پس از بنای مسجد النبی، یاران پیامبر (ص) در اطراف مسجد برای خود خانه ‌هایی ساخته بودند که یکی از درهای آنها رو به مسجد باز می‌ شد. پیامبر گرامی به فرمان خدا دستور داد که تمام درهایی را که به مسجد باز می ‌شد ببندند، جز در خانه‌ ی علی بن ابی طالب را. این مطلب بر بسیاری از یاران رسول خدا گران آمد، از این رو پیامبر (ص) بر منبر رفت و چنین فرمود: خداوند بزرگ به من دستور داده است که تمام درهایی را که به مسجد باز می‌ شود ببندم،جز درخانه‌ ی علی را؛و من هرگز از پیش خود به بسته شدن دری و یا بازماندن آن دستور نمی دهم؛ من در این مسایل پیرو فرمان خدا هستم . آن روز تمام یاران رسول خدا این موضوع را فضیلت بزرگی برای حضرت علی (ع) تلقی کردند تا آنجا که خلیفه‌ ی دوم بعدها می ‌گفت: ای کاش سه فضیلتی که نصیب علی شد نصیب من شده بود، و آن سه فضیلت عبارتند از: 1- پیامبر دختر خود را در عقد علی درآورد. 2- تمام درهایی را که به مسجد باز می ‌شد بست، جز در خانه‌ ی علی را. 3- در جنگ خبیر پیامبر پرچم را به دست علی داد. تفاوتی که میان حضرت علی (ع) و دیگران وجود داشت این بود که ارتباط او با مسجد هیچ وقت قطع نشده بود، او خانه زاد خدا بود و در کعبه دیده به جهان گشوده بود، بنابراین مسجد از روز نخست خانه‌ ی او بود و این موقعیت، دیگر هرگز برای هیچ کس دست نداد. گذشته از این، حضرت علی (ع) به طور قطع و در هر حال رعایت شئون مسجد رامی کرد ولی دیگران کمتر می ‌توانستند شئون مسجد را آن طور که باید رعایت کنند. منبع: فروغ ولایت آیت الله سبحانی ص71
پس از بنای مسجد النبی، یاران پیامبر (ص) در اطراف مسجد برای خود خانه هایی ساخته بودند که یکی از درهای آنها رو به مسجد باز می شد. پیامبر گرامی به فرمان خدا دستور داد که تمام درهایی را که به مسجد باز می شد ببندند، جز در خانه ی علی بن ابی طالب را. این مطلب بر بسیاری از یاران رسول خدا گران آمد، از این رو پیامبر (ص) بر منبر رفت و چنین فرمود:
خداوند بزرگ به من دستور داده است که تمام درهایی را که به مسجد باز می شود ببندم،جز درخانه ی علی را؛و من هرگز از پیش خود به بسته شدن دری و یا بازماندن آن دستور نمی دهم؛ من در این مسایل پیرو فرمان خدا هستم .
آن روز تمام یاران رسول خدا این موضوع را فضیلت بزرگی برای حضرت علی (ع) تلقی کردند تا آنجا که خلیفه ی دوم بعدها می گفت: ای کاش سه فضیلتی که نصیب علی شد نصیب من شده بود، و آن سه فضیلت عبارتند از:
1- پیامبر دختر خود را در عقد علی درآورد.
2- تمام درهایی را که به مسجد باز می شد بست، جز در خانه ی علی را.
3- در جنگ خبیر پیامبر پرچم را به دست علی داد.
تفاوتی که میان حضرت علی (ع) و دیگران وجود داشت این بود که ارتباط او با مسجد هیچ وقت قطع نشده بود، او خانه زاد خدا بود و در کعبه دیده به جهان گشوده بود، بنابراین مسجد از روز نخست خانه ی او بود و این موقعیت، دیگر هرگز برای هیچ کس دست نداد. گذشته از این، حضرت علی (ع) به طور قطع و در هر حال رعایت شئون مسجد رامی کرد ولی دیگران کمتر می توانستند شئون مسجد را آن طور که باید رعایت کنند.
