درکارهای دنیوی نیزارزش کارها به نیت آنها بستگی دارد به این مثال ها توجه کنید:جراح و چاقوکش هردو شکم پاره می کنند،اما کارجراح ،خدمت است و کارچاقو کش جنایت .همین جراح می تواند برای پول کارکند و می تواند برای نجات یک انسان کارکند ،هرکدام ازاین هدفها نیزارزش مخصوص به خود دارد . مثالی دیگر: یک لیوان آب را به سه نفر عرضه می کنیم؛یکی نمی خورد،چون میل ندارد دیگری نمی خورد چون قهرکرده است ،سومی نمی خورد و می گوید:نفرچهارم ازمن تشنه تر است،آب به او بدهید!این سه نفر در ننوشیدن آب یکسانند ولی به خاطرآنکه هدفهای آنها متفاوت است ،ارزش کارشان نیز تفاوت دارد. دراسکناس ها نخی است که نشانه ی اصالت اسکناس و وسیله ی جدایی اسکناس اصلی ازقلابی است،درعبادات نیزباید ریسمان محکم میان بنده و خدا باشد که همان قصد قربت و اخلاص است.اگرآن نخ نباشد یا پاره شود،رابطه ی انسان با خدا قطع و عمل مقبول نیست. منبع :ماهنامه قدر ،شماره 20.
درکارهای دنیوی نیزارزش کارها به نیت آنها بستگی دارد به این مثال ها توجه کنید:جراح و چاقوکش هردو شکم پاره می کنند،اما کارجراح ،خدمت است و کارچاقو کش جنایت .همین جراح می تواند برای پول کارکند و می تواند برای نجات یک انسان کارکند ،هرکدام ازاین هدفها نیزارزش مخصوص به خود دارد .
مثالی دیگر:
یک لیوان آب را به سه نفر عرضه می کنیم؛یکی نمی خورد،چون میل ندارد دیگری نمی خورد چون قهرکرده است ،سومی نمی خورد و می گوید:نفرچهارم ازمن تشنه تر است،آب به او بدهید!این سه نفر در ننوشیدن آب یکسانند ولی به خاطرآنکه هدفهای آنها متفاوت است ،ارزش کارشان نیز تفاوت دارد.
دراسکناس ها نخی است که نشانه ی اصالت اسکناس و وسیله ی جدایی اسکناس اصلی ازقلابی است،درعبادات نیزباید ریسمان محکم میان بنده و خدا باشد که همان قصد قربت و اخلاص است.اگرآن نخ نباشد یا پاره شود،رابطه ی انسان با خدا قطع و عمل مقبول نیست.
منبع :ماهنامه قدر ،شماره 20.
- [سایر] چرا در اسلام ، ارزش عمل به نیت آن است و قبولی عمل به قصد قربت و اخلاص وابسته است ؟
- [سایر] آیامجازم نمازیومیه وروزه واجب راعلاوه بر نیت قربت به نیت ورزش هم انجام دهم؟
- [سایر] اگر یک نفر بخواهد همۀ اعمالش با نیت و قصد اخلاص باشد، باید چه کار کند؟ چطور می تواند همیشه متمرکز و متوجه این هدف (اخلاص در عمل) باشد؟
- [سایر] اگر یک نفر بخواهد همه اعمالش با نیت و قصد اخلاص باشد، باید چه کار کند؟ چطور می تواند همیشه متمرکز و متوجه این هدف (اخلاص در عمل) باشد؟
- [آیت الله خوئی] وکیل در ذبح، آیا لازم است نیت کند و قصد قربت داشته یا نیّت موکل کافی است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در خمس، نیّت و قصد قربت لازم است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که همیشه در نماز بعد از حمد، سوره توحید را می خواند و به این کار عادت کرده است، اگر قبل از نماز یا در حین نماز، نیت خواندن سوره دیگری را از دل بگذراند، ولی طبق عادت پس از(بسم الله الرحمن الرحیم) سوره توحید بر زبانش جاری شود، می تواند سوره را ادامه دهد یا باید برگردد و سوره ای که نیت کرده بخواند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اگر "بسم الله الرحمن الرحیم" اول سوره را در نماز واجب به نیت سوره توحید عادت کرده باشیم بگوئیم و تصمیم داشته باشیم سوره ای جز سوره توحید بخوانیم و از روی فراموشی بدون این که توجه کنیم الان چه سوره ای قرار است خوانده شود "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم الف-آیا باید دوباره به نیت آن سوره "بسم الله الرحمن الرحیم" بگوئیم؟ آیا احتیاطاً مجاز به دوباره گفتن هستیم؟ در مورد نماز مستحبی چطور؟ اگر به سوره ای جز توحید و کافرون عادت داشته باشیم چطور؟ ب- آیا مجزی است در نماز واجب یا مستحبی از سوره توحید را به سوره کافرون عدول کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا واجب است در نیّت نماز، تعیین کنیم که نماز ما واجب است یا مستحب یا قصد قربت به تنهایی کافی است؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد تبرّعا از طرف دیگران روزه نیابتی بگیرد، اگر خودش قصد قربت کند و بعد از اذان مغرب، ثواب روزه را به آنها هدیه کند، کافی است یا نیّت دیگری لازم است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست در وقت غسل نیت کند که غسل واجب یا مستحب می کند بلکه اگر به قصد قربت چنانکه در وضو گذشت و با اخلاص غسل کند کافی است
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید زکات را به قصد قربت چنانکه در وضو گذشت و با اخلاص بدهد و در نیت معین کند که انچه را می دهد زکات مال است یا زکات فطره
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف کننده، باید قصد قربت به گونهای که در وضو گذشت، داشته باشد و اعتکاف را از آغاز تا پایان آن به قصد قربت با رعایت اخلاص معتبر در آن به جا آورد. چهارم: مدّت اعتکاف حداقل سه روز باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نماز میت را می خواند باید مومن باشد و نماز غیر بالغ هر چند صحیح است ولی مجزی از نماز بالغین نیست و باید ایستاده و با قصد قربت و اخلاص بخواند و در موقع نیت میت را معین کند مثلا نیت کند نماز می خوانم بر این میت قربه الی الله
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید نماز را به قصد قربت چنانکه در وضو گذشت و با اخلاص به جا اورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا بر زبان جاری کند مثل ان که بگوید چهار رکعت نماز ظهر می خوانم برای انجام فرمان خداوند بلکه در نماز احتیاط جایز نیست به زبان بگوید
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که میت را غسل می دهد باید قصد قربت چنانکه در وضو گذشت و اخلاص داشته باشد و استمرار همین داعی تا اخر غسل سوم کفایت می کند
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط هشتم ان که به قصد قربت و با اخلاص وضو بگیرد و مراد از قصد قربت این است که عمل را به قصد انچه که ان را به خداوند متعال اضافه می دهد مانند انجام فرمان خداوند و محبوبیت برای او انجام دهد
- [آیت الله بروجردی] نماز میت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نیت، میت را معین کند، مثلاً نیت کند:نماز میخوانم بر این میت قربة الی الله.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست انسان نیت روزه را از قلب خود بگذراند یا مثلا بگوید فردا روزه می گیرم بلکه همین قدر که بنا داشته باشد به قصد قربت و با اخلاص از اذان صبح تا مغرب کاری که روزه را باطل می کند انجام ندهد کافیست و برای ان که یقین کند تمام این مدت را روزه بوده باید مقداری پیش از اذان صبح و مقداری هم بعد از مغرب از انجام کاری که روزه را باطل می کند خودداری نماید
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زکات را به میل خود نپردازد حاکم شرع می تواند به اجبار از او دریافت دارد و زکات محسوب می شود و نیت قربت در اینجا ساقط است، ولی احتیاط آن است که حاکم شرع قصد قربت کند.