در طلاق رجعی، در زمان عدّه، مرد به زن رجوع می کند و ممکن است این رفتار چندین بار تکرار گردد. آیا این رجوع و طلاق بازیچه کردن زن نیست؟!
اگر رجوع بعد از طلاق، در ایّام عدّه موجب بازیچه شدن می شود، باید گفت: چنین برداشتی کاملاً خطاست، زیرا: اولاً: امکان رجوع فرصت مناسبی برای حفظ بقا و دوام خانواده و جلوگیری از متلاشی شدن آن است. ثانیاً: کسی که در عدّه طلاق رجعی است، در حکم زوجه است و نفقه اش بر عهده شوهر می باشد و حق دارد در منزل او سکونت داشته باشد و حتی از او ارث می برد. این مسئله نوعی حمایت معیشتی از زن است. جالب است بدانید بسیاری از فقها و حقوقدانان آن را حکم (قاعده آمره) می دانند، نه حق، که قابل اسقاط باشد، زیرا: اولاً: حق رجوع، یک امتیاز فردی نیست که به نفع شوهر در نظر گرفته شده باشد، بلکه اختیاری و در راه مصلحت خانواده و مهلتی برای تصمیم بهتر است. ثانیاً: اسقاط آن طلاق را (باین) می کند، که به زن لطمه می زند، زیرا دیگر نمی تواند از حقوق زناشویی مانند نفقه و ارث برخوردار شود. ب) اگر مقصود آن است که طلاق مجدّد موجب بازیچه شدن زن می شود، باز یادآور می شویم طلاق دادن شرایط ویژه ای دارد علاوه بر اینکه دادگاه ها اگر بدانند که مرد در طلاق رجعی قصد آزار دارد باید از آن جلوگیری کنند، چون مصداق سوء معاشرت و اذیت و آزار زن است و مخالف شریعت اسلامی است که می فرماید یا زنان را به خوبی در منزل نگه دارید و یا به خوبی رها کنید و حق طلاق خود را از ابزاری برای در تنگنا قرار دادن آنها نسازید. (فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِکُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ فارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ)؛طلاق (65)، آیه 2. ؛ (پس چون عدّه آنان به سر سرسید، (-(یا)-) به شایستگی نگاهشان دارید، یا به شایستگی از آنان جدا شوید). همچنین مسئله رجوع، دوبار بیشتر رخ نمی دهد؛ زیرا بعد از آن زن سه طلاقه می شود و برای رجوع سوم نیاز به مُحلّل دارد و همین امر عامل بازدارنده ای برای مرد در طلاق سوم است. بنابراین برخورد احساسی با چنین مسائلی صحیح نیست. بنابراین در طلاق رجعی زن در حکم همسر برای مرد است و از همین روست که از وی ارث می برد و تأمین نفقه و سکونت وی با مرد می باشد، لذا حال که چنین حقوقی را بر مرد دارد رجوع به زن نیز به دست مرد خواهد بود و این بازیچه قرار دادن زن نیست برای آگاهی بیشتر ر.ک: تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج 2، ص 127، ذیل آیه 231 بقره.. porseman.org
عنوان سوال:

در طلاق رجعی، در زمان عدّه، مرد به زن رجوع می کند و ممکن است این رفتار چندین بار تکرار گردد. آیا این رجوع و طلاق بازیچه کردن زن نیست؟!


پاسخ:

اگر رجوع بعد از طلاق، در ایّام عدّه موجب بازیچه شدن می شود، باید گفت: چنین برداشتی کاملاً خطاست، زیرا:
اولاً: امکان رجوع فرصت مناسبی برای حفظ بقا و دوام خانواده و جلوگیری از متلاشی شدن آن است.
ثانیاً: کسی که در عدّه طلاق رجعی است، در حکم زوجه است و نفقه اش بر عهده شوهر می باشد و حق دارد در منزل او سکونت داشته باشد و حتی از او ارث می برد.
این مسئله نوعی حمایت معیشتی از زن است. جالب است بدانید بسیاری از فقها و حقوقدانان آن را حکم (قاعده آمره) می دانند، نه حق، که قابل اسقاط باشد، زیرا:
اولاً: حق رجوع، یک امتیاز فردی نیست که به نفع شوهر در نظر گرفته شده باشد، بلکه اختیاری و در راه مصلحت خانواده و مهلتی برای تصمیم بهتر است.
ثانیاً: اسقاط آن طلاق را (باین) می کند، که به زن لطمه می زند، زیرا دیگر نمی تواند از حقوق زناشویی مانند نفقه و ارث برخوردار شود.
ب) اگر مقصود آن است که طلاق مجدّد موجب بازیچه شدن زن می شود، باز یادآور می شویم طلاق دادن شرایط ویژه ای دارد علاوه بر اینکه دادگاه ها اگر بدانند که مرد در طلاق رجعی قصد آزار دارد باید از آن جلوگیری کنند، چون مصداق سوء معاشرت و اذیت و آزار زن است و مخالف شریعت اسلامی است که می فرماید یا زنان را به خوبی در منزل نگه دارید و یا به خوبی رها کنید و حق طلاق خود را از ابزاری برای در تنگنا قرار دادن آنها نسازید.
(فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِکُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ فارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ)؛طلاق (65)، آیه 2.
؛ (پس چون عدّه آنان به سر سرسید، (-(یا)-) به شایستگی نگاهشان دارید، یا به شایستگی از آنان جدا شوید).
همچنین مسئله رجوع، دوبار بیشتر رخ نمی دهد؛ زیرا بعد از آن زن سه طلاقه می شود و برای رجوع سوم نیاز به مُحلّل دارد و همین امر عامل بازدارنده ای برای مرد در طلاق سوم است. بنابراین برخورد احساسی با چنین مسائلی صحیح نیست. بنابراین در طلاق رجعی زن در حکم همسر برای مرد است و از همین روست که از وی ارث می برد و تأمین نفقه و سکونت وی با مرد می باشد، لذا حال که چنین حقوقی را بر مرد دارد رجوع به زن نیز به دست مرد خواهد بود و این بازیچه قرار دادن زن نیست برای آگاهی بیشتر ر.ک: تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج 2، ص 127، ذیل آیه 231 بقره..
porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین