کیفیت خواندن نماز شب چگونه است؟ همه مراجع: نافله شب در مجموع یازده رکعت است که چهار نماز دو رکعتی آن، به نیت نافله (شب) و دو رکعت آن به نیت نماز (شفع) و یک رکعت آن به نیت نماز (وتر) خوانده میشود. نافله شب از مهمترین نمازهای مستحبی است که در آیات و روایات، بر آن تأکید شده است و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی و حل مشکلات دارد. آدابی برای آن در کتابهای دعا ذکر شده است که رعایت آن خوب است ؛ ولی میتوان نماز شب را بدون این آداب و مثل نمازهای معمولی نیز انجام داد. اگر شخص به هر علّتی نتواند آخر شب بیدار شود، میتواند قبل از خواب آنها را بهجای آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 765 ؛ نوری، توضیحالمسائل، م 766 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 771 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 722. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 146/500016)
کیفیت خواندن نماز شب چگونه است؟
همه مراجع: نافله شب در مجموع یازده رکعت است که چهار نماز دو رکعتی آن، به نیت نافله (شب) و دو رکعت آن به نیت نماز (شفع) و یک رکعت آن به نیت نماز (وتر) خوانده میشود.
نافله شب از مهمترین نمازهای مستحبی است که در آیات و روایات، بر آن تأکید شده است و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی و حل مشکلات دارد. آدابی برای آن در کتابهای دعا ذکر شده است که رعایت آن خوب است ؛ ولی میتوان نماز شب را بدون این آداب و مثل نمازهای معمولی نیز انجام داد. اگر شخص به هر علّتی نتواند آخر شب بیدار شود، میتواند قبل از خواب آنها را بهجای آورد. توضیحالمسائل مراجع، م 765 ؛ نوری، توضیحالمسائل، م 766 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 771 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 722. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 146/500016)
- [آیت الله بهجت] لطفا کیفیت خواندن نماز شب را توضیح دهید؟
- [سایر] کیفیت نماز شب چگونه است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید نمازهای نافله بلند خوانده شود یا آهسته؟ س: آیا جایز است نماز شب را که دو رکعت دو رکعت خوانده می شود، به صورت دو نماز چهار رکعتی و یک دو رکعتی و یک نماز وتر خواند؟ س: آیا هنگام خواندن نماز شب، واجب است که کسی متوجه نماز شب خواندن ما نشود؟ آیا واجب است که آن را در تاریکی بخوانیم؟ س: آیا خواندن نافله ظهر و عصر، پس از ادای نماز ظهر و عصر و در وقت نافله، باید به قصد قضا باشد و یا به قصد دیگری؟ س: خواهشمندیم کیفیت نماز شب را به تفصیل برای ما بیان فرمایید. س: نماز شب به چه صورتی باید خوانده شود؟ یعنی کیفیت آن از جهت سوره و استغفار و دعا چگونه است؟
- [سایر] بین سر وقت خواندن نماز، یا با کیفیت خواندن (تمیزی بدن یا زدن عطر یا جمع بودن حواس ...) کدام یک ارجحیت دارد؟ آیا سریع خواندن نماز مشکلی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کیفیت گفتن تکبیرها و خواندن دعا در نماز میّت چگونه باید باشد؟
- [سایر] آیا خواندن نماز عید سعید فطر در روز عید، واجب است؟ کیفیت انجام آن چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] کیفیت خواندن نماز قضا و روزه قضا برای جاهل به جنابت چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] اینجانب بسیار راغب به دانستن کیفیت نماز شب می باشم . لذا از جنابعالی تقاضا دارم در مورد کیفیت نماز مذکور و زمان بحای اوردن آن بنده را راهنمائی بفرمائید ؟
- [آیت الله مظاهری] در نماز شب و هنگام تنگی وقت، خواندن قنوت کامل نماز وتر افضل است، یا تکمیل رکعات نماز؟
- [آیت الله بهجت] کیفیت خواندن نمازهای مستحبی را بیان فرمایید؟
- [آیت الله اردبیلی] مسافر و کسی که خواندن نافله شب بعد از نیمه شب برای او دشوار است، میتواند آن را قبل از نیمه شب بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده می شود و وقت آن بعد از گذشتن از نصف شب به مقدار خواندن یازده رکعت نماز شب است ولی احتیاط مستحب آن است که قبل از فجر اوّل نخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آخر وقت نماز مغرب برای افراد غیر معذور موقعیست که به اندازه خواندن نماز عشا به نصف شب وقت مانده باشد و آخر وقت نماز عشا برای افراد غیر معذور نصف شب است و شب را باید از اول غروب تا طلوع فجر حساب کرد، نه تا اول آفتاب. (5)
- [آیت الله سبحانی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده می شود و وقت آن بعد از گذشتن از نصف شب به مقدار خواندن یازده رکعت نماز شب است ولی احتیاط آن است که قبل از فجر اول نخوانند مگر آنکه بعد از نافله شب بلافاصله بخوانند که در این صورت مانعی ندارد.
- [امام خمینی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده می شود. و وقت آن بعد از گذشتن از نصف شب، به مقدار خواندن یازده رکعت نماز شب است. ولی احتیاط آن است که قبل از فجر اول نخوانند، مگر آن که بعد از نافله شب بلافاصله بخوانند، که در این صورت مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] نافلة صبح پیش از نماز صبح خوانده می شود و وقت آن بعد از گذاشتن از نصف شب به مقدار خواندن یازده رکعت نماز شب است ، ولی احتیاط آن است که قبل از فجر اول نخوانند مگر آنکه بعد از نافلة شب بلافاصله بخوانند ، که در این صورت مانعی ندارد .
- [آیت الله بروجردی] کسی که مسافر است، اگر تا مغرب به اندازهی خواندن سه رکعت نماز وقت دارد، باید نماز ظهر و عصر را بخواند و اگر کمتر وقت دارد باید فقط عصر را بخواند و بعداً نماز ظهر را قضا کند و اگر تا نصف شب به اندازهی خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد، باید نماز مغرب و عشا را بخواند و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عشا را بخواند و بعداً مغرب را قضا نماید و چنانچه بعد از خواندن عشا، معلوم شود که به مقدار یک رکعت یا بیشتر وقت به نصف شب مانده است، باید فوراً نماز مغرب را به نیت ادا به جا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که مسافر است اگر تا مغرب به اندازه خواندن سه رکعت نماز وقت دارد باید نماز ظهر و عصر را بخواند، ولی اگر کمتر وقت دارد باید فقط عصر را بخواند و بعداً نماز ظهر را قضا کند، و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد باید نماز مغرب و عشا را بخواند ولی اگر کمتر وقت دارد باید فقط عشا را بخواند و بعداً مغرب را بدون نیّت اداء و قضا بجا آورد، و چنانچه بعد از خواندن عشا معلوم شود که به مقدار یک رکعت یا بیشتر وقت به نصف شب مانده است باید فوراً نماز مغرب را به نیّت ادا به جا آورد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که مسافر است؛ اگر تا غروب آفتاب به اندازه خواندن سه رکعت نماز وقت دارد؛ باید نماز ظهر و عصر را بخواند و اگر کمتر وقت دارد؛ باید فقط عصر را بخواند و بعدا نماز ظهر را قضا کند و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد؛ باید نماز مغرب و عشا را بخواند و اگر کمتر وقت دارد باید عشا را بخواند و بعدا مغرب را به جا آورد و چنانچه بعد از خواندن عشا معلوم شود که از وقت به مقدار یک رکعت یا بیشتر به نصف شب مانده است؛ باید فورا نماز مغرب را به نیت اداء به جا آورد.
- [امام خمینی] کسی که مسافر است، اگر تا مغرب به اندازه خواندن سه رکعت نماز وقت دارد، باید نماز ظهر و عصر را بخواند. و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عصر را بخواند و بعدا نماز ظهر را قضا کند. و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد، باید نماز مغرب و عشا را بخواند. و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عشا را بخواند و بعدا مغرب را بدون نیت ادا و قضا بجا آورد.و چنانچه بعد از خواندن عشا معلوم شود که به مقدار یک رکعت یا بیشتر وقت به نصف شب مانده است، باید فورا نماز مغرب را به نیت ادا بجا آورد.