آیا امام مهدی(علیه السلام) قیام کننده به کتاب جدید است ؟
ابو بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که فرمودند:... والله لکاءنی انظر الیه بین الرکن و المقام یبایع الناس علی کتاب جدید ...(1) ؛((به خدا سوگند گویا نظر می کنم به مهدی در بین رکن و مقام که به مردم بر کتاب جدید بیعت می کند ... .)). در این تعبیر احتمالاتی وجود دارد: 1- مقصود آوردن قرآن جدید باشد که قطعا این احتمال باطل است زیرا امت اسلامی اتفاق دارند بر آنکه در قرآن نقصانی و زیادتی ایجاد نشده و نخواهد شد. 2- مقصود این باشد که حضرت علیه السلام قرآن را آن گونه که در عصر رسول خدا صلی الله علیه و آله بوده می آورد. یعنی آن را با تقدیم و تاءخیر در آیات می آورد. این احتمال با قول به اینکه قرآن به امر رسول خدا صلی الله علیه و آله تدوین شده سازگاری ندارد. 3- ممکن است که مراد همان قرآنی باشد که علی بن ابیطالب علیه السلام تدوین کرده است ، قرآنی که متنش همین قرآن موجود است ولی با بیان شان نزول ، تفسیر برخی آیات ، ذکر ناسخ و منسوخ ، عام و خاص ، مطلق و مقید و برخی خصوصیات دیگر. این احتمال به واقع نزدیک تر است . امام باقر علیه السلام فرمودند:اذا قام قائم آل محمد ضرب فساطیط و یعلم الناس القرآن علی ما انزل الله عزوجل فاصعب ما یکون علی من حفظه الیوم لانه یخالف فیه التاءلیف(2) ؛((هنگامی که قائم آل محمد قیام کند خیمه هایی برپا می شود و مردم قرآن را آن گونه که خداوند عزوجل نازل کرده فرا می گیرند و این امر برای کسانی که قرآن را امروز حفظ کرده اند بسیار دشوار خواهد بود زیرا با آنچه که الفت داشته و از قرآن مانوس بوده اند مخالفت و مغایرت دارد)). 4- ممکن است که مقصود از((کتاب جدید))معارف و مفاهیم بلند و والایی است که امام از آیات برداشت کرده و به مردم عرضه می کند ، معانی ای که برای آنان تازگی دارد و گویا کتابی با مفاهیمی جدید آورده است . پی نوشتها: 1- بحارالانوار ، ج 52 ، ص 294 ، ح 42. 2- ارشاد مفید ، ص 344. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیا امام مهدی(علیه السلام) قیام کننده به کتاب جدید است ؟


پاسخ:

ابو بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که فرمودند:... والله لکاءنی انظر الیه بین الرکن و المقام یبایع الناس علی کتاب جدید ...(1) ؛((به خدا سوگند گویا نظر می کنم به مهدی در بین رکن و مقام که به مردم بر کتاب جدید بیعت می کند ... .)).
در این تعبیر احتمالاتی وجود دارد:
1- مقصود آوردن قرآن جدید باشد که قطعا این احتمال باطل است زیرا امت اسلامی اتفاق دارند بر آنکه در قرآن نقصانی و زیادتی ایجاد نشده و نخواهد شد.
2- مقصود این باشد که حضرت علیه السلام قرآن را آن گونه که در عصر رسول خدا صلی الله علیه و آله بوده می آورد. یعنی آن را با تقدیم و تاءخیر در آیات می آورد. این احتمال با قول به اینکه قرآن به امر رسول خدا صلی الله علیه و آله تدوین شده سازگاری ندارد.
3- ممکن است که مراد همان قرآنی باشد که علی بن ابیطالب علیه السلام تدوین کرده است ، قرآنی که متنش همین قرآن موجود است ولی با بیان شان نزول ، تفسیر برخی آیات ، ذکر ناسخ و منسوخ ، عام و خاص ، مطلق و مقید و برخی خصوصیات دیگر. این احتمال به واقع نزدیک تر است .
امام باقر علیه السلام فرمودند:اذا قام قائم آل محمد ضرب فساطیط و یعلم الناس القرآن علی ما انزل الله عزوجل فاصعب ما یکون علی من حفظه الیوم لانه یخالف فیه التاءلیف(2) ؛((هنگامی که قائم آل محمد قیام کند خیمه هایی برپا می شود و مردم قرآن را آن گونه که خداوند عزوجل نازل کرده فرا می گیرند و این امر برای کسانی که قرآن را امروز حفظ کرده اند بسیار دشوار خواهد بود زیرا با آنچه که الفت داشته و از قرآن مانوس بوده اند مخالفت و مغایرت دارد)).
4- ممکن است که مقصود از((کتاب جدید))معارف و مفاهیم بلند و والایی است که امام از آیات برداشت کرده و به مردم عرضه می کند ، معانی ای که برای آنان تازگی دارد و گویا کتابی با مفاهیمی جدید آورده است .
پی نوشتها:
1- بحارالانوار ، ج 52 ، ص 294 ، ح 42.
2- ارشاد مفید ، ص 344.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین