مساله (تقلید از زمان رسول خدا(ص) و امامان معصوم(ع) تا حال وجودداشته است. تقلید، رجوع جاهل به عالم و عمل کردن به دستورات عملی اواست. بدیهی است که در زمان پیامبر(ص)، همه مسلمانان به شخصپیامبر(ص) دسترسی نداشتند و برای عمل به وظایف شرعی، به کسانی کهاحکام را از رسول خدا(ص) یادگرفته بودند، رجوع میکردند. آنان نیز احکامو مسائل را ولو به صورت روایت برای آنها بیان میکردند. در زمان امامانمعصوم(ع) نیز همین طور بوده و گاهی خود امامان افرادی را برای گرفتن فتواو مسائل، به برخی از اصحاب ارجاع میدادند. آنان پس از خود شرایطی رابرای مجتهد بیان کردند که هر کس آن شرایط را دارا باشد، میتواند مرجعدینی مردم باشد. شیعیان پس از امام حسن عسکری (ع) و غائب شدن امامزمان(عج) تا حال بر اساس همان شرایط رفتار کردهاند. راز موفقیت وشکوفایی قوانین الهی و دینداری نیز همین است؛ وگرنه فرقهای دیگر ازمسلمانان که این گونه مسائل را ندارند، باعث تحریفها و بدعتهای زیادیدر دین شدهاند. www.eporsesh.com
مساله (تقلید از زمان رسول خدا(ص) و امامان معصوم(ع) تا حال وجودداشته است. تقلید، رجوع جاهل به عالم و عمل کردن به دستورات عملی اواست. بدیهی است که در زمان پیامبر(ص)، همه مسلمانان به شخصپیامبر(ص) دسترسی نداشتند و برای عمل به وظایف شرعی، به کسانی کهاحکام را از رسول خدا(ص) یادگرفته بودند، رجوع میکردند. آنان نیز احکامو مسائل را ولو به صورت روایت برای آنها بیان میکردند. در زمان امامانمعصوم(ع) نیز همین طور بوده و گاهی خود امامان افرادی را برای گرفتن فتواو مسائل، به برخی از اصحاب ارجاع میدادند. آنان پس از خود شرایطی رابرای مجتهد بیان کردند که هر کس آن شرایط را دارا باشد، میتواند مرجعدینی مردم باشد. شیعیان پس از امام حسن عسکری (ع) و غائب شدن امامزمان(عج) تا حال بر اساس همان شرایط رفتار کردهاند. راز موفقیت وشکوفایی قوانین الهی و دینداری نیز همین است؛ وگرنه فرقهای دیگر ازمسلمانان که این گونه مسائل را ندارند، باعث تحریفها و بدعتهای زیادیدر دین شدهاند.
www.eporsesh.com
- [سایر] درباره ی مسئله حدوث قرآن توضیح دهید.
- [سایر] درباره ی مسئله حدوث قرآن توضیح دهید.
- [آیت الله نوری همدانی] آیادر بقاء بر تقلید میّت، رجوع به حیِّ اعلم لازم است ؟
- [سایر] سلام خسه نباشید ببخشید آیادر قنوت نماز مستحبی خواندن سوره ای مثل سوره توحید اشکالی ندارد؟مرجع تقلید ایت الله مکارم شیرازی
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دولت مالک است یا خیر؟ و آیا این مسئله از قدیم بین فقهاء مطرح بوده و اتّفاقی است یا اختلافی؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می شود مقلد مرجعی باشیم ولی در یک مسئله از مرجع دیگری تقلید کنیم ؟
- [آیت الله سیستانی] حدود مکه قدیم چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی بدون تحقیق کافی از مجتهدی تقلید نموده باشد بعدا آگاه به مسئله تقلید شده حال تکلیفش نسبت به اعمالی که قبلا انجام داده چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در مسئله بقاء بر تقلید مجتهد میّت میتوان در مسائلی که انسان به آنها عمل ننموده از میّت تقلید کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مرحوم صاحب عروه در بحث تقلید مسئله 52 میفرمایند: (اذا بقی علی تقلید المیّت من دون أن یقلد الحیّ فی هذه المسأله کان کمن عمل من دون تقلید) از طرفی حضرتعالی در رساله مسئله 14 فرمودهاید اگر مکلّف مدّتی... حال در همین مسئله 52 عروه نظرتان با صاحب عروه مطابق است پس اگر این مقلّد طبق بیّنه یعنی دو عالم عادل بگوید از فلانی میشود تقلید کرد و یا جایز التقلید است از همین آقا تقلید کند و اعمال گذشته او مطابق فتوای این مرجع انتخاب شده باشد آیا اعمال او صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] .تقلید مجتهد متوفّا در ابتدا جایز نیست؛ ولی بقای بر تقلید میت, اشکال ندارد و بقای بر تقلید مجتهد میت باید به فتوای مجتهد مطلق زنده باشد; خواه فرد به آن عمل کرده باشد یا نه. اگر مجتهد متوفّا اعلم باشد، بقای بر تقلید او احتیاطاً واجب است و اگر مجتهد زنده اعلم باشد، عدول از مجتهد متوفا به مرجع زنده, واجب است.
- [آیت الله سبحانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید می کند، از دنیا برود باید از مجتهد زنده تقلید کند. ولی در مسائلی که آنها را یاد گرفته است می تواند بر تقلید قبلی باقی بماند.
- [آیت الله سبحانی] اگر مکلف مدتی اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد، سپس تقلید کند در صورتی اعمال سابق او صحیح است که مطابق فتوای مجتهدی باشد که اکنون از او تقلید می کند و گرنه باید اعاده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مدتی تقلید کرده اما نمی داند تقلید او صحیح بوده یا نه، نسبت به اعمال گذشته اشکالی ندارد، اما برای اعمال فعلی و آینده باید تقلید صحیح کند.
- [آیت الله مظاهری] انسان باید از مجتهد زنده تقلید کند و اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، میتوان در همه مسائل بر تقلید او باقی بود، گرچه به هیچ یک از فتواهای او عمل نکرده باشد.
- [امام خمینی] تقلید میّت ابتداءً جایز نیست، ولی بقاء بر تقلید میّت اشکال ندارد و باید بقاء بر تقلید میّت به فتوای مجتهد زنده باشد و کسی که در بعضی از مسائل به فتوای مجتهدی عمل کرده، بعد از مردن آن مجتهد میتواند در همه مسائل از او تقلید کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تقلید فقط در واجبات و محرمات لازم است اما تقلید در مستحبات واجب نیست، مگر اینکه مستحبی باشد که در آن احتمال وجوب باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در مساله ای وظیفه اش ان بوده که از مجتهد زنده تقلید کند دوباره نمی تواند از مجتهدی که از دنیا رفته تقلید نماید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تقلید در احکام; عمل نمودن به دستور مجتهد است و از مجتهدی باید تقلید کرد که: مرد بالغ، عاقل، شیعه دوازده امامی، حلال زاده، زنده و عادل باشد و مقصود از عدالت آن است که قدرت نفسانیه ای بر انجام واجبات و ترک گناهان کبیره داشته باشد. و احتیاط واجب آن است که مرجع تقلید حریص به دنیا نباشد و لازم است از مجتهدین دیگر اعلم باشد یعنی در فهمیدن حکم خدا از همه مجتهدین عصر خودش عالمتر باشد.