عریضه نویسی به عبارتی عرض توسل و تقاضای حاجت از خداوند، ریشه در روایاتی دارد که در این باره نقل شده است. در برخی کتاب ها، درباره عریضه به محضر مقدّس ولی عصر(عج)، متن عریضه و شیوه طرح آن، نکاتی آمده است. مرحوم محدّث قمی در منتهی الآمال می نویسد: (هر کس در ضریح ائمه(ع) عریضه و کاغذی را ببندد و مُهر کند و آن را در نهر یا چاه آب و یا برکه ای بیاندازد و به نیت حضرت صاحب الزمان (عج) حاجت خود را ذکر کند، آن بزرگوار عهده دار برآورده شدن حاجت وی می شود.)(1) و در کتب دیگری همانند (تحفة الزائر) مجلسی و (مفاتیح النجاة) سبزواری و مسجد مقدس جمکران تجلّی گاه صاحب الزمان(عج) (2) به این قضیه نیز اشاره شده است. بر همین اساس، چاهی در مسجد مقدس جمکران وجود دارد. امّا این چاه خصوصیتی ندارد و انسان می تواند برای توسل و عرض حاجت به محضر حضرت مهدی(عج)، در آن چاه یا چاه و نهر دیگری، عریضه خود را بیاندازد. پس نباید تصور کرد که این چاه جزوی از مسجد مقدس جمکران است و به دستور حضرت حفر شده است و بدین منظور لحاظ گردیده و حضرت مهدی(عج) نامه هایی را که در آن انداخته می شود حتماً می خواند. بلکه بعدها برای آسان شدن عریضه نویسی، چاهی در مسجد جمکران حفر شد. معرفی منابع برای مطالعه بیشتر: 1- منتهی الآمال، شیخ عباس قمی. 2- نجم الثاقب نوری 3- مسجد مقدس جمکران، تجلّی گاه صاحب الزمان (ع)، میر عظیمی. 4- موعود شناسی، علی اصغر رضوانی. پینوشتها: 1.شیخ عباس قمی، منتهی الآمال، چاپ اسلامیه، 1379، ص491. 2.مسجد مقدس جمکران تجلی گاه صاحب الزمان، سید جعفر میر عظیمی. منبع : پورتال جامع مهدویت
عریضه نویسی به عبارتی عرض توسل و تقاضای حاجت از خداوند، ریشه در روایاتی دارد که در این باره نقل شده است.
در برخی کتاب ها، درباره عریضه به محضر مقدّس ولی عصر(عج)، متن عریضه و شیوه طرح آن، نکاتی آمده است. مرحوم محدّث قمی در منتهی الآمال می نویسد:
(هر کس در ضریح ائمه(ع) عریضه و کاغذی را ببندد و مُهر کند و آن را در نهر یا چاه آب و یا برکه ای بیاندازد و به نیت حضرت صاحب الزمان (عج) حاجت خود را ذکر کند، آن بزرگوار عهده دار برآورده شدن حاجت وی می شود.)(1)
و در کتب دیگری همانند (تحفة الزائر) مجلسی و (مفاتیح النجاة) سبزواری و مسجد مقدس جمکران تجلّی گاه صاحب الزمان(عج) (2) به این قضیه نیز اشاره شده است.
بر همین اساس، چاهی در مسجد مقدس جمکران وجود دارد. امّا این چاه خصوصیتی ندارد و انسان می تواند برای توسل و عرض حاجت به محضر حضرت مهدی(عج)، در آن چاه یا چاه و نهر دیگری، عریضه خود را بیاندازد. پس نباید تصور کرد که این چاه جزوی از مسجد مقدس جمکران است و به دستور حضرت حفر شده است و بدین منظور لحاظ گردیده و حضرت مهدی(عج) نامه هایی را که در آن انداخته می شود حتماً می خواند. بلکه بعدها برای آسان شدن عریضه نویسی، چاهی در مسجد جمکران حفر شد.
معرفی منابع برای مطالعه بیشتر:
1- منتهی الآمال، شیخ عباس قمی.
2- نجم الثاقب نوری
3- مسجد مقدس جمکران، تجلّی گاه صاحب الزمان (ع)، میر عظیمی.
4- موعود شناسی، علی اصغر رضوانی.
پینوشتها:
1.شیخ عباس قمی، منتهی الآمال، چاپ اسلامیه، 1379، ص491.
2.مسجد مقدس جمکران تجلی گاه صاحب الزمان، سید جعفر میر عظیمی.
منبع : پورتال جامع مهدویت
- [سایر] علت عریضه نویسی مردم و انداختن در چاه مسجد مقدس جمکران چیست؟
- [سایر] کیفیت نماز مسجد مقدس جمکران چگونه است؟
- [سایر] تاریخچة مسجد مقدس جمکران را بنویسید.
- [سایر] چرا مردم شبهای چهارشنبه بیشتر به مسجد مقدس جمکران میروند؟
- [سایر] تاریخچه مسجد مقدس جمکران و کیفیت نماز آن چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا اعتکاف در مسجد مقدس جمکران صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اعتکاف در زیر زمین مسجد مقدس جمکران جایز (صحیح)است
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر معظم له در مورد اسناد مسجد مقدّس جمکران چیست؟
- [سایر] چهل بار رفتن به مسجد مقدس جمکران چه حسنی دارد؟
- [سایر] چه کراماتی از مسجد مقدس جمکران دیده شده است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعداز آن مسجد پیغمبر (ص) و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله سیستانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند ، و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است ، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، و بعد از آن مسجد کوفه ، و بعد از آن مسجد بیت المقدس ، و بعد از آن مسجد جامع هر شهر ، و بعد از آن مسجد محلّه ، و بعد از آن مسجد بازار است .
- [آیت الله علوی گرگانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر و بعد مسجد کوفه ومسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله اردبیلی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجدالحرام و بعد از آن مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیتالمقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله نوری همدانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است ، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همة مسجد ها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم ) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعداز مسجد بیت المقدس ، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از محله ، مسجد بازار است .
- [آیت الله بروجردی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همهی مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [امام خمینی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند. و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، و بعد مسجد کوفه، و بعد از آن مسجد بیت المقدس، و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر، و بعد از آن مسجد محله، و بعد از مسجد محله مسجد بازار است.
- [آیت الله سبحانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از ان مسجد پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و بعد از ان مسجد کوفه و بعد از ان مسجد بیت المقدس و بعد از ان مسجد جامع هر شهر و بعد از ان مسجد محله و بعد از ان مسجد بازار است