برخی بالا بودن قیمت مهر را نشانه توجه به ارزش اجتماعی زن می شمارند. این کار شبیه بالا بردن قیمت کالاست که نشانه ارزش تجاری آن به حساب می آید. قرآن کریم از مهر به عنوان (نحله؛ بخشش) یاد می کند. (وَ ءَاتُوا النِّساءَ صدُقَتهِنَّ نحْلَةً)؛نساء (4)، آیه 4.؛ (و مهر زنان را به عنوان هدیه ای از روی طیب خاطر به آنان بپردازید). نحله به معنای هدیه بلا عوض و هبه است که رمز و علامت محبت و دوستی شمرده می شود، نه قیمت انسان. به نظر می رسد زنی که برای خود احترام قائل است اجازه نمی دهد درباره اندازه و قیمت مهرش طول و تفصیل داده شود. در روایات نیز سنگین بودن مهر نکوهش شده و کم بودن مهر مورد ستایش قرار گرفته است. امام صادق علیه السلام فرمود: (فأما شؤم المرأة فکثرة مهرها...)؛میزان الحکمه، محمد محمدی ری شهری، ج 2، ص 1182.؛ (شومی زن، سنگین بودن مهرش است). و نیز پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: (افضل نساء امّتی... أقلهنّ مهراً)؛همان.؛ (بهترین زنان امت من... زنی است که مهرش از همه کمتر باشد). زیرا سنگینی مهر گاه ازدواج را پیچیده و دشوار می کند. اما اینکه مهریه را پشتوانه و ضمانت اجرایی زندگی شایسته به حساب می آورند، رویکرد انحرافی در کارکرد و نقش مهریه است. مهریه یک هبه شیرین است نه اینکه یک مهار و افسار باشد. بی تردید آنچه که زندگی زناشویی را حفظ می کند، مودّت و رحمت و احساس مسئولیت اخلاقی و اسلامی مشترک دو طرف است نه مهریه سنگین. زندگی مشترک را باید با اخلاق و تربیت اسلامی و انسانی مستحکم ساخت نه با حقوق و قانون و دادگاه که آخر خط است. مهریه بالا نه تنها موجب استحکام خانواده نیست بلکه در بسیاری از مواقع کانون خانواده را از هم می پاشد و خود یکی از عوامل بروز اختلاف و زمینه ساز نااستواری پیوند مقدّس زناشویی است. مقدار مهریه، ارتباط چندانی با طلاق ندارد. زیرا اگر ادامه زندگی زناشویی به ضرر زن یا شوهر و یا هر دو باشد، ادامه زندگی موجب خسارت بیشتر طرفین خواهد بود. و هر کدام از زن و شوهر باید کاری کنند تا جلوی خسارت بیشتر گرفته شود. حتی گاهی زن از مهریه خود چشم پوشی می کند و از شوهری که دلخواهش نیست جدا می شود، پس برپایی و استحکام خانواده، مهریه سنگین نیست بلکه رحمت و محبت متقابل است. porseman.org
برخی بالا بودن قیمت مهر را نشانه توجه به ارزش اجتماعی زن می شمارند. این کار شبیه بالا بردن قیمت کالاست که نشانه ارزش تجاری آن به حساب می آید.
قرآن کریم از مهر به عنوان (نحله؛ بخشش) یاد می کند.
(وَ ءَاتُوا النِّساءَ صدُقَتهِنَّ نحْلَةً)؛نساء (4)، آیه 4.؛ (و مهر زنان را به عنوان هدیه ای از روی طیب خاطر به آنان بپردازید).
نحله به معنای هدیه بلا عوض و هبه است که رمز و علامت محبت و دوستی شمرده می شود، نه قیمت انسان.
به نظر می رسد زنی که برای خود احترام قائل است اجازه نمی دهد درباره اندازه و قیمت مهرش طول و تفصیل داده شود.
در روایات نیز سنگین بودن مهر نکوهش شده و کم بودن مهر مورد ستایش قرار گرفته است.
امام صادق علیه السلام فرمود: (فأما شؤم المرأة فکثرة مهرها...)؛میزان الحکمه، محمد محمدی ری شهری، ج 2، ص 1182.؛ (شومی زن، سنگین بودن مهرش است).
و نیز پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: (افضل نساء امّتی... أقلهنّ مهراً)؛همان.؛ (بهترین زنان امت من... زنی است که مهرش از همه کمتر باشد). زیرا سنگینی مهر گاه ازدواج را پیچیده و دشوار می کند.
اما اینکه مهریه را پشتوانه و ضمانت اجرایی زندگی شایسته به حساب می آورند، رویکرد انحرافی در کارکرد و نقش مهریه است. مهریه یک هبه شیرین است نه اینکه یک مهار و افسار باشد. بی تردید آنچه که زندگی زناشویی را حفظ می کند، مودّت و رحمت و احساس مسئولیت اخلاقی و اسلامی مشترک دو طرف است نه مهریه سنگین. زندگی مشترک را باید با اخلاق و تربیت اسلامی و انسانی مستحکم ساخت نه با حقوق و قانون و دادگاه که آخر خط است.
مهریه بالا نه تنها موجب استحکام خانواده نیست بلکه در بسیاری از مواقع کانون خانواده را از هم می پاشد و خود یکی از عوامل بروز اختلاف و زمینه ساز نااستواری پیوند مقدّس زناشویی است.
