قبل از هر چیز باید بگوییم تصوّر این که کسی بی نماز باشد و گناه نکند محال است، چرا که کمترین گناهی که چنین فردی در هر روز انجام می دهد ترک نماز است و همان گونه که می دانیم ترک نماز از گناهان کبیره می باشد. با این حال می توان بر اساس آنچه که از روایات به دست می آید چند تفاوت میان کسی که نماز می خواند و گناه کار است با دیگران مطرح نمود. اول. امید به نجات و عاقبت بخیری فرد نمازخوان نسبت به فرد بی نماز بسیار بیشتر است، همان گونه که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نسبت به جوان نمازخوانی که مرتکب گناه نیز می شد فرمود: یک روز نمازش او را از گناه بازمی دارد و چیزی هم نگذشت که آن جوان توبه کرد.1 دوم. نماز موجب می شود تا گناهان ریخته شده و از بین برود. از سلمان فارسی نقل شده است که می گوید: (با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در سایه درختی بودیم، یک شاخه از آن را گرفته و تکان داد پس یک برگی از آن افتاد. فرمود: (نمی پرسید که چرا چنین کردم؟) عرض کردیم به ما خبر دهید ای رسول خدا! فرمود: (به تحقیق شخص مسلمان هرگاه به نماز قیام می کند گناهانش می ریزد همان طور که برگ های این درخت می ریزد)2. لذا کسی که نماز می خواند نسبت به کسی که نماز نمی خواند، بیشتر در معرض غفران و رحمت الهی قرار دارد. اما این که وضعیت نماز افرادی که گناه می کنند چه خواهد شد باید بگوییم که اگر گناه چنین فردی از موانع قبولی نماز باشد مانند رباخواری، عاق والدین، بی اعتنایی به نماز و...3 در این صورت هرچند این شخص در قیامت به خاطر نماز مورد مواخذه قرار نمی گیرد ولی نماز وی مورد قبول درگاه الهی نبوده و برای وی کمال آور نخواهد بود. اما اگر گناهان وی غیر از مواردی است که مانع قبولی نماز می شد و از سوی دیگر شرایط قبولی نماز را دارا بود، در این صورت نماز وی مورد قبول درگاه الهی قرار گرفته و گناهان وی نیز مانند دیگر اعمال انسان در ترازوی اعمال مورد محاسبه قرار می گیرد. پی نوشت: 1. بحارالأنوار، ج79، ص 198. 2. بحارالأنوار، ج79، ص 208. 3. ر.ک: فصل قبولی نماز. منبع: www.porseman.org
قبل از هر چیز باید بگوییم تصوّر این که کسی بی نماز باشد و گناه نکند محال است، چرا که کمترین گناهی که چنین فردی در هر روز انجام می دهد ترک نماز است و همان گونه که می دانیم ترک نماز از گناهان کبیره می باشد. با این حال می توان بر اساس آنچه که از روایات به دست می آید چند تفاوت میان کسی که نماز می خواند و گناه کار است با دیگران مطرح نمود.
اول. امید به نجات و عاقبت بخیری فرد نمازخوان نسبت به فرد بی نماز بسیار بیشتر است، همان گونه که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نسبت به جوان نمازخوانی که مرتکب گناه نیز می شد فرمود: یک روز نمازش او را از گناه بازمی دارد و چیزی هم نگذشت که آن جوان توبه کرد.1
دوم. نماز موجب می شود تا گناهان ریخته شده و از بین برود. از سلمان فارسی نقل شده است که می گوید: (با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در سایه درختی بودیم، یک شاخه از آن را گرفته و تکان داد پس یک برگی از آن افتاد. فرمود: (نمی پرسید که چرا چنین کردم؟) عرض کردیم به ما خبر دهید ای رسول خدا! فرمود: (به تحقیق شخص مسلمان هرگاه به نماز قیام می کند گناهانش می ریزد همان طور که برگ های این درخت می ریزد)2. لذا کسی که نماز می خواند نسبت به کسی که نماز نمی خواند، بیشتر در معرض غفران و رحمت الهی قرار دارد.
اما این که وضعیت نماز افرادی که گناه می کنند چه خواهد شد باید بگوییم که اگر گناه چنین فردی از موانع قبولی نماز باشد مانند رباخواری، عاق والدین، بی اعتنایی به نماز و...3 در این صورت هرچند این شخص در قیامت به خاطر نماز مورد مواخذه قرار نمی گیرد ولی نماز وی مورد قبول درگاه الهی نبوده و برای وی کمال آور نخواهد بود. اما اگر گناهان وی غیر از مواردی است که مانع قبولی نماز می شد و از سوی دیگر شرایط قبولی نماز را دارا بود، در این صورت نماز وی مورد قبول درگاه الهی قرار گرفته و گناهان وی نیز مانند دیگر اعمال انسان در ترازوی اعمال مورد محاسبه قرار می گیرد.
پی نوشت:
1. بحارالأنوار، ج79، ص 198.
2. بحارالأنوار، ج79، ص 208.
3. ر.ک: فصل قبولی نماز.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله جوادی آملی] قضاء نماز را در چه موقعی میتوان خواند؟ یعنی قضای نماز صبح را میشود ظهر خواند؟
- [آیت الله جوادی آملی] قضاء نماز را در چه موقعی میتوان خواند؟ یعنی قضای نماز صبح را میشود ظهر خواند؟
- [سایر] آیا حضرت علی (ع) وقتی پشت سر خلفا نماز می خواند با دست بسته نماز می خواند یا در زمان خودش چگونه نماز می خواند؟ ائمه اطهار (ع) چگونه نماز می خواندند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان قضای نماز مغرب را بعد نماز ظهر و عصر خواند و قضای نماز عشارا شب با نماز مغرب و عشا خواند ؟
- [سایر] آیا میتوان قضای نماز شب را خواند؟
- [سایر] آیا با ریمل ضدآب میشود نماز خواند؟
- [سایر] حکم کسی که نماز نمی خواند، چیست؟
- [سایر] با چه غسلهایی میتوان نماز خواند؟
- [سایر] با چه غسلهایی میتوان نماز خواند؟
- [سایر] با چه غسلهایی میتوان نماز خواند؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که نشسته نماز می خواند؛ می تواند به کسی که نشسته نماز می خواند اقتدا کند. و اقتداء کسی که خوابیده نماز می خواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند محل اشکال است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که ایستاده نماز می خواند ، نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند . و کسی که نشسته نماز می خواند ، نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید .
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که ایستاده نماز می خواند نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند و کسی که نشسته نماز می خواند نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید
- [آیت الله سبحانی] کسی که ایستاده نماز می خواند، نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند. و کسی که نشسته نماز می خواند، نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند، اقتدا نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که نشسته نماز می خواند، می تواند به کسی که نشسته نماز می خواند اقتدا کند، و اما کسی که خوابیده نماز می خواند، اگر بخواهد به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که ایستاده نماز می خواند، نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند. و کسی که نشسته نماز می خواند نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که ایستاده نماز می خواند؛ نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند. و کسی که نشسته نماز می خواند؛ نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا نماید.
- [امام خمینی] کسی که ایستاده نماز می خواند نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتدا کند و کسی که نشسته نماز می خواند نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند، اقتدا نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ایستاده نماز می خواند نمی تواند به کسی که نشسته یا خوابیده نماز می خواند اقتداکند و کسی که نشسته نماز می خواند نمی تواند به کسی که خوابیده نماز می خواند اقتدا کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جا می آورد یا نماز نمی خواند یا شرابخوار است هر چند آشکارا نباشد؛ احتیاط واجب آن است برای امر او به معروف و نهی از منکر زکاه ندهند.