آیا برای خواندن نماز شب در قرآن دستوری وجود دارد؟
از آیات قرآن استفاده می شود که نماز شب از مستحبّاتی است که سخت مورد تأکید قرار گرفته است. خداوند متعال در سوره اسرا برای رسیدن انسان ها به مقام محمود توصیه به نماز شب نموده و فرموده است: (وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً)1؛ (و پاسی از شب را [از خواب برخیز و ]قرآن [و نماز ]بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست؛ امید است که پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد!) در سوره مزمّل نیز از پیامبر صلی الله علیه و آله دعوت به خواندن نماز شب نموده و بیان داشته: (یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ. قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً. نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلیلاً. أَوْ زِدْ عَلَیْهِ وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلاً)2؛ (ای جامه به خود پیچیده! شب را جز کمی، بپاخیز! نیمی از شب را، یا کمی از آن کم کن، یا بر نصف آن بیفزا و قرآن را با دقّت و تأمّل بخوان). در سوره سجده نیز خداوند متعال در تمجید از کسانی که نماز شب به پا می دارند فرموده است: (تَتَجافی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ. فَلا تَعْلَمُ نَفْسٌ ما أُخْفِیَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْیُنٍ جَزاءً بِما کانُوا یَعْمَلُونَ)3؛ (پهلوهای آنها از بستر خواب فاصله می گیرد (از خواب برمی خیزند) و پروردگارشان را از روی بیم و امید می خوانند و از آنچه به آنان داده ایم انفاق می کنند. هیچ کس نمی داند که به پاداش عملشان چه چشم روشنی ها برای آنان پنهان و ذخیره شده است). اگر در فضیلت شب زنده داری و نماز شب چیزی جز همین یک آیه نبود برای اهل ایمان کافی بود که همه روز را به انتظار آمدن شب و خلوت با دوست باشند. پی نوشت: 1. اسراء 17، آیه 79. 2. مزمل 73، آیه 4-1. 3. سجده32، آیه 16 و 17. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

آیا برای خواندن نماز شب در قرآن دستوری وجود دارد؟


پاسخ:

از آیات قرآن استفاده می شود که نماز شب از مستحبّاتی است که سخت مورد تأکید قرار گرفته است. خداوند متعال در سوره اسرا برای رسیدن انسان ها به مقام محمود توصیه به نماز شب نموده و فرموده است:
(وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً)1؛ (و پاسی از شب را [از خواب برخیز و ]قرآن [و نماز ]بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست؛ امید است که پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد!)
در سوره مزمّل نیز از پیامبر صلی الله علیه و آله دعوت به خواندن نماز شب نموده و بیان داشته:
(یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ. قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً. نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلیلاً. أَوْ زِدْ عَلَیْهِ وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلاً)2؛ (ای جامه به خود پیچیده! شب را جز کمی، بپاخیز! نیمی از شب را، یا کمی از آن کم کن، یا بر نصف آن بیفزا و قرآن را با دقّت و تأمّل بخوان).
در سوره سجده نیز خداوند متعال در تمجید از کسانی که نماز شب به پا می دارند فرموده است:
(تَتَجافی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ. فَلا تَعْلَمُ نَفْسٌ ما أُخْفِیَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْیُنٍ جَزاءً بِما کانُوا یَعْمَلُونَ)3؛ (پهلوهای آنها از بستر خواب فاصله می گیرد (از خواب برمی خیزند) و پروردگارشان را از روی بیم و امید می خوانند و از آنچه به آنان داده ایم انفاق می کنند. هیچ کس نمی داند که به پاداش عملشان چه چشم روشنی ها برای آنان پنهان و ذخیره شده است).
اگر در فضیلت شب زنده داری و نماز شب چیزی جز همین یک آیه نبود برای اهل ایمان کافی بود که همه روز را به انتظار آمدن شب و خلوت با دوست باشند.
پی نوشت:
1. اسراء 17، آیه 79.
2. مزمل 73، آیه 4-1.
3. سجده32، آیه 16 و 17.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین