برای دستیابی به پاسخ این سؤال باید درباره چگونگی آرایش نظامی، سپاه امام حسین علیه السلام، در روز عاشورا دقت کرد. صبح عاشورا، امام علیه السلام نماز صبح را به جماعت خواند و لشکر خود را صف آرایی نمود. زهیر بن قین را فرمانده میمنه لشکر کرد، و میسره لشکرش را به حبیب بن مظاهر سپرد، حضرت عباس علیه السلام را پرچمدار خود نمود، و خیمه ها را پشت سر لشکر قرار دادند.[1] با آنکه امام علیه السلام و اصحاب او می دانستند که امروز کشته می شوند و بر این انبوه لشکر غالب نخواهند شد، اما مانند کسی که خود را غالب می بینند، جنگ می کردند. این هفتاد و چند نفر در مقابل سی هزار نفر صف آرایی می کنند، و میمنه و میسره و قلب و سواره و پیاده تشکیل می دهند و سواران و پیادگان را مرتب می نمایند. و همیشه قوانین نظامی را مراعات و فنون جنگی را اعمال می کردند. از این کارها معلوم می شود که این جماعت خود را نباخته بودند، و همه فکر و همّ آنها حفظ جان امام(ع) است و در این راه نهایت تلاش خود را به خرج می دادند.[2] روز عاشورا اصحاب از یکدیگر و از امام جدا نمی شدند و تا اصحاب توانایی داشتند نمی گذاشتند دشمنان به امام(ع) برسند. همه این امور کاشف از شجاعت و آشنا بودن اصحاب به فنون جنگ است، و از طرف دیگر، جنگ امام(ع) به همراه تعداد بسیار کم اصحابش با آن انبوه دشمن از صبح تا نزدیک عصر، بطول انجامید با اینکه دشمنان مصر بودند که هر چه زودتر کار را تمام کنند، و این خود کاشف از داشتن نهایت تدبیر جنگی و شجاعت امام(ع) و یاوران آن سرور است. دشمنان از هر راهی وارد جنگ شدند؛ هم از راه مبارزه تن به تن، هم از راه تیر اندازی، و هم از راه حمله عمومی و در هر نوبت، اصحاب جلو آنان را گرفتند و به نحو احسن دفاع نمودند.[3] در بین عرب رسم بوده است که اگر در جنگها، کسی هل من مبارز می طلبید، و خواستار جنگ تن به تن می شد، به خواسته اش احترام می گذاشتند و گروهی با وی نمی جنگیدند. امام(ع) در روز عاشورا، از این تاکتیک استفاده نموده تا با توجه به قلت و کم بودن سپاهش، مدت و زمان جنگیدن طولانی تر شود و تک تک یاران امام(ع) حماسه داشته باشند و پیام این نهضت بر قلب تاریخ با رنگ خون بهتر ثبت گردد و این با جنگ دست جمعی، دست یافتنی نبود، علاوه این قانون از طرف دشمن رعایت نشد و آنها در مواردی گروهی به جنگ یک فرد می رفتند و خود این می توانست در بیداری عده ای موثر باشد که لشکر دشمن پایبند حداقل حقوقی انسانی هم نبوده است و این خود در ظهور بیشتر جنایت لشکر دشمن، نقش بیشتری را می تواند ایفا کند. پی نوشت: [1]تاریخ طبری، ج 5، ص 422. [2]تاریخ سید الشهداء، عباس صفائی، ص 440. [3]تاریخ سید الشهداء، عباس صفائی، ص 445. منبع: پایگاه حوزه
چرا در حادثه کربلا برای مبارزه یاران امام تک تک به میدان می رفتند و همه یک جا به میدان نرفتند؟
برای دستیابی به پاسخ این سؤال باید درباره چگونگی آرایش نظامی، سپاه امام حسین علیه السلام، در روز عاشورا دقت کرد.
صبح عاشورا، امام علیه السلام نماز صبح را به جماعت خواند و لشکر خود را صف آرایی نمود. زهیر بن قین را فرمانده میمنه لشکر کرد، و میسره لشکرش را به حبیب بن مظاهر سپرد، حضرت عباس علیه السلام را پرچمدار خود نمود، و خیمه ها را پشت سر لشکر قرار دادند.[1]
با آنکه امام علیه السلام و اصحاب او می دانستند که امروز کشته می شوند و بر این انبوه لشکر غالب نخواهند شد، اما مانند کسی که خود را غالب می بینند، جنگ می کردند. این هفتاد و چند نفر در مقابل سی هزار نفر صف آرایی می کنند، و میمنه و میسره و قلب و سواره و پیاده تشکیل می دهند و سواران و پیادگان را مرتب می نمایند. و همیشه قوانین نظامی را مراعات و فنون جنگی را اعمال می کردند. از این کارها معلوم می شود که این جماعت خود را نباخته بودند، و همه فکر و همّ آنها حفظ جان امام(ع) است و در این راه نهایت تلاش خود را به خرج می دادند.[2]
روز عاشورا اصحاب از یکدیگر و از امام جدا نمی شدند و تا اصحاب توانایی داشتند نمی گذاشتند دشمنان به امام(ع) برسند.
