وجود پر برکت امام زمان علیه السلام از چنان نورانیت و و جاذبه ای برخوردار است که آشنایان کوی سعادت و پیروان مکتب ولایت و دلسوختگان مذهب اهل بیت علیهم السلام همواره با عشق دیدار حضرتش به زندگی خود روشنایی و صفا می دهند، و با انتظار فرج آمادگی خویش را برای حضور در صف یاران آن خورشیدولایت اعلام می دارند و بدین وسیله ثوابی بس بزرگ برای آخرت خود ذخیره می نمایند؛ زیرا کسی که در دوران غیبت امام عصر علیه السلام واقعاً منتظر ظهور آن حضرت باشد مانند کسی است که زیر پرچم آن بزرگوار به شهادت رسیده باشد. حسین بن ابی حمزه از پدرش نقل می کند که به امام صادق علیه السلام عرض کردم: فدایت شوم خیلی پیر شده ام می ترسم پیش از آن که دولت و حکومت شما را درک کنیم بمیرم، حضرت فرمودند: ای اباحمزه شما خیال می کنیدشهید تنها کسی است که کشته شود؟ گفتم: آری فدایت شوم. فرمودند: ای ابا حمزه هر کسی به ما (امامان معصوم) ایمان داشته باشد و سخن ما را بپذیرد و منتظر حکومت ما باشد، مانند کسی است که زیر پرچم امام زمان علیه السلام کشته شده باشد، بلکه مثل کسی است که زیر پرچم خود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شهید شده باشد.(1) برای شیعیان و منتظران واقعی در عصر غیبت وظایفی ذکر شده است: 1- انتظار فرج: یعنی باید همیشه منتظر ظهور آن حضرت باشیم که با ظهور خود زمین را پر از عدل و داد کند. 2- غمگین و محزون شدن از این که چرا از دیدار جمال دل آرای امام خود محروم شده ایم. 3- دعا کردن برای آن حضرت. از جمله خواندن، اللهم کن لولیک الجهْ بن الحسن... که معمولا بعد از نمازمی خوانند و دعای عهد که در مفاتیح الجنان ذکر شده است. 4- صدقه دادن برای سلامتی آن حضرت. 5- انجام حج و طواف خانه خدا به نیابت از حضرت. 6- برخاستن موقع شنیدن اسم مبارک آن حضرت به قصد تعظیم. 7- دعا برای حفظ ایمان خود در زمان غیبت، به ویژه این دعا: اللهم عرفنی نفسک فانک ان لم تعرفنی نفسک لماعرف نبیک اللهم عرفنی رسولک فانک ان لم تعرفنی رسولک لم اعرف حجتک اللهم عرفنی حجتک فانک ان لمتعرفنی حجتک ضللت عن دینی. 8- کمک خواستن از حضرت در سختی ها و مشکلات. 9- شرکت در مجالسی که به نام آن حضرت بر پا می شود. 10- رسیدگی و کمک به فقرا و بیچارگان از شیعیان آن حضرت. 11- زیارت کردن و سلام دادن به آن حضرت. 12- صلوات فرستادن برای حضرت. 13- زیارت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلاله پاکشان به ویژه زیارت امام حسین علیه السلام. 14- خودسازی و تزکیه نفس: مشتاقان حکومت عدل پرور مهدی موعود علیه السلام از طریق انجام واجبات و ترک گناهان که مهمترین وظیفه از وظایفات منتظرات است، در خود آمادگی و شایستگی سربازی امام منتظر را ایجادمی نمایند.(2) نتیجه: انسان می تواند با عمل به وظایف خود در عصر غیبت، آماده سربازی برای امام زمان علیه السلام باشد و خود را در دسته یاران آن بزرگوار در آورد و این توفیق بسیار بزرگی است. از خداوند منان خواهانیم که همه ما را موفق به انجام وظیفه عصر غیبت کبری بفرماید. پینوشتها: 1. مصطفی حسین دشتی، معارف و معاریف، ماده مهدی منتظر. 2. آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی، منتخب الاثر، ص 636 و عبدالرحمن انصاری. در انتظار خورشید ولایت، صص 128-135. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
وجود پر برکت امام زمان علیه السلام از چنان نورانیت و و جاذبه ای برخوردار است که آشنایان کوی سعادت و پیروان مکتب ولایت و دلسوختگان مذهب اهل بیت علیهم السلام همواره با عشق دیدار حضرتش به زندگی خود روشنایی و صفا می دهند، و با انتظار فرج آمادگی خویش را برای حضور در صف یاران آن خورشیدولایت اعلام می دارند و بدین وسیله ثوابی بس بزرگ برای آخرت خود ذخیره می نمایند؛ زیرا کسی که در دوران غیبت امام عصر علیه السلام واقعاً منتظر ظهور آن حضرت باشد مانند کسی است که زیر پرچم آن بزرگوار به شهادت رسیده باشد.
حسین بن ابی حمزه از پدرش نقل می کند که به امام صادق علیه السلام عرض کردم: فدایت شوم خیلی پیر شده ام می ترسم پیش از آن که دولت و حکومت شما را درک کنیم بمیرم، حضرت فرمودند: ای اباحمزه شما خیال می کنیدشهید تنها کسی است که کشته شود؟ گفتم: آری فدایت شوم. فرمودند: ای ابا حمزه هر کسی به ما (امامان معصوم) ایمان داشته باشد و سخن ما را بپذیرد و منتظر حکومت ما باشد، مانند کسی است که زیر پرچم امام زمان علیه السلام کشته شده باشد، بلکه مثل کسی است که زیر پرچم خود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شهید شده باشد.(1)
برای شیعیان و منتظران واقعی در عصر غیبت وظایفی ذکر شده است:
1- انتظار فرج: یعنی باید همیشه منتظر ظهور آن حضرت باشیم که با ظهور خود زمین را پر از عدل و داد کند.
2- غمگین و محزون شدن از این که چرا از دیدار جمال دل آرای امام خود محروم شده ایم.
3- دعا کردن برای آن حضرت. از جمله خواندن، اللهم کن لولیک الجهْ بن الحسن... که معمولا بعد از نمازمی خوانند و دعای عهد که در مفاتیح الجنان ذکر شده است.
4- صدقه دادن برای سلامتی آن حضرت.
5- انجام حج و طواف خانه خدا به نیابت از حضرت.
6- برخاستن موقع شنیدن اسم مبارک آن حضرت به قصد تعظیم.
7- دعا برای حفظ ایمان خود در زمان غیبت، به ویژه این دعا: اللهم عرفنی نفسک فانک ان لم تعرفنی نفسک لماعرف نبیک اللهم عرفنی رسولک فانک ان لم تعرفنی رسولک لم اعرف حجتک اللهم عرفنی حجتک فانک ان لمتعرفنی حجتک ضللت عن دینی.
8- کمک خواستن از حضرت در سختی ها و مشکلات.
9- شرکت در مجالسی که به نام آن حضرت بر پا می شود.
10- رسیدگی و کمک به فقرا و بیچارگان از شیعیان آن حضرت.
11- زیارت کردن و سلام دادن به آن حضرت.
12- صلوات فرستادن برای حضرت.
13- زیارت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلاله پاکشان به ویژه زیارت امام حسین علیه السلام.
14- خودسازی و تزکیه نفس: مشتاقان حکومت عدل پرور مهدی موعود علیه السلام از طریق انجام واجبات و ترک گناهان که مهمترین وظیفه از وظایفات منتظرات است، در خود آمادگی و شایستگی سربازی امام منتظر را ایجادمی نمایند.(2)
نتیجه:
انسان می تواند با عمل به وظایف خود در عصر غیبت، آماده سربازی برای امام زمان علیه السلام باشد و خود را در دسته یاران آن بزرگوار در آورد و این توفیق بسیار بزرگی است. از خداوند منان خواهانیم که همه ما را موفق به انجام وظیفه عصر غیبت کبری بفرماید.
پینوشتها:
1. مصطفی حسین دشتی، معارف و معاریف، ماده مهدی منتظر.
2. آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی، منتخب الاثر، ص 636 و عبدالرحمن انصاری. در انتظار خورشید ولایت، صص 128-135.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] یاران امام زمان علیه السلام چه ویژگیهایی دارند؟
- [سایر] اصحاب امام زمان علیه السلام از چه کشورهایی هستند؟
- [سایر] یاران امام زمان علیه السلام چه کسانی هستند؟
- [سایر] اصحاب امام زمان علیه السلام در شجاعت چگونهاند؟
- [سایر] یاران امام مهدی(علیه السلام) چه ویژگی هایی دارند؟
- [سایر] برخی از یاران امام زمان که در روایات آمده را نام ببرید. چگونه میتوانیم از یاران آن حضرت باشیم؟
- [سایر] چگونه می توان یکی از یاران امام حسین (علیه السلام) و حتی از یاران امام زمان (عجل الله فرجه) بود؟
- [سایر] چرا یاران امام زمان (عج) در موقع ظهور، 313 نفرند؟
- [سایر] چرا در بین یاران امام زمان علیه السلام، تعداد زنان کم است؟
- [سایر] کدام یک از انبیای اولوالعزم جزو یاران امام زمان علیه السلام خواهد بود؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.
- [آیت الله خوئی] اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.
- [امام خمینی] اذان هیجده جمله است: "الله اکبر" چهار مرتبه، "اشهد ان لا اله الا الله،اشهد ان محمدا رسول الله، حی علی الصلاه، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه"الله اکبر" از اول اذان، و یک مرتبه "لا اله الا الله" از آخر آن کم می شود، و بعداز گفتن "حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه "قد قامت الصلاه" اضاضه نمود.
- [آیت الله بهجت] اذان هیجده جمله است: (اللّه اَکبَر) چهار مرتبه؛ (اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللّه)؛ (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه)؛ (حَی عَلَی الصَّلاة)؛ (حَی عَلَی الفَلاح)؛ (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل)؛ (اللّه اَکبَر)؛ (لا اِلهَ اِلاَّ اللّه) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللّه اکبر) از اول اذان و یک مرتبه (لا اِلهَ الاَّ اللّه) از آخر آن کم میشود، و بعد از گفتن (حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصَّلاة) اضافه نمود.