر دو حرف یا بیشتر داشته باشد و مفید معنی نباشد و در هر صورت اگر سهوا بگوید نمازش اشکال ندارد و باید سجده سهو به جا اورد
- [آیت الله مظاهری] مدّعی باید بالغ و رشید و مختار باشد و برای خود یا کسی که او را وکیل کرده یا کسی که مدّعی بر او ولایت دارد، اقامه دعوی نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اشهد ان علیا ولی الله جزء اذان و اقامه نیست ولی چون ولایت ان حضرت مکمل دین است شهادت به ان در هر حال و از جمله بعد از اشهد ان محمدا رسول الله از افضل قربات است