اصولا نفقه برای ایام زوجیت است و بعد از انحلال نکاح و از بین رفتن رابطه زوجیت زن مستحق نفقه نیست. با این حال در دو مورد استثنائی، قانون مدنی پس از انحلال نکاح نیز زن را مستحق نفقه شناخته است. 1. مطلقه رجعیه در ایام عده مستحق نفقه است مگر این که طلاق در حال نشوز واقع شده باشد. (بند اول ماده 1109 قانون مدنی) 2. در عده فسخ نکاح یا طلاق بأین، اگر زن آبستن باشد دارای حق نفقه است (بند دوم ماده 1109) در خصوص مورد سؤال، که هر گاه زنی شوهرش فوت کرده و از شوهر خود حامله نباشد، فقها به اجماع معتقدند که نفقه در ایام عده بر ذمه زوج یا شخص دیگر نیست. ولی در صورت حمل، بین فقها دو قول وجود دارد: الف. شیخ طوسی به استناد روایت ابی الصباح کنانی، اظهار داشته است که در ایام حمل نفقه زوجه از سهمیه جنین پرداخت می گردد. ب. مشهور فقهای امامیه (محقق حلی در شرایع، علامه در قواعد، حضرت امام در تحریرالوسیله، ج 2،ص 315) به استناد روایات دیگری که مدلول آن ها برخلاف مستند شیخ است، معتقدند زن حامله ای که شوهرش فوت کرده نفقه ندارد زیرا نه از ترکه شوهر و نه از سهمیه فرزند. قانون مدنی نیز در ماده 1110، از نظریه اخیر پیروی کرده و به طور مطلق گفته است: (در عده وفات زن حق نفقه ندارد) اعم از این که باردار باشد، یا غیر باردار. اما برخی از حقوقدانان (ر.ک: سید حسین صفایی، حقوق خانواده، تهران، دانشگاه تهران،1370، ص 187؛ سید حسن امامی، حقوق مدنی، بی جا، کتاب فروشی اسلامیه، چ 12، 1374، ج 4،ص 441؛ مصطفی محقق داماد، بررسی فقهی حقوق خانواده، تهران، مرکز نشر علوم اسلامی، چ 7، 1379) گفته اند: هر چند قانون مدنی براساس نظریه مشهور فقهای امامیه، حکم کرده است که زن در عده وفات به طور مطلق مستحق نفقه نیست، ولی انصاف و عدالت قضایی ایجاب می کند که از نظریه شیخ طوسی پیروی نموده و قایل شد که زن در صورت حامله بودن در عده وفات مستحق نفقه است و بایستی از ترکه شوهر او تأمین شود. بنابراین، چون مبنای نفقه بر روابط خانوادگی استوار گردیده، رابطه ای است شخصی، که با از بین رفتن شخص شوهر محل وجوب نفقه نیز از میان می رود و افرادی دیگری مکلف به پرداخت آن نمی باشند. البته اگر سهم الارث که از ناحیه شوهر به زن رسیده است، کفاف زندگی او را نکند، حکومت اسلامی و سایر نهادهای خیریه وظیفه دارند که وی را تحت حمایت مالی قرار داده و تأمین کنند. porseman.org
اصولا نفقه برای ایام زوجیت است و بعد از انحلال نکاح و از بین رفتن رابطه زوجیت زن مستحق نفقه نیست. با این حال در دو مورد استثنائی، قانون مدنی پس از انحلال نکاح نیز زن را مستحق نفقه شناخته است.
1. مطلقه رجعیه در ایام عده مستحق نفقه است مگر این که طلاق در حال نشوز واقع شده باشد. (بند اول ماده 1109 قانون مدنی)
2. در عده فسخ نکاح یا طلاق بأین، اگر زن آبستن باشد دارای حق نفقه است (بند دوم ماده 1109)
در خصوص مورد سؤال، که هر گاه زنی شوهرش فوت کرده و از شوهر خود حامله نباشد، فقها به اجماع معتقدند که نفقه در ایام عده بر ذمه زوج یا شخص دیگر نیست. ولی در صورت حمل، بین فقها دو قول وجود دارد:
الف. شیخ طوسی به استناد روایت ابی الصباح کنانی، اظهار داشته است که در ایام حمل نفقه زوجه از سهمیه جنین پرداخت می گردد.
ب. مشهور فقهای امامیه (محقق حلی در شرایع، علامه در قواعد، حضرت امام در تحریرالوسیله، ج 2،ص 315) به استناد روایات دیگری که مدلول آن ها برخلاف مستند شیخ است، معتقدند زن حامله ای که شوهرش فوت کرده نفقه ندارد زیرا نه از ترکه شوهر و نه از سهمیه فرزند. قانون مدنی نیز در ماده 1110، از نظریه اخیر پیروی کرده و به طور مطلق گفته است: (در عده وفات زن حق نفقه ندارد) اعم از این که باردار باشد، یا غیر باردار. اما برخی از حقوقدانان (ر.ک: سید حسین صفایی، حقوق خانواده، تهران، دانشگاه تهران،1370، ص 187؛ سید حسن امامی، حقوق مدنی، بی جا، کتاب فروشی اسلامیه، چ 12، 1374، ج 4،ص 441؛ مصطفی محقق داماد، بررسی فقهی حقوق خانواده، تهران، مرکز نشر علوم اسلامی، چ 7، 1379) گفته اند: هر چند قانون مدنی براساس نظریه مشهور فقهای امامیه، حکم کرده است که زن در عده وفات به طور مطلق مستحق نفقه نیست، ولی انصاف و عدالت قضایی ایجاب می کند که از نظریه شیخ طوسی پیروی نموده و قایل شد که زن در صورت حامله بودن در عده وفات مستحق نفقه است و بایستی از ترکه شوهر او تأمین شود. بنابراین، چون مبنای نفقه بر روابط خانوادگی استوار گردیده، رابطه ای است شخصی، که با از بین رفتن شخص شوهر محل وجوب نفقه نیز از میان می رود و افرادی دیگری مکلف به پرداخت آن نمی باشند. البته اگر سهم الارث که از ناحیه شوهر به زن رسیده است، کفاف زندگی او را نکند، حکومت اسلامی و سایر نهادهای خیریه وظیفه دارند که وی را تحت حمایت مالی قرار داده و تأمین کنند.
porseman.org
- [آیت الله بهجت] میزان نفقه زن که بر عهده شوهر می باشد، بر اساس توانایی مرد است یا بر اساس چیزهایی که زنان هم شأنِ همسر او، نیاز دارند؟
- [سایر] آیا مخارج تحصیل زن بر عهده شوهر و جزء نفقه واجب است؟
- [آیت الله بهجت] آیا غیر از شوهر، شخص دیگری می تواند نفقه ی زن را بدهد؟ اگر فرد دیگر تعهد بدهد در صورتی که بر سر نفقه بین زن و شوهر اختلافی به وجود آمد، نفقه بر عهده او باشد، صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا در ازدواج موقت نفقه زن بر مرد واجب است؟
- [سایر] آیا در ازدواج موقّت، نفقه زن بر مرد واجب است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر مردی زن افضاء شده را طلاق دهد نفقه او بر عهده کیست و تا چه وقت ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نفقه ولدالزّنا بر عهده کیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عدم تمکین زن، در صورت امتناع مرد از پرداخت نفقه، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عدم تمکین زن، در صورت امتناع مرد از پرداخت نفقه، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] نفقه زن بر مرد کی واجب می شود؟ بعد از عقد یا بعد از عروسی؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچهای از آنان به دنیا آید، حلالزاده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند، معصیت کرده ولی بچهای که به دنیا آید حلالزاده است.
- [آیت الله بروجردی] هر گاه مرد در روزهی ماه رمضان، یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچهای از آنان به دنیا آید حلالزاده است.
- [آیت الله خوئی] هر گاه مرد در روز ماه رمضان یا در حال حیض زن، با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچهای از آنان به دنیا آید، حلالزاده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند به عنوان نفقه همسر، به زن سیّده خود خمس بدهد که به مصرف مخارج خودش برساند، ولی اگر زن سیّده به خاطر نداشتن شوهر یا ندادن نفقه از سوی شوهر، یا داشتن هزینههایی که پرداخت آن بر شوهر وی واجب نیست، فقیر باشد، میتواند برای تأمین نفقه خود یا هزینههایی که شوهر وی نمیپردازد، از شوهر خود یا دیگران خمس دریافت کند، البتّه شوهر نمیتواند خمسی را که میپردازد به عنوان حقّ نفقه زن به شمار آورد، بلکه نفقه زن را به وی بدهکار است.
- [آیت الله اردبیلی] در ازدواج موقّت بین زن و شوهر ارث نیست مگر این که در ضمن عقد شرط کنند که از یکدیگر ارث ببرند و یا فقط مرد از زن و یا فقط زن از مرد ارث ببرد؛ ولی فرزندی که از ازدواج موقّت به دنیا میآید، مانند فرزندان زن دائم ارث میبرد.
- [آیت الله سیستانی] لباسی که مرد برای پوشیدن زن خود گرفته ، اگر چه زن آن را پوشیده باشد ، بعد از مردن شوهر ، جزء مال شوهر است ، مگر اینکه به زن تملیک کرده باشد و زن حق دارد بعنوان نفقه از شوهر مطالبه تملیک لباس کند . مسائل متفرقه ارث
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نطفه مرد را در رحم همسرش وارد کنند (خواه با استفاده از مقدمات حلال یا حرام) فرزندی که از او متولد می شود حلال زاده است و متعلق به آن مرد و زن می باشد و تمام احکام فرزند را دارد (مانند ارث و نفقه و غیر آن).
- [آیت الله اردبیلی] مخارج سفر زن اگر بیشتر از مخارج وطن باشد، در صورتی که جزیی از هزینه معمول زندگی به حساب نیاید، بر عهده شوهر نیست، مگر این که سفر او لازم باشد یا رفتن به چنین سفری جزیی از مخارج معمول زندگی یا جزیی از شئون زن باشد که در این صورت مخارج آن بر عهده مرد است و همچنین اگر شوهر مایل باشد که زن را سفر ببرد، باید خرج سفر او را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] نفقه خود انسان بر نفقه زوجه مقدّم است و نفقه زوجه بر نفقه خویشانِ واجبالنّفقه مقدّم میباشد و در خویشان واجبالنّفقه نیز، نفقه فرد نزدیکتر بر فرد دورتر اولویّت دارد؛ مثلاً نفقه پدر بر نفقه جدّ یا نفقه اولاد بر نفقه اولادِ اولاد مقدّم میباشد.