بدون شک فردی که در دنیا به وظایف الهی و عبادی خود توجّه داشته و نماز را بجا آورده و خود مسیر تکامل را طی نموده با کسی که پس از مرگش برای او نماز و روزه بجا آورده از نظر ارزش و درجه یکسان نمی باشند. اصولاً هر عبادتی که در ظرف و وقت خود بجا آورده شود ارزشمندتر و ثواب بیشتر دارد اما عبادتی که خارج از وقت و ظرف خود انجام گیرد تأثیرگذاری آن کم رنگ تر است و حتی نماز داخل وقتی که در اوّل وقت خوانده شود با نماز آخر وقت در اجر و ثواب متفاوت است تا چه رسد به نماز خارج از وقت و نمازی که پس از مرگ برای کسی خوانده می شود. بنابراین، کسی که از روی بی مبالاتی، یک عمر نمازش را ترک کرده، در روز قیامت مؤخذه و عذاب می شود و او نیز مانند بقیه مردم، در برابر اعمال خود مسئول می باشد و حتماً بازخواست می شود و بجا آوردن نماز قضا توسّط فرزند و یا خرید نماز، چه بسا در مجازات وی تخفیف داده شود. در خصوص کسانی هم که بنا به عذری همچون بیماری و... ترک عبادت نموده اند، اگر چه با بجا آوردن نماز توسّط دیگران چه بسا بازخواست نشوند ولی چه بسا اجری و درجه ای هم دریافت نکند. علاوه بر این که بهشت نیز مانند جهنم دارای درجات و مراتب است و اگر این افراد وارد بهشت بشوند چه بسا هم درجه با کسانی نخواهند بود که وظیفه شان را درست و به موقع انجام داده اند. منبع: www.porseman.org
مسئله خرید نماز و روزه برای میّت چیست؟ آیا آن دنیا را هم پولدارها با خرید نماز و روزه به دست می آورند؟
بدون شک فردی که در دنیا به وظایف الهی و عبادی خود توجّه داشته و نماز را بجا آورده و خود مسیر تکامل را طی نموده با کسی که پس از مرگش برای او نماز و روزه بجا آورده از نظر ارزش و درجه یکسان نمی باشند.
اصولاً هر عبادتی که در ظرف و وقت خود بجا آورده شود ارزشمندتر و ثواب بیشتر دارد اما عبادتی که خارج از وقت و ظرف خود انجام گیرد تأثیرگذاری آن کم رنگ تر است و حتی نماز داخل وقتی که در اوّل وقت خوانده شود با نماز آخر وقت در اجر و ثواب متفاوت است تا چه رسد به نماز خارج از وقت و نمازی که پس از مرگ برای کسی خوانده می شود.
بنابراین، کسی که از روی بی مبالاتی، یک عمر نمازش را ترک کرده، در روز قیامت مؤخذه و عذاب می شود و او نیز مانند بقیه مردم، در برابر اعمال خود مسئول می باشد و حتماً بازخواست می شود و بجا آوردن نماز قضا توسّط فرزند و یا خرید نماز، چه بسا در مجازات وی تخفیف داده شود.
در خصوص کسانی هم که بنا به عذری همچون بیماری و... ترک عبادت نموده اند، اگر چه با بجا آوردن نماز توسّط دیگران چه بسا بازخواست نشوند ولی چه بسا اجری و درجه ای هم دریافت نکند.
علاوه بر این که بهشت نیز مانند جهنم دارای درجات و مراتب است و اگر این افراد وارد بهشت بشوند چه بسا هم درجه با کسانی نخواهند بود که وظیفه شان را درست و به موقع انجام داده اند.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] مادرانی که بچهشان مرده به دنیا میآید؛ آیا باید غسل مس میت به جا آورند؟<BR>
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نماز و روزه استیجاری گرفته تا انجام دهد، اما اسم میّت را فراموش کرده و به هیچ عنوان هم نمیتواند نام او را به دست آورد، به چه نیّت نماز و روزه او را به جا آورد؟
- [آیت الله خوئی] زیدی وجه مال الاجارهء صوم و صلاة میتی را به چند نفر پرداخت نموده و با آنها قرارداد نموده که برای میت نماز و روزه بجا آورند، آنها نیز قبول کردند ولکن در ضمن اجاره، تعین وقت برای هر کدام نکرده و لذا ممکن است همه آنها در یک زمان از طرف میت اعمال را انجام دهند، در این صورت مؤجر موظف است که به آنها بگوید؟ و یا آنکه اگر همگی و هر کدام بدون اطلاع دیگری نماز و روزه بجا آورند مجزی است، لطفاً حکم آن را بیان فرمائید.