منبع: فروغ ولایت آیت الله سبحانی ص71
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر شخصی در مسجدالحرام یا مسجدالنبی محتلم شود، برای تیمّم چه نیّتی کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا عبور و مرور حائض و جنب، از مقدار توسعه یافته مسجدالحرام و مسجدالنبی جایز است؟
- [سایر] تأسیس مسجد النبی به عنوان اولین اقدام نشانه چیست؟
- [آیت الله سیستانی] لطفا حد مسجد النبی وبیت الله الحرام کجاست ؟
- [سایر] آیا حضرت امام مهدی(عج) بعد از ظهور، (مسجدالحرام) و (مسجدالنبی) را تغییر میدهند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا زن مستحاضه می تواند وارد مسجدالحرام و مسجدالنبی (صلی الله علیه وآله) بشود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا اقتدا به امام مسجدالحرام و یا مسجدالنبی از نماز واجب کفایت می کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرکت در نماز جماعت اهل سنّت، آیا اختصاص به مسجدالحرام و مسجدالنبی دارد، یا در مساجد دیگر هم کافی است؟
- [آیت الله اردبیلی] خروج از مسجد الحرام و مسجد النبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم هنگام اقامه نماز جماعت که گاهی موجب وهن است، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن در حال استحاضه می تواند در مساجد مکث کند و داخل مسجد الحرام و مسجد النبی صلّی اللّه علیه وآله وسلّم بشود؟
- [آیت الله اردبیلی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها، مسجدالحرام و بعد از آن مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و بعد از آن مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیتالمقدس و بعد از آن مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از آن مسجد بازار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله بهجت] نماز در مسجد از نماز در غیر مسجد افضل است؛ و بهتر از همه مسجدالحرام است و بعد مسجدالنبی و بعد مسجد کوفه و بعد مسجد سهله و مسجد خیف و مسجد غدیر و مسجد بیتالمقدس و مسجد براثا و مسجد قبا و مسجد جامع هر شهر و بعد مسجد قبیله و بعد مسجد بازار؛ و از جمله مواضع مستحب و بافضیلت، مشاهد مشرفه انبیا و اوصیای آنان و ائمه علیهمالسلام است.
- [آیت الله اردبیلی] زن مستحاضه کثیره و متوسطه بنابر احتیاط مستحب باید از رفتن به داخل مسجد مکّه (مسجدالحرام) و مدینه (مسجدالنّبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ) و توقّف در سایر مساجد و خواندن سورهای که سجده واجب دارد بدون غسل خودداری کند، و چنانچه شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند، بنابر احتیاط واجب باید غسل کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] توقف در مسجد و رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیامبر(صلی الله علیه وآله) و رساندن جایی از بدن به خط قرآن و کارهای دیگری که بر حائض حرام است، بر نفساء هم حرام است و آنچه بر حائض واجب و مستحب و مکروه است، بر نفساء هم واجب و مستحب و مکروه می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] رفتن به مسجد الحرام و مسجد النبی و توقف در سایر مساجد و خواندن سوره ای که سجده واجب دارد و نزدیکی با شوهر، برای زن مستحاضه اشکال ندارد، هرچند احتیاط مستحب در این است که برای این کارها غسلهای واجب خود را انجام داده باشد.
- [آیت الله مظاهری] رفتن در مسجد الحرام و مسجد النبی صلی الله علیه و آله و توقّف در سایر مساجد و حرمهای ائمّه طاهرین علیهم السلام و خواندن سورهای که سجده واجب دارد، برای مستحاضه اشکال ندارد، و نزدیکی شوهر با او نیز حلال است، گرچه غسل استحاضه نکرده باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در چند جا مکروه است (ثواب آن کمتر است ); مانند حمّام، زمین نمکزار، جاده، خیابان و کوچه در صورت عدم مزاحمت; وگرنه ح رام است , هرچند باطل نیست، آشپزخانه و هر جا که کوره آتش باشد، قبرستان، روی قبر، روبه روی قبر، بین دو قبر، ا تاقی که در آن جنب باشد، جایی که در آن عکس باشد , هرچند روبه رو نباشد، روبه روی انسان، روبه روی دری که باز است، روبهروی آتش، روبهروی چاه و چالهای که محلّ بول باشد، روبهروی عکس و مجسّمه چیزی که روح دارد, مگر آنکه با پرده پوشیده باشد و... .
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مسجد فضیلت دارد. درجات فضایل آن به تفاوت مسجدهاست. بهترین مسجد روی زمین , مسجد دور کعبه یعنی مسجد حرام است، پس از آن, مسجد پیامبر(ص) در مدینه و بعد از آن, مسجد کوفه و مسجد اقصی که هر دو در یک حدّند و پس از آنها مسجد جامع هر شهر و بعد از آن , مسجد محل و سپس مسجد بازار . حرم انبیا و اوصیای معصوم (ع) فضیلت و استحباب دارد و نسبت به برخی مساجد , مانند مس جد محل و مسجد بازار, افضل است.
- [آیت الله اردبیلی] مسافر میتواند در مسجدالحرام و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و مسجد کوفه نماز خود را تمام بخواند، ولی اگر بخواهد در جایی که اوّل جزء این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، احتیاط مستحب آن است که نماز را شکسته بخواند، اگرچه اقوی صحّت تمام است و نیز مسافر میتواند در حرم و رواق حضرت سیدالشهداء علیهالسلام بلکه در مسجد متّصل به حرم نیز نماز را تمام بخواند. این حکم برای هر نماز چهار رکعتی جاری است؛ بنابر این میتواند مثلاً نماز ظهر را تمام و نماز عصر را شکسته بخواند.