همه این امور کاشف از شجاعت و آشنا بودن اصحاب به فنون جنگ است، و از طرف دیگر، جنگ امام(ع) به همراه تعداد بسیار کم اصحابش با آن انبوه دشمن از صبح تا نزدیک عصر، بطول انجامید با اینکه دشمنان مصر بودند که هر چه زودتر کار را تمام کنند، و این خود کاشف از داشتن نهایت تدبیر جنگی و شجاعت امام(ع) و یاوران آن سرور است. دشمنان از هر راهی وارد جنگ شدند؛ هم از راه مبارزه تن به تن، هم از راه تیر اندازی، و هم از راه حمله عمومی و در هر نوبت، اصحاب جلو آنان را گرفتند و به نحو احسن دفاع نمودند.[3]
در بین عرب رسم بوده است که اگر در جنگها، کسی هل من مبارز می طلبید، و خواستار جنگ تن به تن می شد، به خواسته اش احترام می گذاشتند و گروهی با وی نمی جنگیدند. امام(ع) در روز عاشورا، از این تاکتیک استفاده نموده تا با توجه به قلت و کم بودن سپاهش، مدت و زمان جنگیدن طولانی تر شود و تک تک یاران امام(ع) حماسه داشته باشند و پیام این نهضت بر قلب تاریخ با رنگ خون بهتر ثبت گردد و این با جنگ دست جمعی، دست یافتنی نبود، علاوه این قانون از طرف دشمن رعایت نشد و آنها در مواردی گروهی به جنگ یک فرد می رفتند و خود این می توانست در بیداری عده ای موثر باشد که لشکر دشمن پایبند حداقل حقوقی انسانی هم نبوده است و این خود در ظهور بیشتر جنایت لشکر دشمن، نقش بیشتری را می تواند ایفا کند.
پی نوشت:
[1]تاریخ طبری، ج 5، ص 422.
[2]تاریخ سید الشهداء، عباس صفائی، ص 440.
[3]تاریخ سید الشهداء، عباس صفائی، ص 445.
منبع: پایگاه حوزه
- [سایر] تعداد یاران امام تا قبل از شب عاشورا چه قدر بوده است؟
- [سایر] آیا نماز ظهر عاشورا توسط امام حسین(ع) در میدان نبرد که خطر جانی بسیار داشت،عمل صحیحی بود؟
- [سایر] تشنگی شدید خاندان و یاران سیدالشهداء(علیه السلام) مخصوص چه زمانی است؟ روز عاشورا یا قبل آن؟
- [سایر] معروف است شب عاشورا، حضرت امام حسین(علیه السلام) فرمودند: هر کسی می خواهد، می تواند برود. آیا کسانی که رفتند معصیت کردند؟
- [سایر] با توجه به اینکه یاران سیدالشهداء(علیه السلام) همگی کشته شدند، حادثه کربلا با این دقت در جزئیات، چگونه نقل شده است؟
- [سایر] آیا ازدواج حضرت قاسم با دختر امام در روز عاشورا صحیح است؟
- [سایر] شنیده ایم در شب عاشورا امام حسین علیه السلام با یاران خود صحبت نموده و به آنها فرمود این لشکر غیر از کشتن من منظوری ندارند، بنابراین از تاریکی شب استفاده کرده و پراکنده شوید . لطفا پاسخ فرمایید آیا در شب عاشورا کسانی بودند که حضرت را تنها گذارده و رفته باشند ؟
- [سایر] سلام.چرا ما ازدین مبین اسلام،تنها مبارزه با استکبار جهانی و درافتادن با قدرتهای بزرگ را بلدیم ودوست داریم،درحالی که مبارزه با چنین قدرتهایی مستلزم اینستکه تک تک افراد که جامعه را می سازند خود را در تمام جنبه های زندگی آماده ی مبارزه کرده باشند...؟
- [سایر] آیا امام حسین درمسیر مدینه به کربلا به کوفه رفتند؟
- [سایر] ایا عزاداری در ده روز قبل از عاشورا صحیح است درصورتی که امام در روز عاشورا شهید شد و رسم این است که بعد از فوت شخص برای او عزاداری میکنند نه قبل!!
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] روزهی روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [امام خمینی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان،مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] روزة روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزه های مستحب:
- [آیت الله سیستانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزههای مستحب