- [آیت الله بهجت] آیا دو نفر می توانند به صورت هم زمان نماز یا روزه های قضای میّتی را به جا آورند؟
- [سایر] سلام کسی که خودش نماز روزه قضا دارد میتواند برای میت نماز روزه بجا اورد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر پسر بزرگ تر بخواهد برای روزه های پدر از دنیا رفته اش، کسی را اجیر کند، آیا می تواند از ترکه میت خرج کند؟
- [سایر] آیا مسئله ی شیطان می تواند دستاویزی برای جرم و جنایت در دنیا باشد ؟
- [سایر] اگر کسی روزه و نماز قضا و استیجاری داشته باشد می تواند برای میت روزه بگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم نماز و روزه کسانی که برای خرید و فروش کالای قاچاق سفر میکنند، چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا ورثه می توانند از ترکه ی میّت، شخصی را برای انجام نماز و روزه ی احتیاطی میّت استیجار کنند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] چرمی که از ممالک غیر اسلامی می اورند یا از دست کافر گرفته می شود در صورتی که احراز نشود که ان کافر از دست مسلمان یا از بازار مسلمین گرفته است هر چند احتمال برود از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده خرید و فروش ان باطل و نماز در ان جایز نیست
- [آیت الله سبحانی] خرید و فروش گوشت هایی که از کشورهای غیراسلامی می آورند یا از دست کافر گرفته می شود باطل است، ولی اگر بداند که آنها از حیوانی است که مطابق قانون شرع یا با نظارت مسلمان ذبح شده. اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] چرمی که از ممالک غیر اسلامی می آورند؛ یا از دست کافر گرفته می شود اگرچه احتمال داده شود که از حیوان ماکول اللحم بوده و تذکیه شده است خرید و فروش آن اشکال دارد و بنا بر احتیاط نجس است و نماز در آن جایز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از ممالک غیر اسلامی می آورند ، یا از دست کافر گرفته می شود باطل است ، ولی اگر انسان بداند ، که آنها از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده ، خرید و فروش آنها اشکال ندارد .
- [آیت الله علوی گرگانی] خرید وفروش گوشت وپیه وچرمی که از ممالک غیر اسلامیمی آورند، یا از دست کافر گرفته میشود باطل است ولی اگر انسان بداند که آنها از حیوانیست که به دستور شرع کشته شده، خرید وفروش آنها اشکال ندارد و همچنین اگر بداند که کافر آنها را از مسلمان خریده است، اشکالی ندارد.
- [امام خمینی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از ممالک غیر اسلامی می آورند یا از دست کافر گرفته می شود باطل است، ولی اگر انسان بداند که آنها از حیوانی است که به دستور شرع کشته شده خرید و فروش آنها اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای جلوگیری از صدای خنده حالش تغییر کند، مثلاً رنگش سرخ شود، نماز باطل نمیشود ولی بهتر است که نماز را دوباره بخواند. هشتم از مبطلات نماز آن است که برای دنیا با صدا گریه کند ولی اگر برای دنیا بی صدا یا سهواً یا بیاختیار یا از روی ندانستن مسئله گریه کند اشکال ندارد و همچنین اگر از ترس خدا یا برای آخرت یا مصائب ائمّهعلیهم السلام گریه کند، آهسته باشد یا بلند، اشکال ندارد بلکه از بهترین اعمال است. نهم از مبطلات نماز کاری است که صورت نماز را به هم زند مثل به هوا پریدن یا ساکت ماندن به مقداری که نگویند نماز میخواند عمداً باشد یا سهواً، با اختیار باشد یا بدون اختیار، از روی جهل به مسئله باشد یا نه، ولی کاری که صورت نماز را به هم نزند مثل اشاره کردن به وسیله دست اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که مس میت کرده و غسل مس میت بر او واجب شده، می تواند بدون غسل مس میت روزه بگیرد و اگر در حال روزه هم مس میت کند روزه اش باطل نمی شود، ولی برای نماز باید غسل کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر میّت وصیّت کرده باشد که برای نماز و روزه او اجیر بگیرند، بعد از آن که اجیر، نماز و روزه او را به طور صحیح بجا آورد، بر پسر بزرگتر چیزی واجب نیست و همچنین اگر کسی مجاناً از طرف میّت، نماز و روزه او را قضا نماید.
- [آیت الله سبحانی] خرید و فروش گوشت هایی که از بازار مسلمانان یا از دست شخص مسلمان گرفته شود اشکال ندارد، ولی اگر بداند مسلمانی که آن را از دست کافر گرفته یا از بلاد کفّار آورده تحقیق نکرده که آن حیوان مطابق دستور شرع ذبح شده یا نه، خرید و فروش آن باطل و حرام است ولی اگر از مسلمانی گرفته که ظاهراً پایبند شرع است و احتمال می دهد تحقیق کرده باشد معامله اش صحیح است; اما خریدن چرم هایی که از بلاد کفّار می آورند جایز و پاک است. هر چند نماز با آن صحیح نیست.