مقدار مهریه، ارتباط چندانی با طلاق ندارد. زیرا اگر ادامه زندگی زناشویی به ضرر زن یا شوهر و یا هر دو باشد، ادامه زندگی موجب خسارت بیشتر طرفین خواهد بود. و هر کدام از زن و شوهر باید کاری کنند تا جلوی خسارت بیشتر گرفته شود. حتی گاهی زن از مهریه خود چشم پوشی می کند و از شوهری که دلخواهش نیست جدا می شود، پس برپایی و استحکام خانواده، مهریه سنگین نیست بلکه رحمت و محبت متقابل است.
porseman.org
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردی زن خود را طلاق می دهد، ولی قصد دادن مهریه را ندارد، آیا طلاق صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زوجه تمام مهریه خود را در ازای طلاق بذل نماید و زوج نیز با قبول بذل موافقت نماید ولی پس از اجرای صیغه طلاق بائن زوجه در ایام عده به قسمتی از مهریه خود رجوع کند آیا رجوع جایز است؟
- [آیت الله خوئی] طلاق قبل از دخول موجب نصف صداق است برای زن، اگر صداق قابل قسمت نباشد مثل تعلیم سوره از قرآن، و طلاق حاصل گردید قبل از دخول حکم چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در صورتی که مهریه زن مدت دار باشد، آیا طلاق دادن او یا فوتش باعث حالّ شدن مهریه می شود؟ و ورثه او حق مطالبه دارند؟
- [سایر] چرا وقتی زن درخواست طلاق کند مهریه به او نمی رسد؟
- [سایر] میزان و حدود مهریه در دوران نامزدی چگونه است اگر طلاق از طرف مرد باشد؟
- [سایر] اگر مرد زن را طلاق بدهد چه مقدار باید به زن مهریه بدهد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر زوج به زوجه، با اسقاط خیارات در ضمن عقد لازم خارج، وکالت در طلاق دهد، آیا زوجه می تواند با بذل قسمتی از مهریه، خود را با طلاق بائن از نوع طلاق خلع مطلقه نماید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تعلیق در مُنشاء در صداق ، مانند آنکه آن را معلق بر طلاق نمایند صحیح است یا خیر؟
- [سایر] آیا خارجی ها چیزی به نام مهریه دارند؟ اگر دارند قبل از عقد اگر طلاق بگیرند، نصفش را باید بدهند؟
- [آیت الله بروجردی] اگر بعضی از چهار طرف هموار و بعضی دیگر پست و بلند باشد، باید در طرفی که هموار است به اندازهی پرتاب دو تیر و در طرفی که هموار نیست به اندازهی پرتاب یک تیر جستجو کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعضی از چهار طرف هموار وبعض دیگر پست وبلند باشد، باید در طرفی که هموار است به اندازه پرتاب دو تیر و در طرفی که هموار نیست به اندازه پرتاب یک تیر جستجو کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعضی از چهار طرف هموار و بعض دیگر پست و بلند باشد باید در طرفی که هموار است به اندازه پرتاب دوتیر و در طرفی که هموار نیست، به اندازه پرتاب یک تیر جستجو کند.
- [آیت الله خوئی] اگر بعضی از چهار طرف هموار و بعضی دیگر پست و بلند باشد، در طرفی که هموار است به انداز پرتاب دو تیر و در طرفی که هموار نیست به انداز پرتاب یک تیر جستجو کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعضی از اطراف هموار و بعض دیگر پست و بلند باشد ، در طرفی که هموار است به اندازه پرتاب دو تیر ، و در طرفی که هموار نیست به اندازه پرتاب یک تیر جستجو کند .
- [آیت الله اردبیلی] طلاق زنی را که به همسر خود، میل و علاقه ندارد و مهریّه یا مالِ دیگر خود را به او میبخشد که او را طلاق دهد، طلاق (خلع) گویند، اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهریه باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر بعضی از چهار طرف هموار و بعضی دیگر پست و بلند یا عبور در آن مشکل باشد، باید در طرفی که هموار است به اندازه پرتاب دو تیر و در طرفی که اینطور نیست به اندازه پرتاب یک تیر جستوجو کند؛ و همینطور است اگر در یک طرف قسمتی هموار و قسمت دیگر ناهموار باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر راه رفتن در برخی از اطراف آسان و در بعضی دیگر دشوار باشد، باید در طرفی که آسان است به اندازه پرتاب دو تیر و در طرفی که دشوار است به اندازه پرتاب یک تیر، جستجو کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صیغه طلاق مبارات نیز مثل خلع باید اول زن مهریه خودش را به شوهر ببخشد تا شوهر او را طلاق دهد و حتی می تواند به فارسی بگوید: (مهریه خودم را به تو بخشیدم تا مرا طلاق دهی). اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند چنانچه مثلا اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِق یعنی مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او پس او رها است و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهْرِها فَهِیَ طالِقٌ و در هر دو صورت اگر به جای کلمه (عَلی مَهْرِها) (بِمَهْرها) بگوید اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن شوهردار اگر قبل از آن که شوهرش به او دخول کند، به کسی زنا بدهد، دیگر پرداخت مهریه بر شوهرش واجب نیست و بنا بر احتیاط واجب باید شوهرش - احتیاطاً - او را طلاق بدهد و احکام محرّم ابدی را نیز بر او بار کند (یعنی دیگر از او تمتع نبرد و بعد از طلاق مجدداً با او ازدواج ننماید) و اگر بعد از مباشرت با شوهرش، زنا بدهد به شوهرش حرام نمیشود؛ ولی احتیاط مستحبّ آن است که شوهرش او را احتیاطاً طلاق بدهد و احکام حرام ابدی را نیز بار کند؛ مخصوصاً اگر زن توبه نکرده به عمل خویش اصرار بورزد، ولی به هر حال مهریه او ساقط نمیشود.